EUROLYGA 2023

Kauno „Žalgiris“: kas liks ir kas išeis?

Kauno „Žalgiris“ baigė sezoną. Kupiną ambicijų, sukrėtimų, negandų, pergalių ir pralaimėjimų. Galingai sezoną pradėję Joano Plazos krepšininkai guldė varžovus Eurolygoje, sirgaliai drąsiau pradėjo svajoti apie finalo ketvertą, tačiau finansiniai sunkumai prikaišiojo pagalių į LKL čempionų ratus, ir žaidimo kreivė smigo žemyn.

Kauno „Žalgiryje“ kitą sezoną bus daug naujų veidų.<br>M. Kulbis
Kauno „Žalgiryje“ kitą sezoną bus daug naujų veidų.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

2013-05-29 10:33, atnaujinta 2018-03-06 03:45

Išsekę kauniečiai sezono finiše neberado jėgų ir parako Jungtinės lygos pusfinalio serijoje su Krasnodaro „Lokomotiv“, jam pralaimėjo seriją 1:3 ir baigė, ko gero, permainingiausią sezoną klubo istorijoje.

Kas toliau?

Galingą sudėtį surinkusio „Žalgirio“ viršūnėse jau seniai perpūtė permainų vėjai - buvęs savininkas Vladimiras Romanovas seniai nebesidomi, kas vyksta „Žalgirio“ arenoje. Komandą iš krizės tempti ėmęsis Paulius Motiejūnas kuria planą, kaip atiduoti skolas brangiems ekipos žaidėjams, ir neslepia, kad kitą sezoną „Žalgirio“ veidas gerokai pasikeis ir bus jaunesnis.

Portalo lrytas.lt žvilgsnis - koks gali būti dabartinių „Žalgirio“ žaidėjų pasirinkimas kitam sezonui.

Joanas Plaza. Nors ispanas Kaunui nepadovanojo gausybės titulų ir trofėjų, 49-erių specialistas jau dabar vadinimas vienu geriausių „Žalgirio“ trenerių per klubo istoriją. Sirgalių simpatijas emocingasis strategas pelnė mobilizavęs komandą, kai ši skendo skolų jūroje, ir nuolat kartojęs, kad paskutinis paliks laivą.

Daugelį „Žalgirio“ žaidėjų įkvėpęs ir Mindaugą Kuzminską į naują lygmenį pakėlęs J. Plaza kitą sezoną greičiausiai vėl treniruos baltos ir žalios spalvų aprangą vilkinčius krepšininkus, tačiau tai nebus „Žalgiris“. Malagos „Unicaja“ seniai vilioja ir, ko gero, prisiviliojo J. Plazą, nors šis į kalbas apie naują kontraktą nesileidžia: „Vienintelis pasiūlymas ant mano stalo – iš „Žalgirio“.“

Tačiau mažai abejonių, kad praėjusių metų liepą vienerių metų kontraktą su „Žalgiriu“ pasirašęs J. Plaza išvyks iš Kauno.

Broliai Lavrinovičiai. Kšyštofas ir Darjušas pirmą kartą nuo 2006/2007 metų sezono vėl rungtyniavo vienoje komandoje. Po to sezono, kai jie atstovavo Kazanės „Uniks“, Darjušas klaidžiojo po visą Europą, o Kšyštofas ilgam įleido šaknis Sienoje. Praėjusią vasarą 33-ejų dvyniai su „Žalgiriu“ pasirašė sutartis dvejiems metams, tačiau nėra abejonių, kad didelę paklausą Europos krepšinio rinkoje turintys ir dar pelningus kontraktus pasirašyti galintys Lavrinovičiai kitą rudenį pasitiks ne Lietuvoje.

Robertas Javtokas. Du sezonus „Žalgiryje“ praleidęs Lietuvos rinktinės kapitonas šį sezoną į aikštę išbėgo tik jam įpusėjus, nes pusmetį gydėsi pėdos traumą. Tvirtas aukštaūgio kūnas atsigauna, o 211 cm ūgio vidurio puolėjas dar yra paklausus krepšininkas Europos krepšinio rinkoje. 2011 metų birželį su Kauno „Žalgiriu“ dvejų metų sutartį su galimybe ją pratęsti dar vienam sezonui pasirašęs šiaulietis greičiausiai šia galimybe nepasinaudos ir kels sparnus į pajėgų Europos klubą.

Jeffas Foote'as. Nugaros skausmų sezono pabaigoje pakirstas 25 metų 213 cm ūgio amerikietis nebuvo didelė grėsmė „Žalgirio“ varžovams. Nors ilgarankis vidurio puolėjas retsykiais blykstelėdavo, jo indėlis į komandos pergales dažniausiai būdavo kuklus. Rugsėjį pasirašytas kontraktas baigiasi po šio sezono, todėl amerikietis ieškos naujos karjeros stotelės.

Tadas Klimavičius. 2009-2010 metų sezone žydėjęs ir į Lietuvos rinktinę pasaulio čempionate duris pravėręs tylusis aukštaūgis šį sezoną dažniau bendraudavo su medikais, o ne su „Žalgirio“ strategu J. Plaza. Nuo 2008 metų „Žalgirio“ marškinėlius vilkinčiam 30 metų 204 cm ūgio puolėjui praėjusių metų rudenį plyšo kryžminiai raiščiai, ir sezonas pasibaigė net neįsibėgėjęs. Visą sezoną nežaidęs aukštaūgis, kurio kontraktas su klubu baigiasi šią vasarą, nebus labai viliojantis naujokas kitiems klubams. Taip pat neaišku, ar jo norės ir „Žalgiris“.

Mario Delašas. V. Romanovo pelningu projektu turėjęs tapti ir iš „Split“ už milžinišką - 450 tūkst. eurų - išpirką 2010-aisiais įsigytas jaunasis kroatas krepšinio superžvaigžde netapo ir dar turėjo ilgai vargti, kad įsitvirtintų pagrindinėje „Žalgirio“ sudėtyje. 23 metų 207 cm puolėjas tapęs „Žalgirio“ nariu kurį laiką atstovavo Zagrebo „Cibona“, „Šiaulių“ ir Kauno „Baltų“ komandoms, o šį sezoną sulaukė daugiau J. Plazos pasitikėjimo. Ilgalaikė kroato sutartis su „Žalgiriu“ baigiasi šią vasarą, todėl mažai galimybių, kad M. Delašas pratęs sutartį su Kauno komanda.

Paulius Jankūnas. Peties traumą besigydantis darbštusis puolėjas „Žalgiriui“ su vieno sezono pertrauka atstovauja jau 10 metų. Tačiau antrą kartą į finansinį suktuką įtrauktas krepšininkas nebenorės rizikuoti trečią kartą bristi į tą pačią upę. „Žalgirio“ kapitono kontraktas su klubu baigiasi šią vasarą, todėl didelė tikimybė, kad 29 metų 205 cm ūgio krepšininkas antrą kartą ragaus legionieriaus duonos.

Mindaugas Kuzminskas. Šį sezoną ryškiai suspindęs 23 metų 204 cm ūgio puolėjas jau laikomas labiausiai patobulėjusiu Lietuvos krepšininku ir geidžiamiausiu vasaros pirkiniu iš Lietuvos krepšinio turgaus prekystalio. 2009 metų rugsėjį ketverių metų sutartį su Kauno „Žalgiriu“ pasirašęs vilnietis jau pribrendo naujam karjeros iššūkiui, o ir kalbos apie jo persikėlimą į Malagos „Unicaja“ netrukus turėtų pasitvirtinti.

Rimantas Kaukėnas. 36 metų gynėjas šią vasarą tikrai neatstovaus rinktinei, todėl turės puikią galimybę atgaivinti nualintą kūną po labai sunkių ir įtemptų metų - olimpinės vasaros ir permainingo sezono Kaune. Vienerių metų sutartį pernai su Kauno ekipa pasirašęs vilnietis dar negalvoja apie karjeros pabaigą ir norėtų pakovoti dėl trofėjų, todėl neaišku, ar jis norės likti atsinaujinti ir atsijauninti planuojančiame „Žalgiryje“. Kita vertus, kitus klubus gali atbaidyti krepšininko amžius ir sveikatos būklė - pastaraisiais metais R. Kaukėnas kentėjo nuo sudėtingų traumų. Tačiau greitai jas išsigydantis krepšininkas ne kartą įrodė, kad yra labai valingas žaidėjas.

Vytenis Lipkevičius. Šį sezoną J. Plazos pagyrimų už gerai atliekamą nematomą darbą sulaukęs 24 metų 198 cm ūgio gynėjas iš Vilkijos sugebėjo atlaikyti konkurenciją galingos sudėties „Žalgiryje“. Komandoje nelikus senbuvių ir lyderių, V. Lipkevičiui atsivertų puikios galimybės sužibėti naujomis ir gerokai ryškesnėmis spalvomis.

Marko Popovičius. Netrukus 31-ąjį gimtadienį švęsiantis sirgalių numylėtinis jau patvirtino, kad neliks komandoje. Kovingasis kroatas „Žalgiryje“ su pertraukomis žaidė keturis sezonus, patyrė abi finansines krizes, todėl nusipelno pagarbos, pagyrimų ir palinkėjimų žaidžiant kitame klube.

Oliveris Laffayette'as. Pareigingasis amerikietis per savo karjerą pakeitė jau 10 klubų ir juose žaisdavo po vieną sezoną. Kauno „Žalgiris“ bus ne išimtis. 29-erių 188 cm ūgio gynėjas tikina, kad „Žalgiris“ jam ypatinga komanda, tačiau nėra abejonių, kad į Kauną jis sugrįš nebent kaip „Žalgirio“ varžovas.

Donnie McGrathas. Dėl vietos „Žalgiryje“ kryžiaus kelius ėjęs ir karą su Salonikų PAOK laimėjęs 28 metų 193 cm ūgio D. McGrathas kalnų Kaune nenuvertė. Ibrahimą Jaaberą pakeitęs gynėjas treniruotėse atrodydavo geriau nei rungtynėse, todėl mažai galimybių, kad „Žalgiris“ pasinaudos galimybe pratęsti sutartį su nepigiai kainuojančiu amerikiečiu.

Adas Juškevičius. Šį sezoną nemažai liaupsių girdintis ir kvietimo į Lietuvos rinktinę sulaukęs 24 metų 194 cm ūgio gynėjas su „Žalgiriu“ turi kontraktą ir kitiems metams. Komandos direktoriaus P. Motiejūno vizijai - jaunam ir lietuviškam „Žalgiriui“ - šis krepšininkas yra ideali detalė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.