EUROLYGA

Lietuvos rinktinei – krepšininkų draudimo galvosūkiai

Pasirengimą Europos čempionatui pirmadienį pradedančios Lietuvos rinktinės krepšininkai, įskaitant tris NBA žaidėjus, bus apdrausti. Bet Roberto Javtoko atvejis rodo, kad ne viskas yra taip paprasta, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Traumą atstovaudamas Lietuvos rinktinei pernai patyręs R. Javtokas iki šiol neatgauna pinigų iš draudimo bendrovės.<br>AP nuotrauka iš archyvo
Traumą atstovaudamas Lietuvos rinktinei pernai patyręs R. Javtokas iki šiol neatgauna pinigų iš draudimo bendrovės.<br>AP nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2013-07-13 11:43, atnaujinta 2018-03-03 02:12

Tik pusė iš keturiolikos Lietuvos rinktinės krepšininkų turi garantuotus kontraktus su klubais, todėl Palangoje pradedant treniruočių stovyklą draudimo reikalai yra aktualūs daugumai.

Mažiausiai – Jonui Valančiūnui, Donatui Motiejūnui ir Linui Kleizai, kurie yra apdrausti pagal NBA krepšininkams taikomą sistemą.

L. Kleiza yra ne tik daugiausia (4,5 mln. JAV dolerių kitą sezoną) uždirbantis Lietuvos rinktinės krepšininkas, bet ir vienas rizikingiausių draudikams žaidėjų dėl savo buvusios kelio kremzlės traumos.

Bet net ir įskaičiuojant L. Kleizą trijų NBA žaidėjų draudimas Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) kainuos mažiau nei 100 tūkst. litų. „Taip yra dėl sutvarkytos NBA draudimo sistemos. Jei L.Kleiza žaistų Europoje, po tokios traumos jį apdrausti būtų labai sudėtinga”, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Draudikai rado priekabių

Daugiausia – apie 100 tūkst. litų – kainuos R .Javtoko draudimas, nes šis vidurio puolėjas dėl stresinio pėdos lūžio praleido didžiąją dalį praėjusio sezono Kauno „Žalgiryje”.

Pernai su rinktine rengiantis Londono olimpinėms žaidynėms R. Javtoko patirta trauma iki šiol yra didžiausias nerimo signalas visiems krepšininkams, nes draudimo pinigų žaidėjas nėra atgavęs.

„Stringa. Vis laukiu, kada draudimo pinigai atsiras”, – neslėpė vidurio puolėjas.

Pėdos traumą R. Javtokas gydėsi šešis mėnesius.

Nors LKF pervedė 133 tūkst. litų, jam priklauso kelis kartus didesnis draudimas.

Dėl didžiosios dalies vyksta teisiniai ginčai tarp LKF ir draudimo bendrovės.

„Iš pradžių jie lyg ir sutiko mokėti, bet paskui nebenorėjo. Aš nematau priežasties, kodėl turėtų neišmokėti, – stebėjosi R. Javtokas. – Viskas vyko pagal taisykles – atvažiavau į rinktinę, ten patyriau traumą.

Kiek įmanoma anksčiau grįžau į aikštę, bet atsirado nesklandumų.”

Draudikai ieškojo ir rado silpnų vietų medikų ataskaitose, o savo nenorą išmokėti R. Javtokui pinigus grindžia tuo, kad stresinis lūžis yra buvusių traumų pasekmė.

LKF teisininkai bando įrodyti, kad rinktinės stovykloje R. Javtokas treniravosi būdamas sveikas ir trauma buvo ūminė.

„Šis atvejis trunka tikrai per ilgai, – pripažino M. Balčiūnas. – Anksčiau Marijono Petravičiaus, moterų rinktinės žaidėjų Ivetos Šalkauskės ir Irenos Vizbarienės atvejais draudimo pinigai vėlavo, bet buvo išmokėti pavasarį.

Šįkart viskas užsitęsė dar ilgiau. Labai nemalonu prieš Robertą, kuris yra tapęs pavyzdžiu kitiems krepšininkams ir rinktinės simboliu. Federacija yra sumokėjusi dalį pinigų Robertui ir, jeigu kas, tikrai nepaliksime jo likimo valiai.”

Be FIBA pagalbos neišsiverstų

Įprastai krepšininkai draudžiami pagal pastarojo kontrakto sumos dydį.

Dažniausiai draudimo įmoką sudaro 1 ar 2 proc. viso kontrakto – tai lemia rizikos veiksniai.

Visam Lietuvos rinktinės pasirengimui ir dalyvavimui Europos čempionate LKF yra numačiusi iki 1,8 mln. litų biudžetą, iš jo draudimui planuojama skirti ne daugiau nei 200 tūkst. litų.

LKF mokės tik už NBA žaidėjų ir R. Javtoko, kurio traumų istorija išskirtinė, draudimą.

Kiti krepšininkai bus draudžiami bendru Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) draudimu.

Anot M.Balčiūno, visų komandų Europos pirmenybėse dalyvausiančių žaidėjų kontraktų suma gali siekti apie 200 mln. eurų, tad FIBA už visą paketą sumokės apie 1–2 mln. eurų.

„Turbūt 95 proc. Europos čempionato žaidėjų bus apdrausti FIBA draudimu, – aiškino M. Balčiūnas. – Likę keli procentai – NBA krepšininkai ir tie, kurių atvejai bus pripažinti kaip išskirtiniai.

FIBA draudimas – didelė pagalba nacionalinėms federacijoms, ypač mažosioms.

Jei reikėtų pačioms mokėti draudimą už visus žaidėjus, būtų rimtų sunkumų suburti stiprią rinktinę.”

Tiesa, FIBA draudimas negarantuoja, kad traumą rinktinėje patyręs žaidėjas atgaus visus pinigus. Tai patvirtina R.Javtoko atvejis.

„Taip jau pasitaiko. Kai nelyja – duoda skėtį, kai pradeda lyti – jį atima, – kalbėjo M. Balčiūnas. – Iki šiol sudėtingus atvejus išspręsdavome, tik dabar viską sujaukė stresinio lūžio sąvoka.”

Brangiausias buvo R. Kaukėnas

Šie metai LKF nėra patys brangiausi draudžiant Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjus.

M. Balčiūnas prisimena vasarų, kai draudimui tekdavo išleisti 800 tūkst. litų.

Pernai vien Rimanto Kaukėno draudimo įmokos suma siekė apie 300 tūkst. litų.

Dukart kryžminių kelio raiščių, taip pat menisko operacijas atlaikiusio krepšininko kūnas kainavo brangiausiai iš visų rinktinės žaidėjų.

„Šimtu procentų nepajėgtume apdrausti ir brolių Lavrinovičių dėl visų jų buvusių traumų, – sakė M. Balčiūnas. – Įvertinus, kokių sužeidimų jie yra patyrę nuo galvos iki kojų, draudimo suma mums būtų neįveikiama.

Kita vertus, pastarąjį sezoną broliai Lavrinovičiai išvengė ūmių traumų.”

LKF generalinis sekretorius priminė, kad dalį rizikos atsveria rinktinės suteikiamos galimybės žaidėjams.

„Rinktinė yra ne tik pareiga, pripažinimas, bet ir galimybė, – sakė M. Balčiūnas. – Atstovavimas nacionalinei komandai padidina krepšininkų finansinę vertę rinkoje.”

Lietuvos rinktinės kandidatai

Įžaidėjai: Mantas Kalnietis (26 metai, ūgis 195 cm; Krasnodaro „Lokomotiv”, Rusija), Tomas Delininkaitis (31, 190; Čerkasų „Mavpy”, Ukraina), Adas Juškevičius (24, 194; Kauno „Žalgiris”).

Atakuojantieji gynėjai: Renaldas Seibutis (27, 195; Vilniaus „Lietuvos rytas”), Martynas Gecevičius (25, 193; Pirėjo „Olympiakos”, Graikija), Martynas Pocius (27, 196; Madrido „Real”, Ispanija).

Lengvieji puolėjai: Jonas Mačiulis (28, 198; Atėnų „Panathinaikos”, Graikija), Mindaugas Kuzminskas (23, 205; „Žalgiris”), Linas Kleiza (28, 203; „Toronto Raptors”, Kanada).

Sunkieji puolėjai: Kšyštofas Lavrinovičius (33, 210; „Žalgiris”), Donatas Motiejūnas (22, 213; „Houston Rockets”, JAV).

Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas (21, 211; „Toronto Raptors”, Kanada), Darjušas Lavrinovičius (33, 2012; „Žalgiris”), Robertas Javtokas (33, 211; „Žalgiris”).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.