EUROLYGA 2023

Broliai Maciai žvangina naujais ginklais R. Fernandezui

Vieni juos keikia, kiti palaiko ir giria. Sunku rasti krepšinio gerbėją, kuris būtų abejingas broliams Normundui ir Nauriui Maciams - tatuiruotėmis su krepšininkų atvaizdais kūnus išsimarginusius latvius, turinčius Lietuvos pilietybę, visoje Europoje išgarsino incidentas su Ispanijos krepšinio žvaigžde Rudy Fernandezu.

Vienas „Žalgirio“ sirgalius socialiniame tinkle pasidalino nuotrauka iš rungtynių Maskvoje, kurioje pozuoja kartu su broliais Maciais.
Vienas „Žalgirio“ sirgalius socialiniame tinkle pasidalino nuotrauka iš rungtynių Maskvoje, kurioje pozuoja kartu su broliais Maciais.
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Mar 20, 2013, 10:26 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:16 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Prieš keletą savaičių, po Eurolygos rungtynių Kauno „Žalgirio" arenoje, broliai Maciai tykojo į komandos autobusą žengiančių „Real" žaidėjų ir smogė į galvą R. Fernandezui, kuris „Žalgirio" aistruolių rūstybę užsitraukė po pirmojo „Top 16" etapo mačo, kai įsivėlė į konfliktą su Pauliumi Jankūnu.

Po Madrido „Real“ žvaigždės užpuolimo broliai sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio, apie jų poelgį rašė užsienio sporto portalai, linksniavo tarptautiniai sporto naujienų kanalai.

Eurolyga nebuvo gailestinga Kaune R. Fernandezą užpuolusiems broliams – visam gyvenimui uždraudė lankytis Eurolygos ir Europos taurės turnyro rungtynėse, be to, „Žalgirio“ klubą nubaudė 25 tūkstančių eurų bauda.

Bet verslu užsiimantiems broliams Maciams Eurolygos draudimas – nė motais.

Jis sulaužytas dar tą pačią dieną, kai tik buvo paskelbtas. Krepšinio gerbėjai mielai fotografavosi Maskvos arenoje ir stebėjo Eurolygos kovą tarp CSKA ir Kauno „Žalgirio“.

Be to, broliai ruošiasi naujai kovai - Maciai tikina, kad R. Fernandezas juo išvadino komunistais, todėl dėl šio įžeidimo planuoja kreiptis į tarptautinį Sporto arbitražo teismą Lozanoje.

Išskirtiniame lrytas.lt interviu su vienu iš brolių - Normundu Maciumi - apie planus surinkti 25 tūkstančius eurų Kauno „Žalgiriui“, R. Fernandezo repliką, draugystę su garsiu Rusijos krepšinio komentatoriumi Vladimiru Gomelskiu, užtarimą iš CSKA žaidėjų ir žmonos iš Lietuvos paieškas.

Per pokalbį vos ne po kiekvieno klausimo Normundas Macius dažnai kartojo, kad jis su broliu myli „Žalgirį“ ir liejo apmaudą dėl prieš keletą savaičių Europos klubinį krepšinį sudrebinusį incidento.

Sulaukė V. Gomelskio pagalbos

- Kaip pavyko patekti į Maskvos CSKA areną? - portalas lrytas.lt paklausė Normundo Maciaus.

- Jau likus 3 valandoms iki rungtynių pradžios, keliaudami į areną, sužinojome apie mums skirtą bausmę – draudimą lankytis Eurolygos organizuojamuose turnyruose.

Paskambino Vladimiras Gomelskis (garsus Rusijos krepšinio komentatorius -red.) ir pranešė, kad nebegalėsime patekti į Eurolygos rungtynes. Aš klausiau, o ką mums daryti? Kas dabar bus?

V. Gomelskis paprašė palaukti kelias minutes ir pažadėjo padėti. Jis pats buvo nustebęs dėl tokio sprendimo. Po penkių minučių perskambino ir nuramino mus. Sako: „Viskas bus gerai". Taigi nebuvo kliūčių patekti į areną - mus gražiai priėmė, palaikė ir suteikė vietas šalia „Žalgirio“ žaidėjų atsarginių suolelio.  

Arenoje davėme televizijai interviu apie incidentą su R. Fernandezu. Prieš mačą susitikome su žalgiriečiais, buvo priėjęs Mindaugas Kuzminskas, broliai Lavrinovičiai. Taip pat ir CSKA komanda su mumis pasisveikino. Atėjo Viktoras Chriapa (CSKA puolėjas - red.) ir sako: „Broliukai nepergyvenkite, mes jumis, visa ekipa jus palaiko.“

Rusijoje mus patikino, kad esame laukiami ir visada galėsime patekti į krepšinio rungtynes. Visi žino, kaip ir dėl ko tai atsitiko. Mus palaiko Rusija, Latvija, tikiu, kad ir lietuviai yra už mus.

- Tačiau dėl incidento su R. Fernandezu išgarsėjote visoje Europoje kaip krepšinio chuliganai.

- Latvijoje apie mus daug rašo, Rusijos žiniasklaida domisi, atskleidžia tikrąją mūsų pusę, visi žino, kad mes nesame chuliganai, piktai nusiteikę. Mes mylime Lietuvą ir linkime jai visko geriausio.

Skaudžiai išgyvename dėl vakarų valstybių sporto žiniasklaidos neigiamų atsiliepimų. Portalas „Eurosport“, Ispanijos spauda pabrėžia tamsiąją skandalo pusę, tačiau nesigilina, kodėl taip įvyko, neieško incidento priežasčių, o akcentuoja krepšininko užpuolimą, baudos dydį ir skirtą draudimą lankytis Eurolygos rungtynėse ir mus laiko vos ne teroristais.

Ispanijos žiniasklaida nesidomi, kas mes tokie, kodėl mes mylime Lietuvą, kodėl palaikome „Žalgirį“.

R. Fernandezas pavadino mus komunistais. Kiek mūsų tautos kentėjo nuo komunizmo, kiek patyrė žalos, kiek žmonių ištremta į Sibirą. Kodėl krepšininkas turi teisę mus žeminti ir likti nenubaustas? Tai didelis įžeidimas ir už jį krepšininkas turėtų atsakyti. Kodėl į tai niekas nekreipia dėmesio?

Tai - išpūstas burbulas. Jei R. Fernandezas būtų garbingas krepšininkas, jis nesielgtų niekšiškai su žalgiriečiais.

Ketiname ieškoti teisybės ir kreiptis į Sporto arbitražo teismą dėl R. Fernandezo įžeidimo.

Pinigus rinks akcijomis

- Už jūsų poelgį „Žalgiris“ gavo 25 tūkstančių eurų baudą. Minėjote, kad ketinate surinkti pinigus, kaip planuojate tą padaryti?

- Mes kaip planuojame susitinkame su teisininku, kuris konsultuos mus rengiant solidarumo akiją.

Mūsų organizaciją pavadinsime „Broliukai“, atidarysime sąskaitą, užsakysime suvenyrinius marškinėlius gerbėjams, bus geras projektas, norime patys surinkti tuos 25 tūkstančius eurų baudai.

Tikimės, kad galbūt Eurolyga sumažins tą bausmę.

- Ketvirtadienį Kauno „Žalgiris“ namuose žais su „Anadolu Efes“. Ar bandysite patekti į areną?

- Mes važiuosime į areną, nesvarbu, koks yra priimtas sprendimas ir kaip ketina elgtis „Žalgirio“ arenos valdytojai bei klubas.

Kalbėti su „Žalgirio“ atstovais dar neteko. Draudimas yra nesąmonė - aš netikiu, kad šis sprendimas galios visam gyvenimui.

- Jeigu būtų sprendimas neįleisti tik jūsų brolio į areną - ar vienas keliautumėte palaikyti komandos?

- Ne, niekada gyvenime. Mes visada kartu. Jei vienas iš mūsų kažkur įkliūdavo, atsakydavome abu. Ir taip nuo vaikystės, nuo mokyklos laikų. Nežinau, kodėl taip yra (red. - juokiasi).

Kiekvienam tokia nelaimė galėjo atsitikti, ką padarysi, gailimės abu dėl to. Keliaujame kartu su komanda, perkame lėktuvo bilietus, mokame už įėjimą į areną ir toliau taip ketiname daryti.

- Ar nesulaukėte kaltinimų iš kitų Lietuvos sirgalių, piktų replikų, kad teršiate Lietuvos įvaizdį?

- Ne, visi mus palaiko ir supranta. Taip, yra internete piktų komentarų, tačiau visi sutikti su mumis tik draugiškai bendrauja. Mus atpažįsta visur, sveikinasi tiek Rusijoje, tiek Lietuvoje. Krepšininkai, „Žalgirio“ treneriai su mumis bendrauja, niekas neatsuko nugaros.

Ieško žmonos lietuvės

- Ar nebijote, kad Europos krepšinio čempionato organizatoriai gali nepageidauti jūsų arenose, neįleisti į krepšinio rungtynes?

- Nesupratau, už ką? Jei taip atsitiks, tada kalbėsime, dabar reikia palaukti. Mes tikime, kad būsime kartu su Lietuva ir palaikysime rinktinę. Viskas bus gerai.

Labai mylime sportą. Krepšinis yra brangiausias mūsų gyvenime dalykas. Visi, kas mus pažįsta, žino apie mūsų meilę Lietuvai, „Žalgiriui“ ir krepšiniui.

Mes palaikome visas Lietuvos komandas, nėra priešų. „Lietuvos rytas“ patinka, domimės, kaip sekasi „Neptūnui“, „Prienai“ maloniai stebina. Mes palaikome ir gerbiame visas klubines Lietuvos komandas.

Taip pat domimės klubais, kuriuose žaidžia Lietuvos krepšininkai.

- Esate minėjęs, kad turite vieną svajonę, susirasti žmoną lietuvaitę.Kaip sekasi ją įgyvendinti - ar yra pretendenčių į jūsų širdį?

- Taip, tai tikra svajonė, to tikrai norėčiau. Tačiau gyvenimas nenuspėjamas, negali tokių įvykių suplanuoti, širdies draugės tautybė nesvarbi.

Nauja žmona turėtų būti labai supratinga. Su broliu daug keliaujame, vieną dieną galime būti Japonijoje, kitą kartą keliauti į Ameriką. Pirmoji žmona mano gyvenimo būdo nesuprato. Dėl to išsiskyrė mūsų keliai.

Manau, geriausiai mane suprastų lietuvaitė (juokiasi).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.