EUROLYGA 2023

Maža Juodkalnija kuria didelius krepšinio planus

Juodkalnija yra jauniausia „FIBA Europe“ narė ir antrose iš eilės žemyno pirmenybėse bus mažiausia šalis, iškovojusi teisę dalyvauti baigiamajame turnyre. Tačiau vienoje grupėje su Lietuvos rinktine žaisiantys Juodkalnijos krepšininkai nestokoja optimizmo. Jie tikisi patekti į antrąjį etapą ir nedrąsiai svajoja apie kelialapį į pasaulio čempionatą.

Galingasis N. Pekovičius - ryškiausia Juodkalnijos žvaigždė.<br>fibaeurope.com nuotr.
Galingasis N. Pekovičius - ryškiausia Juodkalnijos žvaigždė.<br>fibaeurope.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 23, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:21 PM

Apie tikslus kalba atsargiai

Jei pasirengimo trukmė per oficialias varžybas būtų lemiamas veiksnys, Juodkalnijos rinktinę būtų galima vadinti viena Europos čempionato favoričių. Geriausi Juodkalnijos krepšininkai šią vasarą pirmieji susirinko į treniruočių stovyklą ir po trumpų atostogų rankas vieni kitiems spaudė jau liepos 7 dieną.

Nemažai kitų komandų prieš kelionę į Slovėniją treniruosis dviem ar trimis savaitėmis trumpiau, bet Juodkalnijos krepšinio vadovai neabejoja, kad jų pasirinktas kelias teisingesnis. Tam pritaria ir žaidėjai.

„Treniruočių stovyklą pradėjome anksčiausiai tarp visų Europos pirmenybių dalyvių. Tai bus didelis mūsų privalumas, - įsitikinęs 21 metų „Valencia“ puolėjas Bojanas Dubljevičius, tapęs kone didžiausiu praėjusio sezono ACB lygos atradimu. – Pernai per atrankos varžybas demonstravome pavydėtiną fizinę formą, žaidėme puikiai ir pranokome net drąsiausius savo lūkesčius. Suprantame, kad sirgaliai panašaus žaidimo tikisi ir Slovėnijoje“.

Gero žaidimo bei gerų rezultatų tikisi ir patys Juodkalnijos krepšininkai bei treneriai. Vis dėlto apie tikslus Europos pirmenybėse jie kalba atsargiai.

„Mūsų užduotis – pasiekti maksimalų įmanomą rezultatą pirmajame etape, - aptakiai aiškina rinktinės treneris Luka Pavičevičius. – Labai norėtume iškovoti kelialapį į pasaulio čempionatą, bet tai labiau svajonė negu tikslas. Mūsų pagrindinė užduotis – patekti į antrąjį etapą. Ar tai pavyks, lems rungtynės su Bosnija ir Hercegovina, Makedonija ir Latvija“.

Krepšininkai lyg susitarę (o gal iš tikrųjų susitarę?) kartoja trenerio žodžius. „Privalome eiti žingsnis po žingsnio. Pirmiausia turime patekti į antrąjį etapą. Mūsų grupė yra labai sunki, joje kiekviena komanda gali įveikti kiekvieną. Svarbiausia patekti į antąjį etapą, o ten gali atsitikti visko“, - L.Pavičevičiui antrina gynėjas Suadas Šehovičius.

Lietuvoje – karti patirtis

Juodkalniečių atsargumas – neatsitiktinis. Užpernai Lietuvoje vykusiose žemyno pirmenybėse jie irgi tikėjosi patekti bent į antrąjį etapą, tačiau patyrė skaudžią nesėkmę. Juodkalnijos rinktinė laimėjo tik pirmąsias rungtynes su Makedonija, po to suklupo žaisdama su Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Graikija bei Suomija, grupėje užėmė paskutinę vietą ir jau po pirmojo etapo iškeliavo namo.

„Po nesėkmingų Europos pirmenybių Lietuvoje žmonės suabejojo mūsų galimybėmis, - pripažįsta L.Pavičevičius. – Tačiau puikiais rezultatais atrankos varžybose vėl pakėlėme rinktinės reputaciją ir sustiprinome pasitikėjimą savo jėgomis“.

Pernai vykusias atrankos varžybas juodkalniečiai prisimena daug mieliau nei praėjusias Europos pirmenybes. Nors praėjusiais metais Juodkalnijos komanda žaidė be abiejų NBA krepšininkų Nikolos Pekovičiaus ir Nikolos Vučevičiaus, vos 625 tūkstančius gyventojų turinčios Balkanų valstybės krepšinio pasiuntiniai laimėjo visas dešimt rungtynių ir atrankos grupėje užtikrintai užėmė pirmąją vietą.

Juodkalniečiai po du kartus nugalėjo principinius varžovus serbus, taip pat izraeliečius, islandus, estus ir slovakus.

NBA žaidėjai nedvejojo

Pergalės atrankos mačuose įkvėpė juodkalniečiams didelę dozę optimizmo. Dar daugiau optimizmo įkvėpė žinia, kad šiais metais rinktinę sustiprins abu NBA lygoje žaidžiantys Juodkalnijos krepšinio auklėtiniai: 27 metų N.Pekovičius ir 22 metų N.Vučevičius.

Abu Šiaurės Amerikoje rungtyniaujantys juodkalniečiai pastarąjį sezoną atstovavo į atkrintamąsias varžybas nepatekusioms komandoms ir buvo jų lyderiai. „Minnesota Timberwolves“ vidurio puolėjas N.Pekovičius pelnydavo 16,3 taško ir atkovodavo 8,8 kamuolio, „Orlando Magic“ vidurio puolėjas N.Vučevičius įmesdavo 13,1 taško ir atkovodavo 11,9 kamuolio.

Nors N.Pekovičius dalį sezono praleido dėl traumos, jam nekilo abejonių, ar atvyks į nacionalinės komandos stovyklą. Nė akimirkos dėl to nedvejojo ir N.Vučevičius.

Du Nikolos žemyno pirmenybėse sudarys vieną galingiausių aukštaūgių duetų, o Juodkalnijos rinktinei nebus problema net tai, kad klubuose jie žaidžia vienoje pozicijoje. „Mes papildome vienas kitą. N.Pekovičius yra fiziškai labai tvirtas žaidėjas ir gali dominuoti baudos aikštelėse. Aš geriau žaidžiu toliau nuo krepšio, - save ir komandos draugą lygino N.Vučevičius. – Manau, kad treneris ras vietos aikštėje mums abiems“.

Tiesa, treniruočių stovyklą Juodkalnijos komanda pradėjo be NBA krepšininkų. Pagal NBA ir FIBA sutartį stipriausios pasaulio lygos žaidėjai treniruotis rinktinėse gali tik nuo rugpjūčio 1 dienos. N.Pekovičius gali vėluoti dar ilgiau, nes šiais metais baigėsi jo kontraktas su „Timberwolves“ ir vidurio puolėjo agentas derasi dėl naujos sutarties tiek su Mineapolio, tiek su dar keliais NBA klubais.

Du puolėjai gydosi traumas

Juodkalnijos rinktinės stovykloje trūksta dar dviejų svarbių krepšininkų. Dėl traumų treniruotis visa jėga kol kas negali „Barcelona“ puolėjas Marko Todorovičius ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ puolėjas Milko Bjelica.

M.Todorovičiui pasibaigus ACB lygos finalui buvo atlikta rankos piršto operacija, M.Bjelica gydosi kelio traumą.

Vasaros pradžioje buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ aukštaūgis M.Bjelica svarstė galimybę šiais metais visai nežaisti rinktinėje, tačiau pamatęs, kad kelis gyja greičiau nei prognozavo gydytojai, pažadėjo prisidėti prie komandos.

„Kelio skausmas nedavė ramybės visą praėjusį sezoną, - sakė M.Bjelica. – Dabar treniruojuosi pagal asmeninį planą, o prie kitų planuoju prisidėti liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje. Kol kas negaliu tvirtinti, jog spėsiu tinkamai pasirengti Europos čempionatui, bet tikiuosi jame žaisti“.

Jei M.Bjelica spės visiškai pasveikti, o kiti krepšininkai per treniruočių stovyklas išvengs traumų, Juodkalnijos rinktinei žemyno čempionate trūks tik vieno L.Pavičevičiaus sąraše buvusio krepšininko – atvykti į nacionalinę komandą atsisakiusio Sankt Peterburgo „Spartak“ puolėjo Vladimiro Dragičevičiaus.

Rinksis iš dviejų amerikiečių

Nors oficialiose varžybose gali žaisti tik vienas natūralizuotas krepšininkas, Juodkalnijos rinktinėje šiuo metu pluša du šios šalies pasą gavę amerikiečiai įžaidėjai.

Prie pernai atrankos varžybose rungtyniavusio 28 metų Tayloro Rochestie (pelnydavo 8,4 taško ir atlikdavo 4,3 rezultatyvaus perdavimo) prisidėjo 26 metų Tyrese‘as Rice‘as. Buvęs „Lietuvos ryto“ atakų organizatorius Juodkalnijos pilietybę gavo tik šią vasarą.

Užpernai Lietuvoje vykusiose žemyno pirmenybėse Juodkalnijai atstovavo dar kitas amerikietis Omaras Cookas.

„Žinau, kad Juodkalnija turi stipri komandą, pažįstu kelis žaidėjus ir nutuokiu, kas mūsų laukia Europos pirmenybėse, - kalbėjo liepos viduryje į rinktinės stovyklą atvykęs T.Rice‘as. – Gerai žinau ir Vokietijoje ilgai dirbųsi trenerį L.Pavičevičų. Žinau jo žaidimo sistemą ir neabejoju, kad prie jos pritapsiu“.

T.Rochestie pritapti prie komandos dar lengviau. Jis jau pernai klausėsi L.Pavičevičiaus nurodymų ir trenerio reikalavimus žino dar geriau.

Tuo tarpu treneris kol kas visiškai nekalba apie dviejų amerikiečių konkurenciją. Laiko įvertinti T.Rochestie ir T.Rice‘o privalumus bei trūkumus ir pasirinkti, kuris iš jų reikalingesnis Juodkalnijos komandai, L.Pavičevičius turi pakankamai daug.

N.Mirotičiaus galvosūkis

Juodkalnijos krepšinio federacijos akiratyje yra dar vienas pajėgus krepšininkas. Tai – Ispanijos pilietybę gavęs Madrido „Real“ puolėjas Nikola Mirotičius.

Jis yra juodkalnietis, bet būdamas paauglys išvyko į „Real“ krepšinio mokyklą ir pradėjo atstovauti Ispanijos jaunųjų krepšininkų rinktinėms.

Pagal FIBA taisykles N.Mirotičius Ispanijos rinktinėje laikomas natūralizuotu krepšininku. Tačiau jo galimybes atstovauti Ispanijai varžo tai, kad ši šalis turi dar vieną natūralizuotą žaidėją – per pilietinį karą iš gimtosios Kongo Respublikos išvykusį ir Pirėnuose antrus namus radusį Serge‘ą Ibaką.

Kadangi dėl konkurencijos su afrikiečiu N.Mirotičiui sunku patekti į Ispanijos rinktinę, „Real“ puolėjas pareiškė svarstąs galimybę žaisti Juodkalnijos rinktinėje. Vis dėlto dėl griežtų FIBA nuostatų tai padaryti irgi nėra paprasta.

Kad galėtų apsivilkti Juodkalnijos rinktinės aprangą, N.Mirotičius pirmiausia turėtų gauti Ispanijos krepšinio federacijos sutikimą. Bet ispanai tikisi išspręsti problemą ir iki 2014 metų planetos pirmenybių gauti leidimą jų rinktinėje žaisti abiem natūralizuotiems krepšininkams.

Laukia žaidėjo sprendimo

„N.Mirotičiaus situacija nėra paprasta, - sakė Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas Jose Luisas Saezas. – Jis yra Ispanijos krepšinio auklėtinis, bet šiuo metu turi rimtų priežasčių abejoti dėl savo ateities. Aš jį suprantu, ir mes bandysime išspręsti jo problemą. Tikiuosi, vieną dieną N.Mirotičius ir S.Ibaka galės rinktinėje žaisti kartu“.

Ispanijos krepšinio vadovas pridūrė, kad N.Mirotičiaus ir S.Ibakos situacija skiriasi nuo daugumos kitų pastaraisiais metais Europoje natūralizuotų krepšininkų „Šiedu žaidėjai Ispanijos piliečiais tapo dėl asmeninių priežasčių. FIBA turėtų atsižvelgti, kad tai nėra komercinės natūralizacijos atvejai, todėl kovosime dėl abiejų krepšininkų“, - tvirtino J.L.Saezas.

Savo ruožtu juodkalniečiai jokių ryžtingų veiksmų kol kas nesiėmė. Jie laukia tvirto N.Mirotičiaus žodžio. O 22 metų vaikinas, du trečdalius gyvenimo praleidęs Juodkalnijoje ir trečdalį Ispanijoje, atrodo, dar nė pats nežino, kurios rinktinės apranga jam tiktų labiau.

Juodkalnijos rinktinė: T.Rochestie (praėjusį sezoną žaidė Bielos „Angelico“, Italija), T.Rice‘as (Miuncheno „Bayern“, Vokietija), N.Ivanovičius (Podgoricos „Budučnost“), N.Pavličevičius (Nikšičiaus „Sutjeska“), Su.Šehovičius („Budučnost“), Se.Šehovičius (Solnoko „Olaj“, Vengrija), Boj.Bakičius (Valevo „Metalac“, Serbija), Bor.Bakičius (Skopjės MZT, Makedonija), V.Mihailovičius („Budučnost“), A.Popovičius („Budučnost“), M.Popovičius („Budučnost“), V.Dašičius („Metalac“), M.Bjelica (Vitorijos „Laboral Kutxa“, Ispanija), N.Radovičius (Belgrado „Mega Vizura“, Serbija), M.Todorovičius („Barcelona“, Ispanija), R.Spasojevičius (Traiskircheno „Arkadia“, Austrija), B.Sekuličius („Tenerife“, Ispanija), B.Dubljevičius („Valencia“, Ispanija), M.Komatina (Aleksandrovaco „Igokea“, Bosnija ir Hercegovina), F.Barovičius („Olaj“), N.Pekovičius („Minnesota Timberwolves“, NBA), N.Vučevičius („Orlando Magic“, NBA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.