EUROLYGA 2023

Be pralaimėjimų žengiantis Lietuvos rinktinės desantas nugalėjo ir Čekiją

Suomija, Rusija, Čekija. Visas šias nacionalines komandas per tris dienas Vilniuje savo sirgalių akivaizdoje nugalėjo Lietuvos krepšinio rinktinė. Jono Kazlausko auklėtiniai penktadienį „Siemens“ arenoje po didžiosios pertraukos įjungė aukštesnę pavarą ir 69:55 (14:10, 16:14, 16:13, 23:18) nugalėjo čekus. Kol kas lietuviai nėra patyrę nė vieno pralaimėjimo ir pasitikėdami savo jėgomis išvyks į Graikiją, kur dalyvaus „Akropolio“ taurės varžybose. Ar Lietuvos rinktinė jau žaidžia A klasės krepšinį? Tikrai ne, tačiau J.Kazlauskas dar turi laiko – per dvylika dienų jis turi iki galo sustyguoti ekipą ir atsisakyti dviejų krepšininkų.

Be pralaimėjimų sužaidusiai Lietuvos rinktinei buvo įteikta draugiško turnyro taurė.<br>T.Bauro nuotr.
Be pralaimėjimų sužaidusiai Lietuvos rinktinei buvo įteikta draugiško turnyro taurė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius, Tautvydas Mikalajūnas

Aug 23, 2013, 4:48 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:57 PM

J.Kazlausko komentaras.

M.Kalniečio komentaras.

Brolių Lavrinovičių komentarai.

Vedlys. J.Valančiūnas greitai priprato prie lyderio vaidmens. Jaunasis aukštaūgis vien per ketvirtąjį kėlinį pelnį 16 taškų, iš viso surinko 23 ir buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Duetas. Lavrinovičiai įnešė brandos į rinktinės žaidimą. Po didžiosios pertraukos pirmą kartą aikštėje pasirodę broliai sumaniai nardė čekų gynyboje, surinko 11 taškų (Kšištofas - 6, Darjušas - 5), kibiai gynėsi ir padėjo Lietuvos rinktinei įgyti dviženklį pranašumą (46:35).

Bičiuliai. Čekijos rinktinės stovykloje J.Kazlauskas išvydo ir gerai pažįstamą veidą. Kartu su čekų komanda keliauja ir Jiri Zidekas - 40 metų buvęs vidurio puolėjas 1998-2000 metais atstovavo J.Kazlausko treniruojamam Kauno "Žalgiriui" ir tapo Eurolygos čempionu. Buvę bendražygiai linksmai šnekučiavosi per didžiąją rungtynių pertrauką.

Netikslumas. Aikštėje pasirodė toks startinis Lietuvos rinktinės penketas - M.Kalnietis, M.Pocius, J.Mačiulis, L.Kleiza ir R.Javtokas. Tačiau neišmetus ginčo kamuolio L.Kleiza buvo priverstas grįžti ant suolelio - pasirodo, rungtynių protokole į starto penketą vietoj L.Kleizos buvo įrašytas J.Valančiūnas. Sužaidus 55 sek. žaidėjai buvo pakeisti.

Rezultatyviausi. J.Valančiūnas - 23, M.Kalnietis - 7, L.Kleiza ir K.Lavrinovičius - po 6, D.Lavrinovičius, D.Motiejūnas ir M.Pocius - po 5, R.Seibutis - 4, J.Mačiulis ir T.Delininkatis - po 3, R.Javtokas - 2. M.Kuzminskas, A.Juškevičius taškų nepelnė, V.Čižauskas nežaidė.

Čekijai V.Hrubanas įmetė 11 taškų, P.Pumprla - 10.

Startas. Netaikliais metimais mačą pradėjusią rinktinę pabudino L.Kleiza – jis pelnė keturis taškus ir netrukus J.Kazlausko kariauna įsibėgėjo. M.Pocius ir J.Mačiulis pataikė po tritaškį, taikliai mėtė kiti ir Lietuvos rinktinė išsiveržė 12:4. Tačiau pasiekę didesnį pranašumą lietuviai užmigo – iki ketvirčio pabaigos čekai skirtumą sumažino – 10:14.

Traukimas. Pradėję mažinti skirtumą čekai sustoti neketino – antrojo kėlinio starte buvo pelnytas svarbus dvitaškis, o netrukus skriejo ir tritaškis – 15:15. J.Kazlausko auklėtiniai ir vėl strigo – taškai buvo pelnomi daugiau individualių sugebėjimų, o ne komandinio žaidimo dėka. Nepaisant to, lietuviai atgavo pranašumą, tačiau čekai virvę vis traukė į savo pusę. Priartėjus didžiajai pertraukai stipresni buvo Lietuvos krepšininkai – 30:24.

Atgimimas. Į aikštę įžengę broliai Lavrinovičiai pradžiugino susirinkusius žiūrovus – į čekų krepšį skriejo K.Lavrinovičiaus dvitaškis bei D.Lavrinovičiaus tritaškis – 35:27. Gynyba veikė sunkiau, tačiau puolimas buvo gyvas – 42:33. Aktyvios atakos, blokai gynyboje – Lietuvos rinktinė išgyveno nedidelį mačo Renesansą – 46:33. Į lemiamą kėlinį J.Kazlausko auklėtinia išėjo pirmaudami 46:37.

Formalumas. Ketvirtajame kėlinyje J.Kazlausko kariauna varžovams sugrąžinti intrigos neleido. Lietuvos krepšininkai užtikrintai veikė priekyje ir griovė Čekijos ekipos planus gynyboje. Po J.Valančiūno reido lietuviai pirmavo 54:41. Lietuvos rinktinė atleisti vadžių neketino ir netgi pasilinksmino – J.Valančiūnas gražiai įkrovė į krepšį ore pakabintą kamuolį. Be jaudulio paskutinę atkarpą sužaidę lietuviai laimėjo 69:55.

Lietuvos rinktinės starto penketas. M.Kalnietis, M.Pocius, J.Mačiulis, J.Valančiūnas, R.Javtokas.

Skaičius. Iš penkiolikos kandidatų į Lietuvos rinktinę J.Kazlausko sąraše yra likę keturiolika. Ketvirtadienį prieš rungtynes su rusais paaiškėjo, kad stovyklą palieka Martynas Gecevičius. J.Kazlauskui reikia atsisakyti dar dviejų krepšininkų.

Pergalės. Draugiškame turnyre Vilniuje Lietuvos rinktinė yra iškovojusi dvi pergales. Suomius lietuviai įveikė 78:76, o rusus sutriuškino 82:51.

Serija. Lietuvos rinktinė kol kas yra laimėjusi visus aštuonis draugiškus mačus.

Pirmasis kėlinys

Teisėjas išmetė ginčo kamuolį ir šis atsidūrė lietuvių rankose - J.Valančiūnas buvo gerokai šoklesnis nei varžovas. Tačiau pradžiuginti sirgalių pirmaisiais taškais J.Kazlausko auklėtiniams nepavyko - dvi pirmosios atakos baigėsi netaikliai.

Ilgai laukti nereikėjo ir čekai išsiveržė į priekį - 2:0. Tačiau tai ilgai netruko - L.Kleiza per varžovo rankas pelnė du taškus - 2:2.

Sužaidus tris minutes M.Pocius privertė pašokti sirgalius - jis pataikė tritaškį - 7:2.

Įpusėjus kėliniui Lietuvos rinktinė pirmavo 9:2. Ne visos lietuvių atakos vyko sklandžiai, tačiau čekai nieko galingo sukurti nesugebėjo. Minutės pertraukėlės paprašę svečiai pelnė dvitaškį, tačiau greitai buvo nubausti J.Mačiulio, kuris laisvas smeigė tritaškį – 12:4.

Po netaiklaus M.Kuzminsko metimo, kuomet kamuolys net nelietė lanko, nuaidėjo kėlinio pabaigą skelbianti sirena. Lietuviai pirmavo 14:10.

Antrasis kėlinys

Po pertraukėlės čekai žingsniavo toliau – jie sugebėjo sulaikyti Lietuvos puolėjus ir skirtumą sumažino iki 12:14. Netrukus J.Kazlauskas jau prašė minutės pertraukėlės – strigo dar viena ataka.

Lietuvos rinktinei pirmuosius taškus antrajame kėlinyje pelnė D.Motiejūnas. Gavęs perdavimą „Rockets“ aukštaūgis atliko verpstę, taip „išmaudydamas“ varžovą, tačiau atakavo netaikliai. Lietuvio reidą čekai palydėjo pražanga. Prie baudų metimo linijos stojęs D.Motiejūnas pataikė kartą – 15:12.

Tačiau sirgaliai greitai nutilo – čekai pataikė tritaškį – 15:15.  Netrukus Čekija išsiveržė 18:17.

Ilgai svečiai pranašumu nesidžiaugė - po poros atakų lietuviai pirmavo 23:20.

Likus žaisti porą minučių lietuviai pirmavo 26:22.

Trečiasis kėlinys

Pirmoji ataka – tradiciškai – nevaisinga. Čekų atsakas – taiklus – 27:30. Tokią trečiojo kėlinio pradžią išvydo žiūrovai, tačiau dėl to per daug jie nesijaudino – greitai pasižymėjo K.Lavrinovičius – 32:27.

Netrukus D.Lavrinovičius prisidėjo prie brolio, pataikydamas tritaškį - 35:27.

Lietuvos rinktinė po pertraukos žaidė gerokai aktyviau. Jie išisiveržė 37:31. Netrukus privertė varžovus išeikvoti atakos laiką. M.Kalnietis prie šios varžovų klaidos pridėjo tris taškus - 40:31.

Sužaidus septynias minutes lietuviai turėjo vienuolikos taškų pranašumą, kurį padidino K.Lavrinovičius - 46:33.

Lietuvos rinktinė trečiąjį kėlinį baigė pirmaudama 46:37.

Ketvirtasis kėlinys

Įsibėgėjusi Lietuvos rinktinė sustoti neketino. Jau per pirmąsias minutes ji išsiveržė 52:39. Lietuviai atrodė atukutę - atakos veikė vis geriau, o varžovams ėmė trūkti jėgų. Tačiau ne viskas klostėsi gerai - jeigu derinys pavykdavo, kamuolys dažnai skriedavo pro šalį.

Sužaidus pustrečios minutės J.Valančiūnas vėl privertė tribūnas skanduoti: „Jonai! Jonai!“. Lietuvos dėjimu sudrebino krepšį ir dar metė baudos metimą – 54:41.

Sužaidus šiek tiek daugiau nei penkias minutes Lietuvos rinktinė pirmavo 59:47.

Po efektingo J.Valančiūno dėjimo lietuviai pirmavo 65:49.

Lietuvos rinktinė šventė pergalę 69:55.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.