EUROLYGA 2023

„Rockets“ savininkas - NBA žvaigždžių įskaudintas milijardierius, besivaikantis Supermeną

Vieną pasakiškai saulėtą dieną „Houston Rockets“ savininkas, milijardierius Leslie Alexanderis sėdėjo ant sofos ir nužiūrinėjo savo 18,3 mln. JAV dolerių vertės dvarą. Pro svetainės langą atsivėrė nuostabus vaizdas į Atlanto vandenyną. O aristokratišką aplinką papildė originalūs aksesuarai - didelis Marilyn Monroe, su kuria, pasak A. Alexanderio, jis yra turėjęs pasimatymą, portretas. Taip pat - mažos, prieš daugelį metų viename Prancūzijoje kaime rastos kačių skulptūrėlės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2013, 6:04 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:06 AM

Milijonieriaus aistra - „Rockets“

Paprastai, kai saulė kybo zenite, L. Alexanderis rymo šalia didžiulio savo baseino ir stebi, kaip lūžtančios vandenyno bangos meta valtį ant kieto Niujorko pakrantės smėlio. Regis, ko galėtų trūkti šiame vyresnio amžiaus džentelmenui, kurio turtas, žurnalo „Forbes“ duomenimis, siekia 1,2 mlrd. JAV dolerių?

Ir būtent „Houston Rockets“ klubas, kuris nuo 1995 metų, kai paskutinį kartą tapo NBA čempionu, o dabar negalintis net priartėti prie aukštumų, yra vienintelė ir didžiausia šio milijardieriaus aistra, rašo championat.ru.

Ir tam, kad su raketomis vėl pakiltų į žvaigždes L. Alexanderiui reikalingas vienas žaidėjas. Jo pavardės pats „Rockets“ savininkas šiuo metu garsiai ištarti negali dėl griežtų NBA taisyklių. Nuo liepos 1-osios, kai krepšininkams baigsis sutartys ir jie taps laisvaisiais agentais, krepšinio rinkoje prasidės judesys.

Tačiau visi nutuokia, apie ką eina kalba.

Dešimtmečio tikslas - D. Howardas

Būtent todėl birželio 30-ąją, kai L. Alexanderiui sukaks 70 metų, jis nerengs šventinių pietų. Vietoje to, jis surengs susitikimą su „Rockets“ vadybininkų komanda ir prisės puodelio kavos. Ir visa tai įvyks ne Teksase, o Kalifornijoje. Kai laikrodžio rodyklė Teksaso laiku rodys vieną minutę po vidurnakčio, prasidės derybos su krepšininkais, tapsiančiais laisvaisiais agentais.

Niekam ne paslaptis, kad du klubai iš Teksaso - „Houston Rockets“ ir „Dallas Mavericks“ - neoficialiai laikomi pagrindiniais pretendentais įsigyti Dwightą Howardą. NBA žvaigždę, pravarde Supermenas, su kuriuo kontraktas ketveriems metams vertas 87,6 mln. JAV dolerių.

Šiam sandoriui Hjustono komanda ruošėsi visą praėjusį sezoną - kaitaliojo sudėtį, sumažino pinigų atlyginimams sumą ir net leido žaidėjams planuoti savo ateitį ne „Rockets“ komandoje.

Tačiau yra ir kitas svarbus dalykas. Paprastai NBA klubų savininkai retai ignoruoja savo komandas ir nestato sienų tarp savęs ir žaidėjų. Tuo tarpu „Rockets“ komandos vadovybė, žaidėjai ir kolegos apie L. Alexanderį žino tiek, kiek šis sau tai leidžia.

Kai tik jis perėmė klubo akcijas, „Rockets“ du kartus tapo NBA čempione, o keturi ekipos žaidėjai pateko į Krepšinio šlovės muziejų, todėl jam nereikėjo papildomai reklamuoti savęs ir savo komandos.

Tačiau situacija su D. Howardu gali priversti milijonierių pamiršti savo principus. Derybos su tokio kalibro laisvuoju agentu, koks yra „Lakers“ aukštaūgis, pareikalaus iš L. Alexanderio taktiškumo ir pastangų - juk Dwightas rinksis tą klubą, iš kurio sulauks daugiausia dėmesio ir kuris pasiūlys pusę savo karalystės.

„Neprisimenu tokio atvejo, kai laisvųjų agentų rinkoje buvo tokio lygio žvaigždė“, - prisipažįsta L. Alexanderis.

Priviliojo ir Ch. Barkley, ir S. Pippeną

1993/1994 metų sezone „Rockets“ reguliarųjį sezoną baigė turėdama 55 pergales ir 27 pralaimėjimus. Komandos lyderiui Hakeemui Olajuwonui tuo metu buvo 30 metų. Tais laikas Teksaso valstija išgyveno finansinę krizę, nyko naftos kompanijos, todėl Charlie Thomasui - stambiausiam automobilių pardavėjui Hjustone - teko parduoti komandą L. Aleksanderiui už juokingą sumą - 85 milijonus JAV dolerių. 20 mln. JAV dolerių grynais buvo sumokėta avansu.

Tą sezoną „Rockets“ finale įveikė „New York Knicks“ - komandą, kurią iš Naujojo Džersio kilęs L. Alexanderis palaikė nuo pat vaikystės.

Kitą sezoną istorija pasikartojo, tik finale jau buvo „Orlando Magic“. Ir tokiu būdu L. Alexanderis per pirmuosius du sezonu tapo pajėgiausios NBA komandos savininku.

Sėkmė pakėlė „Rockets“ ekipą iki „Chicago Bulls“ su Michaelu Jordanu priešakyje rango. Siekdamas pranokti „bulius“, L. Alexanderis atliko mainų karuselę ir komandoje atsidūrė tokie žaidėjai kaip Clyde'as Dexleris, Chalresas Barkley ir galiausiai - Scottie Pipenas.

„Jie labai norėjo žaisti kartu ir būtent Hjustone. Jeigu atvirai, aš niekada jų neįkalbinėjau, tai buvo jų pageidavimas“, - vėliau yra sakęs „Rockets“ savininkas.

Kai ši „Rockets“ versija tapo beviltiškai pasenusi, L. Alexanderis ėmėsi komandos atnaujinimo. Atvyko talentingas gynėjas Steve'as Francisas, po dvejų metų - Yao Mingas, o paskui jį - ir milijoninė Kinijos krepšinio aistruolių armija. 2004-aisiais į Hjustoną atvyko Tracy McGrady, kuris bet kokiais būdais norėjo palikti „Orlando Magic“. Už šį žaidėją L. Alexanderis atidavė S. Francisą.

Įskaudino lyderio pašaipa

Tuo metu L. Alexanderis džiaugėsi puikia atmosfera, kuri vyravo komandoje su 12 metų jos vairą laikiusiu Rudy Tomjanovičiumi priešakyje. Tačiau tie laikai baigėsi, kai NBA lygoje prasidėjo jaunų ir supertalentingų jaunuolių invazija. Nuo to laiko „Rockets“ savininkas nebesilankė komandos persirengimo kambaryje ir nustojo bendrauti su žaidėjais.

„Paskutinis kantrybės lašas buvo po to, kai man prieš rungtynes pasakius komandai nuoširdžią kalbą, pakilo S. Francisas ir paklausė: „Galiu pasiskolinti jūsų nuosavą lėktuvą?“ Ir tada jis nusijuokė man į veidą“, - skaudžią akistatą su vienu klubo lyderių prisiminė „Rockets“ savininkas.

Jam valdant „Rockets“, ekipa ne tik du kartus laimėjo NBA du čempionų titulus, bet ir gerokai pertvarkė infrastruktūrą - 2003 metais krepšininkai persikėlė į naują „Toyota Center“ areną ir jiems nebereikėjo jos dalintis su ledo ritulininkais. Be to, laidas jau pradėjo transliuoti specialus „Rockets“ kanalas.

Praėjusį sezoną klubas uždirbo 26,6 mln. JAV dolerių, o „Rockets“ vertė išaugo iki 568 mln. JAV dolerių. Tai septynis kartus daugiau nei L. Alexanderis sumokėjo įsigydamas klubą.

Statistikos genijus negelbėja

Trūksta tik dar vieno - trečiojo - čempionų titulo. 2006 metais jis iš „Boston Celtics“ prisiviliojo NBA klubų statistikos genijų Darylą Morey, kuris prieš atvykdamas į Hjustoną tapo metų lygos generaliniu vadybininku.

Tačiau po T. McGrady ir Y. Mingo eros D. Morey pasirodė kaip krizių vadybininkas, sugebantis užlopyti skyles ir gelbėti skęstantį laivą, o ne specialistas, kuris žino, kaip kurti ir pritraukti perspektyvius žaidėjus ir paruošti komandą jau iškeptoms žvaigždėms. Po viso to, „Rockets“ tris sezonus iš eilės nepateko į atkrintamąsias varžybas.

L. Alexanderis kantriai laukė rezultatų, o aistruoliai ragino surasti kaltus. Tačiau „Rockets“ savininkas nieko neklausė - jis puikiai žinojo, kad reikia laikytis nustatyto plano ir nedaryti nereikalingų ėjimų.

Ar privilios dar vieną žvaigždę?

„Aš visada prisiminsiu, kaip Leslie sėdėdamas savo kabinete stebi daug monitorių. Jis nuolat sekdavo pokyčius finansinėse rinkose ir puikiai suvokė, ką reiškia vieni ar kiti skaičiai. Jis kaip niekas kitas žino skaičių magiją ir informacijos galią“, - kalbėjo buvęs „Rockets“ žaidėjas Shane'as Battieras, dabar atstovaujantis „Miami Heat“.

Perfrazavus Sh. Battiero žodžius į NBA kalbą, galima pasakyti taip: „Svarbiausia - žinoti žvaigždžių kainą“. Praėjusį sezoną L. Alexanderis ir D. Morey per didelius vargus įsigijo „New York Knicks“ suspindėjusį Jeremy Liną. Praėjus keturioms dienoms nuo NBA starto, „Rockets“ atliko mainus ir įsigijo „Oklahoma City Thunder“ žvaigždę Jamesą Hardeną.

„Aš kalbėjau su Jamesu lėktuve ir jam pasakiau: „Žinau, kad dėl susidariusios situacijos jauti spaudimą. Tai dar tik 23-eji, o dėl sutarties jau yra tokia netvarka. Kai aš buvau 23-ejų, uždirbdavau po 80 dolerių per savaitę“. J. Hardenas buvo šoke“, - prisiminė L. Alexanderis.

Jis retai leidžia emocijoms užgožti verslą. Bet jeigu reikės apriboti atlyginimus dėl tokio laisvojo agento kaip D. Howardas, teks atsisakyti ne vieno dabartinio žaidėjo. Ir L. Alexanderis tai padarys nė nedvejodamas.

Keista, kad žmogui, kuris gali nusipirkti viską, ko užsigeidžia, reikia dar daugiau pinigų, kad atliktų sandorį, galintį įgyvendinti jo svajonę.

Ar tai pavyks? Sužinosime labai greitai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.