EUROLYGA 2023

Europos moterų čempionato dalyvės gali pajusti ir prancūzišką žavesį, ir trūkumus

Lietuvos krepšininkės iškovojo paguodos pergalę, tačiau priverstos jau po grupės varžybų grįžti namo iš Europos čempionato, kuris pirmą kartą vyksta mažuose Prancūzijos provincijos miesteliuose.

Europos čempionatą A. Paulausko treniruojama Lietuvos rinktinė baigė pergale prieš Baltarusijos krepšininkes.<br>P. Mantauto nuotr. iš archyvo
Europos čempionatą A. Paulausko treniruojama Lietuvos rinktinė baigė pergale prieš Baltarusijos krepšininkes.<br>P. Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 9:14 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:30 AM

Lietuvos krepšininkių viešnagė Prancūzijoje neužtruko.

Algirdo Paulausko treniruojama šalies rinktinė baigė pasirodymą 2013-ųjų Europos pirmenybėse jau po pirmojo varžybų etapo.

Per nieko nelemiančias paskutines D grupės rungtynes lietuvės vakar 72:67 įveikė Baltarusijos rinktinę, kurią treniruoja buvęs Kauno „Žalgirio” treneris Rimantas Grigas.

Nors Lietuvos krepšinio federacija rinktinei buvo iškėlusi tikslą kautis dėl bilieto į 2014-ųjų pasaulio pirmenybes, galutinėje moterų „EuroBasket 2013” rikiuotėje ji pasidalijo tik 13–16 vietomis.

Per pirmąsias dvejas rungtynes 77:89 nusileidusios kroatėms ir 51:70 čekėms lietuvės D grupės turnyro lentelėje jau neturėjo vilčių patekti į kitą Europos čempionato etapą, kuriame kovos po tris geriausias grupių ekipas.

Kovą dėl medalių toliau tęs Baltarusija, Čekija ir Kroatija.

Pasirinko šalies provinciją

Rekordiškai greitai Lietuvos rinktinei pasibaigęs Europos čempionatas pateks į krepšinio istoriją ne tik dėl nesėkmingo jos pasirodymo.

Lietuvėms jau neteks važiuoti į Mujeron le Kaptifą, kur vyks antrojo etapo varžybos.

Vos 4647 gyventojus turintis provincijos miestelis tapo mažiausia vietove, kurioje vyks Europos moterų krepšinio čempionato kovos.

Per visą „EuroBasket” istoriją Mujeron le Kaptifas lenkia tik kitą Prancūzijos provincijos miestelį Mon Dorė (1356 gyventojai), kuriame buvo žaidžiami 1976-ųjų pirmenybių mačai.

Geriausios Europos krepšininkės šįmet turi retą progą atrasti Prancūzijos provincijos žavesį, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „L’Equipe”.

Pirmajame etape lietuvės kartu su buvusiomis varžovėmis ir C grupės rinktinėmis (Prancūzija, Didžioji Britanija, Latvija, Serbija) žaidė Trelazė miestelyje, kuriame gyvena 12 384 gyventojai.

Po antrojo etapo Mujeron le Kaptife ir Lilyje lemiamos čempionato kovos vyks Orši, vos 8178 gyventojus turinčiame Valansjeno priemiestyje.

„Šie miesteliai geriausiai atitinka mūsų tapatybę, nes moterų krepšinis priklauso būtent šalies kaimo žmonėms”, – dienraščiui „L’Equipe” teigė Prancūzijos krepšinio federacijos prezidentas Jeanas Pierre’as Siutat.

Varžybos mažose arenose

Prancūzija ilgai nesėkmingai mėgino tapti svarbiausių krepšinio varžybų šeimininke.

Ši šalis pralaimėjo per 2010 metų pasaulio vyrų čempionato, 2012-ųjų olimpiados ir 2015-ųjų Europos vyrų čempionato rengėjų rinkimus.

Prancūzams niekuomet netrūko ambicijų, bet jų galimybės surengti didžiausius sporto turnyrus ir IOC, ir FIBA, ir „FIBA Europe” vadovams tuomet sukėlė abejonių.

Ar provincijos miesteliuose dabar vykstantis moterų čempionatas galutinai nepalaidos Prancūzijos reputacijos?

„Kai mes pateikėme savo kandidatūrą, ieškojome žmonių, kurie turėtų paskatų priimti Europos čempionatą.

Būtent Šiaurės, Luaros ir Bretanės savivaldybės rodė daugiausia entuziazmo, – neslėpė J.P.Siutat. – Skatinome miestelius statyti naujas arenas.

Trelazė, Mujeron le Kaptifas ir Orši dabar turi visiškai naujas sales tuose regionuose, kurie daugiausia nusipelnė mūsų moterų krepšinio istorijai.”

Po rungtynių – į lauką

Pirmajame etape C ir D grupės ekipos iš tiesų žaidė tik šiemet pastatytoje „Loire” arenoje, kurioje telpa 5 tūkst. žiūrovų.

Tačiau A ir B grupių ekipoms, tarp kurių buvo tokios Europos moterų krepšinio lyderės kaip Rusija, Ispanija, Turkija, pasisekė mažiau.

Dar 1985-aisiais pastatytoje Vano arenoje liko vos 1200 vietų žiūrovams, kai buvo įrengtos privalomos tribūnos žiniasklaidai ir oficialiems čempionato atstovams.

Rusijos žurnalistai liko tiesiog priblokšti, kai duoti interviu vadinamojoje mišrioje zonoje po rungtynių žaidėjos turėjo ateiti į lauke prie arenos pastatytą palapinę, kurią iš visų pusių košė vėjas.

„Interviu po rungtynių vyksta tiesiog gatvėje. Ilona Korstin (Rusijos rinktinės žaidėja. – Red.) po trečiojo klausimo pamėlo, po ketvirtojo jos oda pašiurpo, o prieš penktąjį ji jau atvirai kaleno dantimis nuo šalčio”, – piktinosi prancūziška tvarka sports.ru korespondentas.

Biudžetas – 6 mln. eurų

Lemiamos Europos čempionato kovos vyks naujoje, tačiau vos 5 tūkst. vietų turinčioje Orši arenoje.

Vyrų Eurolygos finalo ketverto turnyras vyko Paryžiaus „Bercy” arenoje (14 500 vietų), tačiau „EuroBasket 2013” rengėjai net nesvarstė galimybės su moterimis atvažiuoti į Prancūzijos sostinę.

„Turėjome labai stengtis, norėdami išlaikyti finansinę pusiausvyrą, – pripažino J. P. Siutat. – Net ir sulaukus vietinių savivaldybių paramos, tai nebuvo lengva padaryti, todėl klausimų apie persikėlimą kitur nebuvo kilę.

Arenų nuoma brangiai kainuoja, o visa kita irgi nepigu. Ypač komandų apgyvendinimas.

Viso čempionato biudžetą sudaro 6 mln. eurų, todėl ši suma per maža, kad galėtume sumokėti už „Bercy” rūmus.”

Nieko nuostabaus, kad prancūzai net nesistengė įvykdyti visų reikalavimų, kuriuos Europos čempionatų rengėjams kelia „FIBA Europe”.

Pavyzdžiui, informacinėms technologijoms skirtas nurodymų skyrius įgyvendintas vos 20 procentų.

„Net labai norėdami mes negalėjome įvykdyti visų „FIBA Europe” reikalavimų. Ypač dėl komandų drabužinių ir žiniasklaidos darbo sąlygų, – „L’Equipe” dienraščiui kalbėjo vienas čempionato rengėjų. – Mes tiesiog negalėjome imtis tam reikalingo specifinio remonto, nes tai kainuoja labai brangiai.”

Nors visos moterys mėgsta prabangą, Prancūzijoje joms šįsyk teks atrasti kitokį – kaimų – žavesį.

Europos čempionatas – toli nuo didmiesčių

Trelazė (12 384 gyventojai): „Loire” arena (5000 vietų). Pastatyta 2013 m.

Vanas (52 515 gyventojų): „Kercado” arena (1800 vietų). Pastatyta 1985 m.

Mujeron le Kaptifas (4647 gyventojai): „Vendespace” arena (4000 vietų). Pastatyta 2012 m.

Lilis (227 560 gyventojų): „Saint Sauveur” sporto rūmai (1900 vietų). Pastatyti 1977 m.

Orši (8178 gyventojai): „Pubeco Pevele” arena (5000 vietų). Pastatyta 2013 m.

Iš mačo protokolo

Lietuva – Baltarusija 72:67 (15:14, 20:20, 16:21, 21:12). G.Gutkauskaitė 15, M.Kvederavičiūtė 14, K.Nacickaitė 11, G.Paugaitė 10 (9 atk. kam.), G.Petronytė 8 (7 atk. kam.), I.Visgaudaitė ir M.Grigalauskytė po 5, K.Vengrytė ir E.Šikšniūtė po 2/A.Tarasava 16, M.Papova 13, M.Trafimava 10.

Pirmasis etapas

A grupė. Juodkalnija – Ukraina 72:60, Turkija – Slovakija 66:48.

Galutinė rikiuotė: 1. Turkija – 3 perg. ir 0 pral., 2. Juodkalnija – 2 ir 1, 3. Slovakija – 1 ir 2, 4. Ukraina – 0 ir 3.

B grupė. Italija – Ispanija 59:71, Rusija – Švedija 57:68.

Rikiuotė: 1. Ispanija – 2 ir 0, 2. Švedija – 1 ir 1, 3. Italija – 1 ir 1, 4. Rusija – 0 ir 2.

C grupė. Prancūzija – Serbija 76:32, Serbija – Latvija 62:56.

Rikiuotė: 1. Prancūzija – 2 ir 0, 2. Didžioji Britanija – 2 ir 0, 3. Serbija – 1 ir 2, 4. Latvija – 0 ir 3.

D grupė. Lietuva – Baltarusija 72:67.

1. Baltarusija – 2 ir 1, 2. Kroatija – 1 ir 1, 3. Čekija – 1 ir 1, 4. Lietuva – 0 ir 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.