EUROLYGA 2023

Makedonijos krepšinio ateitį gaubia migla

Užpernai Lietuvoje vykusiose Europos vyrų krepšinio pirmenybėse didžiausia ramybės drumstėja buvo Makedonijos rinktinė, pirmą kartą užėmusi ketvirtąją vietą ir keliaudama istorinės sėkmės link ketvirtfinalyje nugalėjusi Lietuvos komandą. Šiais metais lietuvių ir makedonų keliai susikirs vėl. Šios komandos pateko į vieną Europos čempionato grupę, o dar prieš svarbiausias metų varžybas išmėgins jėgas draugiškose rungtynėse, kurios šį šeštadienį vyks Skopjėje.

Specialistai kalba, kad makedonų sėkmė buvo tik laikina.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Specialistai kalba, kad makedonų sėkmė buvo tik laikina.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Aug 17, 2013, 10:26 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:54 PM

Makedonijos krepšinio aistruoliams Lietuvos vardas, ko gero, dar daugelį metų bus sėkmės sinonimas. Būtent mūsų šalyje nedidelės Balkanų valstybės krepšininkai užkopė į didžiausią aukštumą, kurią vėl pasiekti bus nelengva tiek dabartinei, tiek būsimosioms žaidėjų kartoms.

Kad kuklius pajėgių krepšininkų išteklius turinčios Makedonijos rezultatas Lietuvoje buvo laimingas atsitiktinumas, patvirtino ir pernai vykęs olimpinis atrankos turnyras. Jame ketvirtoji Europos komanda su viltimis patekti į olimpinį Londoną atsisveikino net nesusidūrusi su jokia kita Senojo žemyno ekipa.

Tiesa, ryžto praėjusio čempionato išsišokėliams netrūksta ir šiais metais. Tačiau Makedonijos krepšinio mokykla nėra tokia stipri kaip kitų buvusios Jugoslavijos valstybių Serbijos, Kroatijos ar netgi miniatiūrinės Juodkalnijos, tad dar sykį sudrebinti Europą makedonams bus labai sunku.

Draugai sugrąžino veteraną

Makedonijos krepšinio visuomenės optimizmą vis dar kursto tai, kad per dvejus metus rinktinės branduolys visiškai nepasikeitė. Vykti į Slovėniją planuoja visi užpernai krepšinio pasaulį nustebinę žaidėjai.

Šiais metais į rinktinę nepakviesti tik du praėjusiame čempionate dalyvavę krepšininkai: Dimitras Mirakovskis ir Ivica Dimčevskis. Tiesa, 2011-aisiais jiedu rinktinėje atliko tik statistų vaidmenis. D.Mirakovskis per visą turnyrą žaidė vos 15 minučių, I.Dimčevskis taip ir nesulaukė progos žengti į aikštę.

Kad baigia karjerą rinktinėje, jau buvo paskelbęs vyriausias jos žaidėjas 35-erių Todoras Gečevskis. Tačiau komandos draugai įkalbėjo jį paskutinį kartą atstovauti savo šaliai.

Pero Antičius, Vlado Ilijevskis ir Bo McCalebbas socialiniuose tinkluose netgi išplatino nuotrauką, kurioje maldavo T.Gečevskio grįžti į komandą. Nors veteranas dar prieš porą savaičių prisiekinėjo, kad jo sprendimas galutinis ir nepakeičiamas, galiausiai spaudimo neatlaikė ir šios savaitės pradžioje vėl pravėrė treniruočių salės duris.

„Pamatęs nuotrauką negalėjau likti abejingas. Pasikalbėjau su krepšinio federacijos vadovais bei rinktinės treneriais ir nusprendžiau grįžti, - sakė T.Gečevskis. – Mažai treniravausi, todėl man reikia laiko, kad pajausčiau ritmą. Tačiau dabar dirbsiu maksimaliai ir stengsiuosi padėti komandai kiek galėsiu“.

Į mūšį ves naujas treneris

Nors žaidėjai nepasikeitė, viena svarbi permaina Makedonijos komandoje įvyko. Šiais metais makedonus į mūšį ves naujas treneris – slovėnas Alešas Pipanas.

54 metų A.Pipanas – patyręs rinktinių treneris. Jis dviejuose Europos čempionatuose (2005 ir 2007 m.) vadovavo Slovėnijos krepšininkams, o praėjusiose žemyno pirmenybėse stovėjo prie Lenkijos komandos vairo.

A.Pipanas lenkus treniravo ir pernai per atrankos varžybas. Lenkijos komanda pasiekė tikslą ir pateko į baigiamąjį turnyrą, bet šios šalies krepšinio federacija nebuvo patenkinta slovėno darbo metodais ir nutarė ieškoti kito trenerio. Savo ruožtu A.Pipanas ilgai nedelsęs priėmė makedonų kvietimą.

„Džiaugiuosi, kad Makedonijos krepšinio federacija vertina mano darbą, - pradėjęs eiti naujas pareigas kalbėjo A.Pipanas. – Mano pirmoji užduotis bus pasikalbėti su visais krepšininkais ir įsitikinti, kad jie atvyks į rinktinę. Jei pavyks įgyvendinti visą pasirengimo planą, turėsime komandą, galinčią įveikti visus varžovus.

Prieš dvejus metus Lietuvoje Makedonijos rinktinė pasiekė puikų rezultatą. Jį pakartoti bus sunku, tačiau nei aš, nei krepšininkai nejaučiame jokio spaudimo“.

Makedonijos krepšinio vadovų žvilgsniai į A.Pipaną nukrypo neatsitiktinai. Praėjusį sezoną slovėnas treniravo Skopjės MZT klubą ir turėjo galimybę susipažinti su Makedonijos krepšiniu iš vidaus.

Skirtingi karjeros vingiai

Daugumai Makedonijos rinktinės krepšininkų dveji pastarieji metai nebuvo labai sėkmingi. Vienintelė išimtis – daug džiugių akimirkų patyręs 31 metų puolėjas P.Antičius. Jis su Pirėjo „Olympiakos“ komanda dukart tapo Eurolygos čempionu, o šią vasarą pasirašė sutartį su NBA lygos „Atlanta Hawks“ klubu.

„Kai laimėjau du Eurolygos čempiono titulus, man reikėjo naujo iššūkio. Sulaukęs skambučio iš „Hawks“, net nesvarsčiau jokių Europos klubų pasiūlymų. Pinigai buvo visiškai nesvarbūs, - apie naują karjeros posūkį kalbėjo P.Antičius, kuris yra pirmasis į NBA lygą patekęs makedonas. – Negalėjau praleisti tokios progos. Tai didžiausias iššūkis, koks gali būti profesionalo krepšininko gyvenime“.

Tuo tarpu rinktinės vedlio 28-erių B.McCalebbo karjera truputį užbuksavo. Pernai jis atsisveikino su Sienos „Montepaschi“ klubu ir pasirašė trijų sezonų sutartį su Stambulo „Fenerbahce“. Tačiau naujoje komandoje natūralizuotas amerikietis kol kas neparodė nė mažos dalies geriausių savybių. Sirgalių nedžiugino ir 27-erių Predragas Samardžiskis. Jis praėjusio sezono viduryje neteko darbo Vilniaus „Lietuvos ryte“, o po to niekuo nepasižymėjo Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipoje.

Iš klubo į klubą toliau blaškėsi, bet niekur ilgai neužtruko 33-ejų V.Ilijevskis (praėjusį sezoną žaidė Zagrebo „Cedevita“) ir 25-erių Vojdanas Stojanovskis („Doneck“), o du vyriausi rinktinės krepšininkai 35-erių T.Gečevskis ir 33-ejų Džordžis Čekovskis grįžo baigti karjeros į tėvynę ir atstovavo Adrijos lygoje debiutavusiai MZT komandai.

Ilgas pasiruošimas

Pagrindinė Makedonijos rinktinės treniruočių stovykla prasidėjo liepos 24 dieną. Tačiau pusė į ją pakviestų krepšininkų su kamuoliu praleido beveik visą vasarą.

Keli dėl vietos pagrindiniame dvyliktuke kovoję žaidėjai treniruotis pradėjo dar birželio viduryje ir atstovavo savo šaliai Mersine vykusiose Viduržemio jūros žaidynėse. Jose Makedonijos rinktinė užėmė ketvirtąją vietą.

Liepos viduryje šie krepšininkai išvyko į Kiniją ir dalyvavo keturių komandų turnyre, kuris makedonams baigėsi dar liūdniau – per rungtynes su Islandijos bei rezervinėmis Juodkalnijos ir Kinijos rinktinėmis nebuvo iškovota nė viena pergalė.

Kinijoje Makedonijai atstovavo pusiau pirmoji rinktinė. Joje trūko tik šešių garsiausių krepšininkų: B.McCalebbo, P.Antičiaus, V.Ilijevskio, P.Samardžiskio, T.Gečevskio ir Dž.Čekovskio. Be to, nei į Turkiją, nei į Kiniją nevyko vyriausias treneris A.Pipanas. Makedonų krepšininkams abiejuose turnyruose dirigavo antrasis treneris Marjanas Srbinovskis.

Pradėjus rinktis ir geriausiems žaidėjams jau A.Pipano vadovaujama Makedonijos komanda šią vasarą sužaidė dar ketverias draugiškas rungtynes. Liepos pabaigoje makedonai pralaimėjo Ukrainai 60:69 ir Slovėnijai 54:63 (žaidė be B.McCalebbo, P.Antičiaus ir T.Gečevskio), rugpjūčio pradžioje jau žaisdami su B.McCalebbu pasidalijo po pergalę su Kroatija 78:74 ir 67:72 (abejose rungtynėse trūko T.Gečevskio, pirmose – dar ir P.Antičiaus).

Perspektyvos – niūrios

Keturiems iš šešių garsiausių Makedonijos krepšininkų – jau per 30. Akivaizdu, kad jų karjeros saulėlydis ne už kalnų. P.Antičius netgi paskelbė, kad šių metų Europos čempionatas jam bus paskutinis oficialus turnyras.

Antrą kartą perkalbamas greičiausiai nesileis T.Gečevskis, o netruks ateiti ir diena, kai nacionalinei komandai sudie ištars dar du veteranai V.Ilijevskis bei Dž.Čekovskis. Galima numanyti, kad jiems pasitraukus, bus labai sudėtinga įkalbinti ir B.McCalebbą.

Rinktinėje neišvengiamai artėja kartų kaita, kuri Makedonijos krepšiniui tikriausiai bus labai skausminga – gabių jaunesnės kartos žaidėjų ši šalis neturi.

Kad Makedonijos krepšinio perspektyvos niūrios, patvirtina jaunųjų krepšininkų rezultatai. Šiais metais nė viena Makedonijos rinktinė (16-mečių, 18-mečių ar 20-mečių) nežaidė Europos pirmenybių A pakopos varžybose. 20-mečių rinktinės Makedonija apskritai nesudarė ir šios amžiaus grupės krepšininkai nesivaržė net B pakopoje.

Vis dėlto makedonai įsitikinę, kad ateitį piešti vien niūriomis spalvomis neverta, ir rodo į kelis elitinių užsienio klubų pastebėtus talentus. Pirmiausia į 17-metį Andrejų Magdevskį, kuris porą praėjusių sezonų praleido Belgrado „Partizan“ jaunių komandoje, o šią vasarą buvo pakviestas į Madrido „Real“, bei 16-metį Kristijaną Nikolovą, kuris treniruojasi Stambulo „Galatasaray“ krepšinio mokykloje ir jau sulaukė Turkijos krepšinio vadovų pasiūlymo tapti šios šalies piliečiu. Tačiau šie krepšininkai dar labai jauni. Net jei jie taps europinio lygio žvaigždėmis, tai atsitiks negreitai. O Makedonijos rinktinei pamainos nuo scenos nulipantiems veteranams reikia jau dabar.

Makedonijos rinktinės sudėtis: B.McCalebbas (praėjusį sezoną žaidė Stambulo „Fenerbahce“, Turkija), P.Antičius (Pirėjo „Olympiakos“, Graikija), V.Ilijevskis (Zagrebo „Cedevita“, Kroatija), P.Samardžiskis (Belgrado „Crvena Zvezda“, Serbija), V.Stojanovskis („Doneck“, Ukraina), D.Stojanovskis, T.Gečevskis, Dž.Čekovskis (Skopjės MZT), A.Kostoskis („Kumanovo“), S.Avramovskis (Skopjės „Rabotnički“), D.Sokolovas, M.Simonovskis, V.Brčkovas (Kavadarcio „Feni“), B.Krstevskis („Kavala“, Graikija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.