EUROLYGA 2023

Atkakliose ir klampiose rungtynėse išnešė sveiką kailį: Lietuva – Makedonija 62:50

Daug broko, klaidų ir pramestų metimų iš patogių padėčių. Draugiškos rungtynės tarp Lietuvos ir Makedonijos rinktinių šiek tiek atėmė iš krepšinio žavesį ir kaip reikiant išryškino komandų spragas.   

Lietuviai iš Makedonijos išsivežė pergalę, tačiau rinktinės žaidimas sukėlė nemažai klaustukų.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Lietuviai iš Makedonijos išsivežė pergalę, tačiau rinktinės žaidimas sukėlė nemažai klaustukų.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2013, 9:30 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:39 PM

Skopjėje Jono Kazlausko auklėtiniai 62:50 (14:13, 13:15, 16:16, 19:6) palaužė Makedonijos komandą.   

Tai buvo pirmas kartas, kada lietuviai laimėjo prieš makedonus po košmaro 2011 metų Europos čempionate Lietuvoje, kai mūsiškius varžovai išstūmė iš kovos dėl medalių. 

Rezultatyviausi. Lietuva: L.Kleiza (6 atk. kam.) – 14, J.Mačiulis (4 per. kam.) – 11, D.Lavrinovičius – 10, R.Javtokas ir J.Valančiūnas (9 atk. kam., 6 kl.) – po 7, M.Kalnietis – 4, R.Seibutis – 3, T.Delininkaitis, M.Kuzminskas ir D.Motiejūnas po 2, V.Čižauskas ir M.Pocius 0.  

Makedonija: P.Samardžiskis ir D.Stojanovskis po 11, B.McCalebbas (6 rez. perd.) – 10, V. Stojanovskis – 8. 

Brokas. Rungtynės buvo itin klampios ir nepatrauklios žiūrovo akiai. Nuo pat mačo pradžios abi rinktinės itin sunkiai rinko taškus. Skopjės arenoje susirinkusiems aistruoliams dažniau tekdavo aikčioti ne iš nuostabos po efektingų epizodų, bet dėl žioplų klaidų ar nevykusių sprendimų. Kad ir žaisdami labai blankiai, lietuviai makedonų per toli nepaleido. O kai šie galutinai pritrūko jėgų ketvirtajame kėlinyje, po R.Javtoko inicijuoto spurto, lietuviai susikrovė apčiuopiamą persvarą (55:48) ir pribaigė makedonus.

Žemė-oras. Baigiantis ketvirtajam kėliniui įspūdingą kontrataką surengė Lietuvos rinktinė. J.Mačiulis pakabino kamuolį virš lanko, o jį su pasimėgavimu iš viršaus įkrovė L.Kleiza. Makedonijos krepšinio sirgaliai epizodą palydėjo plojimais, nors dėjimas ir padidino lietuvių persvarą iki vienuolikos taškų – 59:48. Makedonai plojo lietuviams ir po kitų efektingų epizodų. 

Kapitonas. Nors iš vidurio puolėjo Roberto Javtoko dažniausiai nesitikima rezultatyvaus žaidimo, kapitonas nustebino ir makedonų gynybą, ir pačią Lietuvos rinktinę. Vien per pirmąsias šešias ketvirtojo kėlinio minutes R.Javtokas pasižymėjo 7 taškais ir daugiausiai prisidėjo prie to, kad likus mažiau nei 4 min. svečiai pirmautų 55:48. 

Teisėjai. Lietuvos rinktinė dažnai reiškė pasipiktinimą arbitrų brigadai iš Makedonijos. Dažnai piktinosi Jonas Kazlauskas, kurį kelis kartus teisėjams teko raminti. Nemažai sprendimų privertė griebtis lietuvius už galvų. Itin sunkiai prisitaikyti prie teisėjavimo sekėsi J.Valančiūnui, kuris žaibiškai prisirinko pražangų grumdamasis prie krepšio.

Lyderis. Svarbiu momentu Lietuvos rinktinę į priekį ėmė tempti L.Kleiza. Kai J.Kazlauskui trūko lyderio, L.Kleiza ėmėsi iniciatyvos ir dviem tritaškiais gerokai apkarpė makedonų persvarą bei padėjo beveik panaikinti dviženklį deficitą – 25:26.

Duobė 2. Analogiškai nesėkmingai lietuviai pradėjo ir antrąjį ketvirtį. Vis dėlto pradžia buvo dar blogesnė nei pirmoje susitikimo atkarpoje. Lietuviai pirmuosius taškus pelnė tik prabėgus penkioms minutėms. Savo ruožtu, Makedonijos rinktinė šį kartą kur kas sėkmingiau pasinaudojo Lietuvos komandos taškų badu ir įgijo dviženklį pranašumą (26:14).

Futbolas. Rungtynių komentatorius Robertas Petrauskas neveltui vaizdą aikštėje įvardijo „futbolu“. Po pirmųjų keturių minučių rezultatas buvo vos 4:2 lietuvių naudai. Pirmuosius taškus mūsiškiai pelnė prabėgus trims minutėms. Tai padarė dvitaškį su pražanga pataikęs L.Kleiza. Iki tol visos J.Kazlausko auklėtinių atakos buvo bedantės. Taip pat nesišypsojo ir Fortūna. Lietuviai ne kartą prametė iš patogių padėčių.

Penketas. Rungtynes lietuviai pradėjo su Mantu Kalniečiu, Renaldu Seibučiu, Jonu Mačiuliu, Linu Kleiza ir Jonu Valančiūnu. Lietuviai žaidė be žmonos gimdyme dalyvavusio Kšyštofo Lavrinovičiaus ir į Vokietijos klubo medicininę patikrą išvykusio Ado Juškevičiaus. Į dvyliktuką J.Kazlauskas neregistravo Martyno Gecevičiaus. 

Rungtynės

Pirmasis kėlinys

Pirmuosius taškus lietuviai pelnė tik prabėgus beveik trims mačo minutėms. Tai padarė dvitaškį su pražanga pataikęs L.Kleiza (2:1). Tiesa, makedonai nepasinaudojo blankiu svečių startu ir patys sunkiai rado kelių link varžovų krepšio.  Makedonus išbudino D.Stojanovskis. Trys jo tolimi metimai gerokai pakeitė situaciją – 6:11.

Vis dėlto kėlinio pabaiga buvo sėkmingesnė Lietuvos ekipai. Mūsiškiai netgi sugebėjo laimėti pirmąjį ketvirtį 14:13.

Antrasis kėlinys

 Antrajame kėlinyje lietuviams vėl sunkiai sekėsi įsibėgėti. Tuo metu Makedonijos rinktinė nebepramiegojo progos nutolti. Taip per pusketvirtos kėlinuko minutės makedonai įgijo dviženklę persvarą – 14:24. Pirmuosius taškus pavyko pelnyti tik prabėgus penkioms kėlinio minutėms. J.Mačiulis pataikė dvitaškį su pražanga ir sušvelnino deficitą iki 9 taškų – 17:26.   

 J.Kazlausko kariauną gerokai pastūmėjo L.Kleiza. Du iš eilės tritaškius pataikęs puolėjas padėjo pavyti makedonus – 25:26. Pertrauka prasidėjo makedonams pirmaujant minimaliu skirtumu 28:27. 

Trečiasis kėlinys  

Trečią kartą į tą patį purvą Lietuvos rinktinė nebebrido. Kur kas sėkmingiau nei pirmuosius du ketvirčius trečiąjį kėlinį pradėjusi nacionalinė komanda trumpam išsiveržė į priekį 31:30. Žaidimas išsilygino. Prieš lemiamą rungtynių dalį lietuviai atsiliko vienu tašku (43:44).

Ketvirtasis kėlinys

 Ketvirtojo kėlinuko pradžioje lietuviai nežymiai blykstelėjo, o makedonams sunkiai sekėsi įsivažiuoti (50:46). Rezultatyvus R.Javtoko žaidimas likus mažiau nei 4 min. Lietuvai pirmauti septyniais taškais - 55:48. Tragiškai lemiamoje mačo atkarpoje atakavę makedonai grėsmės Lietuvos rinktinei nebesukėlė. Užtikrintai išsaugoję pranašumą, J.Kazlausko auklėtiniai laimėjo 62:50.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.