EUROLYGA 2023

D. Motiejūnas: „NBA lygoje europiečiai viską pradeda nuo nulio“

Donatui Motiejūnui pirmasis sezonas NBA lygoje vis dar tęsiasi. Kai kiti du NBA rungtyniaujantys lietuviai - Jonas Valančiūnas ir Linas Kleiza - jau suplanavo atostogas, D. Motiejūnas su „Houston Rockets“ kovoja atkrintamosiose varžybose.

D. Motiejūnas reguliariajame sezone sužaidė 44 rungtynes, iš kurių 14 pradėjo starto penkete.<br>AP nuotr. iš archyvo
D. Motiejūnas reguliariajame sezone sužaidė 44 rungtynes, iš kurių 14 pradėjo starto penkete.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2013, 10:42 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:07 PM

Pirmą kartą po trejų metų į atkrintamąsias varžybas patekusiam „Rockets“ teko Vakarų konferencijos nugalėtojas „Oklahoma City Thunder“. Šios poros serijos startas parodė, kad Hjustono kompanijai teks perlipti per save, kad sukurtų sensaciją - pirmąjį mačą „Thunder“ laimėjo 120:91.

D. Motiejūnas pirmajame per savo karjerą atkrintamųjų varžybų mače į aikštę buvo išleistas tik tada, kai rungtynių baigtis klausimų nekėlė ir žaidė tik 5 minutes. Tiesa, savo laiką 22 metų 213 cm ūgio puolėjas išnaudojo - atakavo be klaidų ir pelnė 5 taškus.

„Rockets“ naujokas šį sezoną nuėjo ilgą kelią, kad užsitarnautų komandos trenerių pasitikėjimą - iš pradžių lietuvis buvo siuntinėjamas į NBDL lygą, o vėliau rungtynes pradėdavo starto penkete. Reguliariajame sezone D-Mo vadinamas žaidėjas aikštėje praleisdavo vidutiniškai po 12 minučių, rinkdavo po 6 taškus ir atkovodavo po 2 kamuolius.

JAV žurnalistai kalbėjosi su D. Motiejūnu apie pirmą sezoną NBA, sunkumus bandant prisitaikyti stipriausioje pasaulyje krepšinio lygoje, bendravimą su L. Kleiza ir J. Valančiūnu, skirtumus tarp NBA ir Europos, vasarą, rinktinę ir Europos čempionatą.

- Jums tai yra pirmasis sezonas NBA ir jau žaidžiate atkrintamosiose varžybose. Kokios tikitės serijos?

- Patekimas į atkrintamąsias varžybas yra geras dalykas man ir komandai. Juk „Rockets“ čia nežaidė trejus metus. Tai rodo, kad komanda eina teisingu keliu. Einame panašiai kaip Oklahoma komanda (prieš trejus metus „Thunder“ Vakarų konferencijoje užėmė aštuntąją vietą ir pirmajame etape 2:4 pralaimėjo „Los Angeles Lakers“ - red.).

- Kaip asmeniškai vertinate savo debiutinį sezoną? Sezono pradžioje nežaidėte, vėliau aikštėje būdavote dažniau ir vis ilgiau.

- Taip, sezone buvo ir nuopolių, ir pakilimų. Bet kokiu atveju, manau, parodžiau, kad esu atkaklus ir užsispyręs. Nesustojau dirbęs, niekada nepasidaviau.

- Vasaros lygoje žaidėte labai rezultatyviai (per 25 minutes pelnydavo po 16 taškų, atkovodavo po 8 kamuolius - red.). Tačiau po to nežaidėte. Kai jus susidorojate su sunkiais išbandymais?

- Žinoma, tai sunku. Ypač psichologiškai. Bet kaip sakoma - kas tavęs nenužudo, tas tave padaro stipresniu. Turi būti psichologiškai stiprus, kitaip šioje lygoje nieko nepasieksi. Stengiausi būti kantrus ir nuolat įrodinėjau treneriui, kad galiu būti naudingas komandai.

Žaidžiau apie 50 rungtynių šį sezoną (44 rungtynes, iš kurių 14 pradėjo starto penkete - red.). Kartais aikštėje būdavau kelias minutes, o kai rungtynes pradėdavau starto penkete, žaisdavau ilgiau.

- Kaip sekėsi persiorientuoti nuo europietiško krepšinio prie NBA stiliaus. Praėjusį sezoną pakankamai sėkmingai rungtyniavote Eurolygoje (Gdynės „Prokom“ komandoje pelnydavo po 11 taškų ir atkovodavo po 6 kamuolius - red.).

- Taip, tačiau čia jie to nemato. Apskritai, čia atvyksti kaip visiškai naujas žaidėjas. Jie negalvoja, kad Eurolyga yra pajėgi lyga, todėl kai tu čia atvažiuoji, viską turi pradėti nuo nulio. Štai, Mirza Teletovičius (Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkas, persikėlęs iš Vitorijos „Caja Laboral“ į „Brooklyn Nets“ - red.) - Europoje jis buvo žvaigždė, o NBA rungtynes jis pradeda ant atsarginių žaidėjų suolelio.

Nesvarbu, kas tu buvai Europoje - NBA viską reikia pradėti nuo nulio ir privalai kiekvienam įrodyti, kad turi savo vietą ir žinai, kaip žaisti krepšinį.

- Kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp europietiško krepšinio ir NBA?

- Skirtumų daug. Teisėjavimas kitoks, greičiai kitokie. Tačiau Europoje yra daugiau fizinės kovos, ypač baudos aikštelėje. Kai varžovas baudos aikštelėje turi kamuolį, tu gali su juo pasigrumti. Europoje labiau leidžiamas kontaktinis krepšinis.

- Ar bendraujate su NBA rungtyniaujančiais kitais lietuviais?

- Taip, kartais susiskambiname. Nedažnai, tačiau ryšį palaikome. Turėtume susimatyti visi šią vasarą. Vyks Europos krepšinio čempionatas, o mūsų šalyje keliamas tas pats tikslas - Lietuva visada stengiasi laimėti titulus. Viltys ir lūkesčiai yra labai dideli. Manau, šią vasarą galime turėti jauną ir ambicingą rinktinę. Pamatysime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.