EUROLYGA 2023

Liaupsės J. Valančiūnui – už prisiaugintus raumenis, greitį ir dominavimą aikštėje

„Toronto Raptors“ lietuvis Jonas Valančiūnas įrodinėja, kad NBA vasaros lyga jam – it treniruotė. Las Vegase 21 metų „centras“ renka vidutiniškai po 20 taškų ir sugriebia 9,3 atšokusio kamuolio.

Apžvalgininkai giria J. Valančiūną dėl darbo treniruoklių salėje.<br>AP
Apžvalgininkai giria J. Valančiūną dėl darbo treniruoklių salėje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2013, 7:05 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:24 PM

Ne be pagrindo NBA apžvalgininkai liaupsina J. Valančiūną. Ir jie tai daro vienas po kito. Šįkart nemažai gerų žodžių Lietuvos krepšinio atstovas sulaukė iš „SB Nation“ žurnalisto Jameso Herberto bei jo pašnekovų.

Amerikietis rašo, kad stipriausioje krepšinio lygoje jaučiamas tikrų, jau dabar galinčių solidžiai rungtyniauti „centrų“, trūkumas. Į daugumą jų reikia nemažai investuoti, o tai kainuoja daug kantrybės ir laiko.

Esą neturėdamos kito pasirinkimo, nemažai komandų prievarta leidžia jaunimui apsitrinti. Bet naujasis „Raptors“ direktorius Masai Ujiri, atvykęs į Kanadą, didelių problemų su perspektyviuoju klubo nariu J. Valančiūnu neturėjo.

„Dėl jo niekada nekilo klausimų. Jonas tiesiog dievina krepšinį. Jis sunkiai dirba ir jam nieko nereikia kartoti du kartus. Lietuvis aikštėje atiduoda visas jėgas, niekada nesiskundžia. Smagu matyti, kad jo galvoje – tik krepšinis“, - J. Valančiūnu džiaugėsi M. Ujiri.

Nors M. Ujiri iš „Denver Nuggets“ į Torontą persikėlė tik šią vasarą, jis jau puikiai pažinojo Lietuvos krepšininką.

„Nuo galvos, iki kojų. Man jis labai patiko“, - tvirtino M. Ujiri, įdėmiai stebėjęs aukštaūgį, kai jis dar gynė Vilniaus „Lietuvos ryto“ garbę.

J. Valančiūno entuziazmas aikštėje – nesunkiai pastebimas. Jis itin energingas, kovingas, nevengia juodo darbo. NBA lygoje aukštaūgiams nereikia gerai mesti baudų, norint uždirbti aštuonženklę pinigų sumą. Tačiau J. Valančiūnas padaro dar daugiau už kur kas mažesnius pinigus.

J. Herbertas rašo, jog NBA vasaros lygoje matomas toks J. Valančiūnas, koks jis buvo paskutinį praėjusio sezono mėnesį, kai vidutiniškai rinkdavo 15,1 taško (63 proc. dvit., 85 proc. baud.), atkovodavo 7,3 kamuolio ir blokuodavo 1,9 metimo.

Po sezono sustiprėjęs fiziškai, J. Valančiūnas nesunkiai įveikia varžovus remdamasis fizine jėga. Ir svarbiausia, neprarado savo staigumo.

„Jūs tik pažiūrėkite į jį, – komandos draugu džiaugėsi epizodiškai „Raptors“ gretose žaidžiantis Quincy Acy. – Tai tikras sunkaus darbo įrodymas. Smagu būti šalia jo. Debiutiniame sezone daug dirbdavome drauge prieš treniruotes. O dabar jis tiek daug žaidžia. Tai puikiai parodo, koks Jonas užsivedęs tobulėjimui.“

Vasaros lygoje nė vienas jam fiziniais duomenimis prilygstantis aukštaūgis negali judėti taip staigiai. O tie, kurie gali pasivaržyti fizine jėga, neturi kitų įgūdžių. Būtent dėl šio reto fizinių duomenų ir krepšinio gabumų derinio, J. Valančiūnas NBA naujokų biržoje buvo pašauktas penktuoju šaukimu.

Las Vegase jis tiesiog dominuoja. Be to, ir toliau įnirtingai bando stiprėti fiziškai.

„Raptors“ treneris Dwayne‘as Casey lietuviui turi dar keletą prašymų: išmokti gintis prieš žemesnius ir atletiškesnius aukštaūgius, susigaudyti, kas vyksta aikštėje ginantis. Tačiau amerikietis dabar turi daugiau progų ploti rankomis, o ne pastaboms reikšti.

Norėdamas „Raptors“ komandą pagaliau atvesti į sėkmę, naujasis direktorius M. Ujiri sprendžia labai daug problemų. Laimei, tarp tų problemų nėra vidurio puolėjo pozicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.