EUROLYGA 2023

Kaip pastarąjį sezoną žaidė Lietuvos rinktinės krepšininkai (II dalis)

Tarp Lietuvos rinktinės kandidatų yra trys per Eurolygos varžybas užsienio klubų aprangą vilkėję krepšininkai. Visi trys šiais metais iškovojo bent vieną titulą, tačiau prie pergalių prisidėjo labai skirtingai.

J. Mačiulis kitą sezoną Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje nežais.<br>EPA-ELTA nuotr. iš archyvo
J. Mačiulis kitą sezoną Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje nežais.<br>EPA-ELTA nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2013-07-12 17:30, atnaujinta 2018-03-03 02:28

Graikijos čempionas ir taurės laimėtojas Jonas Mačiulis buvo vienas svarbiausių Atėnų „Panathinaikos“ žaidėjų, Ispanijos čempionas Martynas Pocius nuo vasario negalėjo padėti Madrido „Real“ ekipai dėl pėdos operacijos, o jau dukart Eurolygos čempionas Martynas Gecevičius visas svarbiausias sezono rungtynes stebėjo nuo Pirėjo „Olympiakos“ atsarginių suolo.

M. Gecevičius Pirėjo „Olympiakos“, Graikija.

Lietuvos rinktinėje žaidė 17 rungtynių, pelnė 114 taškų. Debiutavo 2010 m. Dalyvavo 2010 m. pasaulio čempionate.

Martynas Gecevičius antrus metus iš eilės tapo Eurolygos čempionu, tačiau prie pergalės prisidėjo mažiausiai iš dvylikos Pirėjo „Olympiakos“ klubo krepšininkų.

Eurolygoje lietuvis žaidė labai mažai ir per 15 rungtynių pelnė vos 15 taškų, o visą finalo ketvertą praleido ant atsarginių suolo.

Treneris Giorgos Bartzokas pasireikšti M. Gecevičiui leisdavo nebent Graikijos lygoje, bet ir tai – tik žaidžiant su gerokai silpneniais varžovais. M. Gecevičius skubėdavo pasinaudoti menkiausia proga. Jis daug ir taikliai atakuodavo (Graikijos lygos reguliariajame sezone per 14,4 min. pelnydavo 8,8 taško, pataikydavo 69,6 proc. dvitaškių ir 46,7 proc. tritaškių), tačiau vis tiek neįtikino trenerio, kad gali būti naudingas ir per svarbius mačus.

Įdomu, kad Eurolygoje M. Gecevičius nepataikė nė vieno dvitaškio (tiesa, ir metė vos 5 kartus), o Graikijos lygos reguliariajame sezone pagal šį statistikos rodiklį pateko į geriausių dešimtuką (16 iš 23 taiklių metimų).

J. Mačiulis Atėnų „Panathinaikos“, Graikija.

Lietuvos rinktinėje žaidė 72 rungtynes, pelnė 445 taškus. Debiutavo 2007 m. Dalyvavo 2007 ir 2009 m. Europos, 2010 m. pasaulio čempionatuose, 2008 ir 2012 m. olimpinėse žaidynėse.

Pernai į Atėnų „Panathinaikos“ perėjusiam Jonui Mačiuliui su naująja komanda nepavyko pasiekti Eurolygos finalo ketverto. Tačiau sezono pabaigoje J. Mačiulis, kaip ir kiti „Panathinaikos“ krepšininkai, neturėjo priežasčių liūdėti – Atėnų klubas susigrąžino Graikijos čempiono vardą ir dar sykį iškovojo šalies taurę.

Lietuvio indėlis Atėnų ekipoje buvo labai svarus. Eurolygoje J. Mačiulis per 24,4 min. pelnydavo 10,1 taško ir žaidė rezultatyviausiai „Panathinaikos“ ekipoje. Be to, jis pasižymėjo geru taiklumu (pataikė 56,4 proc. dvitaškių ir 40,2 proc. tritaškių) ir atkovodavo 4,1 kamuolio.

„Top 16“ etape J. Mačiulis užėmė antrąją vietą pagal įmestus tritaškius ir dešimtąją pagal tritaškių taiklumą (47,8 proc.).

Graikijos lygoje žaidžiant su silpnesniais varžovais J. Mačiulis gaudavo daugiau atsipūsti, aikštėje praleisdavo 21,7 min., pelnydavo 8,6 taško ir atkovodavo 4,5 kamuolio.

J. Mačiuliui netrūko trenerio Argiro Pedoulakio pasitikėjimo. Vis dėlto sezono pabaigoje jo žaidimo kreivė staiga smuko žemyn. Per svarbiausius mačus – Eurolygos ketvirtfinalio seriją su „Barcelona“ ir Graikijos lygos finalo seriją su Pirėjo „Olympiakos“ – lietuvis nerungtyniavo taip aktyviai ir taikliai, kaip didžiąją sezono dalį.

M. Pocius Madrido „Real“, Ispanija.

Lietuvos rinktinėje žaidė 52 rungtynes, pelnė 423 taškus. Debiutavo 2008 m. Dalyvavo 2011 m. Europos, 2010 m. pasaulio čempionatuose ir 2012 m. olimpinėse žaidynėse.

Martynas Pocius iš Ispanijos grįžo su auksiniu ACB lygos čempiono laikrodžiu, tačiau šį apdovanojimą jam iškovojo komandos draugai. Madrido „Real“ gynėjas žiemą pradėjo skųstis stipriais dešinės pėdos skausmais, kelias savaites tai grįždavo į aikštę, tai atsiduodavo medikų globai, o kovo mėnesį atsigulė ant operacinio stalo ir nuo tada nežaidė nė vienerių rungtynių.

„Real“ komandai M.Pociaus trauma nebuvo didelis nuostolis. Lietuvis ir iki tol rungtyniavo nelabai daug ir atliko krepšininko, kuris leidžia pailsėti lyderiams, vaidmenį.

Kai Pablo Laso pakeldavo M.Pocių nuo suolo, jis komandos žaidimo negadindavo. Per gana ribotą laiką gynėjas Ispanijos lygoje pelnydavo 5,5 taško, Eurolygoje – 3,2 taško.

Tiesa, labai stipriai skyrėsi jo tolimų metimų taiklumas. Jei Ispanijos lygoje M. Pocius pataikydavo 41,9 proc. tritaškių, tai Eurolygoje – tik 21,1 proc.

Dvitaškius krepšininkas panašiai gerai mėtė abejose varžybose (Ispanijos lygoje pataikė 51,5 proc., Eurolygoje – 56,3 proc.), o mesdamas baudas apskritai suklydo vos kartą (Ispanijos lygoje pataikė 10 iš 11, Eurolygoje – 8 iš 8).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.