EUROLYGA 2023

Ar Lietuva patyrė pralaimėjimą krepšinio diplomatijos rungtynėse?

Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) nepavyko teisme nuversti Europos krepšinio vadovų. „FIBA Europe“ ketvirtadienį išplatino pranešimą, jog Sporto arbitražo teismas Lozanoje atmetė LKF ieškinį.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

2013-04-12 11:27, atnaujinta 2018-03-08 10:13

Ar Lietuva iš tiesų patyrė dar vieną pralaimėjimą krepšinio diplomatijos rungtynėse?

Ketvirtadienį „FIBA Europe“ paskelbė, jog LKF pralaimėjo bylą prieš dabartinius Europos krepšinio vadovus Sporto arbitražo teisme (CAS) Lozanoje.

„CAS teisėjai nusprendė „FIBA Europe“ naudai, atmesdami kai kurių federacijų pretenzijas dėl naujosios valdybos rinkimų praėjusiais metais. CAS patvirtino, jog Europos krepšinio vykdomoji valdžia elgėsi teisėtai, remdamasis savo įstatais“, - rašoma „FIBA Europe“ žiniasklaidai išplatintame pranešime.

„Tai dar nieko nereiškia. Ten absoliučiai nėra jokio žodžio apie pralaimėjimą, - portalui lrytas.lt ketvirtadienį telefonu iš Olandijos teigė mūsų šalies teismo nuo pareigų kol kas vis dar nušalintas LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

„Penktadienį stipriausios žemyno šalių federacijos renkasi Paryžiuje, atvažiuoja mūsų teisininkai ir spręsime, kaip elgsimės toliau.“

Detalus CAS nutarimas surašytas 35 puslapiuose. Dar neskaičiau viso nutarimo, bet jau girdėjau mūsų teisininkų komentarus.

Iš tiesų CAS nusprendė, jog ji neturi kompetencijos nagrinėti kai kurių tos bylos klausimų ir pasiūlė kreiptis į vietinį Vokietijos teismą, nes šioje šalyje registruota „FIBA Europe“.

Norėjo nuversti prezidentą

Lietuviai dar 2012-ųjų vasarą pradėjo atvirą karą su „FIBA Europe” prezidentu.

M. Balčiūnas tuomet neslėpė, jog pretekstu kreiptis į tarptautinį teismą tapo Olafuro Rafnssono atsisakymas sušaukti neeilinį „FIBA Europe” asamblėjos posėdį.

LKF kartu su kitomis nepatenkintomis nacionalinėmis federacijomis apkaltino 49-erių islandą „įgaliojimų nevykdymu” ir siekė nušalinti „FIBA Europe” vykdomąjį komitetą.

2013-ųjų sausį LKF padavė ieškinį į CAS. Pasak M. Balčiūno, šį kreipimąsi į teismą Lozanoje pasirašė Turkijos, Rusijos, Serbijos, Slovėnijos ir Ukrainos federacijos, o sukilėlius palaikė 28 iš 51 nacionalinės federacijos, įeinančios į „FIBA Europe“ sudėtį.

„Dvidešimt federacijų, kurios nesutiko su mūsų sprendimu, padavė apeliaciją į CAS, nes tai yra tarptautinė institucija, reguliuojanti sporto nesutarimus.

Kai sausį pirmąsyk buvo atversta byla „LKF su partnerėmis prieš FIBA Europe“, CAS pirmiausiai paprašė abi puses rasti abiems pusėms priimtiną sprendimą ir pasirašyti taikos sutartį. „FIBA Europe“ akimirksniu sutiko tai padaryti, bet apeliuojanti pusė atmetė šį pasiūlymą, todėl trečiadienį CAS paskelbė savo verdiktą“, - teigiama „FIBA Europe“ pranešime.

„CAS sprendimas jau neturi jokios reikšmės, nes po mėnesio vyks eilinė „FIBA Europe“ asamblėja, - vakar aiškino M. Balčiūnas. - Mes kreipėmės į teismą dėl vienintelio dalyko: O. Rafnssonas nepaisė daugumos federacijų noro ir grubiai ignoravo “FIBA Europe“ įstatus. Vienintelis mūsų tikslas buvo sušaukti neeilinę asamblėją. Dėl prezidento priešgyniavimo viskas užsitęsė, bet dabar tai jau neturi reikšmės, nes jau po mėnesio turėsime galimybę išsakyti savo nuomonę“.

Per pirmąjį posėdį – už grotų

M. Balčiūnas visada buvo vienas pagrindinių diplomatinio mūšio su „FIBA Europe” strategų.

LKF generalinis sekretorius koordinavo nepatenkintų nacionalinių federacijų veiksmus ir ruošėsi dalyvauti dar pirmajame CAS posėdyje.

Tačiau sausio 7-ąją Panevėžio prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais sulaikė M. Balčiūną, o sausio 9 dieną Panevėžio apylinkės teismas leido korupcija įtariamą 35-erių kupiškėną suimti dar 20 dienų.

Kai CAS teisėjai pirmąsyk atsivertė bylą, vienas pagrindinių jos iniciatorių laiką leido už grotų.

„28 šalys buvo įpareigojusios mane pasisakyti teisme, tačiau dėl visiems žinomų priežasčių tuomet negalėjau nuvažiuoti į Lozaną. Aišku, kyla įvairių minčių, kai esi sulaikomas tokio svarbaus posėdžio išvakarėse. Bet ir be manęs ten susirinko visų svarbiausių šalių atstovai. Rusija, Turkija, Serbija, - skaičiavo M. Balčiūnas, iki šiol Panevėžio teismo dar nušalintas nuo LKF generalinio sekretoriaus pareigų, bet jau galintis keliauti po užsienį, kai jam buvo panaikintas namų areštas.

Ruošiasi mūšiui Velse

Laisvę atgavęs vienas LKF vadovų su savo partneriais jau ruošiasi naujam diplomatiniam mūšiui.

Gegužės mėnesį Velse numatyta eilinė „FIBA Europe“ konferencija, kurioje lietuviai viliasi pagaliau išversti O. Rafnssoną iš prezidento kėdės.

„Mes aiškiai išsakėme savo poziciją ir toliau jos laikysimės. 28 šalys palaiko mus, - vakar kartojo M. Balčiūnas. - Kol briedis dar laksto po girią, nenoriu nieko kalbėti. Bet Velse vyks balsavimas, ir visos svarbiausios nacionalinės federacijos tikisi realių permainų“.

LKF atstovas teigia, jog „FIBA Europe“ prezidento iš Islandijos laukia dar ne vienas teismo procesas.

„Dabar jis giriasi, kad laimėjo Lozanoje, bet nutyli, kad laukia kitos bylos. „FIBA Europe“ dar teks teistis su Naru Zanolinu (nušalintu „FIBA Europe“ generaliniu sekretoriumi – Red.), - neabejojo M. Balčiūnas. - Nepasitikėjimas prezidentu yra absoliutus. Bet islandas yra teisininkas, todėl jis sugebėjo užvilkinti procesą ir pripainioti visokių kliūčių.

Jeigu tokie dalykai vyktų Lietuvoje, jie manęs tikrai nestebintų. Bet niekuomet nesitikėjau, kad žmogų iš demokratinės Vakarų Europos gali prireikti išnešti su kėde iš salės. Juk jeigu tu praradai daugumos federacijų pasitikėjimą, akivaizdu, kad negali toliau atstovauti tai organizacijai“.

Gynė Ž. Balčiūnaitės advokatas

LKF ir kitų ieškovų interesus Lozanoje gynė ispanas Juanas de Diosas Crespo Perezas.

Valensijoje įsikūrusios advokatų kontoros „Ruiz-Huerta & Crespo” sporto teisės specialistas CAS teisme jau nagrinėjo vieną lietuvišką bylą.

Jis priklausė Živilės Balčiūnaitės advokatų komandai, kai į dopingo skandalą įsipainiojusi 2010 metų Europos maratono čempionė kreipėsi į CAS nesutikdama su Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) sprendimu bėgikę diskvalifikuoti dvejiems metams.

Pasak neoficialių šaltinių, ši byla mūsų šalies bėgikei kainavo per 100 tūkst. litų.

Nepaisant didelių išlaidų advokatams, Ž. Balčiūnaitei nepavyko nusiplauti dopingo dėmės – CAS teisėjai vis dėlto paliko galioti LLAF sprendimą.

„Išlaidas už advokatų paslaugas dalysis visos federacijos, kurios padavė ieškinį CAS. Tikrai buvo prasmė kreiptis į CAS, nes mes dar sykį atkreipėme dėmesį į „FIBA Europe“ skaudulius, - įsitikinęs M. Balčiūnas. - Federacijos įrodė, jog jos sugeba susivienyti ir ginti Europos krepšinio interesus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.