EUROLYGA 2023

Adrijos lyga nesulaukia Eurolygos paaiškinimų

Eurolyga be Kroatijos ir Slovėnijos komandų? Tokį scenarijų daugeliui Europos krepšinio gerbėjų tikriausiai sunku įsivaizduoti. Tačiau jis yra visiškai įmanomas ir netgi labai tikėtinas – pasikeitus Eurolygos ir Adrijos lygos sutarties sąlygoms durys į stipriausią žemyno turnyrą prasivėrė Juodkalnijos bei Bosnijos ir Hercegovinos komandoms, kurios šį sezoną sėkmingai rungtyniauja regioninėse varžybose ir nustūmė į šalį kroatų bei slovėnų klubus.

Zagrebo „Cedevita“ kartu su Kauno „Žalgiriu“ rungtyniavo Eurolygos C grupėje.<br>M. Kulbis
Zagrebo „Cedevita“ kartu su Kauno „Žalgiriu“ rungtyniavo Eurolygos C grupėje.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-06 09:45, atnaujinta 2018-03-10 13:05

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Aišku, kad niekas neaišku

Sunkiai suprantami ir neskaidrūs kriterijai, pagal kuriuos Eurolygos vadovai kviečia klubus į savo varžybas, periodiškai sukelia sumaištį tai vienoje, tai kitoje Europos dalyje.

Šiuo metu dėl neaiškumų, kaip bus dalijami kelialapiai į svarbiausią žemyno turnyrą, daugiausia klausimų kyla Pietų slavų šalių sirgaliams. Šiame regione rengiamoms Adrijos lygos varžyboms priartėjus prie finišo tiesiosios paaiškėjo, kad komandos greičiausiai negaus to, dėl ko kovojo nuo praėjusių metų rudens.

Pagal kokią sistemą buvusios Jugoslavijos šalių komandoms bus dalijami kelialapiai į kito sezono Eurolygos turnyrą, šiuo metu tiksliai nežino niekas.

Adrijos lygos ir Eurolygos vadovai praėjusių metų rudenį tarsi ir buvo sutarę, kad 2013-2014 metų sezone teisę žaisti Eurolygoje gaus komandos, kurios užims tris pirmąsias vietas Adrijos lygos reguliariame sezone. Tačiau prieš pat varžybų pradžią sąlygos pasikeitė. Klubams buvo pranešta, kad Adrijos lyga į Eurolygą deleguos tik dvi komandas, o kelialapiai atiteks reguliaraus sezono nugalėtojui ir finalo ketverto čempionui (arba finalininkui, jei čempionu taps reguliaraus sezono nugalėtojas).

Prieš kelias dienas Pietų slavų žiniasklaidoje pasklido dar kitokie pranešimai. Anot jų, Eurolyga pareikalavo, kad regionui atstovautų komandos, kurios užims dvi pirmąsias vietas Adrijos lygos finalo ketverte. Trečiąją vietą užimsianti komanda galės rungtyniauti Eurolygos atrankos turnyre.

Išsiaiškinti, kuris variantas yra teisingas, kol kas nepavyko niekam. Painiavos išvarginti serbų, kroatų, slovėnų, bosnių, juodkalniečių ir makedonų žurnalistai padarė vieną išvadą: aišku, kad ir toliau niekas neaišku.

Sistema nuolat keičiasi

Keletą sezonų nuo praėjusio dešimtmečio vidurio atrankos į Eurolygą sistema Pietų slavų kraštuose buvo labai aiški. Tada Eurolyga ir Adrijos lyga buvo sutarusios, kad Serbijos, Kroatijos ir Slovėnijos komandoms kelialapiai bus skirstomi pagal nacionalinį reitingą. Jame buvo atsižvelgiama į visų varžybų rezultatus: Europos turnyrų, Adrijos lygos, nacionalinio čempionato ir šalies taurės turnyro.

Tačiau svarbiausia – visos trys regiono krepšinyje pirmaujančios šalys turėjo garantiją, kad jų komandos neliks Eurolygos užribyje.

Prieš 2012-2013 metų sezoną nacionalinių reitingų sistema buvo panaikinta. Pernai kelialapius į Eurolygą iškovojo aukščiausias vietas Adrijos lygoje užėmusios Serbijos, Kroatijos ir Slovėnijos komandos. Tai yra Belgrado „Partizan“, Zagrebo „Cedevita“ ir Liublianos „Olimpija“.

Ši sistema galiojo tik vieną kartą. Pernai Eurolyga vėl pakeitė sutarties su Adrijos lyga sąlygas ir visai panaikino kvotas atskiroms Pietų slavų valstybėms. Buvo nuspręsta, kad Serbija, Kroatija ir Slovėnija neturės garantuotų vietų Eurolygoje, o kelialapiai bus skirstomi tik pagal rezultatus Adrijos lygoje.

Trečią komandą praras

Šiuo metu Pietų slavams aišku tik tai, kad regionas vieną vietą Eurolygoje tikrai praras. Naujiena – nemaloni, tačiau nė trupučio nestebinanti ir netgi laukta, nes Adrijos lygos komandų rezultatai Eurolygoje pastaraisiais metais buvo prasti.

Tiesa, neseniai šurmulį Europos krepšinyje kėlė į finalo ketvertą patekęs „Partizan“ klubas. Bet jis buvo vienintelė maloni išimtis. Kroatijos komandos Zagrebo „Cibona“, „Zagreb“ ir „Cedevita“ per pastaruosius 7 sezonus į „Top 16“ turnyrą pateko vos du kartus, Slovėnijai nuolat atstovavusi „Olimpija“ per pastaruosius 9 sezonus pirmojo etapo barjerą įveikė tik sykį.

O du pastaruosius sezonus „Top 16“ etape nežaidė nė viena Adrijos lygos komanda. Su nuolatinėmis Eurolygos autsaiderėmis Kroatijos bei Slovėnijos ekipomis susilygino net ir visai neseniai Senojo žemyno krepšinio milžinus ant menčių guldžiusi „Partizan“.

Kas žais finalo ketverte?

Dėl naujos kelialapių dalijimo sistemos pirmoji nukentėjo Kroatija. Geriausiai Adrijos lygoje žaidžianti šios šalies komanda „Cedevita“ užima tik septintąją vietą (12 perg. ir 11 pral.) ir po praėjusį savaitgalį patirto pralaimėjimo turi tik miniatiūrines aritmetines galimybes patekti į finalo ketvertą. Tai reiškia, kad beveik išgaravo ir viltys kitą sezoną žaisti Eurolygoje.

Ant plauko pakibo ir Slovėnija. Šeštąją vietą užimančiai „Olimpija“ ekipai (13 ir 10) reikės ne tik laimėti visas likusias rungtynes, bet ir laukti konkurentų nesėkmių.

Užtat ant istorinės galimybės slenksčio atsidūrė Bosnija ir Hercegovina. Šios šalies komanda Aleksandrovaco „Igokea“ (18 ir 5) likus trims turams iki reguliaraus sezono pabaigos pirmauja Adrijos lygoje ir pirmoji užsitikrino vietą finalo ketverte. Tiesa, net jei Serbų respublikoje esančio ir nė tūkstančio gyventojų neturinčio Aleksandrovaco miestelio klubas taps čempionu, jo vadovams įtikinti Eurolygos vadovybę, kad „Igokea“ atitinka visus reikalavimus, ko gero, bus keliskart sunkiau negu laimėti aukso medalius.

Vieną koją į finalo ketvertą jau įkėlė Belgrado „Crvena Zvezda“ (17 ir 6), o dėl dar dviejų kelialapių kovoja dvi Serbijos komandos Kragujevaco „Radnički“ (15 ir 8) ir „Partizan“ (14 ir 9) bei Juodkalnijos krepšinio lyderė Podgoricos „Budučnost“ (14 ir 9).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.