EUROLYGA 2023

Blankiai žaidusi Lietuvos rinktinė sugebėjo įveikti suomius

Beveik tris kėlinius sirgalius blankiu žaidimu stebinę Lietuvos rinktinės krepšininkai rungtynėse su Suomija sugebėjo pralaužti ledus. Jono Kazlausko auklėtiniai trijų dienų draugiškų mačų maratono starte trečiadienį 78:76 (19:24, 20:18, 25:11, 14:23) įveikė suomius. „Siemens“ arenoje susirinkę sirgaliai didžiąją rungtynių dalį stebėjo, kaip jų palaikomi krepšininkai pralaimi varžovams, nuo kurių atsilikti tikrai neturėtų.

Nervingose rungtynėse lietuviai nugalėjo suomius.<br>T.Bauro nuotr.
Nervingose rungtynėse lietuviai nugalėjo suomius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius, Tautvydas Mikalajūnas

Aug 21, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:58 PM

Metimai skriejo pro šalį, deriniai neveikė. Tačiau trečiojo ketvirčio antrojoje pusėje J.Kazlausko kariauna atrado savo žaidimą ir rungtynėse, kuriose buvo užfiksuotos trys nesportinės pražangos, sugebėjo palaužti svečius, turėjusius progą paskutinę sekundę išplėšti pergalę. Paskutinis suomių lyderio P.Koponeno tritaškis skriejo pro šalį.

J.Kazlausko komentaras.

M.Kalniečio komentaras.

Netikėtumas. Klaidos ir pramesti metimai – toks pirmojo Lietuvos rinktinės kėlinio akcentas. J.Kazlausko auklėtinių deriniai neveikė, o gynyba gerokai buksavo, prieš užtikrintai žaidusius suomius. Šie lietuvius baudė ne tik metimais iš po krepšio, bet ir tritaškiais, kurių per pirmąjį ketvirtį pataikė šešis (iš 7). Pirmąją dalį suomiai laimėjo 24:19.

Juodi debesys. Antrajame kėlinyje suomiams krito prasčiau, tačiau tai nereiškia, kad Lietuvos rinktinei buvo lengviau. J.Kazlausko auklėtinių žaidimas ir toliau kėlė rimtą susirūpinimą – lietuviai buvo išsiveržę tik keletą sekundžių. Puikią progą antrąjį ketvirtį užbaigti sėkmingai turėjo J.Valančiūnas – jis galėjo persverti rezultatą. Tačiau aukštaūgis iš NBA buvo netaiklus. O netrukus suomiai dar sugebėjo pelnyti du taškus, nepaisant dviejų lietuvių aukštaūgių baudos aikštelėje – 42:39.

Spindulys. Toks pats nuobodus, tačiau sėkmingas – toks buvo trečiasis kėlinys, kuriame lietuviai sugebėjo šiek tiek sustyguoti savo žaidimą ir priversti klysti suomius. J.Kazlausko auklėtiniai po A.Juškevičiaus tritaškio bei L.Kleizos ir D.Motiejūno taškų išsiveržė į priekį (51:48). O netrukus įgavo pagreitį – 64:53.

Statistika. Lietuvos rinktinei L.Kleiza pelnė 17 taškų, išprovokavo 6 pražangas ir surinko 14 naudingumo balų, M.Kuzminskas ir J.Valančiūnas (11 atk. kam., 16 naud. bal.) - po 12, A.Juškevičius - 8, R.Seibutis - 7, J.Mačiulis - 6, M.Kalnietis (5 kl., 6 rez. perd.) ir M.Gecevičius - po 5, D.Motiejūnas ir K.Lavrinovičius - po 3. T.Delininkaitis ir R.Javtokas taškų nepelnė.

Suomiams P.Koponenas įmetė 20 taškų, Sh.Huffas - 14, T.Kotti - 11.

Šūviai. Ketvirtajame kėlinyje sirgaliai galėjo pabusti – Lietuvos rinktinė atrado savo ritmą ir neleido priartėti suomiams. Aidint skanduotėms galingai sukosi J.Valančiūnas. J.Kazlausko kariauna pirmavo 70:60. Suomiai dar mėgino įkąsti lietuviams ir likus žaisti 44 sekundėms priartėjo 74:77. Vėliau jie skirtumą sumažino iki 76:77 ir netgi turėjo progą paskutinę sekundę išplėšti pergalę, tačiau atakavo netaikliai.

Svečias. Lietuvos krepšinio aistruoliai nepamiršta legionierių. Pristatant Suomijos rinktinės žaidėjus vienintelis iš jų plojimų sulaukė Hanno Mottola. Netrukus 37-ąjį gimtadienį švęsiantis Suomijos krepšinio veteranas 2006-2007 metais vilkėjo Kauno "Žalgirio" marškinėlius.

Kamuoliai. Prieš pat rungtynes Lietuvos rinktinės žaidėjai kamuolius metė ne tik į krepšį, bet ir į tribūnas. Rinktinės žaidėjai ir treneriai į tribūnas išmetė net 25 kamuolius. Toliausiai skrido Jono Valančiūno paleistas kamuolys - rinktinės aukštaūgis bandė jį numesti į antrąjį tribūnų aukštą, tačiau šiek tiek pritrūko.

Būgnai. Pirmą kartą šią vasarą Lietuvos rinktinės žaidimą lydėjo ir garsieji Sėklos vadovaujamų sirgalių būgnai. Tiesa, šį kartą jų buvo ne 12, o 5.

Skausmas. Į starto penketą įtrauktas Renaldas Seibutis keitimo paprašė vos išmetus ginčo kamuolį. Gynėjas atkakliai grūmėsi dėl kamuolio ir po susidūrimo griebėsi už alkūnės bei pasiprašė keitimo. Rinktinės gydytojai atšaldė stipriai sumušta ranką ir krepšininkas pirmojo kėlinio pabaigoje pasirodė aikštėje.

Žiūrovai. Pirmąsias Lietuvos rinktinės rungtynes Vilniuje stebėjo ir krepšinio, ir politikos žvaigždės. Ypatingų svečių ložėje įvykius aikštėje sekė Lietuvos krepšinio federacijos vadovas Arvydas Sabonis, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, prezidentas Valdas Adamkus.

Mačas. Ketvirtadienį Lietuvos rinktinė kovos su rusais.

Pirmasis kėlinys

Antrąjį ginčo kamuolį atkovojo lietuviai, tačiau ataka baigėsi nesėkmingai. Netrukus suomiai kirto skaudžiai – pataikė tritaškį. Antroji Lietuvos ataka taip pat baigėsi nesėkmingai – šįkart buvo padaryta vaikiška klaida. Svečiai tuo pasinaudojo ir pridėjo du taškus, tačiau tuo ilgai nesidžiaugė – L.Kleiza pelnė du taškus su pražanga – 3:5.

Strigę lietuviai sugebėjo šiek tiek atsitiesti – sužaidus keturias minutes Lietuvos rinktinė pirmavo 8:7, tačiau suomiai vėl paleido tolimą bombą – 10:8.

Sužaidus beveik aštuonias minutes Lietuvos rinktinė neblizgėjo. Suomiai vis sugebėdavo išsiveržti į priekį, taip suerzindami J.Kazlauską. M.Gecevičiui stojus prie baudų metimo linijos lietuviai skirtumą aptirpdė iki 12:13.

Netrukus lietuviai išsiveržė 14:13.

Tačiau suomiai atsakė galingai - 18:14. Tai buvo ketvirtasis iš eilės suomių tritaškis.

Lietuviai pirmąjį kėlinį pralaimėjo 19:24.

Antrasis kėlinys

Pataikytas, dvitaškis, geras darbas gynyboje suteikė šansą ištirpdyti suomių pranašumą, tačiau pataikę dvitaškį J.Kazlausko auklėtiniai suklydo - 21:24.

Sužaidus pusantros minutės suomiai pirmavo 27:21, tačiau J.Mačiulis tritaškiu skirtumą sumažino - 24:27.

Įpusėjus kėliniui suomiai pirmavo 30:26.

Nors lietuviai ir sugebėdavo pralaužti Suomijos rinktinės gynybą – patiems J.Kazlausko auklėtiniams apsiginti buvo sunkiau. Sirgaliai buvo apsnūdę – žaidimas dideliu greičiu nepasižymėjo, tačiau juos prikėlė R.Seibutis, pataikęs tritaškį su pražanga. „Lietuvos ryto“ krepšininkas baudos metimo nepataikė – 33:31.

Netrukus sirgalius nutildė svečiai, išprovokavę pražangą ir nutolę 34:31.

Sužaidus šiek tiek daugiau nei septynias minutes M.Kuzminskas skirtumą išlygino – 34:34.

J.Valančiūnas paskutinę minutę turėjo progą persverti rezultatą, tačiau prametė du baudos metimus. Netrukus suomiai „išmaudė“ Lietuvos aukštaūgius. Jie kėlinį laimėjo 42:39.

Trečiasis kėlinys

Po didžiosios pertraukos komandos apsikeitė netaikliais metimais. Netrukus lietuviai atsakė taikliu metimu, išlyginusiu skirtumą – 42:42.

Mačas ir toliau nepasižymėjo rezultatyvumu. Sužaidus keturias minutes suomiai pirmavo 46:44.

Lietuvos rinktinė ir toliau atsilikinėjo nuo suomių, tačiau skirtumas didžiulis nebuvo. Po A.Juškevičiaus tritaškio varžovai pirmavo 48:47. Netrukus rezultatą persverė L.Kleiza, susitvarkęs su varžovų gynyba - 49:48. Prie jo prisidėjo ir D.Motiejūnas - 51:48.

Likus žaisti porą minučių L.Kleiza atakavo iš vidutinio nuotolio, tačiau jo metimas buvo blokuotas. J.Kazlauskui dėl to nervintis neteko – netrukus buvo pelnyti taškai – 55:52.

Tačiau gynyboje lietuviai sužaidė grubiai ir teisėjo skyrė techninę pražangą. Suomiai skirtumą sumažino iki 53:55.

Netrukus J.Kazlausko auklėtiniai atrado savo ritmą ir šovė į priekį - 64:53.

Ketvirtasis kėlinys

Ketvirtajame kėlinyje jau garsiai šaukė sirgaliai, o Lietuvos rinktinė pademonstravo, kad juodi debesys liko už nugaros. J.Valančiūnas keletą atakų sužaidė agresyviai, priversdamas gerbėjus šaukti „Lietuva“. Sužaidus dvi minutes lietuviai pirmavo 68:57.

Lietuvių aistras šiek tiek apramino suomiai, pataikę tritaškį - 60:68.

J.Valančiūnas ir toliau demonstravo savo jėgą – jis pelnė du taškus su pražanga – 70:60. Tiesa, „Raptors“ aukštaūgiui ir vėl nepavyko pataikyti baudos metimo. Suomiai į šį išpuolį atsakė tritaškiu – 63:70.

Sužaidus šešias minutes Lietuvos rinktinė pirmavo 72:66, tačiau to užsivedimo nebuvo likę - žaidimas vėl strigo, emocijų ir vėl buvo mažiau.

Varžovams priartėjus 69:72, A.Juškevičius švystelėjo itin svarbų tolimą metimą - 75:69. Iki mačo pabaigos buvo likę žaisti porą minučių.

Likus žaisti 44 sekundėms suomiai priartėjo pavojingai - 74:77. Lietuvos rinktinė savo atakos užvaigti tinkamai nesugebėjo - buvo pamestas kamuolys. Netrukus M.Kuzminskas tyčia subaudavo varžovą.

Suomiai skirtumą sumažino iki 76:77. Lietuviai išsimetė kamuolį ir L.Kleiza iškart judėjo baudų metimo linijos link. Jis pataikė tik vieną metimą – 78:76.

Suomiai dar sugebėjo atakuoti iš toli, tačiau metimas buvo netaiklus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.