EUROLYGA 2023

J.Valančiūno žaidime – NBA braižas, kuris ne visada tinka Europos krepšiniui

Lietuvos rinktinės pagaliau laukia rimti varžovai ir šio vakaro rungtynės su Makedonija bus proga įsitikinti, kaip aikštėje pasikeitė Jonas Valančiūnas.

J.Valančiūnas yra rezultatyviausias Lietuvos rinktinės krepšininkas – iki šiol sužaistose kontrolinėse rungtynėse jis pelnė po 15,7 taško.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Valančiūnas yra rezultatyviausias Lietuvos rinktinės krepšininkas – iki šiol sužaistose kontrolinėse rungtynėse jis pelnė po 15,7 taško.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Aug 17, 2013, 10:16 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:54 PM

Tai trečioji vasara J.Valančiūnui vilkint Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės aprangą, bet pirmoji, kai jis gali tapti ekipos lyderiu.

Būdamas trylikos metų Utenoje pirmą kartą įkrovęs kamuolį į krepšį vidurio puolėjas, atrodo, nebegali sustoti, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Tuo įsitikino Švedijos krepšininkai, per kurių galvas šią savaitę J.Valančiūnas atliko ne vieną dėjimą.

Trečiadienį jis vien per pirmąjį kėlinį pelnė 16 taškų, surinkęs 22 naudingumo balus.

„Savo statistika labai nesidomiu”, – į skaičius numojo ranka J.Valančiūnas.

Statistika, kuria jis nesidomi, yra gera 21 metų vidurio puolėjui. Per iki šiol sužaistas kontrolines rungtynes 212 cm ūgio „centras” renka po 15,7 taško, lenkdamas kitus rezultatyviai žaidžiančius bendražygius Darjušą Lavrinovičių (po 12,7 taško), Mindaugą Kuzminską (12) ir Liną Kleizą (10,5).

NBA braižas tinka ne visada

Po debiutinio sezono NBA ir ten vykusios vasaros lygos turnyro J.Valančiūnas grįžo iš Toronto pakeitęs ne tik šukuoseną ir barzdą.

Krepšininko kūnas akivaizdžiai sutvirtėjo, žastų raumenys išsipūtė.

Prieš dvejus metus jis svėrė 107 kg, o dabar – 122.

„Aš patenkintas tuo, kaip viskas vyksta. Priaugau svorio, įgavau daugiau jėgos. Manau, man tai tik pliusas”, – grįžęs iš Toronto kalbėjo J.Valančiūnas.

Vakar per treniruotę Vilniuje žaidėjams be kamuolio lakstant pirmyn atgal per aikštę „Lietuvos ryto” arenoje jis kiek atsiliko nuo kitų, bet fizinio rengimo treneris Sigitas Kavaliauskas mano, kad Jono judesių lengvumas niekur nedingo.

„Raumenų masę galima priauginti ir greitai, ir lėtai. Sunkesniais pratimais greitai auginant raumenis gali nukentėti greitis aikštėje.

Akivaizdu, kad jo kūnas labai pasikeitė. Vis dėlto žiūrint į jį aikštėje neatrodo, kad jis būtų praradęs greitį”, – sakė S.Kavaliauskas.

Po sezono „Toronto Raptors” klube pasikeitė ne tik J.Valančiūno išvaizda, bet ir jo žaidimas.

„Jis įgavo daugiau pasitikėjimo savimi, – sakė Lietuvos rinktinės trenerio Jono Kazlausko asistentas Darius Maskoliūnas, du sezonus treniravęs J.Valančiūną Vilniaus „Lietuvos ryto” komandoje. – Toronte su juo buvo daug dirbama individualiai. Matyti, kad jis priaugo kilogramų, tapo stipresnis fiziškai, nors jam vis tiek reikia daug dirbti, kad būtų dar galingesnis.

Jo žaidime dabar matyti NBA braižas, kuris ne visada tinka Europos krepšiniui, kur gynyba dažnai būna komandinė.

Europos čempionate grupėje žaisime prieš serbų krepšinio mokyklos atstovus. Jei prieš juos Jonas bandytų tiesmukai žaisti vienas prieš vieną, gali iškilti bėdų. Jis pats tai supranta ir mes dirbame, kad geriau šį žaidėją panaudotume.”

Užpernai geriau nei pernai

J.Valančiūnui reikia jam tinkamo krepšinio ir tai įrodo praėjusios dvi vasaros.

Prieš dvejus metus jis vėju įsiveržė į Lietuvos vyrų rinktinę atvykęs tiesiai iš pasaulio jaunimo čempionato, kuriame laimėjo auksą.

2011 metais Europos pirmenybėse Lietuvoje jis buvo svarbus žaidėjas, rinkęs po 8,4 taško, o dvitaškius metęs taikliausiai komandoje – 66 proc.

Geriausias rungtynes tuomet 19-metis J.Valančiūnas sužaidė kovodamas prieš pajėgius vidurio puolėjus – įmetė 18 taškų žaisdamas prieš serbą Nenadą Krstičių, 15 – prieš Vokietijos vidurio puolėją iš NBA Chrisą Kamaną, 13 – prieš ispanus brolius Gasolius, 12 – prieš prancūzą Joakimą Noah.

Bet pernai olimpiniame atrankos turnyre Karakase ir olimpiadoje Londone jo duetas su Šarūnu Jasikevičiumi nebeveikė taip darniai.

2011 m. buvęs penktas pagal rezultatyvumą Lietuvos rinktinėje, pernai olimpiadoje J.Valančiūnas rinko po 4,2 taško ir tebuvo dešimtas iškart po kito vidurio puolėjo Antano Kavaliausko.

„Pernai jam teko atlaikyti didelį spaudimą – NBA naujokų birža, kontrakto pasirašymai, spaudos dėmesys. Olimpinės atrankos varžybos ir olimpiada vyko per vieną vasarą, – priminė D.Maskoliūnas. – Galbūt ir aikštėje jis nebuvo taip gerai aptarnaujamas.”

Atvers erdves bendražygiams

Europos čempionate Slovėnijoje J.Valančiūnas sutiks kito kalibro varžovus nei švedai arba belgai.

Grupės varžybose gresia dvikovos su patyrusiu serbu N.Krstičiumi, talentinguoju juodkalniečiu Nikola Vučevičiumi, o patekus į antrąjį etapą lauks 218 cm ūgio prancūzas Alexis Ajinca.

Galingų vidurio puolėjų turi ir kitos komandos: Ispanija – Marcą Gasolį, Turkija – Omerą Asiką, Graikija – Ioannį Bourousį, Kraotija – Ante Tomičių ir Luką Žoričių.

Lietuvos rinktinės treneriai kuria ir bando variantus, kaip geriau panaudoti po sezono NBA sustiprėjusį J.Valančiūną.

„Taip gerai „pikenrolą” atliekančio įžaidėjo kaip Šaras šiemet neturime, bet Mantas Kalnietis ir Vytenis Čižauskas irgi gerai žaidžia du prieš du. Be to, Vytenis gerai pažįsta Joną nuo jaunimo rinktinių laikų, – pabrėžė D.Maskoliūnas. – Faktas, kad J.Valančiūnas mums pravers žaidžiant du prieš du, nes yra greitas ir moka staigiai kirsti krepšio link.

Bet ir žaidžiant „ant ūso” jam reikia duoti kamuolį, kad jis pritrauktų varžovus. Vienas prieš vieną jį sulaikyti jau nebėra lengva. Varžovai turės dvigubinti gynybą, o tada atsidarys erdvės kitiems mūsų žaidėjams.”

Lietuvos rinktinė turės pavojingą priekinės linijos žaidėjų duetą, nesvarbu, kuris sunkusis puolėjas žais greta J.Valančiūno.

„Svarbus mūsų rinktinės privalumas, kad aukštaūgiai – Linas Kleiza, Donatas Motiejūnas ir broliai Lavrinovičiai iš toli atakuoja labai užtikrintai. Varžovams tai bus galvos skausmas, – neabejojo D.Maskoliūnas. – Kol kas per repeticijas dažnai keičiame aukštaūgius ir dar sunku pasakyti, su kuriuo puolėju Jonui seksis žaisti geriausiai.

Bet žaidžiant su Linu ar Donatu neturėtų būti bėdų. Gal su Linu kol kas Jonui sekasi kiek geriau, nes jie abu jaučia vienas kitą – juk žaidė drauge ir Toronte, ir Lietuvos rinktinėje.”

Ar įmanoma, kad Europos čempionate rugsėjo 4–22 dienomis J.Valančiūnas jau būtų tokia taškų rinkimo mašina kaip kontrolinėse rungtynėse?

D.Maskoliūnas susimąstė: „Duok Dieve.”

Repeticija Makedonijoje

Vakar užsakomuoju skrydžiu į Skopję išskridę Lietuvos krepšininkai šįvakar žais su Makedonijos komanda, kuri bus tarp lietuvių varžovų Europos čempionato B grupėje.

Mūsų šalies komandos treneris Jonas Kazlauskas teigė nelabai norėjęs žaisti su makedonais, bet rinktinė turi vykdyti pernai tarp abiejų federacijų priimtą susitarimą.

„Ten vykstame, nes makedonai pernai buvo atvykę į Lietuvą, – aiškino J.Kazlauskas. – Galbūt tai nėra gerai, nes jie yra mūsų varžovai grupėje. Bet yra sutartis ir privalome ją vykdyti. Kita vertus, tai yra serbiška mokykla ir sužaisti bus ne pro šalį. Aišku, geriau, kad varžovai būtų kiti, pavyzdžiui, slovėnai.”

Į Makedoniją su komanda neišvyko du krepšininkai – Kšyštofas Lavrinovičius ir Adas Juškevičius.

K.Lavrinovičiaus jau vakar nebuvo treniruotėje, nes jis išskrido į Permę pas kūdikio besilaukiančią žmoną.

A.Juškevičius iškeliavo į Vokietiją, kur turėtų pereiti medikų patikrinimą ir pasirašyti kontraktą su Brėmerhaveno „Eisbaeren” klubu.

Iki Europos čempionato likus 17 dienų Lietuvos rinktinė dar sužais 6 kontrolines rungtynes, per kurias J.Kazlauskas planuoja mažiau manevruoti žaidėjų sudėtimi: „Rotacija sumažės, nes reikia pradėti į žaidimą įtraukti pagrindinius žaidėjus, leisti jiems susižaisti. Tačiau trijų žaidėjų dar neatsisakysime. Būtų neprotinga tai daryti – kam nors patyrus traumą reikėtų vėl kviesti tą žaidėją iš paplūdimio.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.