EUROLYGA 2023

G. Rutkauskas: „Darbas Krasnodare priminė laikus, kai prieš 15 metų buvau su „Žalgiriu“

Kauno „Žalgiris“ turi progą įvertinti, ko verti Europos taurės savininkai. Šį sezoną jau du kartus įveikę Krasnodaro „Lokomotiv“ klubą LKL čempionai su puikiai pažįstamais varžovais penktadienį pradeda Jungtinės lygos pusfinalio seriją.

Europos taurės turnyre su Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipa triumfavo net 4 lietuviai: M. Kalnietis (antras iš kairės), S. Jasaitis, klubo viceprezidentas G. Rutkauskas ir fizinio rengimo treneris S. Kavaliauskas.<br>facebook.com
Europos taurės turnyre su Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipa triumfavo net 4 lietuviai: M. Kalnietis (antras iš kairės), S. Jasaitis, klubo viceprezidentas G. Rutkauskas ir fizinio rengimo treneris S. Kavaliauskas.<br>facebook.com
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

May 24, 2013, 8:24 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:26 AM

Mantas Kalnietis galbūt nesumaišys komandos drabužinės „Žalgirio“ arenoje taip, kaip visai neseniai nutiko į Londono „Emyrates“ stadioną sugrįžusiam olandui Robinui Van Persie.

„Manchester United“ puolėjas nevalingai užsuko į „Arsenal“ persirengimo kambarį, kuriame prieš tai praleido ilgus karjeros metus, kol pats pradėjo juoktis iš savęs, supratęs, jog suklydo.

Bet Jungtinės lygos pusfinalio seriją šiandien Kaune lyg namuose pradės ne tik buvęs žalgirietis.

Kartu su M. Kalniečiu „Lokomotiv“ aprangą šį sezoną dar vilki Simas Jasaitis, Krasnodaro komandos krepšininkų fizinio rengimo treneriu dirba kitas buvęs žalgirietis Sigitas Kavaliauskas, o Rusijos klubo viceprezidento pareigas užima net 17 metų su „Žalgiriu“ praleidęs Ginas Rutkauskas.

„Žalgirio“ kelyje - vėl puikiai pažįstami varžovai, kuriems kauniečiai dar gali pateikti ir senų sąskaitų. Būtent „Lokomotiv“ pernai per atkrintamąsias varžybas užtvėrė kelią „Žalgiriui“ į Jungtinės lygos finalo ketverto turnyrą Vilniuje.

Nors 2012-2013 m. reguliariajame sezone LKL čempionams jau pavyko abu kartus įveikti lietuvių prikimštą Krasnodaro komandą (78:70 dar 2012-ųjų spalį Krasnodare ir 89:81 sausio mėnesį Kaune), per keturis mėnesius nuo paskutiniosios tarpusavio akistatos dviejų klubų gyvenimas pasikeitė iš esmės.

Kol buvusį savininką praradęs „Žalgiris“ skaičiuoja nuostolius ir kasdien priverstas klausytis gandų apie komandą paliksiančius žaidėjus, „Lokomotiv“ spėjo užlipti į Europos taurės turnyro viršūnę ir jau intensyviai ruošiasi debiutui Eurolygos varžybose.

„Į Jungtinės lygos atkrintamąsias varžybas neatsitiktinai pateko 8 komandos iš Rusijos, o dabar kautis dėl titulo liko tik „Žalgiris“ ir 3 rusų klubai. Tai dar kartą įrodo, kad Rusijos klubai yra labai stiprūs, turi gerus biudžetus ir gali kovoti su bet kuo. Tas pats Kazanės „Uniks“, kurį mums pavyko įveikti ketvirtfinalyje, taip pat yra Eurolygos lygio“, - neabejojo čempionišką komandą Krasnodare subūręs G. Rutkauskas.

Buvęs ilgametis „Žalgirio“ generalinis direktorius nuo 2007-ųjų karjerą tęsia Rusijos krepšinyje. 51-erių kaunietis dirbo Maskvos „Dinamo“ klubo ir Rusijos Superlygos vadovu, o prieš 2012-2013 m. sezoną buvo pakviestas į Krasnodaro klubą.

- Ginai, „Lokomotiv“ jau pasiekė svarbiausią sezono tikslą, iškovojęs bilietą į Eurolygą. Ar po triumfo Europos taurės turnyre nebuvo sunku žaidėjus likusioms sezono varžyboms?

- Natūralu, jog po svarbių pergalių ir euforijos visos komandos išgyvena nuosmukį.

Kai grįžom iš Šarlerua, kur vyko Europos taurės finalas, po savaitės turėjome žaisti Rusijos čempionate Sankt Peterburgo „Spartak“. Jautėsi milžiniškas psichologinis nuovargis, todėl nenuostabu, kad pralaimėjome. Ta nesėkmė mums, beje, kainavo Rusijos čempionato bronzos medalius.

Bet po to prasidėjo Jungtinės lygos atkrintamosios varžybos, kurioms pasiruošti turėjome 10 dienų. Komanda atsistojo į įprastas savo vėžes. Ketvirtfinalyje pavyko įveikti „Uniks“, todėl atrodo, kad viskas jau gerai.

- Rusijos žiniasklaidoje jau pradėjo svarstymai, jog „Lokomotiv“ pergalė prieš „Žalgirį“ Jungtinės lygos pusfinalyje nenaudinga Rusijos krepšiniui, nes po jos „Chimki“ praras galimybę kitą sezoną žaisti Eurolygoje. Kaip vertinate tokias kalbas?

- Tai gryni teoriniai išvedžiojimai. Pernai „Chimki“ taip pat galėjo nesistengti ir Jungtinėje lygoje užleisti į priekį kitas Rusijos komandas, kai laimėjo Europos taurę. Bet jie kovėsi, užėmė antrąją vietą, prarasdami Eurolygos C licenciją, kuri dėl to virto vardiniu kvietimu.

Geriausia tokiu atveju dabar būtų tartis su Maskvos CSKA. Pasakyti, kad jie Jungtinėje lygoje liktų ketvirti, užleistų į priekį „Uniks“ ar dar kurį kitą Rusijos klubą. CSKA juk turi Eurolygos A licenciją, todėl jiems nesvarbu laimėti.

Visi tokie pasvarstymai – grynos nesąmonės. Čia tik mūsų internautų taip mėgstamos sąmokslo teorijos.

- Pernai būtent „Lokomotiv“ užtvėrė „Žalgiriui“ kelią į Jungtinės lygos finalo ketverto turnyrą. Ar Krasnodaro klubui dabar pavyks pakartoti pernykštę sėkmę?

- Norėtųsi, kad būtų lygi kova, o laimės stipriausias. Pusfinalio išvakarėse mūsų prezidentas jau pasisakė - galbūt šiandien „Lokomotiv“ koziris yra ilgesnis atsarginių suolelis. Mūsų komanda gali ilgiau išlaikyti tą patį žaidimo intensyvumą.

Ant „Žalgirio“ suolo dabar sėdi pusė traumuotų žaidėjų. Bet nereikia nuvertinti kitų – jie žaidžia ir stengiasi išnaudoti gautą šansą.

Šį sezoną jau du kartus nusileidome „Žalgiriui“. Per pirmąsias rungtynes pralaimėjome stipriai. Krasnodare buvo sezono atidarymas, mes žaidėm pakankamai gerai, bet „Žalgiris“ tuomet buvo tiesiog nesustabdoma mašina.

Po Naujųjų sausio pradžioje Kaune jau per pirmuosius du kėlinius atsilikom labai daug. Nuo „Žalgirio“ spaudimo atsigavom truputį tik mačo pabaigoje.

Bet tuomet ir mūsų komanda, ir „Žalgiris“ atrodė visiškai kitaip. Vėliau mes dar pasipildėme žaidėjais, atėjo Richardas Hendrixas, ir jėgos tikrai apsilygino.

Nemanau, kad „Žalgiris“ galėtų mus triuškinti. Dabar galime sužaisti kaip lygūs su lygiais.

- Antrąjį Europos turnyrą „Žalgirio“ gerbėjai jau seniai pakrikštijo Kibiro taure. Kuo Europos taurės savininkai stipresni už Eurolygos „Top 16“ komandą?

- Labai sunku lyginti. Visais laikais Eurolygoje buvo keletas silpnesnių komandų.

Šį sezoną Eurolygoje žaidusi Berlyno ALBA jau pralaimėjo Miuncheno „Bayern“ Vokietijos lygos atkrintamosiose varžybose. Turkijoje iš kovos dėl titulo jau pasitraukė „Besiktas“ ir net „Fenerbahce“ jau pralošė Izmyro komandai, kuri šįmet dalyvavo tik „FIBA Europe“ Iššūkio taurės varžybose.

Mes Europos taurės turnyre turėjome keletą tikrai labai stiprių varžovų – Stambulo „Galatasaray“, „Valencia“ , Bilbao klubus. Šį sezoną jie priklauso Turkijos ir Ispanijos lygų elitui.

Tai tikrai Eurolygos lygio komandos, neįžeidžiant tų silpnesnių ir joms tikrai nusileidžiančių ekipų, kurios šį sezoną dalyvavo Eurolygos varžybose.

- Po triumfo Europos taurės turnyre Rusijos žiniasklaida jus pavadino nematomu „Lokomotiv“ pergalės architektu. „Kad Kubanėje atsirado Aleksas Maričius, Richardas Hendrixas ir visa kita elitinė krepšininkų brolija – didžiausias viceprezidento iš Lietuvos nuopelnas“, - teigė Rusijos krepšinio naujienų portalas „basket-planet.com“. Kurį žaidėją prisivilioti į Krasnodarą buvo sunkiausia?

- Buvo labai nelengva kalbėtis su visais. Darbas Krasnodare man savotiškai priminė laikus, kai dar prieš penkiolika metų dirbau su „Žalgiriu”. Tuomet taip pat reikėdavo užsieniečiams aiškinti, kas Kaunas per miestas, ar čia yra šiltas vanduo, „McDonald's“, ar galima matyti satelitines TV programas.

Krasnodaras iš tiesų – ne Maskva ir ne Sankt Peterburgas. Bet vos užsieniečiai pasišnekėdavo su čia jau buvusiais žaidėjais, jiems dingdavo visi klausimai.

Dar pernai klube dirbo Božidaras Maljkovičius – aukščiausio lygio ir reputacijos treneris. Kai krepšininkas išgirsta tokią pavardę, jam jau nebūtina papildomai aiškinti, kur turės važiuoti.

A. Maričių ir Nicką Kalathesą prisikalbinom lengviau, bet R. Hendrixą šią žiemą įkalbėti tikrai buvo sunku. Jam teko ryžtis palikti Eurolygą ir Milaną, todėl nenuostabu, jog derėjomės visą mėnesį.

Bet dabar džiugu, kai daugelis žaidėjų pripažįsta: „Lokomotiv“ - geriausias iš visų klubų, kuriuose teko per karjerą žaisti. O jie yra žaidę tikrai gerose Eurolygos komandose.

Per Eurolygos finalo ketvertą Londone buvo pilna krepšininkų agentų. Tradiciškai šiame turnyre vyksta pirmas žaidėjų turgus, nors nors sezonas dar nepasibaigęs.

Ten išsirikiavo eilė agentų su žaidėjais, dabar jau norinčiais žaisti Krasnodare kitą sezoną. Gerai, kad mus taip vertina, bet reikia neperlenkti lazdos ir pasirinkti tik tuos, kurie mums tinka ne tik savo žaidimu, bet ir charakterio savybėmis.

- Jungtinės lygos prezidentas Sergejus Ivanovas paskelbė, jog „Lokomotiv“ biudžetas šį sezoną yra 18 mln. eurų. Ar buvo žaidėjų, kurių norėjote, bet negalėjote įsigyti?

- Tie vieši skaičiai dar ne viską atskleidžia. Mes turime išlaikyti dar dvi „Lokomotiv“ jaunimo komandas ir visą Pietų Rusijos vaikų ir moksleivių krepšinio lygą.

Neseniai kaip tik baigėsi toks vaikų čempionatas, kurio visi dalyviai iš mūsų gavo aprangas ir po pilną kuprinę dovanų, o geriausi žaidėjai – LED televizorius ir naujausius „Xbox".

Dalyvių skaičiumi ši lyga didesnė net už Lietuvos moksleivių krepšinio lygą, o visos jos išlaidos gula ant vieno mūsų klubo pečių.

„Lokomotiv“ dalyvauja ir remia daugybę socialinių projektų, apie kuriuos nežino tie, kurie labai mėgsta skaičiuoti ir kalbėti apie rusų pinigus.

Bet iš tiesų dabar klubas pajėgus įsigyti tuos žaidėjus, kurių nori. Bet CSKA pasirodymas Eurolygos finalo ketverte dar kartą įrodė, jog pergalėms neužtenka tik pinigų.

- Kai pradėjote dirbti Krasnodare, klubo vadovai pirmiausiai paprašė sudaryti penkmečio planą. Žygiuojate pagal numatytą grafiką?

- Jau aplenkėm (juokiasi). Dirbant Rusijoje teko skaityti paskaitas viename Maskvos universitetų, bet kai atvykus į Krasnodarą pirmiausiai turėjau parašyti tą planą, buvau tikrai nustebęs.

Neslėpsiu, jog kitą sezoną vėl turime ambicingų tikslų. Sieksime patekti į Eurolygos „Top 16“ turnyrą, kad visą sezoną turėtume pilnaverčių rungtynių.

- 17 metų atidavėte „Žalgiriui“. „Lokomotiv“ mačai Kaune prikels daug prisiminimų?

- Kiekvienas sugrįžimas namo visuomet yra ypatingas. „Žalgirio“ rungtynes tikrai negaliu žiūrėti kaip eilinis žiūrovas. Ši komanda man per daug artima, kad būtų vadinama varžove.

Dar ir dabar Kauno klube yra žmonių, kuriuos pats pakviečiau į darbą.

- Į Krasnodarą iš „Žalgirio“ persikėlė fizinio rengimo treneris Sigitas Kavaliauskas, vėliau – ir Mantas Kalnietis. Nesulaukėte kauniečių priekaištų, kodėl silpninate „Žalgirį“?

- Kokie gali būti priekaištai, jeigu žmonės tapo nereikalingi? Sigitas buvo atleistas, o dėl Manto radome visiems tikrai priimtiną sprendimą.

Nebuvo jokių vagysčių. Pirmiausiai su „Žalgiriu“ aptarėme visas sąlygas, sumokėjome labai didelę išpirką, ir jis atsidūrė pas mus. Kai „Lokomotiv“ liko tik su vienu įžaidėju N. Kalathesu, turėjom išspręsti tą problemą.

Galėjome pasirinkti vieną ar kitą žaidėją, bet visuomet stengiesi pakviesti tą žmogų, kurį labai gerai pats pažįsti ir žinai jo visas galimybes. Taip geriau negu žaisti loterijoje.

- Dar kovo mėnesį „Lokomotiv“ sumokėjo „Žalgiriui“ už M. Kalnietį 200 tūkst. litų išpirką. „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas tuomet teigė, jog šios lėšos padėjo Kauno komandai išgyventi ir buvo skirtos žaidėjų algoms. Kai derėjotės dėl M. Kalniečio išpirkos, nesijautėte labiau žalgiriečiu nei „Lokomotiv“ viceprezidentu?

- Kovo mėnesį mes sumokėjome jau antrąją išpirkos dalį – beje, gerokai mažesnę. Pirmoji buvo sumokėta dar rudenį iš karto po to, kai Mantas persikėlė. Taip buvo sudarytas mūsų mokėjimų grafikas. Kai sprendi profesionalius dalykus, nėra vietos sentimentams. Galų gale, lemiamą parašą deda mūsų klubo prezidentas.

Aš vedu derybas, tariuosi, bet paskui sėdam kartu prie stalo ir aptariam viską. Tai juk yra milijoninės sumos – ar rubliais, ar litais, ar doleriais. Visas jas privalo patvirtinti klubo valdyba.

Kai pradėjome derybas dėl Manto, „Žalgiris“ jautėsi dar labai drąsiai. Spalio mėnesį tikrai dar nesimatė jokių požymių, kokios bėdos gresia komandai.

- M. Kalnietis pasirašė trejų metų sutartį ir tikrai liks kitam sezonui. Bet Simo Jasaičio sutartis, anot žiniasklaidos pranešimų, baigiasi po šio sezono. Ar jis taip pat liks Krasnodare?

- Simo sutartis taip pat nesibaigia. Jis buvo pasirašęs dvejiems metams. Jis tikrai liks Krasnodare.

- Gal planuojate vasarą į komandą prisivilioti ir daugiau lietuvių?

- Gali visko būti. Prieš Eurolygą galime pasipildyti 3-4 naujais žaidėjais. Bet viskas paaiškės tik po sezono, nes kai kurie mūsų žaidėjai sutartyse turi įvairių išimčių. Nuo jų apsprendimo likti ar išeiti priklausys, kokių žaidėjų pirmiausiai turėsime ieškoti.

R. Hendrixas turi sutartį su Milano klubu, mes jį tik esame išsinuomavę. Perėjęs pas mus jis tapo Europos taurės finalo naudingiausiu žaidėju ir pirmąsyk gyvenime laimėjo asmeninį prizą.

Milane ant suolo sėdėjusiam amerikiečiui „Lokomotiv“ suteikė daug gerų emocijų, bet dabar jis turės pasirinkti, ar grįžti atgal. Jo apsisprendimas mums yra vienas svarbiausių klausimų, dėliojant kito sezono komandą.

- Didžiausiai „Žalgirio“ dalininkei – Ūkio banko investicinei grupei – buvo paskelbtas bankrotas. LKL čempionų laukia sudėtinga vasara. Koks būtų Jūsų patarimas Kauno ekipos vadovams?

- Dabar jau labai sunku ką nors patarinėti. Prabėgo juk šešeri metai, kai dirbau Kaune. Bet visa tai, apie ką dabar skaitau žiniasklaidoje ir ką pats girdėjau, jie daro teisingai.

Svarbiausia – rasti bendrą kalbą su visais tais, kam „Žalgiris“ dabar yra skolingas. Sudėlioti skolų grąžinimo grafiką į kelis etapus, kad per keletą metų būtų grąžintos visos skolos.

Jeigu žaidėjai sutiks su tokiomis sąlygomis, tai vienintelis teisingas kelias išgyventi. Aišku, „Žalgiriui“ bus labai sudėtinga ir tikrai laukia sunki vasara. Reikia ir toliau žaisti, ir nenuvilti gerbėjų. Jonas Kazlauskas dabar neatsitiktinai sakė, jog negali dirbtinai atjauninti rinktinės. Komanda turi kautis dėl pergalių.

Sirgaliai lygiai to paties lauks ir iš „Žalgirio“. Ir šią vasarą galima surinkti jauną, bet konkurencingą sudėtį, kuri Eurolygoje pasiektų pergalių.

Galime remtis Belgrado „Partizan“ pavyzdžiu. Kiekvieną sezoną serbai remiasi ta pačia politika. Jauna „Partizan“ komanda visada kaunasi, ir surenka pilną salę žiūrovų.

Jeigu tik žalgiriečiai kausis, viskas bus gerai.

- J. Kazlauskas vėl grįžo prie Lietuvos rinktinės vairo, kai jo paprašė A. Sabonis. Jeigu Arvydas kreiptųsi, ar grįžtumėte padėti „Žalgiriui“?

- Jeigu Arvydas paprašytų, nebūtų kaip atsakyti (juokiasi). Bet jam nereiks prašyti. Klubas turi gerų darbuotojų. Čia nekorektiškas klausimas.

Ką tu darytum, jeigu pamatytum upėje skęstantį žmogų? Aišku, kad šoktum ir trauktum. Negi nusisuktum ir nueitum?

Gyvenime visuomet juk yra situacijų, kai tiesiog negali kitaip rinktis.

Jungtinės lygos pusfinalio serijoje Kauno „Žalgirio“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšininkai kovos iki trijų pergalių.

1 mačas – gegužės 24 d. Kaune

2 mačas – gegužės 25 d. Kaune

3 mačas – gegužės 27 d. Krasnodare

4 mačas* – gegužės 28 d. Krasnodare (jeigu prireiks)

5 mačas* - gegužės 30 d. Kaune (jeigu prireiks)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.