EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio garsenybės smerkia brolių Macių išpuolį

„Kur ta mūsų kultūra? - retoriškai klausė apie vieno iš brolių Macių išpuolį prieš Rudy Fernandezą kalbėdamas Vladas Garastas, kuris kartu su Modestu Paulausku, Sergejumi Jovaiša ir Tomu Pačėsu pasmerkė tokį neseniai Lietuvos piliečiais tapusių brolių elgesį.

Nors broliai Maciai interneto komentaruose ir sulaukia palaikymo, Lietuvos sporto žmonės yra vienareikšmiški – taip elgtis nebuvo galima.<br>V. Ščiavinskas
Nors broliai Maciai interneto komentaruose ir sulaukia palaikymo, Lietuvos sporto žmonės yra vienareikšmiški – taip elgtis nebuvo galima.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Mar 9, 2013, 5:57 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:05 AM

Iš areštinės paleisti broliai Maciai: „Gynėme Lietuvos garbę“

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

„Toks jau mūsų mentalitetas. Jeigu taip elgiamės, tai tokie ir esame. Taip pademonstravome savo lygį ir, ko gero, kitaip nemokame elgtis“, - teigė S. Jovaiša.

Anksčiau Lietuvoje broliai Maciai buvo žinomi dėl begalinės meilės krepšiniui. Jų kūnai – ištatuiruoti Lietuvos žaidėjų veidais bei parašais. Brolius žinojo ir visi rinktinės krepšininkai, jie bendraudavo su „Žalgirio“ žaidėjais Kšyštofu bei Darjušu Lavrinovičiais, tačiau brolių situacija apsivertė aukštyn kojom.

Smurtui – ne

Ketvirtadienį po Eurolygos „Top 16“ etapo rungtynių Kaune, kurias po dramatiško mačo, pareikalavusio ir pratęsimo, 105:104 laimėjo Madrido „Real“ komanda, Nauris Macius kumščiu į veidą smogė Madrido „Real“ žaidėjui R. Fernandezui, o jo brolis sumušė chuliganą bandžiusį sulaikyti ispanų apsaugininką.

„Smurtas nėra pateisinamas. Ką apie lietuvius gali galvoti ispanai? O jeigų ten taip pasielgtų? Kaip nutiktų? Aš smurto tikrai neteisinu. Jėga yra įrodoma aikštėje. Nesvarbu, koks ten incidentas anksčiau buvo. Tokie dalykai prie gero nepriveda“, - piktinosi V. Garastas, kurio manymu, jokios Madride vykusios provokacijos neturėtų iššaukti smurto.

Pirmajame „Top 16“ etapo susitikime Madride R. Fernandezas gerokai patampė nervus lietuviams. Šis krepšininkas metė kamuolį nusisukusiam Kšyštofui Lavrinovičiui į veidą, o vėliau taip įžeidė Paulių Jankūną, kad pakankamai ramaus būdo „Žalgirio“ kapitonas neišlaikė. Kilo susistumdymas.

Tačiau V. Garastas tvirtina, kad tai nieko nereiškia ir primena, kad Lietuva ir Ispanija jau nuo senų laikų turi gerus santykius.

„Negalima taip elgtis. Juk turime būti kultūringi. Mes visuomet su ispanais gerai sutardavome, jie mums yra daug gero padarę, turėjome ir bendrų idėjų“, - pasakojo buvęs „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės treneris, kuriam pačiam teko patirti sirgalių pykčio proveržius.

Patyrė sirgalių pyktį

„Esu pats patyręs panašių dalykų, kuomet varžovų sirgaliai po pralaimėjimo supyko ir apmėtė monetomis. Tuomet pataikė man į galvą. Incidentų pasitaikė ir Graikijoje, Salonikuose. Ten sirgaliai irgi daiktus mėtė. Mes juos vadindavome laukiniais. Krepšinis – gražus dalykas ir turi imponuoti, o čia tave apmėto. O jeigu stipriai sužalos? - klausė V. Garastas. - Man tokie dalykai primena pokario metus. Tuomet žaidžiau futbolą. Nuvažiuodavai kur nors ir jeigu laimėdavai, tai akmenimis apmėtydavo. Jeigu laimi, tai būni priešas, toks ir toks. Į ką čia panašu?“

Išpuoliu stebėjosi ir T. Pačėsas, kuris padėkojo broliams už didelę meilę krepšiniui, tačiau akcentavo, jog toks elgesys – tik pakenkė.

„Taip tikrai neturėtų būti. Tai nesportiškas elgesys. Viską galima spręsti civilizuotais būdais ir to reikia siekti. Broliams už didelę meilę Lietuvos krepšiniui reikia pasakyti didelį ačiū, tačiau dabar jie pakenkė.

Nepritariu tokiems veiksmams. Tai nederama protesto forma“, - kalbėjo T. Pačėsas, kuriam antrino ir M. Paulauskas.

„Įvykis tikrai netoleruotinas. Fizinis susidorojimas yra baisus dalykas. Nepažįstų nei tų brolių, nei apie jų santykius daug aiškinausi, tačiau kad ir kas bebūtų, imtis smurto negalima. Dabar priemonių imsis Eurolyga. Nemalonumų bus“, - teigė jis.

Smūgis įvaizdžiui

Apie ketvirtadienio išpuolį greitai ėmė rašyti ir Ispanijos žiniasklaida, kuri tautiečius informavo apie lietuvių elgesį Kaune.

„Esame krepšinį gerbianti ir mylinti šalis. Taip galime rimtai susigadinti savo įvaizdį“, - kalbėjo T. Pačėsas.

V. Garastas siūlė galvoti ne tik apie įvaizdį krepšinio pasaulyje, tačiau akcentavo ir bendrą užsieniečių požiūrį į lietuvius.

„Lietuvai tai pakenks. Juk ir taip nuomonė apie emigrantus iš Lietuvos nėra gera, o čia dabar dar toks įvykis ir dar krepšinyje. Einame tik tamsyn. Kur ta mūsų kultūra?“ - retoriškai klausė V. Garastas.

Atidavė grąžą?

T. Pačėsas pritarė anksčiau Martyno Pociaus išsakytai nuomonei, kad lietuviai iš nieko padarė skandalą, po R. Fernandezo konflikto su P. Jankūnu Madride. Būtent tada sirgaliai ėmė griežti dantį ant šio krepšininko.

„Manau, kad tas konfliktas Madride buvo išpūstas. Tai buvo paprastas momentas, kokių vyksta šimtai. Ispanai paprastai taip žaidžia – kol nemato teisėjas, jie provokuoja. Taip nuo senovės elgiasi ir balkanų krepšinio mokyklų augintiniai. Konfliktas Ispanijoje buvo niekinis“, - kalbėjo T. Pačėsas.

Pasklidus naujienoms apie vieno iš brolių Macių išpuolį, Lietuvos krepšinio gerbėjai pasidalino į dvi stovyklas. Vieni palaikė brolius ir džiaugėsi įvykdytu kerštu, o kiti smerkė šalies krepšinį apjuodinusį įvykį.

„Broliai tapo savotiškais didvyriais, tačiau elgtis reikia korektiškai. Sporte įvyksta daug emocingų dalykų. Krepšininkai juk kovoja tarpusavyje, būna ir susistumdo. Tačiau negalima elgtis taip drastiškai. Be to, R. Fernandezas yra atsiprašęs, tad kerštas – gerokai pavėluotas“ - teigė S. Jovaiša.

Ketvirtadienį „Žalgirio“ aistruoliai R. Fernandezą lydėjo švilpimu, kėlė įžeidžiančius plakatus bei skandavo keiksmus.

„Sirgaliai savo nepasitenkinimą išreiškė normalia forma. Tikrai neperžengė ribų. Krepšininkai yra ne kartą susidūrę su nedraugiška sirgalių minia ir spaudimu. Manau, kad tai reikėtų palaikyti. Be to, R. Fernandezas lemiamu momentu sužaidė gerai ir pademonstravo savo lygį. Kas nutiko vėliau – jau kita tema“ - komentavo T. Pačėsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.