EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės krepšininkės - jaunos ir gražios, bet ar laiminčios?

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė – viena jauniausių komandų šeštadienį Prancūzijoje prasidedančiose Europos pirmenybėse. Regis, jaunystė bus mūsų šalies krepšininkių ir pranašumas, ir trūkumas vienu metu.

Viena Lietuvos rinktinės lyderių – 22 metų G. Paugaitė, atstovaujanti Prancūzijos komandai „Mondeville”.<br>Archyvo nuotrauka
Viena Lietuvos rinktinės lyderių – 22 metų G. Paugaitė, atstovaujanti Prancūzijos komandai „Mondeville”.<br>Archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

Jun 15, 2013, 2:21 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:16 PM

Rungtynėmis su Kroatija šeštadienį 16 valandą Lietuvos krepšininkės pradeda Europos čempionatą. Kada jos baigs turnyrą, atsakyti kur kas sunkiau.

D grupėje lietuvės dar žais sekmadienį su Čekija ir pirmadienį su Baltarusija. Į kitą etapą pateks trys komandos.

Viena Lietuvos rinktinės lyderių Gintarė Petronytė mano, kad pirmajame etape įmanoma įveikti visas varžoves: „Būtų gerai į antrąjį etapą atsivežti „auksinių” taškų – jie praverstų naujoje grupėje kovojant dėl vietos ketvirtfinalyje.”

5 geriausios arba šešios komandos (jei tarp jų bus Turkija) pateks į 2014 metų pasaulio čempionatą Turkijoje, o tai ir yra svarbiausias Algirdo Paulausko treniruojamos jaunos ekipos taikinys.

Nuo tada, kai 1997 metais užkopė ant aukščiausios pakylos, Europos pirmenybėse lietuvės tik kartą iškopė į pusfinalį.

O šiemet į Prancūziją iškeliavo rinktinė, kurios žaidėjų amžiaus vidurkis – vos 24,4 metų.

„Tokios jaunos komandos dar niekada nebuvo”, – neslėpė A. Paulauskas.

„Mes neturime žvaigždžių, bet mūsų stiprybė bus jaunatviškas noras ir entuziazmas”, – tvirtino G. Petronytė, kuri, būdama 24 metų, jau sužaidė 101 rungtynes rinktinėje ir šiuo metu yra viena labiausiai patyrusių Lietuvos krepšininkių.

Ar jauna komanda Prancūzijoje gali sukelti triukšmo? Klausimų kol kas daugiau nei tikslių atsakymų.

* Kas bus komandos lyderė?

Praėjusiais metais atrankos varžybose G.Petronytė rinko daugiausia taškų (po 18,3) ir atkovojo daugiausia kamuolių (po 11,5), bet šiemet repeticijos parodė, kad lyderės vaidmens gali imtis ne tik ši vidurio puolėja.

Treneriams eksperimentuojant net aštuonios žaidėjos buvo rezultatyviausios, o dažniausiai – 3 kartus – daugiausia taškų rinko Iveta Šalkauskė, sugrįžusi į rinktinę po šešerių metų pertraukos.

„Pernai buvo kitaip, – sakė G. Petronytė. – Šiemet prisidėjo Iveta, ir jai taip pat tenka svarbus vaidmuo. Patobulėjo ir Giedrė Paugaitė. Mes visos trys papildome viena kitą.”

Aukštaūgių trejetą išskyrė ir rinktinės treneris A. Paulauskas: „Jos yra tikrosios lyderės – bet kurią jų galima leisti į aikštę, ir jos žaidžia.”

* Kuri taps žaidėja X?

Kitos krepšininkės meistriškumu ir patirtimi nusileidžia Eurolygos kovų skonio ragavusioms G. Petronytei, I. Šalkauskei ir G. Paugaitei. Bet talentą turi ne tik aukštaūgės.

„Daug tikėjausi iš Mantės Kvedaravičiūtės, – apie Vilniaus „Kibirkšties” komandos atakuojančiąją gynėją kalbėjo A. Paulauskas. – Bet iš 11 kontrolinių rungtynių ji gerai sužaidė tik vienas ar dvejas.

Mantė turi užkuoduotus krepšininkės duomenis, tik nežinia, kada jais pasinaudos.”

Dvejose kontrolinėse rungtynėse Kamilė Nacickaitė buvo rezultatyviausia mūsų šalies rinktinėje ir nebūtų staigmena, jei Kječio CUS klubo lengvoji puolėja iššautų Europos čempionate.

„Prieš keletą metų krepšinyje ji dar buvo niekas, – prisimena A. Paulauskas. – Nieko apie ją nežinojome. Tačiau Kamilė tapo stabilia žaidėja. Ji gali nustebinti.”

* Kiek rinktinėje įžaidėjų?

Jonas Kazlauskas suka galvą, kas aikštėje keis Mantą Kalnietį per Europos vyrų pirmenybes rugsėjį, bet moterų rinktinės trenerių nerimas dėl įžaidėjų yra dar didesnis.

Tiesa, A. Paulauskas situaciją švelnina.

„Jei kas nors jums sakys, kad Michailas Kutuzovas neturėjo vienos akies, netikėkite. Jis turėjo vieną akį, – anekdotą apie vienaakį rusų karvedį prisiminė treneris. – Taip ir dėl įžaidėjų. Mes turime dvi įžaidėjas, tik jos dar per jaunos.

Kartais šias krepšininkes barame, prašome, kad tikėtų savimi, tačiau joms dar reikia daugiau žaidimo praktikos.”

Lietuvos krepšininkių treneris tiki, kad Inesa Visgaudaitė iš Tulūzos „Metropole” klubo turi paslėptą talentą: „Ji labai įdomi, tik pernelyg dažnai stengiasi sužaisti gražiai, kai labiau reikia žaisti užtikrintai. Bet gal be reikalo ją slopiname? Gal ji išmoks dalyti perdavimus kaip Šarūnas Jasikevičius?”

* Kurios balsas garsiausias?

Kristina Vengrytė yra rinktinės kapitonė, bet rinktinėje yra ir daugiau žaidėjų, kurios turi ką pasakyti bendražygėms.

„Pernai emocinė lyderė buvo Sandra Linkevičienė, – sakė A. Paulauskas. – Dabar yra kelios vyresnės žaidėjos, bet lyderės savybėmis vis labiau išsiskiria G. Paugaitė. Ji nebijo klausti, nebijo atsakyti ir moka tai padaryti taktiškai.”

* Ką parodė repeticijos?

Rengiantis Europos čempionatui lietuvės sužaidė 11 rungtynių, iš jų laimėjo tik trejas.

Tarp aštuonių nesėkmių buvo ir ypač skaudi 36:77 Lione, kur lietuves sutriuškino Prancūzijos rinktinė.

„Šiemet žaidėme su labai stipriomis komandomis, ypač turnyre Prancūzijoje, – prastus rezultatus bandė paaiškinti G. Petronytė. – Tai buvo puikios pamokos, atskleidusios mūsų trūkumus. Nors pralaimėjome daug rungtynių, manau, kad mes galime įveikti visas komandas grupėje.”

* Kurių žaidėjų trūks?

Praėjusių metų geriausia šalies krepšininke išrinkta S. Linkevičienė pastaruosius metus ilsėjosi nuo krepšinio.

Prancūzijoje nebus ir Eglės Šulčiūtės bei Aušros Bimbaitės, kurios šią vasarą nusprendė skirti poilsiui. Lietuvos rinktinei trūks ir traumas pasirengimo metu patyrusių Marinos Solopovos bei Gretos Šniokaitės.

„Jei būtų A.Bimbaitė, S. Linkevičienė ir E. Šulčiūtė, vaizdas būtų kitoks, – teigė A. Paulauskas. – Jos būtų tarsi katalizatorius komandai, kuri burbuliuoja, bet su patyrusiomis žaidėjomis galėtų užvirti.”

* Žais dabar, galvos apie ateitį?

Lietuvos komanda bus brandesnė Europos čempionate Vengrijoje ir Rumunijoje po dvejų metų, kai lietuvės vėl turės galimybę pirmą kartą patekti į olimpines žaidynes.

„Iš tiesų esame jauna komanda, bet savęs nenurašome ir šiame čempionate, – sakė G. Petronytė. – Kovosime ir kovodamos augsime. Turbūt būsime stipresnės po dvejų metų, tačiau ir dabar sieksime savo svajonės – būti tarp 6 komandų, kurios pateks į pasaulio čempionatą.”

* Kaip išsirikiuos treneriai?

A. Paulauskas nebus vienintelis lietuvis treneris Europos čempionate. Jo geras bičiulis Rimantas Grigas, buvęs Kauno „Žalgirio” treneris, vadovauja Baltarusijos rinktinei.

Prie Rusijos rinktinės vairo stovi A. Vainauskas – buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto” treneris, kelis sezonus talkinęs A. Paulauskui Kursko (Rusija) klube.

Kurio komanda pakils aukščiausiai Prancūzijoje?

„Man nesvarbu, kuris liks už manęs”, – radęs drąsų atsakymą nusišypsojo A. Paulauskas.

* Kas laimės čempionatą?

Nuo 1999 metų Rusijos rinktinė visuose 7 žemyno čempionatuose laimėjo medalius ir šiemet gins prieš dvejus metus Lenkijoje iškovotą Europos čempionių titulą.

„Tai labai gerai suburta komanda, turinti savo gretose ir vieną amerikietę. Rusija yra dviem galvomis aukščiau už visas kitas komandas”, – čempionato favoritę įvardijo A. Paulauskas.

Tačiau G. Petronytė mano, kad nugalėti gali 2009 metų Europos čempionės prancūzės: „Jos pernai žaidė olimpiados finale ir išlaikė žaidėjų branduolį. Tai tikra žvaigždžių komanda. Be to, jos žais namie.”

* Ar lietuvės gražiausios?

A. Paulauskas ne kartą girdėjo klausimą: ar į šalies rinktinę jis krepšininkes parenka pagal grožį? Sirgalių komplimentų Lietuvos krepšininkės klausosi ir šiais metais.„Mes visada buvome pati gražiausia komanda”, – šypsodamasis kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris.

2013 metų Lietuvos moterų krepšinio rinktinė

Inesa Visgaudaitė (22 metai, 169 cm ūgio, Tulūzos „Metropole”, Prancūzija)

Rasa Žemantauskaitė-Matlašaitienė (32, 176; Kauno rajono „Hoptrans-Sirenos”)

Gabrielė Gutkauskaitė (22, 176; Klaipėdos „Fortūna”)

Mantė Kvedaravičiūtė (22, 180; „Kibirkštis-Viči-Iki”)

Kamilė Nacickaitė (23, 181; Kječio CUS, Italija)

Kristina Vengrytė (31, 186; „Kibirkštis-Viči-Iki”)

Monika Grigalauskytė (21, 191; „Fortūna”)

Giedrė Paugaitė (22, 192; „Mondeville”, Prancūzija)

Gintarė Petronytė (24, 195; Taranto „Cras”, Italija)

Iveta Šalkauskė (31, 193,5; „Hoptrans-Sirenos”)

Lina Pikčiutė (22, 192; „Kibirkštis-Viči-Iki”)

Eglė Šikšniūtė (21, 198; „Fortūna”)

Kontrolinių rungtynių daugiau pralaimėta

Nemodline su Baltarusija 57:38 (M.Solopova ir I.Visgaudaitė po 10), su Lenkija 52:62 (M.Grigalauskytė 10), su Ukraina 71:61 (M.Kvedaravičiūtė 14), Rygoje su Latvija 63:67 (G.Paugaitė 12), Šalone su Rusija 66:86 (G.Petronytė 19), Lione su Prancūzija 36:77 (G.Petronytė 11), Valanse su Baltarusija 42:64 (K.Nacickaitė 12), Panevėžyje su Japonija 80:88 (I.Šalkauskė 17), su Kinija 66:73 (K.Nacickaitė 16), su Švedija 76:74 (I.Šalkauskė 25), su Japonija 58:68 (I.Šalkauskė 16).

Lietuvos rinktinė Europos čempionatuose

Metai Vieta Perg.-pral. Treneris Lyderės (tšk.)

1938 2 3-1 F.Kriaučiūnas S.Astrauskaitė (9,3), G.Miuleraitė (8,8), J.Makūnaitė (1,3)

1995 5 4-5 V.Kanapkis L.Berūkštienė (12,9), J.Štreimikytė (12,1), V.Tuomaitė (11,7)

1997 1 7-1 V.Gedvilas J.Štreimikytė (19,5), L.Dambrauskaitė (13,4), J.Vilutytė (12,8)

1999 6 5-3 V.Gedvilas J.Vilutytė (13,7), J.Štreimikytė (13,1), I.Jonkutė (10,1)

2001 4 5-3 V.Gedvilas J.Vilutytė (14,8), I.Vizbarienė (10,5), R.Valentienė (9)

2005 4 5-3 A.Paulauskas S.Linkevičienė (13,5), I.Šalkauskė (11,8), R.Valentienė (10,6)

2007 6 4-5 A.Paulauskas I.Šalkauskė (10,2), S.Linkevičienė (10,1), A.Abromaitė (10)

2009 9 1-5 R.Paulauskas E.Šulčiūtė (14,8), A.Abromaitė (10,8), G.Petronytė (10,2)

2011 7 5-4 A.Paulauskas S.Linkevičienė (12), A.Bimbaitė (11,1), E.Šulčiūtė (8,9)

Pirmenybėse – žaidėjų margumynas

Europos čempionate dalyvaus 9 krepšininkės, pastarąjį sezoną žaidusios Lietuvos klubuose. 8 atstovauja Lietuvos rinktinei, 1 – Baltarusijos (Klaipėdos „Fortūnos” gynėja Tacjana Lichtarovič).

Net 25 Europos čempionato dalyvės žaidė Turkijos lygoje, 20 – Rusijos, po 19 – Prancūzijos ir Italijos, 16 – Čekijos, 12 – Slovakijos.

Klaipėdos „Fortūna” į žemyno pirmenybes delegavo daugiau žaidėjų negu Lietuvos čempionė Vilniaus „Kibirkštis”. Lietuvos rinktinėje yra po 3 šių komandų krepšininkes, bet Klaipėdos klubo naudai rezultatą persveria T. Lichtarovič.

Daugiausia žaidėjų atvyko iš Prahos USK klubo – 8. Tačiau tik trys iš jų atstovauja Čekijos rinktinei. Po šešias krepšininkes atsiuntė „Ružomberok” ir Stambulo „Galatasaray” komandos. Šių metų Eurolygos čempionė Jekaterinburgo UGMK į rinktines delegavo tik keturios žaidėjas, Eurolygos finalininkė Stambulo „Fenerbahce” – tris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.