EUROLYGA 2023

A. Macijauskas: „Tie, kurie nepatenka į rinktinę, turi džiaugtis, kad įgavo daugiau patirties“

Arvydas Macijauskas su rinktine matė ir šilto, ir šalto. 2003 metais nacionalinėje komandoje debiutavęs taikliarankis gynėjas Švedijoje tapo Europos čempionu. Jo karjera rinktinėje baigėsi po 2006 metų pasaulio čempionato Japonijoje, kai lietuviai užėmė septintąją vietą, o Macas pažėrė kritikos komandos treneriams ir vadovams. Maco žodžiai sudrebino Lietuvos krepšinio federaciją ir nuo pamatų pakeitė rinktinę.

A. Macijauskas Lietuvos rinktinei atstovavo tris vasaras.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
A. Macijauskas Lietuvos rinktinei atstovavo tris vasaras.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

2013-07-08 17:26, atnaujinta 2018-03-04 19:58

Macas įspūdingą krepšininko karjerą baigė prieš trejus metus, tačiau iš savo akiračio nepameta svarbiausių šalies krepšinio aktualijų. Kokia jis mato rinktinę dabar, ir kokie jo prisiminimai apie rinktinę - tada. Trumpas lrytas.lt pokalbis su A. Macijausku.

- Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas paskelbė kandidatų sąrašą, kuriame - 15 krepšininkų. Tai daug, mažai ar apskritai nėra labai didelio skirtumo?

- J. Kazlauskas yra vienas geriausių trenerių Europoje, jis priima sprendimus. Kai pakviečiama per daug kandidatų, tada treniruočių procesas šiek tiek sudėtingas.

Kai bėgioji prie jūros ar pušynuose, viskas gerai, bet kaip tada atsisakyti, tarkime, trijų žaidėjų iš 20, kai jie dar nepradėjo žaisti krepšinio?

Penkiolika kandidatų yra tinkamas skaičius - tada būna teisingas ir geras treniruočių procesas. Bet svarbūs ir kiti faktoriai - kad traumų niekas negautų, kad geriausi būtų sveikiausi. Bet ir tie, kurie nepapuola į galutinę sudėtį, yra reikalingi ir svarbūs treniruočių procesui - juk 5-6 geriausi žaidėjai turi su kažkuo treniruotis. Boksininkai Kličko juk miške pakabintos kriaušės nedaužo. Visiems reikia turėti lygiaverčius treniruočių partnerius. Kuo geresnis partneris, tuo geresnė konkurencija.

Tie, kurie nepatenka į rinktinę, turi džiaugtis, kad įgavo daugiau patirties ir laukti savo šanso.

- Lietuvos rinktinė žais Balkanų grupėje. Būsimi varžovai parankūs Lietuvos rinktinei?

- Jeigu žaidi dėl medalių, turi nugalėti visus. Tai priklauso nuo to, kokios formos atvyksi į čempionatą, kaip žaisi. Jeigu rungtyniausi prastai, koks skirtumas, kokia bus grupė. Jeigu bandysi, kaip krepšininkai sako, gimdyti toje savo grupėje, ją įveiksi, bet jau po pirmojo etapo žaisi dėl 5-12 vietų. Visi tikisi, kad išėjus į kitą etapą bus geriau. Bet geriau nebūna.

Kai 2003 metais laimėjome Europos krepšinio čempionatą, mes puikiai žaidėme nuo pat pasiruošimo pradžios, laimėjome visas draugiškas rungtynes, be pralaimėjimų žaidėme ir pirmenybėse. Čempionatą laimėjome nepralaimėję nė vienerių rungtynių nuo pasiruošimo pradžios. Tai daug ką pasako apie komandos pajėgumą, branduolį, žaidėjus, pozicijas, komandos supratingumą, trenerių įdirbį. Viskas susideda į vieną.

- „Negaliu važiuoti į netvarką“. Tokius žodžius ištarėte po 2006 metų pasaulio krepšinio čempionato, kuriame Antano Sireikos treniruojama rinktinė užėmė septintąją vietą. Kilo didžiulis skandalas, rinktinėje prasidėjo pokyčiai.

- Nebuvo taip, kad tai pasakiau dėl kažkokios arogancijos ar pykčio. Norėjau, kad ateities kartoms būtų geriau. Tuo metu ten buvo didžiulė netvarka - pradedant pasiruošimu, apgyvendinimu, sportine apranga. Žaidėjas gauna traumą, o magnetinio rezonanso neįmanoma padaryti. Aprangą atsiunčia didesnę trimis dydžiais, sportinius batelius - vienu dydžiu mažesnius. Net sunku prisiminti ir net nemalonu apie tai kalbėti.

Pinigų visada federacija turėjo daug, tiesiog reikėjo juos teisingai panaudoti. Bet tuo metu to nebuvo. Juk, kaip teigiama, krepšinis yra Lietuvos veidas ir reprezentuoja mūsų šalį visam pasauliui. Jeigu paklaustumėte ekonomisto, kiek Lietuva kasmet išleidžia pinigų, kad šalis būtų garsinama pasaulyje? Manau, būtų įspūdingi skaičiai.

O krepšiniui yra toks visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys, visa šalis per čempionatus susivienija. O taip būna retai. Eurovizijoje nesiseka, futbole nesiseka, lieka krepšinis (juokiasi).

- Ar nesigailėjote dėl pasakytų žodžių?

- Buvo didžiulė netvarka, tada atėjo nauji žmonės, kurie norėjo ir žinojo, kaip dirbti, išnaudojo visas galimybes ir viskas kardinaliai pasikeitė. Mindaugas Balčiūnas viską sutvarkė idealiai. Nors dabar su juo susiję kažkokie skandalai, bet nelabai ką žinau apie tai ir suprantu. Teisingumą Lietuvoje vykdo teismai ir tikiu, kad viskas išsispręs.

O žaidėjai, su kuriais bendrauju, dėkoja, kad vienintelis drįsau tai pasakyti, nors tuo metu tie, kurie buvome rinktinėje, prie alaus bokalo pakalbėdavome, kad reikia kažką daryti. O dabar gražu žiūrėti - visi patenkinti, laimingi, medicina - aukščiausio lygio. Rinktinės gydytojai Rimtautas Gudas, Vytenis Trumpickas atlieka nuostabų darbą. Jaunimo rinktinėse taip pat viskas suorganizuota idealiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.