EUROLYGA 2023

Žemaūgis krepšinio talentas stulbina pasaulį bei savo varžovus

11-metis Julianas Newmanas – per mažas pagal savo amžių, bet į krepšį mėto, lyg būtų aukštaūgis. Jis jau dabar vadinamas amžiaus talentu ir yra pranašesnis už vidurinės mokyklos komandos vaikinus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:56 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Julianas tris ar keturis kartus sumuša kamuolį į grindis, sulenkia kelius, atšoka atgal. Po to išsitiesia ir lengvai įmeta kamuolį į aukštai kabantį krepšį.

Berniuko ūgis – 135 centimetrai. Žaidėjai kairėje ir dešinėje nenuleidžia akių nuo Juliano. Jie laukia, kada jo mestas kamuolys nepasieks tikslo. Bet mažasis Julianas beveik visada pataiko, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Lyginamas su žvaigždėmis

Privačių Orlando (Floridos valstija, JAV) mokyklų krepšinio lygos sensacija – J. Newmanas. Jis 7 metais jaunesnis ir dviem, trimis galvomis mažesnis nei daugelis jo komandos draugų ir varžovų.

Praėjusio sezono pradžioje krepšinio vunderkindas nykštukas dar žaidė dvejas rungtynes vidurinės mokyklos komandoje, kur jam ir dera būti pagal savo amžių ir ūgį.

Bet kai per pirmąsias rungtynes pelnė 69, o per antrąsias – 91 tašką, J. Newmanas išlėkė iš komandos. Vaikinukas žaidžia taip, tarsi būtų iš kitos planetos ir jo, vieno žaidėjo, šou visiškai užgožia kitus vaikus. Juk kiti berniukai ateina žaisti krepšinio, o ne stebėtis Julianu.

Bet tai jau daro amerikiečių žiniasklaida.

„Julianas meistriškai valdo kamuolį ir neleidžia jo atimti”, – rašo „New York Times”.

Žaibiški J. Newmano manevrai, atsižvelgiant į jo amžių, pranoksta bet kokią fantaziją. „Sports Illustrated” jau prabilo apie krepšinio fenomeną.

„Julianas – ne šiaip geras krepšininkas, o amžiaus talentas”, – taip jį vertina NBA jaunųjų žaidėjų skautai.

Informacinio kanalo „Crave Online” krepšinio specialistas Joshas Helmuthas 11-metį net stato į vieną gretą su tokiomis žvaigždėmis kaip Michaelas Jordanas, Earvinas Johnsonas ir LeBronas Jamesas.

Nykštuko daug kas neįvertina

Vasario pabaigoje J. Newmanas su savo komanda „Patriots” žaidė paskutines sezono rungtynes su „Victory Christian Academy” komanda „Eagles”.

Savo aikštėje J. Newmanas atrodo tarsi komandos talismanas. Jo ketvirtuoju numeriu pažymėti marškinėliai tokie platūs, kad viršuje ant pečių surišami gumytėmis, kad nenusmuktų į šonus.

Julianas avi 34 dydžio batus, mūvi dvi skirtingas puskojines su neono spalvos dryžiais.

Jo varžovas, „Eagles” komandos 25-asis numeris, – stiprus, tvirtas, vaizdžiai sakant, spintos tipo paauglys, sutrikęs kiek arogantiškai pažvelgė į mažąjį Julianą iš viršaus.

„Ką man veikti su šiuo nykštuku?” – tokia buvo J. Newmano varžovo veido išraiška.

Bet štai kamuolys pirmąkart pateko nykštukui į rankas. Iš kairės, iš dešinės, iš priekio, iš nugaros J. Newmanas pergudrauja savo varžovą pranokdamas jį ne tik vikrumu – 135 centimetrai tampa jo pranašumu.

25-asis numeris sutrikęs, suglumęs: mažylis jį pranoko.

„Julianas nepripažįsta autoritetų”, – sako jo treneris ir tėvas Jamie Newmanas. Vargu ar tuo reikia stebėtis, juk jo sūnus visą gyvenimą žaidžia prieš didesnius ir vyresnius.

J. Newmanas labiausiai mėgsta skaityti. „Kasdien bent 100 kartų metu nuo baudų metimo linijos, 200 kartų – viena ranka ir 200 kartų dedu į krepšį. Bet, žinoma, tik tada, kai atliktos namų užduotys”, – sako Julianas ir pamerkia tėvui.

Talentą treniruoja tėvas

Būdamas trejų, kaip teigia tėvai, Julianas užsikrėtė krepšinio bacila. Viskas, kas buvo apvalu ir atšokdavo nuo žemės, buvo varomasi kaip kamuolys.

Per televiziją ir internetą Julianą domino ne filmukai vaikams, o NBA rungtynės ir vaizdo įrašai.

„Prisižiūrėjęs tuoj pat mėginau viską atkurti po savo krepšiu, įtaisytu priešais garažą”, – pasakoja J. Newmanas.

Mažasis krepšinio stebuklas gimė talentingoje šeimoje. Jo tėvai susipažino koledže, kai abu žaidė skirtingose komandose. Juliano aštuonerių metų sesuo Jaden per berniukų rungtynių pertraukas lengvai svaido kamuolį nuo baudų metimo linijos.

Mokykla, kurią lanko J. Newmanas, nepriklauso elitinėms Floridos sportinių talentų kalvėms kaip Nicko Bollettieri teniso akademija, kuri išugdė Andre Agassi ir Mariją Šarapovą.

„Downey Christian” mokykla yra ilgoje iš Orlando miesto vedančioje gatvėje, kurioje įsikūrę senų automobilių pardavėjai.

Sporto salė turi dvi sudedamas žiūrovų tribūnas. Per svarbiausias rungtynes suolų ir kėdžių atnešama iš mokyklos kavinės.

J. Newmano tėvas Jamie dėsto istoriją ir yra krepšinio treneris. Bet nuo to laiko, kai vaizdo juosta apie jo sūnų „YouTube” buvo peržiūrėta milijonus kartų, mokykla gauna vis daugiau paklausimų dėl jos krepšininkų ugdymo programos.

„Downey Christian” mokyklos krepšinio komanda – geriausia savo lygoje. Komandos kapitonas, 183 centimetrų ūgio 17-metis Tyre’as Wilsonas per rungtynes vidutiniškai pelno 15 taškų.

Už jį šešeriais metais jaunesnis ir puse metro žemesnis J. Newmanas – 12 taškų.

„Jo tėvas spaudžia Julianą labiau nei mus. Šis vaikinukas neįtikėtinai talentingas”, – sako komandos kapitonas T. Wilsonas.

Varžovai pasiduoda be kovos

Bet ne visi žavisi vunderkindu, kurio, kaip rašė „New York Times”, „amžius ir ūgis užkliūva tiek pat, kiek ir jo talentas”.

Kai varžovai vėlavo į pastarąsias rungtynes, „Downey Christian” komandos kapitonas T. Wilsonas kalbėjo: „Tikiuosi, kad jie atvyks.”

Penkios komandos šį sezoną pasidavė be kovos. „Jos nenorėjo, kad juos pranoktų kažkoks nykštukas”, – sakė T. Wilsonas.

Į tokias kalbas jaunojo talento tėvas reaguoja ramiai. J. Newmanas nekreipia dėmesio ir į daugelį žurnalistų bei televizijos kamerų, kurios dūzgia mažoje sporto salėje, kad praneštų apie jo sūnaus žaidimą.

„Julianui vėliau lengviau bus įveikti įtampą, kai žais NBA”, – sako vunderkindo tėvas.

J. Newmanui krepšinis tiesiog teikia didžiulį malonumą. Jo kambaryje, kurio sienos nukabinėtos NBA žaidėjų marškinėiais, ant lovos nepūpso pliušinių žvėrelių zoologijos sodas. Jų 11-mečiui nereikia ir kad užmigtų.

„Vakarais kamuolį tol mėtau į lubas, kol „nulūžtu”, – smagiai pasakoja J. Newmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.