EUROLYGA 2023

Dar vienas lengvas pasivaikščiojimas: Lietuva – Švedija 95:64

Savo įtampa antrosios Lietuvos rinktinės rungtynės su Švedija priminė eilinę treniruotę. Panevėžio „Cido“ arenoje Jono Kazlausko auklėtiniai vieną po kito į švedų krepšį siuntė tritaškius, Jonas Valančiūnas ir kiti aukštaūgiai dominavo baudos aikštelėje it rungtyniaudami prieš jaunimo komandą, o švedai bejėgiškai stebėjo krepšinio šalies pamokas. Nacionalinė komanda svečius iš Švedijos pasitiko nesvetingai – 95:64 (24:12, 34:15, 17:19, 20:18).   

Aukštaūgiai D.Lavrinovičius ir J.Valančiūnas tiesiog karaliavo po krepšiais.<br>G.Šiupario nuotr.
Aukštaūgiai D.Lavrinovičius ir J.Valančiūnas tiesiog karaliavo po krepšiais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas, Tautvydas Mikalajūnas

Aug 14, 2013, 7:30 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:46 PM

Lengvą treniruotę priminė ir pirmoji komandų akistata pirmadienį, kai lietuviai laimėjo 97:69. Praėjusią savaitę Lietuvos krepšininkai du kartus parklupdė belgus – 86:61 ir 66:53.  

Tai buvo paskutinės draugiškos rungtynės prieš trumpą išvyką į užsienį. Penktadienį trumpam susirinkusi treniruotis į Vilnių, jau šeštadienį J.Kazlausko kariauna Skopjėje susitiks su Makedonija.   

Rezultatyviausi. D.Lavrinovičius - 23 (5 atk. kam., 24 naud. bal.), J.Valančiūnas (8 atk. kam., 27 naud. bal.) - 21, M.Kuzminskas - 15, M.Pocius - 10, M.Gecevičius ir J.Mačiulis - po 6, D.Motiejūnas - 5, V.Čižauskas - 4, A.Juškevičius - 3, T.Delininkaitis - 2. M.Kalnietis ir K.Lavrinovičius taškų nepelnė.

Švedijai A.Gaddeforsas pelnė 14 taškų, T.Borgas - 11.

Rungtynės. Švedijos rinktinės treneris B.Deanas pirmosiomis rungtynių minutėmis emocingai vadovavo komandai, tačiau jau antrajame kėlinyje sėdėjo liūdnas ir beviltiškai žiūrėjo į švieslentę. Po krepšiais karaliavę ir tritaškius taikliai svaidę Lietuvos krepšininkai traiškė varžovus vos įšilus rungtynėms (56:24).  J.Kazlauskas bandė išpešti naudos iš lengvo pasivaikščiojimo. Specialistas išbandė taktinius manevrus, o klystantiems žaidėjams išliko reiklus. Tačiau nusiteikti tokiam mačui nebuvo lengva – Lietuvos krepšininkai triuškino švedus ir nepaliko atvykėliams jokių vilčių. 

Trauma. Įpusėjus trečiajam kėliniui į medikų globą pateko D.Motiejūnas. Lietuvos rinktinės puolėjas nikstelėjo kairiąją koją ir šlubčiodamas paliko aikštę. Komandos medikai patemptą žaidėjo čiurną sutvarstė ir šaldė ją ledų kompresu. Ketvirtajame kėlinyje D.Motiejūnas aikštėje nebepasirodė - iš viso jis pelnė 5 taškus.

Ginklai. Kaip ir pirmajame mače, lietuviai karaliavo po krepšiais. Per du kėlinius Lietuvos krepšininkai atkovojo 25 kamuolius (12 iš jų - puolime), o švedai - vos 8. Iš viso Lietuvos rinktinė kovą po krepšiu laimėjo net 43:22.

Lyderis. J.Valančiūnas nuo pat pirmųjų rungtynių minučių grūmėsi kaip liūtas. Per pirmąsias 10 minučių Lietuvos rinktinės aukštaūgis pataikė visus 5 dvitaškius, 6 baudų metimus iš 7, atkovojo 6 kamuolius ir surinko net 16 taškų - keturiais daugiau nei visa Švedijos komanda. Be to, penkias varžovų pražangas išprovokavęs Jonas per pirmąjį kėlinį surinko net 22 naudingumo balus. Beje, lietuvių komandoje pirmajame kėlinyje tik du žaidėjai pelnė taškus - 8 surinko M.Kuzminskas.

Lyderis2. Antrajame kėlinyje estafetę iš J.Valančiūno perėmė D.Lavrinovičius. Brolis per 10 minučių pelnė 14 taškų, atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 4 varžovų pražangas ir surinko 17 naudingumo balų. Ir toliau naudingai rungtyniavo M.Kuzminskas, prametęs vos vieną metimą ir surinkęs 15 taškų.

 Kapitonas. Lietuvos rinktinės kapitono raištis pasiruošime cikle buvo patikėtas jau trečiam krepšininkui. Treneriui J.Kazlauskui neregistravus rungtynėms kapitono R.Javtoko ir antrajame mače su belgais jį pavadavusio L.Kleizos, kapitono pareigos patikėtos M.Kalniečiui.  

Populiarumas. Panevėžiečiai dar kartą įrodė, kad yra neabejingi krepšiniui – ir antrose rungtynėse „Cido“ arena buvo sausakimša, o rinktinės žaidėjai, traukdami persirengimo kambarių link, turėjo atlaikyti mažųjų sirgalių prašymus kartu nusifotografuoti ar suraityti parašą. Duoklę savo gerbėjams atidavė ir Arvydas Sabonis  – Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas apie 10 minučių dalijo autografus.   

Jaunimas. Rungtynes lietuviai pradėjo kiek neįprastu ir labai jaunu penketu – Mantas Kalnietis, Adas Juškevičius, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas.

Dvyliktukas. Antrame susitikime su švedais aikštėje nepasirodė Robertas Javtokas, Linas Kleiza ir Renaldas Seibutis.

Rungtynės

Pirmasis kėlinys

Lietuviai rungtynes pradėjo švedams parodydami, kad mačas gali baigtis taip pat lengvai, kaip ir pirmoji dvikova – 7:0. Tiesa, svečiai atsitiesė ir ėmė lipti šeimininkams ant kulnų (10:13). Tačiau įsibėgėję Švedijos krepšininkai sustojo, o J.Valančiūno dominavimas leido lietuviams susikrauti dviženklį pranašumą. Po pirmo kėlinio komandas skyrė dvylika taškų (24:12).

Antrasis kėlinys

Švedai atrodė bejėgiai. Po krepšiu Lietuvos rinktinė dominavo ir be J.Valančiūno pagalbos. Prie pirmajame kėlinyje taškus pelniusių J.Valančiūno bei M.Kuzminsko netrukus prisijungė ir kiti žaidėjai. Taip įpusėjus antram ketvirčiui Lietuvos krepšininkai pirmavo 41:21. Švedijos komandos bejėgiškumas po krepšiu nepaliko jai jokių vilčių. Paleidę savo tritaškių artileriją, lietuviai ėmė tyčiotis iš varžovų (56:24). Pertrauka prasidėjo J.Kazlausko kariaunai užtikrintai pirmaujant 58:27.

Trečiasis kėlinys

 Per pertrauką švedai stebuklų aikštėje neišdarinėjo. Tai leido lietuviams ir toliau dominuoti. Pirmą kartą trečiajame ketvirtyje aikštėje pasirodė atakuojantys gynėjai Martynas Gecevičius bei Martynas Pocius. Vaizdo jiedu nesugadino, o įpusėjus trečiam kėliniui Lietuvos rinktinė pirmavo dvigubai – 66:33.  Baigiantis ketvirčiui Švedijos komanda susirūpino savo įvaizdžiu ir ėmė mažinti atsilikimą. Bet prieš lemiamą kėlinuką J.Kazlausko auklėtinių persvara nekėlė jokių abejonių – 75:46.

Ketvirtasis kėlinys

Lietuviams nebuvo lengva savyje rasti motyvacijos, bet bent pavyko išlaikyti triuškinantį pranašumą. Švedijos ekipai priartėti arčiau 30 taškų taip ir nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.