EUROLYGA 2023

J. Plaza: „Kiekvienas galime pasiekti savo tikslą, tik trūksta drąsos“

„Ar privaloma perskaityti knygą, jei norima žaisti „Žalgiryje“? „Privaloma“, - šypsodamasis atsakė Joanas Plaza. Šalia stratego nebuvo krepšinio kamuolių, taktinės lentos, prakaituotų rankšluosčių. Lietuvoje puikiai žinomas Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Knygų mugės metu atsiskleidė naujame amplua. Ant stalo gulėjo kelios krūvelės Joanos Plazos lietuviškai išleistų knygų „Andželinos paklodės“. 

J. Plazos knygos „Andželinos paklodės“ pristatymas.<br>R. Danisevičius
J. Plazos knygos „Andželinos paklodės“ pristatymas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2013, 10:09 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:26 AM

J. Plaza neslėpė nuostabos susirinkusiųjų į jo knygos gausa, niekada nesitikėjo, kad šis kūrinys bus išleistas ir lietuvių kalba. Ne ypač talpi konferencijų salė buvo sausakimša ir negalėjo sutalpinti visų norinčiųjų.

„Kai rašiau knygą prieš 12-13 metų, tikrai negalvojau, kad ją pristatysiu Lietuvoje. Visų pirma esu krepšinio treneris, ne profesionalus rašytojas, man tik patinka rašyti. Tai man leidžia atsipalaiduoti, paskęsti mintyse.

Krepšinio sezono metu miegu vos po kelias valandas per parą, kiekvieną savaitę po dvejas, trejas rungtynes.

Laisvas akimirkas kelionės metu išnaudoju rašymui“, - kalbėjo J. Plaza.

„Andželinos paklodės“ pagrindinė herojė – keturiasdešimtmetė Julija, atvirai pasakojanti savo istoriją. Tiek literatūros kritikai, tiek romano skaitytojai įvertino rašytojo pastangas atskleisti jausmus iš moteriškos perspektyvos.

„Pavojinga kalbėti moters balsu kai esi vyras. Iš pradžių tai tebuvo pasakojimas vaikams mergaitės akimis. Apsakymas patiko mano draugams, aš toliau vysčiau kūrinį“, - kalbėjo J. Plaza.

„Mano šeima yra gausi ir joje daug moterų, taip pat esu treniravęs moterų krepšinio komandą. 14 metų esu dirbęs moterų kalėjime, skyriuje dirbo 7 moterys ir vienas vyras. Moku įsiklausyti į žmones, juos suprasti.

Tikriausiai knygoje yra loginių klaidų, nesu moteris, tačiau bandžiau įsijausti į šį vaidmenį. Nepriklausomai nuo lyties, kiekviename žmoguje yra dalis moters ir dalis vyro”, - kalbėjo J. Plaza.

Tačiau kūrinys nėra skirtas vien tik moterims. Pasak rašytojo, knyga skirta kiekvienam, kuris turi svajonių ir nori jas įgyvendinti.

„Knyga turėtų priversti susimąstyti skaitytoją apie savo gyvenimą, apie savo svajones, tikslus.

Ji turėtų paskatinti skaitytoją kovoti už savo svajones, kurias puoselėja gyvenime.

Žinau, kad daugelis žmonių nuleidžia rankas atsidūrę tam tikrame gyvenimo taške. Aš dirbau keletą darbų, kaip minėjau – kalėjime, teko vargti padangų parduotuvėje, bet žinojau, kad kažkada būsiu treneriu.

Skirtingai nuo kitų krepšinio specialistų, kai pradėjau dirbti krepšinio treneriu, kad galėčiau išlaikyti šeimą, turėjau papildomai uždarbiauti šalia trenerio darbo.

Norėjau pasakyti, kad kiekvienas galime pasiekti savo tikslą, tik trūksta ryžto, drąsos.

Nesvarbu, ar esame vargšai, ar turtingi, visi turime jėgų ir skirtą pašaukimą“, - pristatydamas savo knygą kalbėjo J. Plaza.

Į knygos pristatymą atvyko ir Kauno „Žalgirio“ direktorius Vitoldas Masalskis, krepšininkai Paulius Jankūnas, Mindaugas Kuzminskas ir Tadas Klimavičius.

V. Masalskis komandos vardu pasveikino trenerį su knygos debiutu Lietuvoje. „Tai pirmas treneris Lietuvoje, kuris ne tik išleido grožinės literatūros kūrinį, bet ir sugebėjo laimėti sezone du kartus prieš CSKA ir visus kartus prieš „Lietuvos rytą“. Kalbant rimčiau, Lietuvoje treneris palieka didelį lobį, visų žalgiriečių vardu sveikiname trenerį su šia knyga” – kalbėjo V. Masalskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.