EUROLYGA 2023

Svastiką nupiešęs K.Lavrinovičius atsiprašo (papildyta)

Virš Lietuvos rinktinės puolėjo Kšyštofo Lavrinovičiaus galvos tvenkiasi skandalo debesys. Pirmadienio vakarą ant savo sportinės kuprinės krepšininkas šratinuku nupiešė svastiką. Sportininkas rašikliu išterliojo baltą kompanijos „Nike“ logotipą.

Kšyštofo Lavrinovičiaus piešinys sukėlė aistras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kšyštofo Lavrinovičiaus piešinys sukėlė aistras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2013, 10:12 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:34 PM

Tai nutiko tuo metu, kai krepšininkai nuobodžiavo Kauno oro uoste, laukdami skrydžio į Slovėniją.

Tokiu puolėjo elgesiu pasipiktinęs fotografas Augustas Didžgalvis kreipėsi į FIBA.

„Prašau atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvos nacionalinės krepšinio rinktinės narys Kšyštofas Lavrinovičius nupiešė antisemitinį, nacistinį simbolį (svastiką) ant savo krepšio. Tokie krepšiai buvo duoti rinktinės nariams“, - rašoma fotografo kreipimesi.

Jis buvo ne vienintelis, kurį papiktino toks krepšininko elgesys.

Pilietis Danielis Lupshitzius jau kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, Lietuvos ambasadorių Izraelyje Darių Degutį ir Seimo narį Emanuelį Zingerį.

Pirmadienį dėl lėktuvo gedimo rinktinei nepavyko išvykti į Slovėniją. Skrydis buvo nukeltas į kitos dienos rytą.

Antradienį oro uoste susirinkus nacionalinės komandos nariams K.Lavrinovičius sulaukė išskirtinio dėmesio. Tiesa, ant jo krepšio svastikos simbolio nebebuvo, o pats krepšininkas šiuo klausimu buvo nekalbus.

Kilus pasipiktinimui oficialų pranešimą dėl šios situacijos išplatino Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

„LKF pasisako prieš bet kokias antisemitizmo, tautinės ar kitokios diskriminacijos apraiškas ir apgailestauja bei atsiprašo dėl Kauno oro uoste kilusio incidento.

Visi Lietuvos rinktinės nariai vadovaujasi visuotinai priimtais žmogiškosios ir sportinės etikos principais, kurių vienas svarbiausių — pagarba visų tautybių ir religijų  žmonėms. Kšyštofas Lavrinovičius buvo griežtai įspėtas dėl savo poelgio“, - rašoma pranešime.

„Gerbiu visų tautybių ir religijų žmones, nenorėjau nieko įžeisti. Labai apgailestauju ir atsiprašau dėl savo neapgalvoto poelgio“, — sakė K.Lavrinovičius.

Užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė apie savo poziciją dėl incidento. Lietuvos diplomatai griežtai smerkia bet kokius antisemitinio pobūdžio poelgius,  kurstančius tautinę nesantaiką. „Svarbu, kad Lietuvos krepšinio federacija nedelsdama  tinkamai reagavo į  incidentą. Tik visi kartu ugdydami visuomenės sąmoningumą ir jautrumą galime užkirsti kelią nesantaikos kurstymui mūsų šalyje“, - teigia URM atstovai.

Svastika vadinamas kryžius 90 laipsnių kampu užlenktais galais. Pats žodis kilęs iš sanskrito kalbos žodžio „svasti“, reiškiančio „pasveikinimą, sėkmės palinkėjimą“. Tai vienas seniausių grafinių simbolių, naudotų daugelyje kultūrų, taip pat ir baltų. Simbolizavo saulę, ugnį.

Nacistinė Vokietija svastiką panaudojo savo herbe bei vėliavoje. 1920 m. svastiką Adolfas Hitleris patvirtino kaip Vokietijos nacionalsocialistų partijos simbolį. Paties Hitlerio įsivaizdavimu, svastika simbolizavo kovą už arijų rasės viešpatavimą. Dėl to šiais laikais simbolis siejamas visų pirma su nacizmu ir fašizmu. Daugelyje šalių naudoti šį ženklą kaip nacių simboliką draudžia įstatymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.