EUROLYGA 2023

Skaudus mūšis, bet nepražūtingas: Lietuva – Bosnija ir Hercegovina 72:78

Iki paskutinių Europos čempionato B grupės rungtynių pabaigos likus 4 minutėms Lietuvos krepšinio gerbėjų širdys plakė pavojingu sveikatai ritmu. Lietuvos rinktinė prieš bosnius atsiliko 58:74 ir stovėjo ant prarajos ribos.

L.Kleizos tritaškiai mačo pabaigoje išgelbėjo lietuvius nuo milžiniško fiasko.<br>R.Vyšniausko nuotr.
L.Kleizos tritaškiai mačo pabaigoje išgelbėjo lietuvius nuo milžiniško fiasko.<br>R.Vyšniausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas, Tautvydas Mikalajūnas

2013-09-09 18:44, atnaujinta 2018-03-01 11:55

Tačiau bosniai per anksti patikėjo pergale reikiamu didesniu nei 9 taškų skirtumu, o lietuviai patyliukais artėjo ir du Lino Kleizos tritaškiai galutinai sugniuždė arti sensacijos buvusius bosnius.  

Lietuva pralaimėjo 72:78 (18:18, 12:13, 22:26, 19:21), bet mažesnis nei 9 taškų skirtumas atvėrė mūsiškiams kelią į antrąjį Europos čempionato etapą.  

Kartu su lietuviais į kitą etapą pateko dar ir Latvija bei Serbija. Su 3 pergalėmis ir 2 pralaimėjimais lietuviai B grupėje užėmė trečią vietą, antri liko latviai, pirmi – serbai. 

Statistika. Lietuva: L.Kleiza (10 atk. kam.) – 20, M.Pocius – 14, M.Kalnietis (6 rez. perd.) – 11, R.Seibutis – 7, T.Delininkaitis – 6, D.Lavrinovičius ir J.Mačiulis (7 atk. kam.) – po 4, K.Lavrinovičius, R.Javtokas ir D.Motiejūnas po 2. 

 Bosnija ir Hercegovina: M.Teletovičius (7 atk. kam.) – 31 (6/15 trit., 4/5 dvit.), N.Djedovičius – 20, E.Kikanovičius – 10, M.Šutalo – 7. 

Palyginimas.

Lietuva – Bosnija ir Hercegovina 72:78  

Dvitaškių pataikymas: 51 – 58 proc.  

Tritaškių pataikymas: 24 – 27 proc.  

Baudų pataikymas: 67 – 73 proc.  

Atkovoti kamuoliai: 41 – 31  

Rezultatyvūs perdavimai: 9 – 13  

Klaidos: 11 – 9  

Perimti kamuoliai: 0 – 3  

Blokuoti metimai: 1 – 2  

Pražangos: 24 – 28 

Žodžiai.  „Liko 5 lemiamos minutės arba važiuojam namo“, – likus žaisti 5 min. iki mačo pabaigos, minutės pertraukėlės metu sakė J.Kazlauskas. L.Kleiza trenerio žodžius bandė sustiprinti raginimais.

Emocijos. Kai ketvirtojo kėlinio pradžioje M.Teletovičius smeigė dar vieną tritaškį ir bosniai įgijo 8 taškų pranašumą (60:52), atmosfera dar labiau įkaito. Vienas prieš kitą piktai stojo ir apsižodžiavo D.Motiejūnas ir N.Djedovičius. Šis supykdė Lietuvos rinktinės puolėją, kai bandė grubiai išmušti iš jo kamuolį teisėjui jau užfiksavus pražangą.

Rokiruotės. Po pertraukos J.Kazlauskas į aikštę išleido netradicinį penketą – M.Kalnietį, M.Pocių, R.Seibutį ir brolius Lavrinovičius.

Kur broliai? Lietuvos rinktinę į pergalę prieš Juodkalniją vedę broliai Lavrinovičiai per du kėlinius nė sekundei neišbėgo į aikštę. J.Kazlauskas nesuteikė jiems žaidimo laiko ir sukėlė daugybę aplinkinių klausimų. Pirmą kartą aikštėje jie pasirodė po ilgosios pertraukos.

Sprendimas. J.Kazlauskas pirmą kartą šiame čempionate į starto penketą įtraukė dažniau ant suolo nei aikštėje laiką leidžiantį M.Pocių. Gynėjas drąsiai griovė varžovų gynybines užtvaras, pirmasis pelnė rinktinės taškus, iš viso jų per pirmąjį kėlinį surinko 6 ir buvo pakeistas tik paskutinę kėlinio minutę.

Penketas. Rungtynes Lietuva pradėjo tokiu penketu – M.Kalnietis, M.Pocius, J.Mačiulis, L.Kleiza ir J.Valančiūnas.   

Serija. Lietuviai – pergalingame kelyje. Nacionalinė komanda laimėjo tris pastaruosius susitikimus iš eilės – 75:67 nugalėjo Makedoniją, 67:59 palaužė Latviją ir 77:70 po pratęsimo parklupdė Juodkalniją. Čempionato starte lietuvius nuskriaudė serbai (56:63).

Istorija. Lietuvos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės tarpusavyje susitiko draugiškose rungtynėse. Atėnuose lietuviai šventė pergalę 94:73.

Rungtynės    

Lietuviai mačo pradžioje vieninteliai rinko taškus (5:0), tačiau netrukus bosniai atsakė 8 taškais iš eilės – 5:8. Nacionalinę komandą į priekį tempė M.Pocius ir L.Kleiza. Tuo metu bosniai kurį laikė išlaikė trapų pranašumą, bet kėlinys baigėsi aikštėje įsivyravus lygybei – 18:18.

 Antrajame ketvirtyje J.Kazlausko auklėtiniams sunkiai sekėsi įsibėgėti. Bosnija ir Hercegovina taip pat nežibėjo, bet pirmavo 26:23. Lietuvos rinktinė buvo trumpam perėmusi iniciatyvą ir išsiveržusi į priekį (30:27), bet pranašumu džiaugėsi neilgai. Iki didžiosios pertraukos Bosnija ir Hercegovina spėjo susigrąžinti minimalią persvarą – 31:30

 Energingai trečią ketvirtį pradėję lietuviai atitrūko 4 taškais (39:35), tačiau bosniai greitai susigrąžino iniciatyvą – 39:40. Antroje trečio kėlinuko pusėje bosniai įsibėgėjo. Po fantastiško tritaškio jie nutolo 53:48. Prieš ketvirtą kėlinį lietuviai atsiliko 52:57.   

 Ketvirto kėlinio pradžioje M.Teletovičius įspūdingu tritaškiu pasiuntė Lietuvą į nokdauną (52:60), tačiau bosnių lyderis netrukus neprotingai užsidirbo ketvirtą pražangą. Likus žaisti 6 min. lietuvių situacija buvo itin komplikuota – 58:67. J.Kazlauskas bandė gelbėti situaciją ir prašė minutės pertraukėlės, tačiau po jos situacija negerėjo. O dar ir po M.Teletovičiaus tolimos bombos iš maždaug 9 metrų, Lietuva jau vaikščiojo ant prarajos ribos – 58:72.

 Likus mažiau nei 3 min. Lietuva kiek atkuto ir nutraukė 4 minučių taškų badą. Skirtumas šiek tiek mažėjo – 62:74. Tyliai ramiai lietuviai mažino deficitą ir po neįtikėtinai svarbaus L.Kleizos tritaškio likus 1 min. 20 sek. Lietuva sumažino deficitą iki parankaus – 67:74. Mūsiškiai laimėjo atkarpą 9:0. Likus minutei L.Kleiza prametė abi baudas. Tačiau Fortūna šyptelėjo – kamuolį puolime atkovojo baltieji. Netrukus klaidą puolėjas ištaisė taikliu tritaškiu – 70:76. Bosniai paskutinėmis sekundėmis turėjo progą laimėti reikiamu skirtumu, bet M.Teletovičius iš neįtikėtinai tolimos trajektorijos buvo netikslus. Lietuviai nusileido 72:78, bet galėjo krautis lagaminus į Liublianą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.