EUROLYGA 2023

Buvęs „Žalgirio“ vadovas G. Navikauskas: „Ukrainos krepšinio lyga ir klubai akivaizdžiai stipresni už Lietuvos“

Lietuviai padėjo Kijevo „Budivelnyk“ klubui pasiekti dar neregėtą viršūnę. Su Kauno „Žalgiriu“ glaudžių ryšių turintys Ukrainos čempionai kitą sezoną pirmąsyk istorijoje dalyvaus Eurolygos varžybose, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Žinojom apie tai jau anksčiau, bet niekur neskelbėm, kol ši žinia nebuvo patvirtinta. Dabar jau iš tiesų oficialiai galėsime išgerti šampano“, - džiaugėsi „Budivelnik“ klubo generalinis direktorius G. Navikauskas.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
„Žinojom apie tai jau anksčiau, bet niekur neskelbėm, kol ši žinia nebuvo patvirtinta. Dabar jau iš tiesų oficialiai galėsime išgerti šampano“, - džiaugėsi „Budivelnik“ klubo generalinis direktorius G. Navikauskas.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

2013-06-26 16:10, atnaujinta 2018-03-05 04:33

Eurolyga žengia į naują rinką.

2013-2014 m. sezoną svarbiausiame Europos klubinio krepšinio turnyre pirmąsyk dalyvaus Ukrainos komanda.

Kijevo „Budivelnyk“ klubui Eurolygos vadovai nusprendė skirti vardinį kvietimą, kai A licencija buvo atimta iš Gdynės „Prokom“ (Lenkija) klubo.

„Žinojom apie tai jau anksčiau, bet niekur neskelbėm, kol ši žinia nebuvo patvirtinta. Dabar jau iš tiesų oficialiai galėsime išgerti šampano“, - džiaugėsi „Budivelnik“ klubo generalinis direktorius Gediminas Navikauskas, trečiadienį iš Eurolygos būstinės Barselonoje sulaukęs malonių naujienų.

Kartu ukrainiečiais vardinį kvietimą į Eurolygą gavo Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) ir Strasbūro SIG (Prancūzija) klubai.

2013-2014 m. Eurolygos reguliariajame sezone žais A licenciją turintis Kauno „Žalgiris“, o Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai mėgins prasimušti į svarbiausią turnyrą per atrankos varžybas, kuriose dėl vienintelio kelialapio kovos 8 komandos.

- Kuo „Budivelnyk“ papirko Eurolygą? - trečiadienį Kijevo klubui vadovaujančio G. Navikausko pasiteiravo „Lietuvos rytas“.

- Pirmoji svarbi priežastis - Ukrainoje 2015 metais vyks Europos vyrų čempionatas.

Antra - bendras Ukrainos krepšinio lygis. Dažnai matau, kad mūsų šalies žiniasklaidoje šios šalies krepšinis vertinamas neteisingai.

Ukrainos krepšinio lyga ir šios šalies klubai yra akivaizdžiai stipresni už Lietuvos. Kaip lietuviui man tai nėra malonu sakyti, bet reikia tiesai žiūrėti į akis.

Kita vertus, čia nėra jokio atsitiktinumo, nes vietos Eurolygoje Kijevo klubas nuosekliai siekė dar nuo 2008-ųjų.

Tie, kurie važinėjo į Eurolygos renginius, mane nuolat matė ir Barselonoje, ir per finalo ketverto turnyrus. Dalyvaudavau ten ne tam, kad pats pasirodyčiau, o kad suteikčiau naudos Kijevo klubui.

Bet kol kas mes pasiekėme tik tarpinį finišą. Galutinis mūsų tikslas – Eurolygos A licencija.

Kai 2015-ųjų sausį pasistatysime naują 18 tūkst. vietų areną, turėsime rimtą argumentą ją gauti.

Beje, gali būti, jog iki tol Kijeve atsiras net du nauji sporto rūmai, kuriuose bus 15 ir 18 tūkst. vietų. Ukrainos sostinė – milijoninis miestas, turintis planų iki Europos krepšinio čempionato ne tik pastatyti dvi naujas arenas, bet ir rekonstruoti senuosius Kijevo sporto rūmus.

Mūsų finišas bus tuomet, kai gausime A licenciją. Turiu asmeninę sutartį iki 2015-ųjų ir tikiuosi, kad mums iki tol pavyks įgyvendinti visus klubo planus.

- Neoficialiai teigiama, jog vardinis kvietimas kainuoja 300 tūkst. eurų. Ar jums nereikėjo susimokėti Eurolygai?

- Kol kas ne. Bet netrukus reikės. Viskas numatyta Eurolygos reglamente, ir nuo to niekur nepabėgsi.

Mokestis prasideda nuo 300 tūkst. eurų, o tikslią sumą nusprendžia Eurolygos valdyba.

Bet Ukraina tikrai nebuvo pasirinkta todėl, kad ji gali sumokėti tokius pinigus. Ukrainiečiai – turtingi, bet mes taip pat mokame skaičiuoti pinigus. (Juokiasi.)

Eurolygai svarbu, kokia šalies rinka ir jos perspektyvos ateityje, už kiek galima parduoti televizijos transliacijų teises.

Netrukus prasidės derybos su Ukrainos televizijos kanalais, ką jie gali pasiūlyti Eurolygai.

Bet televizijos pinigai sugrįžta į klubą. Apie 70 proc. sumos, kurią Eurolyga gauna už parduotas TV transliacijų teises konkrečioje šalyje, vėliau grąžinama klubams.

Kai 2008-aisiais dar dirbau Kaune, „Žalgiris“ gavo 72 proc. sumos nuo Eurolygos sutarties su TV3 kanalu.

Bet Ukrainos rinkos negalima lyginti su Lietuva. Šioje šalyje – apie 50 mln. gyventojų. Bet kuris Ukrainos kanalas nesunkiai gali sumokėti tuos pinigus, kuriuos moka Lietuvos televizijos. Čia – visiškai kiti skaičiai, kiti reklamos įkainiai negu pas mus.

Krepšinis Ukrainoje, aišku, mažiau ką domina, bet su televizijos partneriais jau esame preliminariai viską aptarę. Čia ne vienos dienos darbas, ir į Eurolygą mes aklai nesiveržėme, o pirmiausiai gerai atlikome visus namų darbus.

- Prancūzijos krepšinio federacija Eurolygoje debiutuosiančiam Nantero klubui skyrė 250 tūkst. eurų. Galbūt sulaukėte analogiškos paramos iš Ukrainos federacijos?

- Prancūzai – šaunuoliai, bet mes apie tai galime tik pasvajoti.

Ukrainos federacijai paramą suteikiame mes. Superlygos klubai kiekvieną sezoną sumoka solidų mokestį, kuris vėliau skiriamas Ukrainos krepšinio vystymosi programoms.

LKL biudžetas palyginti su Ukrainos Superlyga yra tiesiog juokingas.

- „Budivelnyk“ šį sezoną treniravo buvęs „Žalgirio“ treneris Ainaras Bagatskis. Ar latvis gaus antrąjį šansą dirbti Eurolygoje?

- Be abejo. Jis turi trejus metus galiojančią sutartį ir jau ruošiasi antrajam savo sezonui.

Ainaras yra tikrai geras treneris, kuris dar ne vieną nustebins. Po ketverių - penkerių metų tikrai minėsite šiuos mano žodžius.

Jau tuomet, kai jam pirmąsyk patikėjome „Žalgirio“ vairą (A. Bagatskis dirbo Kauno klubo treneriu 2006-aisiais. – Red.) , matėsi jo talentas. Bet mūsų žmonės labai nekantrūs ir nelinkę duoti treneriui galimybių atsiskleisti.

Mes A. Bagatskį patys ant laužo pasodinom, ir tuomet sudeginom. Bet dabar latvis yra visai kito lygio treneris. Jis labai daug mokėsi, visur važinėjo, daug dirbo ir sėmėsi patirties.

Bent jau Ukrainos krepšinyje jis labai pakėlė Latvijos trenerių vertę.

Ukrainiečiai čia matė visokių trenerių – ir serbų, ir lietuvių, ir amerikiečių, ir iš NBA. Bet dabar visi klubai nori latvių. Gerai būtų, kad ir Lietuvos treneriai taip sugebėtų pakelti savo vertę.

- A. Bagatskis šią vasarą vadovaus Latvijos rinktinei Europos pirmenybėse. Ar ši aplinkybė negąsdina, ruošiantis debiutui Eurolygoje?

- Dar praėjusiais metais ieškojome asistento, kuris būtų ragavęs vyriausiojo trenerio duonos.

Todėl ir pasirinkome Paulių Juodį. Jis yra labai geras asistentas, ir pats vadovavęs LKL klubui.

Lietuvis ne iš kalbų žino apie tą atsakomybę, kuri laukia, kai komandą palieka vyriausias treneris.

Ainaras patenkintas jo darbu. Po šio sezono tik vienas ukrainietis išėjo į kitą Ukrainos komandą dirbti jau vyriausiuoju treneriu, todėl teks ieškoti vieno asistento. Galbūt jis irgi bus lietuvis.

Šią vasarą sezonui rengsimės Lietuvoje, būsime netoliese nuo Latvijos rinktinės. Po stovyklos Rygoje atvažiuosime į Klaipėdą, kur dalyvausime V. Garasto taurės turnyre.

Beje, galiu iš anksto įspėti lietuvius, kad įveikti Latvijos rinktinę Europos čempionate nebus taip lengva, kaip galbūt atrodo. Latviai turi labai daug ambicijų.

„Prieš braliukus tikrai kausimės“, - juokaudamas vis žada ir A. Bagatskis.

- Šį sezoną Ukrainos čempionais tapo Michailas Anisimovas ir Dainius Šalenga. Ar jie liks komandoje?

- Miša (M. Anisimovas. – Red.) turi dar metus galiojančią sutartį.

Dainiui jau 36-eri, viskas priklausys, ar jis norės toliau tęsti karjerą. Bet mes tikrai likome juo patenkinti. Ir aikštėje, ir už jos ribų jis atliko daug darbo.

D. Šalenga sucementavo visą komandą. Kartu su Ukrainos rinktinės kapitonu Artūru Drozdovu jo žodis drabužinėje visuomet buvo svariausias.

- Jums tapus Kijevo klubo vadovu, komandoje žaidė ne vienas Lietuvos krepšininkas. Šią vasarą krepšininkų rinkoje netrūksta laisvųjų agentų: ir Jonas Mačiulis, ir Martynas Pocius, ir Paulius Jankūnas pasirašys naujas sutartis. Ar esate nusitaikę į lietuvius?

- Geri lietuviai - labai brangūs žaidėjai. Ukraina – turtinga šalis, bet klubo biudžeto pinigus mes skaičiuojame.

Tikrai džiaugčiausi, jeigu P. Jankūnas ar J. Mačiulis atsidurtų pas mus, nes tokių pozicijų žaidėjų mums reikia. Bet jų kontraktų sumos yra labai aukštos. Čia – ne Rytų turgus, kur galėtume iki begalybės derėtis ar sumokėti jiems tik pusę tos sumos, kurią jie gali gauti kitur.

Lietuvių komandoje gali atsirasti, bet juos pasikviesdamas susiduri ir su papildoma atsakomybe. Ne visos mūsų žvaigždės išvažiavusios svetur gali spindėti taip, kaip namuose.

Mūsų klubo principas – protingas žaidėjo kokybės ir jo algos santykis.

Šiais metais tapome Ukrainos čempionais, nors turėjome tik ketvirtą biudžetą Superlygoje. Pinigais ženkliai nusileidome ir „Doneck“, ir Mariupolio „Azovmaš“ klubams.

Mūsų biudžetas tikrai mažesnis ir už „Žalgirio“, ir už „Lietuvos ryto“.

Bet iki šiol pavyko siekti savo tikslų ir su pigesniais krepšinininkais. Pavyzdžiui, man labai patinka Rolandas Alijevas. Jis yra Lietuvoje tikrai deramai neįvertintas žaidėjas.

Mūsų komandoje jis ilgiau neužsilaikė tik todėl, jog neišvengė konflikto su treneriu iš Serbijos. Bet būtent serbas tuomet buvo neteisus, ir mes atsidūrėme ketvirtoje Superlygos vietoje.

R. Alijevas tikrai yra galva pranašesnis už visus tuos jaunuosius įžaidėjus, kurie Lietuvoje šiandien vertinami geriau ir kviečiami į rinktinės stovyklas.

- Ilgus metus vadovavote „Žalgiriui“, kuris dėl naujos finansinės krizės dabar priverstas atjauninti komandą. Ar Kijevo klubas kitą sezoną pranoks LKL čempionus Eurolygos varžybose?

- Stengsimės, bet nemanau, kad „Žalgiris“ kitą sezoną bus labai silpnas.

Jie turės visai nemažą biudžetą ir gali nusipirkti tikrai neblogus kokius penkis legionierius.

Šį sezoną Kaune buvo pridaryta tikrai keistų dalykų. Nors visi jau kalbėjo, kad „Žalgirį“ kamuoja krizė, bet Masalskis (buvęs „Žalgirio“ klubo sporto direktorius Vitoldas Masalskis. – Red.) nuperka Donnie McGrathą ir moka gynėjui solidžią algą. Sako, kad jo dar būtinai reikia komandai.

Neabejoju, kad šią vasarą jau nebus tokių keistų pirkinių. Todėl nepritariu tiems, kurie iš anksto nuvertina LKL čempionus.

Realiai tikiu, kad „Žalgiris“ gali žaisti „Top 16“ turnyre. Labai noriu, kad po burtų patektume su kauniečiais į vieną Eurolygos grupę.

Tai būtų gera galimybė ne tik sugrįžti namo, bet ir įvertinti savo darbą, palyginus kaip „Budivelnik“ atrodo mače su „Žalgiriu“.

Eurolygos dalyviai

2013-2014 m. Eurolygos varžybose dalyvaus 24 klubai: Madrido „Real“, „Barcelona“, Malagos „Unicaja“ ir Vitorijos „Laboral Cutxa“ (visi keturi – Ispanija), Stambulo „Efes Pilsen“, Stambulo „Fenerbahce“ ir Stambulo „Galatasaray“ (visi trys – Turkija), Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“ (abu – Graikija), Sienos „Montepaschi“ ir Milano „Emporio Armani“ (abu – Italija), Maskvos CSKA ir Krasnodaro „Lokomotiv“ (abu – Rusija), Nantero JSF ir Strasbūro SIG (abu – Prancūzija), Belgrado „Partizan“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (abu – Serbija), Bambergo „Basket“ ir Miuncheno „Bayern“ (abu – Vokietija), Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis), Zelona Guros „Stelmet“ (Lenkija), Kijevo „Budivelnyk“ (Ukraina), Kauno „Žalgiris“ ir Eurolygos atrankos turnyro nugalėtojai.

Eurolygos atrankos turnyre dėl vienintelio bilieto į pagrindines varžybas kovos 8 klubai: Maskvos srities „Chimki“ (Rusija), Varezės „Cimberio“ (Italija), Oldenburgo „EWE Baskets“ (Vokietija), Bandirmos „Banvit“ (Turkija), Ostendės „Telenet“ (Belgija), Nymburko ČEZ (Čekija), Rygos VEF (Latvija) ir Vilniaus „Lietuvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.