EUROLYGA 2023

„Žalgiriui“ - galvosūkis dėl trenerio: kas pakeis J. Plazą?

Lietuvą per metus spėjęs sužavėti Joanas Plaza jau turi Malagos „Unicaja“ klubo pasiūlymą. Jeigu Kauno „Žalgirio“ treneris nuspręs grįžti į tėvynę, kas treniruos LKL čempionus kitą sezoną?

Kauno „Žalgirio“ treneriui J.Plazai Malagos „Unicaja“ pasiūlė dviejų metų sutartį.<br>M. Patašius
Kauno „Žalgirio“ treneriui J.Plazai Malagos „Unicaja“ pasiūlė dviejų metų sutartį.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

May 25, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:11 AM

Pastarąją savaitę visi Malagos dienraščiai kasdien lenktyniavo, skelbdami naujienas apie būsimą „Unicaja“ krepšininkų trenerį.

„El catalan Joan Plaza sera su sustituto“ („Katalonas Joanas Plaza bus įpėdinis“) - dar antradienį pranešė „Sur“.

„Adios Repesa, hola Plaza!“ („Viso Repeša, sveikas Plaza!“), - su dabartiniu “Žalgirio“ treneriu lyg su saviškiu ketvirtadienį jau sveikinosi „La Opinion de Malaga“.

„Plaza tenia Malaga en su itinerario“ („Plaza turi Malagą savo maršrute“) - tą pačią dieną kolegoms antrino „Malaga Hoy“ žurnalistai.

„Vienintelis pasiūlymas, kurį dabar turiu ant stalo, yra iš „Žalgirio“, - tvirtino pats J. Plaza prieš Jungtinės lygos pusfinalio seriją su Krasnodaro „Lokomotiv“.

- Yra trenerių, kurie gali tuo pačiu metu galvoti ir apie ateitį. Aš ne toks. Galiu susikaupti ties vienu dalyku, o ne dviem. Nesu moteris, kuri gali atlikti kelis darbus vienu metu iš karto“.

Bet vargu, ar visi Andalūzijos žurnalistai sutartinai susimokė ir ėmė staiga burti iš kavos tirščių.

Jeigu Lietuvą per metus sužavėjęs 49-erių treneris po šio sezono nuspręs grįžti į tėvynę, kas jau šią vasarą perims Kauno „Žalgirio“ vairą ir 2013-2014 m. treniruos LKL čempionus?

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į potencialius J. Plazos įpėdinius, kurie turi ir reikiamų savybių, ir galimybių perimti stipriausios šalies komandos vairą.

Jonas Kazlauskas

58 metai, Lietuvos rinktinės treneris

Arvydas Sabonis jau įkalbėjo Joną grįžti prie Lietuvos rinktinės vairo.

Jeigu Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas paprašytų labiausiai patyrusio šalies trenerio padėti ir jo mylimiausiam Kauno klubui, ar J. Kazlauskas galėtų atsispirti Sabo bosui?

Dar XX a. J. Kazlauskas padėjo „Žalgiriui“ iškovoti abu svarbiausius Europos klubinio krepšinio trofėjus. 1998-aisiais Belgrade jo treniruojami žalgiriečiai į viršų kėlė Europos, o 1999-aisiais Miunchene - ir Eurolygos čempionų taurę.

Būtent šios pergalės su „Žalgiriu“ išgarsino J. Kazlausko vardą tarptautinėje rinkoje, ir geriausiu 1999-ųjų Europos treneriu pripažintas lietuvis vėliau sulaukė solidžių pasiūlymų iš turtingesnių darbdavių krepšinio pasaulyje.

Vadovaudamas Pirėjo „Olympiakos“, Maskvos CSKA, Kinijos ir Graikijos rinktinėms 58-erių treneris jau spėjo pakankamai užsidirbti ir garantuoti ramią ateitį net savo anūkams, todėl jo tikrai neatbaidytų kuklesnė alga Kaune, taip grąžinant savotišką moralinę skolą jį labiausiai išgarsinusiai komandai.

„Žalgiris“ jau ne kartą mėgino susigrąžinti J. Kazlauską į Kauną. Praėjusią vasarą treneris net buvo susisitikęs su Vladimiru Romanovu, tačiau su buvusiu „Žalgirio“ šeimininku nesurado bendros kalbos.

Dabar šalies rinktinėje J. Kazlauskas nuolat bendrauja kartu su Pauliumi Motiejūnu – dešiniąja Sabo ranka ir federacijoje, ir „Žalgirio“ klube. Jie kartu dar žiemą keliavo į Torontą, ir per šią kelionę už Atlanto turėjo pakankamai laiko įvertinti asmenines vienas kito savybes.

Karjerą Vilniaus krepšinio mokykloje pradėjęs patyręs treneris puikiai moka dirbti su jaunais talentais, turi neginčytiną autoritetą, todėl jis būtų tiesiog ideali kandidatūra savo sudėtį atjauninti privalėsiančiam „Žalgiriui“.

Bet „Žalgiris“ kitą sezoną tikrai bus silpnesnis ir už čempionišką 1999-ųjų, ir už šio sezono komandą. Ar J.Kazlauskas ryžtųsi atsisakyti ambicijų ir neišvengiamai paaukoti dalį reputacijos, puikiai suprasdamas, jog su prastesne sudėtimi jis bus priverstas Eurolygoje dažniau pralaimėti?

Juolab, kad lietuvį dievinantys kinai tikriausiai ir kitą sezoną jam vėl siūlys sugrįžti. Kinijoje – ir ramiau, ir sezonas trumpesnis, o honoraras – nepalyginamai solidesnis, todėl naujiesiems „Žalgirio“ vadovams tikrai sunku rasti argumentų, kad J. Kazlauskas sutiktų vėl stoti prie komandos vairo.

Išskyrus, aišku, reiklų Sabo bosą.

Tikimybė: 10 proc.

Rimantas Grigas

50 metų, Baltarusijos moterų rinktinės treneris

Viena realiausių kandidatūrų, įvertinus dabartines „Žalgirio“ galimybes, norus ir visus kitus galimus pretendentus užimti J.Plazos vietą.

50-erių klaipėdiečio sutartis su Baltarusijos krepšinio federacija baigsis po 2013-ųjų Europos moterų čempionato, todėl liepos 1-ąją jis jau bus laisvas.

Savo karjerą 1988-aisiais R. Grigas pradėjo kaip „Žalgirio“ dublerių komandos treneris.

Paulių Jankūną, Joną Mačiulį, Mantą Kalnietį vyrų krepšinio paslapčių mokęs treneris jau tuomet įrodė, jog sugeba ypač gerai dirbti su jaunaisiais talentais ir ne vienas žalgirietis jam iki šiol negaili šiltų žodžių.

R.Grigas net septynerius metus vadovavo A. Sabonio krepšinio mokyklos komandai NKL pirmenybėse, o 2006-aisiais sulaukęs galimybės stoti prie pagrindinės „Žalgirio“ komandos vairo taip pat sėkmingai išnaudojo savo šansą.

Jo vadovaujamas „Žalgiris“ 2007 ir 2008 metais tapo LKL čempionu, ir abiejose finalo serijose su „Lietuvos rytu“ R. Grigas akivaizdžiai pranoko tuomet vilniečius treniravusį serbą Aleksandrą Trifunovičių.

Vėliau porą sezonų praleidęs Ukrainoje R. Grigas antrąsyk grįžo į Kauno klubą jau V. Romanovo eros laikais. „Žalgirio“ sporto direktoriaus pareigas nuo 2010-ųjų lapkričio ėjęs treneris buvo ruso „akys ir ausys“ komandoje, tačiau šį kartą nenuvertė kalnų.

R. Grigas mėnesiui net buvo perėmęs komandos vairą ir tapęs laikinuoju „Žalgirio“ treneriu, bet antrasis jo karjeros etapas Kauno klube ilgiau neužtruko.

Dabar V. Romanovo „Žalgiryje“ jau nėra, o su P. Motiejūnu kartu ugnį ir vandenį perėjęs R. Grigas turi progą trečiąsyk atsidurti prie jam puikiai pažįstamos komandos vairo.

Tikimybė: 35 proc.

Gintaras Krapikas

51 metai, Kazanės „Uniks“ trenerio asistentas

Dar vienas iš realiausių galimų J. Plazos įpėdinių.

Legendinės SSRS laikų „Žalgirio“ komandos žaidėjas po Vokietijoje praleisto dešimtmečio dar 2000-aisiais grįžo į Kauną ir šešis sezonus dirbo trenerio asistentu.

Buvęs A. Sabonio kambario draugas nepaliko „Žalgirio“ sunkiausiu komandai metu.

G. Krapikas laikė komandos vairą per 2009-ųjų krizę, kai žalgiriečiai beveik visą sezoną negavo algų ir jau viešai kalbėjo apie streiką.

„Žalgiris“ man – visam gyvenimui. Esu žalias nuo apačios iki viršaus. Ir nesvarbu, kur dirbu“, - tuomet nuolat kalbėjo G. Krapikas, o aistringiausi Kauno komandos gerbėjai jam ne tik už šiuos žodžius buvo pasiryžę pastatyti paminklą.

G. Krapikui dažnai teko gesinti gaisrus, kai jo darbdaviai atleisdavo trenerius ir laikinai patikėdavo komandą, regis, amžinam asistentui. Nors savarankiška trenerio karjera kitur (Kėdainių „Nevėžis“, Mariupolio „Azovmaš“, Kazanės „Uniks“) buvusiam žalgiriečiui nesusiklostė, jis iki šiol mylimas ne tik „Žalgirio“ gerbėjų.

J. Kazlauskas jau pasikvietė ištikimą A. Sabonio bičiulį į Lietuvos rinktinės trenerių štabą, o P. Motiejūnas tikriausiai taip pat dar neužmiršo bendrų bemiegių naktų su G. Krapiku per sunkiausią „Žalgiriui“ krizę.

Retu padorumu išsiskiriančiam kretingiškiui galbūt trūksta įspūdingų rezultatų trenerio karjeroje ir šiam darbui būtinos charizmos, tačiau juo visada galima pasikliauti. Tikrai nebūtų staigmena, jeigu G. Krapikui būtų pasiūlyta gesinti dar vieną „Žalgirio“ gaisrą.

Tikimybė: 35 proc.

Rimas Kurtinaitis

52 metai, „Chimki“ treneris

Jis padėjo „Lietuvos rytui“ du kartus laimėti LKL pirmenybes, bet niekuomet neslėpė svajonės vieną dieną treniruoti „Žalgirį“.

Charizmatiškiausias Lietuvos treneris gimtojo Kauno klubui tikrai įpūstų naujos gyvybės. Taip, R. Kurtinaitis turi galiojančią sutartį su „Chimki“, ir vien jau kalbos apie jo galimybes šią vasarą stoti prie „Žalgirio“ atrodo įžūliai.

Bet Rusijos krepšinio kuluaruose kasdien intensyvėja gandai apie neišvengiamas R. Kurtinaičio karjeros permainas.

Šį sezoną krizę išgyvenusi Pamaskvės komanda šią vasarą bus priversta ypač susiveržti diržą. „Chimki“ gali palikti ne tik milijonus uždirbančios ryškiausios žvaigždės (Z. Planiničius, K. Lončaras, M. Nielsenas), bet net ir Europos taurę rusams padėjęs laimėti treneris.

Pasak neoficialių šaltinių, R. Kurtinaičio alga siekia apie 800 tūkst. eurų per sezoną, todėl rusai nekliudytų treneriui išvykti kitur, norėdami dar daugiau sutaupyti.

Bet Eurolygoje savo vertę šį sezoną dar kartą įrodęs lietuvis jau vilioja turtingesnius klubus, todėl geras pasiūlymas iš Ispanijos ar Turkijos R. Kurtinaičiui galiausiai gali sukliudyti grįžti į Kauną.

Tikimybė: 20 proc.

Malagoje nėra abejonių

„Viskas rodo, kad katalonas Jonas Plaza pakeis Repešą (atleistą „Unicaja“ trenerį – Red.) ant suolo kitą sezoną. Plaza dabar treniruoja lietuvišką „Žalgirį“ ir derybos su juo yra gerokai pažengusios, bet kol kas nebaigtos. Pagrindinė vykstančių diskusijų priežastis – trenerio sutarties trukmė. Jis nori garantuoto dviejų metų kontrakto“.

Malagos dienraštis „Sur“, gegužės 21 d.

„Po pirmadienio posėdžio klubo valdyba uždegė žalią šviesą Angeliui Brodesui pratęsti derybas su Joanu Plaza. Pokalbiai su trenerio agentu Arturo Ortega vyksta labai gerai, net Plaza dar turi baigti savo įsipareigojimus „Žalgiriui“ Lietuvoje, kad galėtų rūpintis naujuoju žaliųjų („Unicaja“ klubo spalvos – Red.) projektu. Žalieji jau pateikė treneriui dviejų metų sutarties pasiūlymą ir dabar derasi dėl ekonominių sąlygų, bet susitarti nebus lengva.

Plazos keliami reikalavimai yra dideli. Jau šią žiemą, kai „Unicaja“ buvo susisiekusi su treneriu, norėdama atleisti J.Repešą, katalonas pareikalavo solidžios sumos. Komanda negali daug išlaidauti, nes kitą sezoną jos biudžetas bus mažesnis negu šiemet, nors klubas vis dar turėtų gauti paramą iš „Unicaja“ banko.

Pirmadienį buvo aptartos ir kitos trenerių kandidatūros. Sergio Scariolo, Duįko Ivanovičius ir Fotis Katsikaris yra laisvi ir visi norėtų atvykti į Malagą. Daugiausiai šalininkų iš visų dėl savo praeities turėjo S.Scariolo. Valdyba žinojo, kad jo vardas lyg magnetas padėtų užpildyti „Carpena“ arenos tribūnas. Juodkalnietis D.Ivanovičius reikalauja labai daug pinigų, nori viskam vadovauti, todėl negali būti naujojo projekto dalis. F.Katsikaris sukeltų problemų, nes turi sutartį su Rusijos rinktine. Prisimenant patirtį su J.Repeša, nesinorėtų kad treneris vasarą turėtų suriškas rankas.

J.Plaza yra geriausias pasirinkimas. Jeigu derybos baigsis sėkmingai, jis vadovaus „Unicajai“.

„La Opinion de Malaga“, gegužės 23 d.

„Oficialiai paskelbti apie sutartį su Joano Plaza neskubama, nes „Žalgiris“ dar dalyvauja VTB lygos varžybose. Jau prasidėjo pusfinalio serija iš penkių rungtynių su Kubanės „Lokomotiv“, o finalas gali užsitęsti iki birželio 9-osios. Kuo greičiau jis pasibaigs, tuo geriau bus „Unicaja“ interesams. Bet katalonų treneris nori baigti savo istoriją su Lietuvos komanda, iškovojęs naują titulą ir dar papildęs Kauno klubo trofėjų kolekciją.

Viena kurioziška detalė. J. Plaza seniai planavo atvykti į Malagą dalyvauti šeštajame Cesare Scariolo fondo rengiamame tarptautiniame trenerių seminare, kurį „Martin Carpena“ arenoje kiekvieną vasarą organizuoja Sergio Scariolo. Bet šis sutapimas – tik atsitiktinumas. Tą dieną J.Plaza turėtų oficialiai jau būti „Unicaja“ treneris 2013-2014 m. sezonui“.

„Malaga Hoy“, gegužės 23 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.