EUROLYGA 2023

Rinktinės šerdis – bronziniai 2010 metų kariai

Broliai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai, Martynas Gecevičius sulaukė Jono Kazlausko kvietimo sugrįžti į Lietuvos rinktinę, tačiau joje šiemet nebus ne tik kelių veteranų, bet ir pailsėti nusprendusio Simo Jasaičio.

Rinktinės kandidatai (iš kairės nuo viršaus): T.Delininkaitis, M.Gecevičius, P.Jankūnas, R.Javtokas, A.Juškevičius, M.Kalnietis, L.Kleiza, M.Kuzminskas, D.Lavrinovičius, K.Lavrinovičius, J.Mačiulis, D.Motiejūnas, M.Pocius, R.Seibutis, J.Valančiūnas.<br>AP nuotr.
Rinktinės kandidatai (iš kairės nuo viršaus): T.Delininkaitis, M.Gecevičius, P.Jankūnas, R.Javtokas, A.Juškevičius, M.Kalnietis, L.Kleiza, M.Kuzminskas, D.Lavrinovičius, K.Lavrinovičius, J.Mačiulis, D.Motiejūnas, M.Pocius, R.Seibutis, J.Valančiūnas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ( „Lietuvos rytas")

May 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:52 AM

J. Kazlauskas išsirinko 15 vyrų, kurie rengsis Europos krepšinio čempionatui Slovėnijoje.

Tarp rinktinės kandidatų, kurių amžiaus vidurkis – 27,3 metų, bus ir patyrusių, ir brandžių, ir jaunų žaidėjų.

Iš jų net devyni žaidė pasaulio čempionate 2010 metais, kai bronzą laimėję lietuviai pastarąjį kartą užlipo ant prizininkų pakylos svarbiausiose krepšinio varžybose.

Iš užpernykštės ir pernykštės komandų 2013 metų rinktinėje daugiausia gali būti po septynis krepšininkus.

J. Kazlausko pasirinkta sudėtis reiškia, kad kartų kaita Lietuvos rinktinėje vyksta žingsnis po žingsnio.

Rugsėjo 4–22 dienomis Slovėnijoje apie rezultatus bus galvojama daugiau nei apie perspektyvas 2016 metų olimpinėse žaidynėse, nors būtent Rio de Žaneiras buvo pasirinktas kaip ilgalaikis Lietuvos krepšinio federacijos taikinys.

„Galite apie perspektyvas kalbėti kiek norite, bet rinktinė yra rinktinė, – sakė J. Kazlauskas. – Kas bus, jei surinksime jaunius, o paskui iš jų nė vienas nepateks į olimpinę komandą?

Tai būtų nelogiška ir neteisinga. Nenoriu nurašyti 32 ar 33 metų žaidėjų.

Arvydas Sabonis buvo 39-erių, kai buvo išrinktas naudingiausiu Eurolygos žaidėju.”

Komandoje – trys sugrįžėliai

Trys krepšininkai po pertraukos grįžta į nacionalinę komandą ir dar trys turės progą debiutuoti oficialiose varžybose.

Broliai Lavrinovičiai ir M. Gecevičius pernai nesulaukė kvietimo žaisti olimpiniame atrankos turnyre Venesueloje ir žaidynėse Londone.

D. Lavrinovičius ir M. Gecevičius nepateko į Kęstučio Kemzūros galutinį dvyliktuką ir 2011 metų Europos pirmenybėse.

Tačiau K. Kemzūrą pernai rudenį pakeitęs J.Kazlauskas nusprendė kitaip, nors D. Lavrinovičius prieš porą savaičių vienai televizijai buvo pareiškęs, kad rinktinėje tikriausiai nebežais.

„Paskambinau, ir jis pasakė, jog pirmą kartą tai girdi”, – komentavo J.Kazlauskas.

Jis kviečia ir patyrusį gynėją Tomą Delininkaitį, kuris pernai su Lietuvos rinktine žaidė olimpiniame atrankos turnyre Venesueloje, tačiau nepateko į olimpinį dvyliktuką Londone.

Donatas Motiejūnas ir Mindaugas Kuzminskas po du sykius, o Adas Juškevičius kartą buvo kviečiami į rinktinės stovyklas, bet jiems buvo padėkota už darbą dar iki oficialių varžybų.

Šįkart jų galimybės turėtų būti didesnės ne tik dėl pagerėjusios žaidimo kokybės, bet ir dėl to, kad rinktinėje nebus kai kurių kitų žaidėjų.

Įkalbinėjo du veteranus

Komandoje nebus Šarūno Jasikevičiaus, Rimanto Kaukėno, Dariaus Songailos ir S. Jasaičio, kurie pernai padėjo rinktinei pasiekti olimpinį ketvirtfinalį.

36 metų R. Kaukėnas ir 35 metų D. Songaila kiek anksčiau paskelbė apie karjeros rinktinėje pabaigą, o 37 metų Š. Jasikevičius ir 31 metų S. Jasaitis pasakė „ne” šiai vasarai.

„Š. Jasikevičius ilgai dvejojo, bet pareiškė, kad šią vasarą tikrai negalės padėti, o ateityje visko gali būti”, – sakė J. Kazlauskas.

Treneris tikėjosi savo komandoje turėti ir S. Jasaitį, kuris nuo 2005 metų nepraleido nė vienos Lietuvos rinktinės vasaros.

Bet šįmet Krasnodaro „Lokomotiv” puolėjas planuoja ne tik vestuves su atlikėja Oksana Pikul, bet ir išsigydyti senas traumas.

„Man liūdna, kad nėra S. Jasaičio, kuris šią vasarą nori praleisti, – neslėpė J. Kazlauskas. – Ilgai kalbėjomės, bet jis pasakė: noriu viską išsigydyti.”

J. Kazlauskas nutarė nekviesti dviejų Latvijos klubams atstovaujančių žaidėjų, kurie buvo K. Kemzūros rinktinėje pernai.

Gynėjas Deividas Dulkys žaidė olimpiniame atrankos turnyre Venesueloje, o vidurio puolėjas Antanas Kavaliauskas dalyvavo olimpinėse žaidynėse Londone.

Už kandidatų sąrašo ribos liko ir du rezultatyviausi LKL žaidėjai: Klaipėdos „Neptūno” lyderis Deividas Gailius bei Gediminas Orelikas, prieš kelias dienas iš „Prienų” persikėlęs į Vilniaus „Lietuvos rytą”.

„Svarstėme dėl jų, tačiau, mano nuomone, iki rinktinės lygio jie dar nepriaugo”, – sakė J.Kazlauskas.

Stebės dar du jaunus įžaidėjus

Lietuvos rinktinė dar gali keistis – juolab kad galutinę sudėtį Europos krepšinio čempionatui bus galima registruoti rugsėjo pradžioje prieš pat kelionę į Slovėniją.

J. Kazlauskas nerimauja, ar keli rinktinės kandidatai suspės išsigydyti traumas iki stovyklos liepos viduryje.

Nors Martynas Pocius jau laksto stadione po dešinės pėdos operacijos, kairiarankis Paulius Jankūnas dešinio peties laisvai judinti dar negali.

„Gali būti klausimų ir dėl Roberto Javtoko bei brolių Lavrinovičių sveikatos”, – pridūrė J. Kazlauskas.

Jis teigė, kad akiratyje yra 5–6 krepšininkai, kurie šią vasarą treniruosis ir rungtyniaus Dainiaus Adomaičio vadovaujamoje studentų rinktinėje.

J. Kazlauską ypač domina įžaidėjai Šarūnas Vasiliauskas iš Pasvalio „Pieno žvaigždžių” komandos ir Vytenis Čižauskas iš Valjadolido „Blancos de Rueda”.

„Ilgai galvojome dėl V. Čižausko ir Š. Vasiliausko, bet nežinojome, kurį pasirinkti, tad pirmiausia pažiūrėsime, kaip jie atrodo studentų ekipoje”, – sakė J. Kazlauskas.

Neramu dėl gynėjų grandies

Akivaizdu, jog didžiausia konkurencija varžantis dėl vietos galutiniame dvyliktuke bus tarp priekinės linijos žaidėjų.

Iš septynių šios pozicijos krepšininkų, prie jų pridedant universalų puolėją Liną Kleizą, į Europos čempionatą tikriausiai vyks penki.

Daugiausia nerimo kelianti Lietuvos rinktinės strategui atrodo gynėjų grandis.

„Mantas Kalnietis yra vienintelis patyręs įžaidėjas, – kalbėjo J. Kazlauskas. – Neaišku, kaip po traumos atrodys M. Pocius.

M. Gecevičius nežaidė beveik visą sezoną, o iš Renaldo Seibučio norisi galingesnio žaidimo.”

Laukia Balkanų egzaminas

Lietuvos rinktinė 24 ekipų Europos čempionatą pradės B grupės varžybomis Jesenicėse, kur rungtyniaus su Serbijos, Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos bei Latvijos krepšininkais.

Į antrąjį etapą iškops 3 geriausios komandos.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatai

Įžaidėjai

Mantas Kalnietis (26 metai, ūgis 195 cm; Krasnodaro „Lokomotiv”, Rusija)

Tomas Delininkaitis (30, 190; Čerkasų „Mavpy”, Ukraina)

Adas Juškevičius (24, 194; Kauno „Žalgiris”)

Atakuojantieji gynėjai

Renaldas Seibutis (27, 195; Vilniaus „Lietuvos rytas”)

Martynas Gecevičius (25, 193; Pirėjo „Olympiakos”, Graikija)

Martynas Pocius (27, 196; Madrido „Real”, Ispanija)

Lengvieji puolėjai

Jonas Mačiulis (28, 198; Atėnų „Panathinaikos”, Graikija)

Mindaugas Kuzminskas (23, 205; „Žalgiris”)

Linas Kleiza (28, 203; „Toronto Raptors”, Kanada)

Sunkieji puolėjai

Paulius Jankūnas (29, 205; „Žalgiris”)

Kšyštofas Lavrinovičius (33, 210; „Žalgiris”)

Donatas Motiejūnas (22, 213; „Houston Rockets”, JAV)

Vidurio puolėjai

Jonas Valančiūnas (21, 213; „Raptors”)

Darjušas Lavrinovičius (33, 212; „Žalgiris”)

Robertas Javtokas (33, 211; „Žalgiris”)

Rinktinės štabas

Treneris – Jonas Kazlauskas, trenerio asistentai – Darius Maskoliūnas ir Gintaras Krapikas, treneris skautas – Benas Matkevičius, fizinio rengimo treneris – Sigitas Kavaliauskas, gydytojai – Rimtautas Gudas, Vytenis Trumpickas, masažuotojai – Aidas Buzelis, Aleksejus Peleckis, Juozas Petkevičius, atstovas spaudai – Linas Kunigėlis, administratorius – Žydrūnas Vilenčikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.