EUROLYGA 2023

Kodėl L. Jamesas jau dabar geresnis už M. Jordaną

„LeBronas Jamesas taps geriausiu pasaulio krepšininku ir nukarūnuos Michaelą Jordaną“, - tvirtina „Tampa Bay Times“ sporto skiltininkas Tomas Jonesas, nusprendęs atidžiau pažvelgti į jau ilgą laiką NBA ir pasaulio krepšinio kuluaruose skambančią diskusiją – kas geresnis: M. Jordanas ar L. Jamesas?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:56 AM

Portalas lrytas.lt pateikia T. Joneso įžvalgas, kurios gali supykdyti legendinio „Chicago Bulls“ krepšininko M. Jordano gerbėjus.

Kai Michaelas Jordanas 2003-aisiais paskutinį kartą baigė savo karjerą, jis tai padarė be jokių abejonių būdamas geriausiu visų laikų krepšininku. Jis buvo geresnis nei Magicas Johnsonas, Larry Birdas, Kareemas Abdul-Jaabaras, Wiltas Chamberlainas, „Didysis O“ Oscaras Robertsonas.

Jis buvo geriausias.

Ir tada buvo akivaizdu, kad niekas nepranoks MJ. Niekada.

Tačiau mes stovime NBA po dešimtmečio ir matome, kad M. Jordanui iššūkis mestas. Netgi galima žengti žingsnį toliau ir pareikšti, kad geriausiojo titulas jau atimtas.

Kas tai padarė? Lebronas Jamesas. Geriausias žaidėjas, kokį krepšinis tik beturėjo.

Sakysite tai nesąmonė. Beprotystė. Apjuoktina.

Yra daugybė žmonių, kurie mano, kad M. Jordanas išlieka geriausiu krepšininku istorijoje ir jie turi solidžių bei tiesiogiai su krepšiniu susijusių argumentų – pelnomi taškai, gynyba, gebėjimas vadovauti ir, svarbiausia, čempionų žiedai.

Tačiau aš spėju, kad dauguma netgi nesvarsto, ar L. Jamesas yra varžovas M. Jordanui, nes jie tiesiog nemėgsta šio krepšininko.

Sustokite akimirkai, peržiūrėkite faktus, pagalvokite atvirai ir bent jau pasvarstykite, kad L. Jamesas pralenkė M. Jordaną, kaip geriausias žaidėjas.

Kuris yra geresnis atletas?

Iš fizinės pusės nėra ką lyginti.

L. Jamesas yra 203 cm ūgio 113 kg svorio. M. Jordanas – 198 cm ūgio ir vidutiniškai sverdavo 98 kilogramus. L. Jamesas yra didesnis, greitesnis ir stipresnis. Tai nebūtinai jį padaro geriausiu, tačiau jeigu kalbame tiesiog apie nuogus fizinius faktus, L. Jamesas turbūt yra labiausiai fiziškai apdovanotas sportininkas NBA istorijoje.

L. Jamesas yra labiau visapusiškas krepšininkas, tačiau M. Jordanas gali būti geriausias metikas NBA istorijoje.

Sudėjus greitį, judrumą, gebėjimą žaisti po krepšiu ir metimą iš šuolio, ties kuriuo jis dirbo tarsi apsėstas, M. Jordanas pelnydavo po 30,1 taško per savo karjerą, o per pirmuosius dešimt sezonų „Bulls“ komandoje jis rinkdavo po 32,2 taško. Tai daugiau nei L. Jamesas (27,5 taško), tačiau būtina pabrėžti, kad M. Jordanas mesdavo daugiau kartų nei L. Jamesas. Per vienerias rungtynes jis atlikdavo keturiais metimais daugiau.

L. Jamesas geriau perduoda kamuolius komandos draugams ir per rungtynes atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų nei M. Jordanas.

Esmė, kad M. Jordanas buvo gerokai savanaudiškesnis nei L. Jamesas, kuris dažnai stengiasi labiau įtraukti savo draugus. Ir jeigu L. Jamesas būtų savanaudis, jis galėtų pelnyti tiek taškų, kiek pelnydavo M. Jordanas.

„Chicago Sun-Times“ skiltininkas Rickas Morrissey, kuris išdrįso Čikagoje pasakyti, kad L. Jamesas yra labiau įvairiapusiškas krepšininkas nei M. Jordanas rašė: „M. Jordanas buvo pakankamai niekšingas, kad perimtų visą žaidimą ir, tai darydamas, užsiliptų varžovui ant kaklo. LeBronas pelno 28 taškus, atkovoja 7 kamuolius, atlieka septynis rezultatyvius perdavimus per rungtynes ir dar itin stipriai apkartina varžovui, kurį jis dengia, gyvenimą. Ir nesvarbu - tai puolėjas, gynėjas ar „centras“.

Atkovodamas daugiau kamuolių nei M. Jordanas, L. Jamesas yra geresnis atšokusių kamuolių rinkėjas. Tačiau gynyboje yra nedaug skirtumų.

M. Jordanas gali žaisti antrojoje ir trečiojoje pozicijoje, o L. Jamesas gali būti ir atakuojančiu gynėju, ir lengvuoju kraštu, ir sunkiuoju krašto puolėju. Tai rodo, kad savo įrankių dėžėje L. Jamesas turi daugiau prietaisų, kad laimėtų mačą vienas prieš vieną su M. Jordanu.

Ar L. Jamesas tikrai žaidžia su geresniais krepšininkais?

Pamirškime tą kvailą pasakymą, kad L. Jamesas yra tiesiog puikių komandos draugų sukurtas produktas. Taip, „Heat“ turi keletą puikių talentų, kuriuos galima įsigyti už pinigus, tačiau talentas „ant popieriaus“ nebūtinai atsispindi aikštėje.

Pažiūrėjus į rekordinį 66 pergalių skaičių, 27 pergalių iš eilės seriją ir tai, kaip „Heat“ žaidžia atkrintamosiose, tampa savaime aišku, kad tai - geriausia komanda, kokią tik „Heat“ turėjo.

Kelio skausmų kamuojamas Dwyane'as Wade'as yra tikrai ne toks pat žaidėjas, koks buvo anksčiau, o nuostabus talentas Chrisas Boshas yra tik papildomas įrankis.

Ir neapsimeskime, kad M. Jordano nesupo elitiniai talentai. Pradėkime „Šlovės muziejuje“ vietą turinčiu Scottie Pippenu, kuris yra geresnis komandos draugas nei L. Jamesas kada nors turėjo. Ir nepamirškime Denniso Rodmano – geriausio gynėjo ir kamuolių kovotojo savo eroje. Tai žaidėjas, kuris niekada neprašydavo kamuolio ir taip pat yra „Šlovės muziejuje“.

Kai pradedama kalbėti apie žaidėjus, kurie supa talentus, reikėtų kai ką atsiminti. Sezone, prieš L. Jamesui paliekant „Cleveland Cavaliers“, jis savo ekipą atvedė iki 61-os pergalės reguliariajame sezone. Kitame sezone „Cavaliers“ laimėjo tik 19-a kartų. Per tris sezonus, kuomet išvyko L. Jamesas, „Cavaliers“ iš viso surinko 64 pergales. M. Jordanas „Bulls“ komandą atvedė iki 57 pergalių reguliariajame sezone ir NBA titulo 1992-1993 metais. Tuomet jis pirmą kartą pasitraukė. 1993-1994 metų sezone be M. Jordano „Bulls“ iškovojo 55 pergales.

L. Jameso pasirodymas atkrintamosiose tikrai geras

Kai lyginami šie abu krepšininkai, M. Jordano užtarėjai dažniausiai mini gebėjimą vadovauti, „žudiko instinktą“ ir tvirtą žaidimą atkrintamosiose. Klausykite, nėra net klausimų, kad M. Jordanas yra vienas labiausiai konkuruojančių, intensyvių ir aukštame lygyje žaidusių net ir kritiniais momentais sportininkų. Tačiau tie, kurie tiki, kad M. Jordanas yra geriausias krepšininkas istorijoje, dažniausiai pradeda skaičiumi šeši. Tai jo laimėtų NBA titulų skaičius.

Neabejotina, kad trofėjai yra svarbūs, tačiau ne viskas sukasi apie žiedus. Nes jeigu būtų, tai Robertas Horry su septyniais čempionų žiedais diskusijose atsirastų tarp geriausių istorijoje krepšininkų, o tai būtų kvaila. M. Jordanas nusipelnė pagyrų už pasirodymus per atkrintamąsias varžybas, o L. Jamesas dar neįdeda savojo indėlio.

L. Jamesas veržiasi į NBA finalą. Jeigu jam pavyks – jis per dešimt sezonų jame bus žaidęs keturis kartus. Per savo pirmuosius dešimt sezonų M. Jordanas tai padarė triskart. Žinoma, skirtumas yra tas, kad M. Jordanas laimėjo visus tris finalus, o L. Jameso santykis kol kas vienas su dviem.

Tačiau pasvarstykite. Savo ketvirtajame sezone, kai jam buvo tik 22-eji, L. Jamesas į finalą vedė ne ryškiausius žaidėjus (Žydrūną Ilgauską, Drew Gordoną, Larry Hughesą, Saša Pavlovičų, Danielį Gibsoną). Nuo trečiojo savo sezono jis visuomet patenka į atkrintamąsias ir dar niekada iš jų nepasitraukė pirmajame etape.

O M. Jordanas pirmuosiuose trijuose savo pasirodymuose atkrintamosiose buvo išmestas būtent pirmajame etape.

Tai tik svarstymas, kuris yra geresnis ir abejoti M. Jordano statistika atkrintamosiose varžybose būtų juokinga. Yra daugybė faktorių, lemiančių, kodėl komandoms sekasi arba nesiseka atkrintamosiose. Tarp jų – varžovai, traumos. Tačiau vis tiek esmė ta, kad L. Jamesui atkrintamajame etape sekėsi geriau, nei daugelis gali įsivaizduoti.

Palyginimai

S. Pippenas teigė, kad L. Jamesas – visapusiškesnis krepšininkas. Kitas M. Jordano komandos draugas Charlesas Oakley buvo cituojamas: „L. Jamesas yra geresnis atletas ir gali aikštėje padaryti daugiau nei Michaelas.“ Buvęs „Detroit Pistons“ žaidėjas Isiah Thomas irgi sakė, kad L. Jamesas – labiau atletiškas.

Galiausiai labai sunku nustatyti laikotarpių skirtumus. Nors M. Jordano ir L. Jameso erų skirtumai nėra labai drastiški, krepšinis skyrėsi.

M. Jordano metais buvo žaidžiamas daugiau fizinis, šiurkštesnis ir nešvaresnis žaidimas. Reikėdavo daugiau, kad išprovokuotum pražangą. Buvo leidžiama daugiau liesti varžovą rankomis. Tačiau L. Jamesas rungtyniauja eroje, kur žaidžiama zoninė gynyba, kuri apsunkina kelią krepšio link.

Žinoma, tie, kurie myli M. Jordaną, niekada nesutiks, kad kas nors yra ar bus geresnis nei jis. Tačiau objektyviai, L. Jameso skaičiai jau pradeda stumti M. Jordaną, ypač kai lyginamas darbas nuveiktas būnant vienodo amžiaus.

Įsivaizduokite, ką L. Jamesas pasieks po vienerių, dvejų ar penkerių metų. Tada jūs turėtumėte sutikti, kad L. Jamesas yra geriausias ir talentingiausias krepšininkas istorijoje.

Aš jau priėjau prie tokių išvadų.

Žvaigždės skaičiais (L. Jamesas prieš M. Jordaną per dešimt pirmųjų savo karjeros metų)

Michaelas Jordanas - Lebronas Jamesas (vidutinė statistika)

Pelnomi taškai: 32,2 – 27,6

Atkovoti kamuoliai: 6,3 – 7,3

Rezultatyvūs perdavimai: 5,9 – 6,9

Geriausiojo titulai (MVP): 3 - 4

Pasirodymai finaluose: 3 - 3

Čempionų žiedai: 3 - 1

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.