EUROLYGA 2023

A. Karnišovas: „Dabar joks lietuvis nedomina NBA klubų“

Specialiai lrytas.lt, Londonas

A. Karnišovas žodžių į vatą nevyniojo – šiuo metu nėra nė vieno lietuvio, artėjančio prieš NBA slenksčio.<br>R. Kazilionis
A. Karnišovas žodžių į vatą nevyniojo – šiuo metu nėra nė vieno lietuvio, artėjančio prieš NBA slenksčio.<br>R. Kazilionis
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis

May 12, 2013, 10:51 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:27 PM

Artūras Karnišovas eilinį kartą perskrido Atlantą, kad Eurolygos finalo ketverto Londone dienomis iš arti pasižiūrėtų, kaip žaidžia „Houston Rockets“ akiratyje esantys krepšininkai ir kaip atrodo jaunieji talentai iš Eurolygos jaunimo (iki 18 metų) turnyro.

42-ejų lietuvis, dirbantis „Rockets“ skautų štabo vadovu, žodžių į vatą nevyniojo – šiuo metu nėra nė vieno lietuvio, artėjančio prie NBA slenksčio: „Galbūt čia yra skylutė krepšininkų kartose. Ateityje bus matyti, bet dabar nieko nešviečia. Ir gal išvis niekada gali nepasikartoti, kad du žaidėjai iš Lietuvos buvo pakviesti NBA naujokų biržos pirmajame rate“.

2011metų naujokų biržoje „Toronto Raptors“ 5–uoju numeriu pašaukė Joną Valančiūną, o „Rockets“ sulaukė 20-uoju pakviesto Donato Motiejūno.

Abu jie į NBA išvyko pernai. J. Valančiūnas iškart įsitvirtino Toronto klube, o D. Motiejūno žaidimo kreivė bangavo. 22 metų 213 cm ūgio universalus lietuvis iš „Rockets“ triskart buvo siunčiamas stažuotis į NBA antrinės lygos NBDL ekipą „Rio Grande Valley Vipers“.

„Aš gerai žinau situaciją ir suprantu žaidėjo sunkumus pirmais metais NBA. Manau, kad Donatas į visus pokyčius reagavo labai gerai, dirbo sunkiai ir padarė pažangą“, – sakė „Rockets“ skautų vadovas.

– Kas buvo sunkiausia D. Motiejūnui pirmąjį sezoną?, – lrytas.lt paklausė A. Karnišovo.

– Jis prie visko turėjo priprasti. Kitoks krepšinis, kitokios treniruotės, kelionės, kita šalis, kita kultūra. Reikėjo ir susitaikyti su tuo, kad teks pažaisti ir D lygoje. Bet Donatas suprato, kad tai svarbu jo tobulėjimui.

– Iš šalies keistokai atrodo toks krepšininko mėtymas: D. Motiejūnas lyg ir gaudavo žaisti nemažai minučių „Rockets“ sudėtyje ir staiga vėl būdavo siunčiamas į NBDL.

– Bet D lyga ir yra skirta žaidėjų auginimui. Esame artimi su NBDL, ten – mūsų klubo kontroliuojama situacija: treneriai dirba ta pačia sistema. Viskas daroma tam, kad palengvinti krepšininko perėjimą į NBA.

Donatas važiuodavo į „Vipers““, kad aikštėje prabūtų 30-35 minutes ir neprarastų žaidimo formos.

Žinoma, „Rockets“ komandoje situacija visą laiką keičiasi. Kone 20 rungtynių Donatas buvo vos ne starto penkete, bet sezono pabaigoje gavo mažiau žaisti. Treneriai nutarė, kad taip geriau.

– Viską sprendžia treneriai ar Hjustono klubo vadovybė?

– Mūsų klube tai patikėta trenerių štabui ir jie priima sprendimus.

– Kur D. Motiejūnui daugiausia reikia tobulėti?

– Pirmiausia – sustiprėti fiziškai. Šie metai padėjo Donatui viską suprasti. Mes daug su šnekėjomės, jis įvykdė viską, ko prašėme. Donatas visą laiką būdavo pirmas treniruotėje ir paskutinis eidavo iš salės. Neturime jam absoliučiai jokių priekaištų.

– Jūsų manymu, ar D. Motiejūnas turi potencialo ateityje tapti pirmojo NBA dvidešimtuko krepšininku?

– Pirmas dvidešimtukas yra NBA elitas. Manau, jis turi potencialą būti NBA komandos starto penketo žaidėju.

– Apie pasikalbėdavote apie Lietuvos rinktinę?

– Taip. Donatas nusiteikęs labai teigiamai, nori vasarą grįžti į Lietuvą ir žaisti rinktinėje.

– „Rockets“ nedarys kliūčių?

– Tikrai jokių.

– Bet žvelgiant iš NBA klubo pozicijos, krepšininkas rinktinėje eikvoja jėgas, taip pat atsiranda papildoma traumų rizika.

– Mes suprantame, kad būti rinktinėje yra didelis dalykas pačiam krepšininkui. Be to, manome, kad Donatas tobulės žaisdamas rinktinėje – ir treniruočių ciklas, ir rungtynės jam tiktai padės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.