EUROLYGA 2023

Ką naujam sezonui rengia Eurolygos komandos (A grupė)

Europos krepšinio visuomenės dėmesio centre šiuo metu yra rinktinių reikalai ir artėjantis Europos vyrų čempionatas. Tačiau rugpjūtį treniruočių stovyklas jau atidaro ir stipriausi Senojo žemyno klubai, pradedantys pasiruošimą nacionalinių lygų ir Eurolygos varžyboms.

Naujos „kanarėlių“ viltys siejamos su trimis naujokais L.Kleiza, N. Bjelica (kairėje) ir L.Žoričiumi (dešinėje).<br>youtube.com
Naujos „kanarėlių“ viltys siejamos su trimis naujokais L.Kleiza, N. Bjelica (kairėje) ir L.Žoričiumi (dešinėje).<br>youtube.com
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 19, 2013, 11:51 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:13 PM

Portalas lrytas.lt pristato, ką naujam sezonui rengia Eurolygos A grupės komandos.

A grupėje žais „Barcelona“, Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahce“, Kijevo „Budivelnyk“, Belgrado „Partizan“ ir Nantero JSF klubai.

Į „Fenerbahce“ ekipą šią vasarą perėjo Lietuvos rinktinės puolėjas Linas Kleiza. Eurolygos debiutantui „Budivelnyk“ klubui atstovauja Lietuvos pilietybę turintis Michailas Anisimovas, o trenerio padėjėju dirba Paulius Juodis. Beje, P.Juodis šiuo metu vadovauja Kijevo krepšininkų pratyboms, nes vyriausias komandos treneris Ainaras Bagatskis žemyno pirmenybėms rengia Latvijos rinktinę.

„Barcelona“

Vasaros darbai. Prieš 2-3 metus „Barcelona“ įsigijo kelis brangius, bet trenerio Xavi Pascualio žaidimo sistemai visai netinkančius krepšininkus. Pamažu „mėlyni-granatiniai“ šio balasto atsikratė, o šią vasarą krepšinio rinką sudrebino keliais labai rimtais sandoriais – įsigijo ne vieną sezoną aukščiausio lygio krepšinį žaidžiančius Kostą Papanikolaou, Boštjaną Nachbarą, Maciejų Lampę ir Joey Dorsey bei Italijos lygoje labai rezultatyviai rungtyniavusį Jacobą Pulleną.

Suprantama, atsisveikinusių su „Barcelona“ – taip pat nemažai, o tarp jų atsidūrė ir lietuvis Šarūnas Jasikevičius.

Ko trūksta. „Barcelona“ visose pozicijose turi po du arba tris pajėgius žaidėjus, tad jai papildymo nebereikia.

Perspektyvos. Pagal vardus Katalonijos komanda tapo stipresnė. Pagal žaidėjų individualias savybes ir sugebėjimą įgyvendinti trenerio sumanymus – dar labiau. Todėl visuose turnyruose žemesnė negu pirmoji vieta šiai komandai bus nesėkmė.

Optimalus penketas. M.Huertasas, J.C.Navarro, K.Papanikolaou (perėjo iš Pirėjo „Olympiakos“), E.Lorbekas, M.Lampe (Vitorijos „Laboral Kutxa“). Treneris X.Pascualis.

Maskvos CSKA

Vasaros darbai. Iš CSKA neišvyko nė vienas svarbus žaidėjas, tačiau „kariškių“ vadovybė nusprendė išleisti (ar paleisti vėjais?) dar kelis milijonus ir sudarė sutartis su Eurolygos čempionu Kyle‘u Hinesu, prieš kelis sezonus Tel Avivo „Maccabi“ ekipoje blykstelėjusiu, bet po to nesėkmingai įsitvirtinti NBA lygoje bandžiusiu Jeremy Pargo bei vienu Rusijos rinktinės lyderių Vitalijumi Fridzonu.

Ko trūksta. Maskvos klubo vadovai tvirtina, kad daugiau naujokų nebus.

Perspektyvos. Nors atvykus naujokams skirtumas tarp lyderių ir atsarginių sumažėjo, CSKA rezultatus toliau lems didysis trejetas: Milošas Teodosičius, Sonny Weemsas ir Nenadas Krstičius. Galima neabejoti, kad ši komanda Eurolygoje bus viena geriausių, bet čempioniškos dvasios ji neturi.

Optimalus penketas. M.Teodosičius, J.Pargo („Philadelphia 76ers“), S.Weemsas, V.Chriapa, N.Krstičius. Treneris E.Messina.

Stambulo „Fenerbahce“

Vasaros darbai. Žinia apie Davido Anderseno, Mike‘o Batiste‘o ir Romaino Sato išvykimą daugelio klubų sirgaliams sukeltų vien liūdesį. Tačiau „Fenerbahce“ aistruoliai su šiais žaidėjais atsisveikino be širdgėlos – nė vienas jų nežaidė taip, kaip tikėtasi. Naujos „kanarėlių“ viltys siejamos su trimis naujokais Linu Kleiza, Nemanja Bjelica ir Luka Žoričiumi, bet labiausiai – su treneriu Željko Obradovičiumi.

Ko trūksta. Didelio poreikio stiprinti kurią nors poziciją „Fenerbahce“ neturi, bet jeigu ras kur išleisti pinigus, savęs tikriausiai nevaržys. Juo labiau kad gandų apie derybas su keliomis ryškiomis žvaigždėmis netrūko ir pastarosiomis dienomis.

Perspektyvos. Ž.Obradovičius buvo tiesiog suaugęs su Atėnų „Panathinaikos“, o praleidus daug metų vienoje vietoje, persiorientuoti nelengva net labiausiai patyrusiam specialistui. Serbas turi tokius žaidėjus, su kuriais galima taikytis ir į Eurolygos čempionų titulą, bet jei sezono pradžioje ne viskas klostysis sklandžiai, o „Fenerbahce“ vadovai pradės nekantrauti ir nesukurs treneriui darbingos aplinkos, Ž.Obradovičių gali ištikti Simonės Pianigianio likimas (sutartis su šiuo treneriu buvo nutraukta praėjusio sezono viduryje).

Optimalus penketas. B.McCalebbas, B.Bogdanovičius, E.Preldžičius, L.Kleiza („Toronto Raptors“), L.Žoričius (Malagos „Unicaja“). Treneris Ž.Obradovičius (praėjusį sezoną nedirbo).

Kijevo „Budivelnyk“

Vasaros darbai. Nors „Budivelnyk“ vadovai buvo patenkinti praėjusio sezono rezultatais, prieš Eurolygos debiutą nusprendė sustiprinti sudėtį ir nepratęsė sutarčių su keliais naudingai žaidusiais krepšininkais, tarp jų Dainiumi Šalenga. O pernykštis lyderis Malcolmas Delaney pats panoro pakeisti komandą.

Vietoj jų Kijevo klubas pakvietė visą būrį amerikiečių, tarp kurių – Europoje gerai žinomi Ricky Minardas ir Dajuanas Summersas bei krepšinio klajoklis, buvęs rezultatyviausias NBDL žaidėjas Blake‘as Ahearnas. Be to, „Budivelnyk“ aprangą apsivilks Janis Strėlniekas ir keli ukrainiečiai. Ko trūksta. „Budivelnyk“ norėtų iškeisti vieną praėjusio sezono lyderių Leo Lyonsą, bet jei neras tinkamo varianto, šį aukštaūgį pasiliks.

Perspektyvos. Pagal sudėtį komanda atrodo parengta „Top 16“ etapui, bet pereinant į aukštesnio lygio varžybas svarbi ne vien sudėtis.

Optimalus penketas (jei žaisti reiktų dabar). B.Ahearnas („Dongguang Leopards“), R.Minardas (Stambulo „Besiktas“), A.Drozdovas, D.Summersas („Los Angeles Clippers“), L.Lyonsas. Treneris A.Bagatskis.

Belgrado „Partizan“

Vasaros darbai. „Partizan“ pasipildė tik keliais jaunais krepšininkais, iš kurių šiuo metu tikėtis apčiuopiamos naudos neverta. Komandai gerai bent tai, kad vasarą iš jos išvyko vos vienas svarbus žaidėjas Vladimiras Lučičius. Tiesa, dar kelis mėnesius Serbijos čempionams teks verstis be praėjusio sezono pabaigoje sunkią traumą patyrusio Davio Bertano.

Ko trūksta. Kai sezonas būna visai ant nosies, „Partizan“ paprastai įsigyja du amerikiečius. Taip turėtų atsitikti ir šiais metais.

Perspektyvos. Jei Belgrado klubas amerikiečių loterijoje ištrauks laimingus bilietus, jis nebus aiškus Eurolygos autsaideris. Tačiau niekas negali garantuoti, kad nepasikartos pernykštė istorija ir „Partizan“ iš užjūrio legionierių didelės naudos neturės.

Optimalus penketas (jei žaisti reiktų dabar). L.Westermannas, B.Bogdanovičius, D.Milosavljevičius, Dž.Gagičius, D.Musli. Treneris D.Vujoševičius.

Nantero JSF

Vasaros darbai. Nantero komandai laimėjus Prancūzijos lygos auksą, geriausi jos krepšininkai sudomino turtingesnius klubus, tad vos prasidėjus vasarai sparnus pakėlė iškart keli buvę lyderiai: Davidas Lighty, Chrisas Warrenas, Stephenas Brunas. JSF vadovai pradėjo burti visiškai naują komandą, kurioje pagrindiniai vaidmenys bus skirti nebrangiems, bet alkaniems amerikiečiams.

Tokiems, kaip pirmieji naujokai Kevinas Lischas, Willas Danielsas, Travisas Leslie ir šių metų NBA naujokų biržoje pakviestas Deshaunas Thomasas.

Ko trūksta. JSF vadovams tarpsezonis dar tik įsibėgėja ir kaip tik šiuo metu žaidėjų sąrašas ilgėja vos ne kiekvieną dieną.

Perspektyvos. Prancūzijos klubai Eurolygos sezoną dažniausiai baigia net neprasidėjus „Top 16“ etapui. JSF tikriausiai laukia toks pat likimas – ši komanda tikrai nebus pajėgesnė negu pastaraisiais metais Eurolygoje žaidusios Šolė „Basket“, Nansi SLUC ar Šalono „Elan“.

Optimalus penketas (jei žaisti reiktų dabar). K.Lischas („Piratas de Quebradillas“), T.Meachamas, D.Thomasas (Ohajo valst. univ.), W.Danielsas (Rygos VEF), J.Passane‘as-Ducteilis. Treneris P.Donnadieu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.