EUROLYGA 2023

Ką naujam sezonui rengia Eurolygos komandos (D grupė)

Europos krepšinio visuomenės dėmesio centre šiuo metu yra rinktinių reikalai ir artėjantis Europos vyrų čempionatas. Tačiau rugpjūtį treniruočių stovyklas jau atidaro ir stipriausi Senojo žemyno klubai, pradedantys pasiruošimą nacionalinių lygų ir Eurolygos varžyboms. Portalas lrytas.lt pristato, ką naujam sezonui rengia Eurolygos D grupės komandos.

J.Mačiulis toliau gins "Panathinaikos" klubo garbę.<br>EPA-ELTA nuotr.
J.Mačiulis toliau gins "Panathinaikos" klubo garbę.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 21, 2013, 8:31 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:21 PM

Šioje grupėje žais du krepšininkų iš Lietuvos turintys klubai. Senojo žemyno monstrui Atėnų „Panathinaikos“ toliau atstovaus Jonas Mačiulis, Eurolygos debiutantui Krasnodaro „Lokomotiv“ – Mantas Kalnietis ir Simas Jasaitis.

D grupėje taip pat rungtyniaus Tel Avivo „Maccabi“, Vitorijos „Laboral Kutxa“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir atrankos turnyro nugalėtojai.

Atėnų „Panathinaikos“

Vasaros darbai. Vasaros pradžioje atrodė, kad „Panathinaikos“ vadovai patys nelabai supranta, ko nori ir ką planuoja nuveikti iki naujo sezono. Vis dėlto rudeniop naujos komandos kontūrai pradėjo ryškėti ir paaiškėjo, kad „žalieji“ per vasarą pasikeitė ne taip ir smarkiai. Suprantama, nepastebėti, kad komandoje nebeliko Sofoklio Schortsaničio, neįmanoma, bet tai yra vienintelis rimtas nuostolis. Tiesa, karjerą baigė graikų krepšinio veteranas Kostas Tsartsaris, tačiau jis jau praėjusį sezoną daugiau pagelbėjo ne aikštėje, o už jos ribų gerindamas psichologinį „Panathinaikos“ klimatą.

Du kiti veteranai grįžo į „Panathinaikos“ po nedidelės pertraukos. Tai – Mike‘as Batiste‘as ir Antonis Fotsis. Tačiau jau šį sezoną, ko gero, daugiau tikimasi iš dviejų jaunesnės kartos naujokų Niko Pappo ir Vladimiro Jankovičiaus. Be to, Atėnų klubas sudarė keisčiausią vasaros sandorį – pakvietė europiečiams į akis anksčiau nekrisdavusį kiną Shang‘ą Ping‘ą.

Ko trūksta. „Panathinaikos“ jau turi visas dėlionės dalis.

Perspektyvos. Atėnų ekipa per vasarą silpnesnė netapo, todėl ir tikslai vėl bus patys aukščiausi. Jei „Panathinaikos“ nepateks į finalo ketvertą, tai bus laikoma nesėkme.

Optimalus penketas. D.Diamantidis, R.L.Ukičius, J.Mačiulis, A.Fotsis (atėjo iš Milano „Emporio Armani“), S.Lasme. Treneris A.Pedoulakis.

Tel Avivo „Maccabi“

Vasaros darbai. Prieš kelis mėnesius „Maccabi“ rado naujų investuotojų, todėl šios komandos naujokų sąrašas ilgesnis negu išvykusių žaidėjų. Tarp praradimų verta paminėti nebent Davidą Loganą ir Malcolmą Thomasą, o rimtu pastiprinimu turėtų tapti net penki krepšininkai. Trys „Maccabi“ naujokai (Tyrice‘as Rice‘as, Joe Inglesas ir Sofoklis Schortsanitis) Europoje jau susikūrė gerą vardą, kiti du (Jake‘as Cohenas ir Alexas Tyusas) turės progą tai padaryti garsiausiame Izraelio klube.

Ko trūksta. Vienintelis „Maccabi“ vadovams likęs galvosūkis – kuriuos krepšininkus paskolinti kitiems klubams. Tel Avivo komanda jau dabar žaidėjų turi per daug.

Perspektyvos. „Maccabi“ suolas bus ilgesnis, o galimybės pasitempti prie Europos krepšinio lyderių – didesnės. Vis dėlto seniai nesikeičiantis Tel Avivo ekipos žaidimo stilius pernelyg lengvai skaitomas, o treneris Davidas Blattas yra tik trumpų turnyrų ekspertas ir klubų varžybose jau seniai nelaimėjo nieko svaraus.

Optimalus penketas. T.Rice‘as (Miuncheno „Bayern“), R.Hickmanas, D.Smithas, A.Tyusas (Kantu „Lenovo“), Sh.Jamesas. Treneris D.Blattas.

Vitorijos „Laboral Kutxa“

Vasaros darbai. „Laboral Kutxa“ piniginė vis labiau plonėja. Tai akivaizdu net nežinant skaičių, o vien pažvelgus į komandos sudėtį: per šią vasarą Vitorijoje nebeliko Maciejaus Lampės, Nemanjos Bjelicos, Milko Bjelicos, Omaro Cooko.

Jų vietas užėmė daug žemesnio lygio komandose žaidę krepšininkai, tarp kurių pirmiausia verta paminėti Walterį Hodge‘ą, Lemontą Hamiltoną ir Adamą Hangą.

Ko trūksta. Naujokų Vitorijos komandoje dar tikrai bus. Kol kas ypač prastai sukompelktuota priekinė linija.

Perspektyvos. Silpnėjant sudėčiai, „Laboral Kutxa“ perspektyvos tampa vis labiau miglotos. Nebus nieko nuostabaus, jei Vitorijos komanda pasimes tarp Ispanijos lygos vidutiniokų ir taps Eurolygos D grupės autsaidere. Juo labiau kad „Laboral Kutxa“ treneriu tapo pastaraisiais metais visur aštriai kritikuotas Sergio Scariolo.

Optimalus penketas (jei žaisti reiktų dabar). T.Heurtelis, W.Hodge‘as (Zielionos Guros „Stelmet“), F.San Emeterio, A.Nocioni, L.Hamiltonas (Bilbao „Uxue“). Treneris S.Scariolo (Milano „Emporio Armani“).

Krasnodaro „Lokomotiv“

Vasaros darbai. Nikui Kalačiui priėmus NBA iššūkį, Kubanės ekipoje atsirado sunkiai užpildoma spraga. Rasti krepšininką, kuris pakeistų N.Kalathį, beveik neįmanoma, todėl treneriui Jevgenijui Pašutinui savo komandos žaidimą reikės pertvarkyti, o „Lokomotiv“ schemose rasti vietos ir dviem iš Malagos „Unicaja“ atvykusiems naujokams Marcusui Williamsui bei Krunoslavui Simonui. Kita vertus, kitiems krepšininkams pratintis vienam prie kito nereikės – dauguma 2013 metų Europos taurės laimėtojų liko Krasnodare.

Ko trūksta. „Lokomotiv“ tęsia žaidėjų paieškas, bet pagrindinio penketo vertų naujokų, ko gero, nebebus.

Perspektyvos. Krasnodaro komanda turėtų būti panašaus pajėgumo kaip pastaraisiais sezonais Eurolygoje žaidusios kitos Rusijos ekipos Kazanės „Uniks“ ir „Chimki“. Tad ir rezultatų galima tikėtis panašių – ketvirtfinalis „Lokomotiv“ krepšininkams yra pasiekiamas tikslas.

Optimalus penketas. M.Kalnietis, M.Williamsas (Malagos „Unicaja“), S.Jasaitis, D.Brownas, A.Maričius. Treneris J.Pašutinas.

Belgrado „Crvena Zvezda“

Vasaros darbai. Vasara „Crvena Zvezda“ klubui prasidėjo liūdnai – vos nusileidus praėjusio sezono uždangai buvęs „raudonų-baltų“ lyderis ir garsiausias žaidėjas Igoras Rakočevičius paskelbė baigiantis profesionalo karjerą (nebent sulauktų solidaus užsienio klubo pasiūlymo) ir nepadėsiantis gimtajai komandai debiutuoti šiuolaikinėje Eurolygoje. Tačiau „Crvena Zvezda“ vadovai ašarų neliejo. Jie iškart kibo į darbą ir net neatėjus rudeniui gali pasigirti neblogais rezultatais. Belgrado komanda išsaugojo daugumą kitų svarbiausių žaidėjų, pasirašė sutartis su praėjusį sezoną Serbijos lygoje atsigavusiu Bobanu Marjanovičiumi, Slovėnijos rinktinės gynėju Jaka Balžičiumi bei pajėgiais amerikiečiais Charlesu Jenkinsu ir Blake‘u Schilbu.

Ko trūksta. Visus svarbiausius vasaros darbus „Crvena Zvezda“ jau atliko. Bent jau starto penkete žaisti galinčių krepšininkų šis klubas tikrai neieško.

Perspektyvos. „Crvena Zvezda“ vadovai vasarą padirbėjo rimtai ir dabar turi komandą, galinčią kovoti mažiausiai dėl patekimo į antrąjį Eurolygos etapą. O „Crvena Zvezda“ sirgaliams, ko gero, dar svarbiau, kad ši komanda bus pagrindinė pretendentė tapti Serbijos čempione.

Optimalus penketas. D.Nelsonas, Ch.Jenkinsas („Philadelphia 76ers“), B.Schilbas (Šalono „Elan“), B.Savovičius, R.Katičius. Treneris D.Radonjičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.