EUROLYGA 2023

A. Guoga: „V. Romanovas „Žalgirį“ rėmė iš paskolų su palūkanomis“

Kauno „Žalgirio“ gelbėjimo planą siūlantis Antanas Guoga yra įsitikinęs – veiksmų reikia imtis dabar, nes vėliau bus per vėlu. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ A. Guoga kalbėjo apie galimus naujus „Žalgirio“ rėmėjus, klubo modelį ir būdus, kaip išsaugoti „Žalgirį“ dar daugybei metų. Sporto mecenatas akcentavo, kad pats neketina perimti klubo ir tvirtino, kad jį turi valdyti visi, kurie myli Kauno komandą.

A. Guoga nuolat akcentavo, kad Kauno klubas privalo būti valdomas skaidriai.<br>J. Stacevičius
A. Guoga nuolat akcentavo, kad Kauno klubas privalo būti valdomas skaidriai.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:16 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

- Kaip vertinate pastaruoju metu daromus V. Romanovo veiksmus?

- Veiksmai yra chaotiški ir niekas jų nesupranta. Neaišku, ar jis nori gelbėti, ar skandinti „Žalgirį“. Man atrodo, kad jis nori skandinti klubą. Jis neturi noro gelbėti klubą. Dabar žmonėms reikia kažką daryti.

Kažkas turi nuoširdžiai padėti „Žalgiriui“.

- Ir jūs imatės iniciatyvos. Kokia jos esmė?

- Suvienyti visus, kurie nori matyti „Žalgirį“ žaidžiantį ne tik šį sezoną, bet ir ilgiau. Reikia padėti klubui išeiti iš šios situacijos.

Dabar visiškai nepasitikima klubo vadovybe. Nei Lietuvoje, nei tarp rimtų verslininkų pasitikėjimo nėra, todėl reikia problemą spręsti. Vėliau galime pasiekti tokį tašką, kuomet gelbėti klubą bus per sunku.

Negalima taip žaisti, kad ištempiame klubą vieną dieną, tada dar vieną. Dabar galime sudaryti ilgalaikį planą. Palaikymas yra iš visur.

- Ką turite galvoje, sakydamas iš visur?

- Premjeras pats pasakė, kad palaiko idėją. Kiek pats kalbėjau, jis laikosi tos nuomonės. Labai svarbu, kuomet yra palaikymas iš aukščiausių valdžios sluoksnių. Be to, idėją palaiko ir Kauno miesto savivaldybė. Klubą taip pat palaiko ir visi sirgaliai.

Kam žaidžia „Žalgiris“? Jis žaidžia visai Lietuvai. Klubas reprezentuoja mūsų tautą ir Kauno miestą.

Svarbu, kad klubas būtų skaidrus. Dabar nėra to skaidrumo. Jeigu mūsų didžiausias sporto autoritetas nėra skaidrus ir švarus, tai kaip mūsų tauta gali būti švari ir eiti į priekį?

Mano tikslas – sutvarkyti viską taip, kad atsidarius oficialų klubo puslapį būtų galima sužinoti apie kiekvieną į klubo biudžetą įplaukiantį centą. Būtų aišku, kas jį davė ir kur tie pinigai buvo panaudoti. Nereikia turėti jokių paslapčių ir „Žalgiris“ gyvuos dar ilgai. Ir rėmėjų daugiau atsiras. Ir žmonės dar geriau jausis.

- Jūsų žiniomis, kokiomis sumomis galėtų disponuoti Kauno „Žalgirio“ klubas, jeigu jis turėtų areną ir gautų tokį pat finansavimą?

- Mes kalbame apie lygiai tokią pat sudėtį, kaip šiandieną. Jeigu viskas būtų skaidriai ir normaliai valdoma, tai „Žalgiris“ su tokia sudėtimi galėtų žaisti šimtą metų. Tai nėra kosmosas. Žaidėjų kainos yra sumažėjusios, todėl galima susitarti dėl ilgalaikių sutarčių.

Į klubą reikia žiūrėti kitaip. Negalima planuoti vieno sezono. Reikia planuoti penkis sezonus į priekį. Įmanoma pritraukti pakankamai daug rėmėjų, kurie galėtų ir keistis kas sezoną. Svarbiausia, kad viskas būtų vieša ir skaidru.

Galima sudaryti normalias pozicijas rėmėjams, parduoti daug bilietų. Sirgaliams galima ir akcijų parduoti. Nėra taip sunku klubą valdyti skaidriai, viešai ir Lietuvos labui. Ir tai reikia daryti dabar.

Vitoldas Masalskis tikrai nėra tas žmogus, kuri gali valdyti „Žalgirį“. Jam reikia tai suprasti. Jis buvo V. Romanovo žmogus. Jie turi suvokti, kad jie padarė, ką gali, tačiau to nepakanka, kad klubas žengtų toliau.

- Jūs norite suburti verslininkų, kurie drauge valdytų „Žalgirį, ratą?

- Tai nebūtų tik verslininkų ratas. Tai būtų „Žalgirio“ gerbėjų ir sirgalių ratas, kuriame būtų ir veteranai, ir verslininkai. Kalbama, kad akcijų gali gauti ir Modestas Paulauskas. Jis – mano draugas ir žmogus, kuriuo pasitiki. Manau, kad M. Paulauskas turėtų vaidmenį klube. Jis galėtų atstovauti veteranams, vaikščioti į globos namus. Jis tai ir nori daryti – atstovauti „Žalgiriui“.

Tačiau M. Paulauskas nėra žmogus, kuris gali valdyti klubą, ar turėti jo akcijas.

Man Sergejus Jovaiša patvirtino, kad V. Romanovas perrašė akcijas V. Masalskiui. Bet ar tai teisybė ? Aš turiu daug abejonių. Kaip perrašė? Kur ta visa sutartis? Kodėl V. Masalskiui perrašė?

Manau, kad turi būti sukurta sistema, jog visi sirgaliai galėtų įsigyti kažkiek akcijų. Vienas žmogus negali valdyti „Žalgirio“. Aš nesu pajėgus. Negaliu kiekvienais metais padengti klubo finansinių įsipareigojimų. Aš ir nenorėčiau prisiimti tokios atsakomybės.

Jeigu viską sudėliotume skaidriai ir turėtume ilgalaikį planą, visi žmonės atliktų klube kažkokį vaidmenį.

Visi, kas įrodė, jog turi sugebėjimų, turėtų valdyti „Žalgirį“. Viskas turėtų prasidėti nuo sporto direktoriaus ir finansų direktoriaus pareigybių. Visi turi jausti, kad klubas – skaidrus.

Dabar neįmanoma to padaryti.

- Teigdamas apie 25 milijonus litų siekiančias „Žalgirio“ skolas, V. Romanovas kalbėjo tiesą. Mūsų šaltiniai pranešė, kad yra tokių faktų, kad V. Romanovas nerėmė „Žalgirio“, o per Ūkio banką skolino pinigus klubui. Panašu, kad tos skolos atsidurs sudėtingoje situacijoje esančiame Ūkio banke. Ką apie tai manote?

- Rėmimas buvo dalijamas paskolomis su palūkanomis. Tai faktas. Tie pinigai buvo indėlininkų. Tai nebuvo klubo rėmimas iš savo uždirbtų pinigų. Kai tu paimi savo kontroliuojamą banką, už kurio veiksmus neatsakai, ir panaudoji pinigus – yra neteisybė. Negali tęstis tokia situacija. Negalime taip gyventi.

„Žalgiris“ turi būti sutvarkytas taip, kad jis gyvuotų ilgai ir visi galėtų juo didžiuotis.

- Ar žinote, kam dabar priklauso Kauno „Žalgirio“ prekės ženklas?

- Mano žiniomis, jis priklausė Valstybinei mokesčių inspekcijai. Ženklas yra areštuotas. Pagal idėją, turėtų būti aukcionas. Bendrovė yra labai praskolinta. Iš visų pusių yra areštai ir daug problemų. Visa tai pateikė patikimi šaltiniai. Skola – 25 milijonai litų, todėl reikės tartis ir su valstybe.

Viskas turi būti sutvarkyta. Dabar V. Masalskis turi idėją sukurti kitą klubą. Tai kaip žaidėjams jaustis? Jeigu dabar atsirastų naujas klubas, tai kur bus jų atlyginimai? Su žaidėjais turi būti skaidriai kalbama. Jeigu nėra pinigų, reikia prašyti, kad jie užbaigtų sezoną. Jie turi žinoti, kaip yra.

Negali mokėti pinigų vienam, o jeigu jo spalva kita – nemokėti. Reikia susitarti, kaip jie gali sužaisti.

- Galbūt savivaldybė turėtų imtis iniciatyvos?

- Ji galėtų imtis iniciatyvos. Ji galėtų kreiptis ir prašyti, kad tos akcijos būtų perrašytos jai. Tai sunkus veiksmas, tačiau įmanomas.

- Jūs remtumėte tokį sprendimą, kad pirmiausia visos akcijos atitektų Kauno miestui?

- Taip. O tada jos būtų skaidriai išplatintos visiems, kurie norėtų ateiti į „Žalgirį“. Aš esu tas žmogus, kuris dabar daug kalba, tačiau dalyvauti galėsiu, galbūt, mažai. Atsiras tų, kurie gali daug daugiau padėti. Jie gali valdyti. Yra tokių žmonių, kurie tai gali. Kad ir „Top Sport“ lažybų bendrovės bendrasavininkas Gintaras Staniulis, ar jo konkurentas.

Juk jis dabar yra „Žalgirio“ rėmėjas. Jis dabar Kauno klubui, lyg ir, duoda 400 tūkstančių litų per metus.

Aš irgi buvau klubo rėmėjas, tačiau mane dėl visokių prisigalvojimų ir šizofrenijų išstūmė. Aš esu kaunietis ir myliu „Žalgirį“. Užaugau su juo.

- Ar tiesa, kad esate apie tai kalbėjęs su Tautvydu Barščiu ir Visvaldu Matijošaičiu, ar kitais žinomais Kauno verslininkais. Jie pritarė jūsų idėjai?

- T. Barštys tikrai palaiko tą idėją. Yra daug rimtų verslininkų, kurie rimtai palaiko šią misiją. Tai nėra visi verslininkai, tačiau dabar būtų blogiausia, jeigu atsirastų dvi pusės, ketinančios perimti klubą. Aš neturiu intereso perimti „Žalgirį“. Aš galiu padėti viską sutvarkyti. Man kaip lietuviui yra naudinga, kad „Žalgiris“ klestėtų. Tai naudinga ir kaip verslininkui.

Aš neprašau atiduoti klubo.

Aš matau, kokia yra situacija. Klubo padėtis – tragiška. Reikia viską tvarkyti jau dabar. Negalima tempti laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?