EUROLYGA 2023

Kaip Europos čempionatui rengiasi Lietuvos krepšininkų varžovai

Iki Europos vyrų krepšinio čempionato liko mažiau nei dvi savaitės. Svarbiausioms metų varžyboms besirengiančios rinktinės jau sužaidė nemažai kontrolinių rungtynių, o treneriai jau mato savo komandų kontūrus.

Serbijos rinktinės treneriui D.Ivkovičiui netrūksta galvosūkių.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Serbijos rinktinės treneriui D.Ivkovičiui netrūksta galvosūkių.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 23, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:05 PM

Portalas lrytas.lt apžvelgia, ką šią vasarą nuveikė ir ką dar planuoja padaryti kartu su lietuviais B grupėje žaisiančios Latvijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos, Makedonijos ir Serbijos komandos.

Latvija

Kas nuveikta. Latvijos krepšininkai treniruojasi nuo liepos 18 d. Rugpjūčio pradžioje Latvijos rinktinė dalyvavo turnyre Celėje, kur nugalėjo Turkiją 66:61, bet pralaimėjo Slovėnijai 67:71 ir Serbijai 54:67. Po to latviai Rygoje pasidalijo po pergalę su rusais 72:52 ir 67:73, o prieš kelias dienas dar kartą viešėjo prie Adrijos ir Dubrovnike dukart žaidė su Kroatijos komanda. Pirmąsias rungtynes Latvijos komanda pralaimėjo 66:81, antrąsias sužaidė lygiosiomis 71:71.

Šiuo metu Latvijos rinktinėje treniruojasi 13 krepšininkų.

Ko trūksta. Dėl sunkios kelio traumos šią vasarą žaisti negali ryškiausias jaunasis Latvijos talentas Davis Bertanas. Andris Biedrinis neatvyko į rinktinę, nes individualiai ruošiasi NBA sezonui. Kasparas Kambala bei broliai Sandis ir Kristapas Valteriai jau baigė karjerą rinktinėje.

Kas laukia. Kitą savaitę latviai keliaus į Suomiją ir rugpjūčio 28-29 d. žais dvejas rungtynes su šios šalies rinktine.

Trenerio komentaras. A.Bagatskis: „Esame stiprūs, kai žaidžiame greitai ir protingai. Tai reiškia, kad privalome dažnai keisti krepšininkus, kad jie galėtų žaisti intensyviai ir nedarytų klaidų. Kai kurie krepšininkai jau dabar įgijo gerą fizinę formą, bet yra ir žaidėjų, kurie dar nepasirengę mūsų diegiamam stiliui. Laimei, iki čempionato dar liko laiko“.

Sudėtis. J.Strėlniekas, J.Blūmas, Dair.Bertanas, A.Škėlė, K.Janičenokas, R.Kuksikas, J.Bėrzinis, M.Mejeris, J.Timma, R.Freimanis, K.Bėrzinis, M.Meieris, A.Šelakovas.

Bosnija ir Hercegovina

Kas nuveikta. Bosnijos ir Hercegovinos komanda treniruočių stovyklą atidarė liepos 18 d., bet kol kas žaidė tik ketverias rungtynes (beje, visas Slovėnijoje). Iš pradžių bosniai pasidalijo po pergalę su gruzinais 68:63 ir 78:81, po to pralaimėjo slovėnams 54:70 ir rusams 67:80. Trečiadienį treneris Aleksandaras Petrovičius paskelbė 12 krepšininkų, kurie žais Europos čempionate.

Ko trūksta. Atvykti į rinktinę atsisakė į NBA išvykstantis Ognjenas Kuzmičius (šią savaitę pasirašė sutartį su „Golden State Warriors“). Be to, komandoje nebėra jos ilgamečių žaidėjų Kenano Bajramovičiaus ir Aleksejaus Nešovičiaus.

Kas laukia. Šios savaitės pabaigoje bosniai dalyvaus turnyre Ulme (žais su Vokietija, Graikija ir Makedonija), kitą savaitę – Atėnuose (su Graikija, Italija ir Lietuva).

Trenerio komentaras. A.Petrovičius: „Rungtynės su gruzinais buvo tokios, kokių tikėjausi. Daugiausia rūpinomės gynyba, o kai kurie krepšininkai parodė net daugiau nei iš jų tikėjausi. Tačiau kitose dvejose rungtynėse patekome į psichologinę duobę. Niekada negalvojau, kad galima nepataikyti tiek baudos metimų. Tai mums buvo pamoka, kurią privalome išmokti“.

Sudėtis. Z.Wrightas, M.Pašaličius, N.Džedovičius, N.Gordičius, M.Šutalo, A.Mašičius, D.Peršičius, M.Teletovičius, E.Bavčičius, N.Sinanovičius, E.Kikanovičius, A.Stipanovičius.

Juodkalnija

Kas nuveikta. Juodkalnijos rinktinė treniruotis pradėjo pirmoji tarp visų Europos čempionato dalyvių – liepos 7 d. Liepos pabaigoje juodkalniečiai žaidė turnyre Sombathejuje, kur nugalėjo vengrus 76:72 ir austrus 82:73, prieš porą savaičių nugalėjo Ukrainą 73:61, praėjusią savaitę pralaimėjo Kroatijai 60:72. Juodkalniečiai su kroatais planavo žaisti dukart, tačiau pirmosios rungtynės buvo atšauktos paprašius Kroatijos rinktinės treneriui Jasminui Repešai.

Juodkalnija ketvirtadienio vakarą 73:89 nusileido Italijos rinktinei.

Šiuo metu Juodkalnijos ekipos stovykloje liko 14 krepšininkų. Treneriui Lukai Pavičevičiui reikės spręsti vieną itin sudėtingą galvosūkį, nes rinktinėje vis dar treniruojasi du natūralizuoti amerikiečiai Tayloras Rochestie ir Tyrese‘as Rice‘as.

Ko trūksta. Užsitęsus deryboms dėl naujo kontrakto su „Minnesota Timberwolves“ klubu sutartu laiku į rinktinę neatvyko Nikola Pekovičius. Krepšinio federacijos vadovai pareiškė, kad vėluojančio žaidėjo nebelauks. Atrodo, kad žaisti negalės ir Marko Todorovičius, kuris labai lėtai atsigauna po piršto operacijos. Be to, dar vasaros pradžioje atvykti į rinktinę atsisakė Vladimiras Dragičevičius.

Kas laukia. Šį savaitgalį juodkalniečiai dalyvaus trijų komandų turnyre Koperyje, kuriame žais su slovėnais ir italais.

Trenerio komentaras. L.Pavičevičius: „Stovyklos pradžioje turėjome daug visokiausių problemų. Tačiau dabar esu patenkintas, nes situacija pasitaisė ir komanda yra geros būklės. Labiausiai džiaugiuosi dėl to, kad spėjo pasveikti Milko Bjelica ir Blagota Sekuličius. Sklandžiai vyksta ir komandos fizinis, ir taktinis pasirengimas“.

Sudėtis. T.Rochestie, T.Rice‘as, N.Ivanovičius, Su.Šehovičius, Se.Šehovičius, Boj.Bakičius, A.Popovičius, M.Popovičius, V.Dašičius, M.Bjelica, N.Vučevičius, B.Sekuličius, B.Dubljevičius, F.Barovičius.

Makedonija

Kas nuveikta. Makedonijos rinktinės pasirengimas vyksta neįprastai. Dauguma geriausių makedonų krepšininkų treniruojasi jau nuo birželio vidurio ir dalyvavo Viduržemio jūros šalių žaidynėse (jose Makedonijos ekipa užėmė 4-ąją vietą) bei turnyre Kinijoje (nusileido Kinijos, Islandijos ir rezervinei Juodkalnijos rinktinei). Šiose varžybose trūko tik šešių svarbiausių krepšininkų ir trenerio Alešo Pipano.

Pagrindinė stovykla su visais geriausiais ir vyriausiuoju treneriu prasidėjo liepos 24 d., bet trys žaidėjai atvyko tik rugpjūtį. Liepos pabaigoje Makedonijos komanda pralaimėjo dvejas rungtynes Ukrainai 60:69 ir Slovėnijai 54:63, po to pasidalijo po pergalę su Kroatija 78:74 ir 67:72, praėjusį savaitgalį nusileido Lietuvai 50:62, o šią savaitę dukart pralaimėjo Ispanijai 61:66 ir 55:77.

Į Ispaniją vyko 13 krepšininkų, tačiau patekti į dvyliktuką dar pretenduoja ir Marko Simonovskis. Jis liko namie, nes per treniruotę pasitempė raumenį.

Ko trūksta. Žaisti rinktinėje šią vasarą neatsisakė nė vienas krepšininkas. Vis dėlto vieno žaidėjo trūksta – treniruočių stovykloje traumą patyrė ir su viltimis vykti į Slovėniją atsisveikino puolėjas Bojanas Trajkovskis.

Kas laukia. Šį savaitgalį makedonai dalyvaus turnyre Ulme, kur žais su Vokietija, Graikija bei Bosnija ir Hercegovina).

Trenerio komentaras. A.Pipanas: „Joks pralaimėjimas nėra geras. Kita vertus, pamatėme savo dabartinę būklę. Per likusias dienas mūsų laukia labai daug darbo. Turime daug trūkumų tiek puldami, tiek gindamiesi. Krepšininkai labai sunkiai juda ir atsilieka nuo varžovų, o greito puolimo visiškai neturime. Analizuosime klaidas ir stengsimės jas ištaisyti“.

Sudėtis. B.McCalebbas, V.Ilijevskis, P.Samardžiskis, P.Antičius, T.Gečevskis, Dž.Čekovskis, V.Stojanovskis, D.Stojanovskis, A.Kostoskis, D.Sokolovas, M.Simonovskis, V.Brčkovas, B.Krstevskis, S.Džurovskis.

Serbija

Kas nuveikta. Serbai treniruotis pradėjo liepos 8 d. Rugpjūčio pradžioje Serbijos komanda turnyre Celėje įveikė turkus 78:63 ir latvius 67:54, bet pralaimėjo slovėnams 52:67, po to Belgrade nugalėjo ukrainiečius 96:68, slovėnus 91:66 ir rusus 84:79, o praėjusią savaitę dalyvavo turnyre Antibe, kur nusileido prancūzams 74:78 ir gruzinams 71:75.

Serbijos rinktinės kandidatų sąraše yra 16 pavardžių, tačiau į šį savaitgalį Stambule vyksiantį turnyrą išvyko tik 14 krepšininkų. Namie liko dėl traumų visa jėga treniruotis negalintys Milošas Teodosičius ir Vladimiras Lučičius. Šiuo metu manoma, kad M.Teodosičius galės žaisti Slovėnijoje, V.Lučičius – ne.

Visiškai pasveikti kol kas nespėjo ir kelerias draugiškas rungtynes praleidęs Nemanja Nedovičius. Ko trūksta. Keli garsūs vyresnės kartos krepšininkai, tarp jų visi trys NBA lygoje žaidžiantys serbai, nebuvo pakviesti į rinktinę. Iš kviestųjų į stovyklą neatvyko Milanas Mačvanas, Zoranas Ercegas, Novica Veličkovičius ir Duško Savanovičius.

Kas laukia. Šį savaitgalį Serbijos rinktinė dalyvaus turnyre Stambule. Varžovai – Kroatijos, Belgijos ir Turkijos krepšininkai.

Trenerio komentaras. D.Ivkovičius: „Iš pralaimėjimų Antibe privalome pasimokyti, kad nugalėti galime tik tada, kai kovojame nuo pirmos iki paskutinės minutės. Kai buvo sunku, krepšininkai vengė atsakomybės, visi dairėsi į kapitoną Nenadą Krstičių. Mus labai laiku nuleido ant žemės, nes vis dar turime laiko išmokti pamokas“.

Sudėtis. S.Markovičius, V.Micičius, L.Mitrovičius, N.Nedovičius, B.Bogdanovičius, D.Andžušičius, N.Dangubičius, N.Bjelica, Nen.Krstičius, R.Katičius, V.Štimacas, Dž.Gagičius, Nem.Krstičius, N.Kaliničius, M.Teodosičius, V.Lučičius.

Lietuva

Kas nuveikta. Lietuvos rinktinės treniruočių stovykla prasidėjo liepos 15 d. Mūsų šalies komanda po du kartus nugalėjo Belgiją 86:61 ir 66:53 bei Švediją 97:69 ir 95:64, sykį įveikė Makedoniją 62:50, o šiomis dienomis žaidžia keturių komandų turnyre Vilniuje (78:76 nugalėjo suomius ir 82:51 sutriuškino rusus).

Iš 15 į rinktinę pakviestų krepšininkų nebėra tik vieno. Treneris Jonas Kazlauskas nusprendė, kad Europos čempionate jam nerireiks Martyno Gecevičiaus.

Ko trūksta. Padėti Lietuvos komandai negali Paulius Jankūnas, nespėjęs atsigauti po peties operacijos. Be to karjerą rinktinėje jau baigė arba šią vasarą padaryti pertrauką nusprendė keli vyresnės kartos žaidėjai: Darius Songaila, Šarūnas Jasikevičius, Rimantas Kaukėnas ir Simas Jasaitis.

Kas laukia. Kitą savaitę Lietuvos rinktinė žais keturių komandų turnyre Atėnuose (su Italija, Graikija bei Bosnija ir Hercegovina), o pasirengimo etapą baigs rugsėjo 1 d. rungtynėmis Kaune su Gruzijos ekipa.

Trenerio komentaras. J.Kazlauskas: „Neturime krepšininkų, su kuriais lengvai įveiktume visus varžovus. Kartais po lengvesnių rungtynių esame išaukštinami, bet pripažinkime, kad geri nesame“.

Sudėtis. M.Kalnietis, T.Delininkaitis, A.Juškevičius, V.Čižauskas, R.Seibutis, M.Pocius, J.Mačiulis, M.Kuzminskas, L.Kleiza, K.Lavrinovičius, D.Lavrinovičius, D.Motiejūnas, J.Valančiūnas, R.Javtokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.