EUROLYGA 2023

Būsimų sabonių laukiama ne visur

Krepšinio aikštelė Kaune prie V.Kudirkos progimnazijos, kur prasikalė pirmieji Arvydo Sabonio talento daigai, virto statybviete. Kitose greta ugdymo įstaigų esančiose sporto aikštelėse situacija skirtinga.

Šilainiuose prie mokyklų ir gimnazijų atnaujintos ir senos lauko krepšinio aikštelės atviros visiems. Čia nuolat gausu sportuojančio jaunimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šilainiuose prie mokyklų ir gimnazijų atnaujintos ir senos lauko krepšinio aikštelės atviros visiems. Čia nuolat gausu sportuojančio jaunimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Aug 24, 2013, 1:27 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:40 PM

Prestižiniais laikomų Kauno centro, senamiesčio ir Žaliakalnio mikrorajonų gyventojai negali pasigirti, kad laisvalaikiu norėdami pažaisti krepšinį randa daug tam skirtų vietų.

Prie mokyklų įrengtos krepšinio aikštelės nyksta, yra virtusios automobilių stovėjimo vietomis arba užrakintos.

Tikimybė, kad lauko krepšinio aikštelėje prasikals pirmieji būsimų sabonių talento daigai, didesnė atokesniuose mikrorajonuose.

Centre aikštės apleistos

Miesto centre esančios V.Kudirkos progimnazijos pedagogai iki šiol didžiuojasi, kad ją baigė garsiausias šalies krepšininkas A.Sabonis. Pirmieji jo talento daigai prasikalė žaidžiant krepšinį senoje mokyklos kieme esančioje krepšinio aikštelėje.

Nors sporto aikštelei – ne vienas dešimtmetis, o jos danga – paprastas asfaltas, kieme pamėtyti į 4 krepšius kamuolį nuolat rinkosi aplinkinių namų gyventojai.

Šią vasarą progimnazija renovuojama, kiemą okupavo statybininkai. Miesto centro gyventojai priversti ieškoti kitų vietų, kur laisvalaikiu galėtų pasportuoti.

Ne prie visų mokyklų krepšinio aikštelėmis galima pasinaudoti ir senamiestyje. Maironio gimnazijos kiemas, kuriame įrengti 2 krepšinio stovai, taip pat apleistas, duobėtas. Jame ne bumbsi kamuoliai, o statomi automobiliai.

Laisvai patekti neįmanoma

Didžioji dalis gimnazijų ir mokyklų savo lauko sporto aikšteles jau sugebėjo renovuoti. Tačiau jomis vasarą visi norintys ne visada gali naudotis.

Kol dar vasaros atostogos, ugdymo įstaigų teritorijos užtvertos ir užrakintos, todėl patekti į sporto aikšteles neįmanoma.

Žaliakalnyje prie „Saulės“ gimnazijos gyvenantys žmonės pasakojo, kad ankstesniais metais renovuotuose mokyklos krepšinio ir futbolo aikštynuose gyvenimas virte virė.

„Sportavo ne tik vaikai ir jaunimas. Vakarais apsivilkę specialiai pasiūtą sportinę aprangą pažaisti krepšinio čia atvykdavo ir suaugusieji. Šią vasarą situacija pasikeitė. Aikštynas užrakintas“, – pasakojo Edita Jankauskienė.

Norintieji pažaisti krepšinį po atviru dangumi tegali pabučiuoti spynas ir ant Žaliakalnyje esančių J.Jablonskio gimnazijos ar Kauno Gedimino sporto ir sveikatingumo mokyklos vartų.

Žaisti krepšinį madinga

Kur kas geriau gyvena laisvalaikiu kamuolį pagainioti norintys Šilainių mikrorajono gyventojai.

Prie čia esančių mokyklų ir gimnazijų atnaujintos ir senos krepšinio aikštelės atviros visiems.

Prie J.Grušo meno mokyklos krepšinį žaidė subrendę vyrai. Kauniečiai pasakojo, kad aikštelė po atviru dangumi atnaujinta prieš trejus metus ir aktyviai leisti joje laisvalaikį yra madinga.

„Vaikai stebi mus ir kopijuoja mūsų elgesį. Mato, kad laisvalaikiu sportuojame, todėl šia mada užsikrečia ir patys. Esame sutarę, kad antradienio vakarais žaisime mes, suaugusieji. Kitomis savaitės dienomis čia renkasi pulkai vaikų“, – sakė šilainiškis Andrius Kalinauskas.

Vedė nusilengvinti šunis

Prie kitos Šilainių ugdymo įstaigos – „Santaros“ gimnazijos populiarios ir atnaujinta aptverta, ir sena asfaltuota krepšinio aikštelės. Abiejose taip pat sportuoja daugybė jaunimo.

Į krepšį futbolo kamuolį šią savaitę čia mėtė ir Valentina Stonienė su anūku Giedriumi.

„Gyvenu Anglijoje. Ten mokyklos komandoje žaidžiu futbolą. Atvažiavęs atostogų pas močiutę bandau išmokti žaisti krepšinį, nes tai moka visi čia gyvenantys vaikai“, – pasakojo Giedrius.

Berniuko močiutė V.Stonienė sakė, kad sena, jau duobėta krepšinio aikštelė visada buvo labai populiari. Todėl gimnazija greta jos įrengė naują aikštyną su tinkama danga.

„Vienu metu aikštynas buvo užrakinamas. Kažkokie žmonės buvo įpratę į jį vesti nusilengvinti šunis. Mokyklos prižiūrėtojai šunų šeimininkus sudrausmino. Aikštelės dabar niekas neteršia, todėl ja vėl galima naudotis kada panorėjus“, – sakė moteris.

Sporto aikštynus bando niokoti

Rita Grigelienė

„Saulės“ gimnazijos direktorės pavaduotoja

„Lauko krepšinio aikštelės kaip ir anksčiau labai populiarios. Kauniečiai aktyviai jose sportuoja laisvalaikiu.

Tačiau ugdymo įstaigos, atnaujinusios savo aikštynus, juos tausoja. Be priežiūros laisvai į juos patenkantys žmonės neretai niokoja inventorių ir aikštelių dangą.

Todėl nusprendėme, kad norintys į jas patekti turi prisistatyti gimnazijos budėtojui, pasakyti, kokiu metu ir kiek maždaug žmonių ketina sportuoti. Budėtojas prižiūri, kad sportininkai elgtųsi tinkamai.“

Į aikšteles įsileidžia iki 22 valandos

Danguolė Bagdonienė

V.Kudirkos progimnazijos direktorė

„Šią vasarą vyksta mokyklos renovavimo darbai. Progimnazijos vidaus remontas jau baigtas. Atnaujinamas mokyklos pastatų fasadas, todėl laikinai lauko krepšinio aikštelę užėmė statybininkai. Šiuos darbus jie turi baigti iki Naujųjų metų.

Kai bus įgyvendintas renovacijos projektas, ketiname atnaujinti ir lauko krepšinio bei futbolo aikšteles. Lėšų tam savivaldybės jau prašėme. Tačiau šiais metais jų dar negavome.

Net ir dabar, kol aikštelės senos, ne visai tinkamos patogiai sportuoti, jose renkasi daug aplinkinių gyventojų. Visi didžiuojasi, kad čia kažkada žaidė ir pats A.Sabonis.

Aikštelėse galima sportuoti iki 22 valandos. Vėliau progimnazijos teritorija užrakinama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.