EUROLYGA 2023

Treniruoti „Žalgirį”? Jau yra norinčių

Joanas Plaza dar neatsisveikino su „Žalgiriu”, bet katalono karjerai krypstant į Malagą yra savanorių užimti jo vietą. Buvęs Kauno klubo trenerio asistentas serbas Oliveris Kostičius pirmasis kelia ranką.

Serbas O. Kostičius (kairėje) atvirai prisipažino, kad norėtų perimti vairą iš J. Plazos, o S. Štombergas (dešinėje) apie galimybę tapti „Žalgirio” komandos strategu kol kas kalba nedrąsiai.<br>M. Kulbio nuotr.
Serbas O. Kostičius (kairėje) atvirai prisipažino, kad norėtų perimti vairą iš J. Plazos, o S. Štombergas (dešinėje) apie galimybę tapti „Žalgirio” komandos strategu kol kas kalba nedrąsiai.<br>M. Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis, Kęstutis Rimkus

May 31, 2013, 8:19 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:42 AM

„Žalgirio” generaliniam direktoriui Pauliui Motiejūnui nebūtinai reikėtų nutolti nuo savo kabineto ieškant, kuo pakeisti su Malagos „Unicaja” besiderantį J. Plazą.

Trejus metus Kauno komandoje jau praleidęs O. Kostičius yra pasiruošęs ketvirtą sezoną pasitikti naujame poste.

„Žinoma, kad norėčiau treniruoti „Žalgirį”, – „Lietuvos rytui” sakė 40-metis serbas. – Esu Kaune jau trejus metus.

Jaučiuosi „Žalgirio” šeimos dalis ir noriu ja likti.

Man, kaip krepšinio specialistui, kitas žingsnis būtų tapti „Žalgirio” treneriu. Matysime. Manau, tokia diena ateis. Anksčiau ar vėliau.”

O jei Kauno komandai prireiktų santūresnio trenerio, ir dar lietuvio, už savo pečių turinčio kalnus aukščiausio lygio krepšininko patirties, P.Motiejūnas galėtų drąsiai atsisukti į kitą J. Plazos asistentą S. Štombergą.

„Kokia būtų mano reakcija gavus pasiūlymą treniruoti „Žalgirį”? Kol kas negaliu pasakyti, – susimąstė S. Štombergas, sulaukęs „Lietuvos ryto” klausimo apie asmeninės karjeros planus kitą sezoną. – Kad nebūtų lengva, patys žinote.

Reikėtų rimtai pagalvoti ir viską apsvarstyti.”

Serbas pritapo Kaune

Abu J. Plazos asistentais šį sezoną dirbę treneriai yra skirtingi ir savo patirtimi, ir charakteriu.

O. Kostičius įprastai savo patarimais pagrindiniam treneriui ir žaidėjams per rungtynes būna aktyvesnis.

Skirtingai nei S. Štombergas, serbas nėra nieko pasiekęs kaip krepšininkas, bet jau keliolika metų dirba treneriu, daugiausia eina asistento pareigas.

Trenerio karjerą O. Kostičius pradėjo būdamas 24 metų ir kelis sezonus vadovavo Serbijos žemesnės lygos komandoms.

Dirbdamas asistentu O. Kostičius yra matęs ir Rytų, ir Vakarų Europą – jis talkino Veisenfelso „Mitteldeutscher”, Braunšveigo „Phantoms”, Romos „Lottomatica”, Maskvos „Dinamo”, Belgrado „Crvena zvezda” treneriams.

Būtent iš Belgrado klubo 2010 metų rudenį paskui Aco Petrovičių jis atvyko į Kauną.

Nors A. Petrovičius buvo atleistas, O. Kostičius liko Kaune ir spėjo pabūti Rimanto Grigo bei Ilios Zouro asistentu.

2011–2012 metų sezoną jis pradėjo treniruodamas jaunuosius žalgiriečius Kauno „Baltų” klube, bet įpusėjus sezonui vėl buvo sugrąžintas į „Žalgirio” štabą talkinti Aleksandrui Trifunovičiui.

Praėjusią vasarą A. Trifunovičiaus Kaune nebeliko, bet buvusio komandos savininko Vladimiro Romanovo mėgstamas O. Kostičius buvo paskirtas J. Plazos asistentu.

„Padarėme visai gerą darbą, – šį sezoną įvertino O. Kostičius. – Nors turėjome daug bėdų, mes ilgai kovojome ir turime teigiamai vertinti tai, kaip žaidėme ir kaip atstovavome Kaunui.”

Čempionas treniruos jaunimą

S. Štombergas neilgai dirba treneriu, bet ryškiai lenkia O. Kostičių aikštėje iškovotais titulais ir ten sukaupta patirtimi.

Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas savo kolekcijoje turi du olimpinius bronzos medalius (1996 m. Atlantoje ir 2000 m. Sidnėjuje), Europos auksą (2003 m. Stokholme) ir sidabrą (1995 m. Atėnuose).

Jis ne tik padėjo „Žalgiriui” laimėti du svarbiausius Europos klubinio krepšinio trofėjus – Europos taurę (1998 m. Belgrade ) ir Eurolygą (1999 m. Miunchene), bet ir 4 kartus aikštėje tapo LKL čempionu.

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų su Kazanės „Uniks” klubu laimėjo „FIBA Europe” lygą, su Stambulo „Efes Pilsen” ekipa tapo Turkijos čempionu, atstovaudamas Vitorijos „Tau Ceramica” komandai dalyvavo ACB lygos žvaigždžių rungtynėse, o su Bolonijos „Kinder” klubu kovojo Europos taurės finale.

39-erių klaipėdietis per beveik dvidešimt metų trukusią profesionalaus krepšininko karjerą buvo susidūręs su ne vienu elitiniu Europos treneriu.

Lietuvoje jis klausėsi Jono Kazlausko, Vlado Garasto, Antano Sireikos patarimų, Italijoje dirbo su Ettore Messina, o Ispanijoje – su reikliuoju Duško Ivanovičiumi.

2011-ųjų sausį S. Štombergas pradėjo naują savo karjeros etapą kaip „Žalgirio-A. Sabonio mokyklos” trenerio asistentas NKL pirmenybėse, o 2011-ųjų lapkritį tapo ir pagrindinės „Žalgirio” komandos trenerio asistentu.

Tituluotas žalgirietis sparčiai kyla karjeros laiptais. 2012-ųjų gruodį LKF vadovai S. Štombergui patikėjo Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinės vairą, todėl artimesnė pažintis su perspektyviausiais šalies talentais netrukus jam gali ypač praversti treniruojant savo sudėtį atjauninti ketinantį „Žalgirį”.

Šį sezoną praleidęs greta J. Plazos buvęs krepšininkas įgijo naujos patirties ir naujomis detalėmis papildė savo žinių bagažą.

„Katalonas – išskirtinis treneris, – pripažino S. Štombergas. – Jis turi savo filosofiją, savo požiūrį į krepšinį ir savo žaidimo sistemą, todėl dirbti kartu man buvo labai įdomu.

Pirmiausia jis labai stiprus gynybos specialistas. Per savo karjerą jis yra visko patyręs ir išbandęs. Daugeliu atvejų jo sukurta gynybos sistema veikdavo.

Man tikrai buvo ko pasimokyti ir kaip asistentas įgijau labai naudingos patirties.”

Laukia didelės permainos

Kad ir kas taptų naujuoju „Žalgirio” komandos treneriu, akivaizdu, jog kitą sezoną jam teks remtis smarkiai pasikeitusia žaidėjų sudėtimi.

„Labai sunkus klausimas, – susimąstė O. Kostičius, paklaustas, kiek žaidėjų iš dabartinės sudėties galėtų likti Kaune ir kitą sezoną. – Šiuo metu nėra daug žmonių, kurie galėtų į tai atsakyti.

Galbūt po dviejų savaičių situacija bus aiškesnė.

Bet aš labai norėčiau, kad liktų kuo daugiau žaidėjų iš šios sudėties.”

„Kol kas sunku pasakyti, niekas nežinojo, kaip susiklostys situacija. Dabar baigėme sezoną ir žiūrėsime.

Ne nuo manęs priklauso. Paulius („Žalgirio” generalinis direktorius P. Motiejūnas. – Red.) žiūrės, ką galime padaryti, kokios klubo galimybės, kokie finansai, – svarstydamas apie 2013–2014 m. sezono „Žalgirį” kolegai antrino S. Štombergas. – Daugmaž visi jau žinome, kas kur išvažiuoja. Aišku, kad vis tiek mažai čia kas liks.

Pamatysime, kaip klubas netrukus nuspręs.”

1999-ųjų Eurolygos čempionas neabejoja, kad iš smarkiai atjaunėjusios „Žalgirio” komandos būtų sunku tikėtis tokių rezultatų kaip šį sezoną.

„Nors talentingų vaikų yra išties daug, jie dar nepažįsta vyrų krepšinio, neapšaudyti, nežaidę aukščiausiu lygiu. Jaunimui tai būtų didelis šuolis ir tramplinas tobulėti.

Bet aišku, kad kokių nors didelių tikslų vien su jais nepasieksi, – sakė S. Štombergas. – Su jauna komanda Eurolygoje negalima tikėtis tokių rezultatų ir tokio žaidimo, kokiu „Žalgiris” pasižymėjo šį sezoną.

Reikės visiems daug stengtis, o jaunimui ypač patobulinti savo žaidimą, kad nebūtume patrankų mėsa varžovams.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.