EUROLYGA 2023

D.Songaila: „Anksčiau buvo ir didesnių ego, bet vyrai susitvarkydavo“

„Visi atrodo labai galingai“, - apie Lietuvos rinktinės aukštaūgius kalbėjo Darius Songaila, dar pernai atstovavęs nacionalinei komandai. 35-erių puolėjas tikino, kad lietuviai Europos krepšinio čempionate turės vieną geriausių priekinių linijų, tačiau išvardyti žaidėjus, kurie turi geriausius šansus į Slovėniją vykti kartu su Jonu Kazlauskui, nedrįso.

D.Songaila teigė, kad ir treneriai, ir sirgaliai gali būti ramūs dėl priekinės linijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Songaila teigė, kad ir treneriai, ir sirgaliai gali būti ramūs dėl priekinės linijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2013-08-19 17:50, atnaujinta 2018-03-01 20:56

„Klauskite trenerių“, - teigė D.Songaila, 2003 metais su Lietuvos rinktine laimėjęs Europos auksą.

- Stebėjote keletą rinktinės mačų. Ką manote apie pasikeitusią priekinę liniją?

- Visi atrodo labai galingai. Rungtynėse, kurias mačiau, žaidėjai buvo neseniai baigę fizinio pasirengimo treniruotes. Gal dar nebuvo visų krepšininkų kojos atsigavusios. Tačiau kai jų kojos pripras prie salės, jie ims gerai pažinti vienas kitą, bus kitas vaizdas. Manau, kad Europos krepšinio čempionate turėsime vieną galingiausių priekinių linijų.

Dėl to treneriai ir visi kiti gali būti ramūs. Juk žaisti tikrai yra kam.

- Tačiau Jonui Kazlauskui tiek aukštaūgių neprireiks. Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Robertas Javtokas, broliai Lavrinovičiai. Dar galima įskaičiuot ir Liną Kleizą. Jų – net šeši. Kam turėtų būti neramiausia?

- Klauskite trenerių. Susilaikysiu nuo savo komentarų. Yra keletas žaidėjų, kurie gali būti visiškai ramūs dėl savo vietos rinktinėje. Lino pozicija – šiek tiek dėkingesnė, nes jis gali žaisti ir lengvuoju kraštu. Šiek tiek sudėtingiau vyresniems krepšininkams – Kšyštofui, Darjušui, Robertui. Čia jau maišosi ketvirti ir penkti numeriai. Treneriui reikės kažkaip atsirinkti.

- O kaip žemesni žaidėjai – juk norint, kad aukštaūgiai galėtų rungtyniauti pilna jėga, jiems reikia perdavimų?

- Gali turėti patį geriausią aukštaūgį, tačiau jeigu neduosi jam kamuolio, tai jis atliks įvairias funkcijas, tačiau taškų nepelnys.

Kol kas sunku kalbėti apie mūsų įžaidėjus. Nemanau, kad per draugiškus mačus matėme viską, ką gali Mantas Kalnietis. Jis nelabai daug žaidė įžaidėjo pozicijoje. Treneris labiau išbando Vytenį Čižauską, Adą Juškevičių. Vyksta atrankos procesas.

Dar yra laiko. Nematėme tos rimtos sudėties, kaip kas žaidžia, todėl dar sunku kalbėti.

- Lietuvos rinktinė sulaukia ir sirgalių kritikos. Kaip manote, ar ne per anksti dar piktintis? Juk tai – tik kontroliniai mačai.

- Mes 2007 metais prieš išvykdami į Europos čempionatą pralaimėjome švedams (62:69). Tada irgi buvo įvairių komentarų (Lietuvos rinktinė Europos čempionate iškovojo bronzą. - Red.). Komentarų neskaitau, o į replikas dėmesio nekreipiu.

 Sakoma, kad Lietuvoje ekspertų – trys milijonai. Manau, kad rinktinės vyrai ir treneriai turėtų mažiau kreipti dėmesio į replikas. Jie turi kryptį ir reikia ja judėti.

Jie geriau išmano nei kažkokie žmonės, kurie rašo komentarus.

- Sakėte, kad, pavyzdžiui, auksinė 2003 metų rinktinė turėjo mažesnį ego. Viskas buvo nukreipta labiau į komandą. Pačiam teko žaisti ir pernai. Ar jautėsi skirtumas?

- Praėjusiais metais dar buvo nemažai senosios kartos žaidėjų. Žaidžiau aš, Rimantas Kaukėnas, Šarūnas Jasikevičius. Tai buvo dar mūsų laida, tas pats mentalitetas. Man neteko labai daug žaisti su dabartiniais naujaisiais krepšininkais – Donatu, Jonu. Su pastaruoju žaidžiau tik metus, tačiau jis dar nebuvo toks žaidėjas, koks atvyko iš NBA.

Linui tai – labai svarbūs metai. Juk reikia po traumų sugrįžti. Labai suprantu tą norą sugrįžti į patį krepšinį, įeiti į sportinę formą.

Labai gerai, kad komanda turi sielą. Dabar reikia viską nukreipti viena kryptimi. Anksčiau buvo ir didesnių ego, bet vyrai susitvarkydavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.