EUROLYGA 2023

Ukrainiečiai stebisi savo krepšininkų sėkme

Kai Ukrainos rinktinė laimėjo pirmąsias trejas Europos krepšinio čempionato rungtynes, kone labiausiai dėl to stebėjosi patys ukrainiečiai. Ukrainos žurnalistai ir sirgaliai taip įprato prie krepšinio nusivylimų, kad net neįsivaizdavo, jog kartais gali būti kitaip. Tačiau Slovėnijoje yra kitaip. Ukrainos komanda varžybas pradėjo trimis iš eilės pergalėmis, po penkių nesėkmingų bandymų pirmą kartą pateko į antrąjį etapą, o sekmadienį bandys įveikti Lietuvos rinktinę ir prasibrauti į ketvirtfinalį.

Ukrainos komanda varžybas pradėjo trimis iš eilės pergalėmis.<br>AP nuotr.
Ukrainos komanda varžybas pradėjo trimis iš eilės pergalėmis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2013-09-15 14:22, atnaujinta 2018-02-22 04:43

„Jie pateko į istoriją“

„Ukrainos rinktinė Europos čempionate maloniai nustebino ne tik žemyno krepšinio visuomenę, bet ir savo sirgalius. Ukrainos krepšinio mėgėjai net optimistiškiausiuose sapnuose negalėjo įsivaizduoti, kad mūsų komanda varžybas pradės trimis pergalėmis, o vienintelis pralaimėjimas bus garbingas ir patirtas žaidžiant su vienu pagrindinių čempionato favoritų“, - pasibaigus pirmajam etapui Ukrainos krepšininkų rezultatais stebėjosi šios šalies sporto laikraštis „Bolelščik“.

„Kai tavo rinktinė, susidūrusi su siaubinga kritikos lavina ir begale vidaus problemų, anksčiau nei visi čempionai ir favoritai, praktiškai pirmoji visoje Europoje patenka į antrąjį etapą, tai sukelia prieštaringus jausmus. Nuostaba žengia koja kojon su pasididžiavimu, o noras iki debesų aukštinti jos atstovus lenda iš visų skylių – juk iki šiol apie patekimą į antrąjį etapą mes galėjome tik svajoti. Tai mūsų mentaliteto skerspjūvis. Mums nebūna nieko vidutinio: arba superdidvyriai, arba tautos gėda, dėmė ant valstybės vėliavos“, - ir didžiavosi, ir ukrainietiškame mąstyme paaiškinimų ieškojo interneto svetainė „Planeta Basketbol“.

Kad ir kokie būtų jausmai visa Ukrainos krepšinio visuomenė sutiko su sporto dienraščio „Sport-Ekspress v Ukraine“ antrašte: „Jie pateko į istoriją“.

Ukrainos ekipos kelias

Nuostabą ir pasididžiavimą amerikiečio Mike‘o Fratello treniruojami Ukrainos krepšininkai sukėlė pergalingu žygiu Europos čempionato pirmajame etape. A grupėje ukrainiečiai laimėjo trejas pirmąsias rungtynes su Belgija 58:57, Izraeliu 74:67 bei Vokietija 88:83 ir jau po trijų turų buvo gana tvirtai įkėlę koją į antrąjį etapą.

Po poilsio dienos Ukrainos ekipa atkaklioje kovoje nusileido Prancūzijai 71:77, bet paskutinėse pirmojo etapo rungtynėse sutriuškino Didžiąją Britaniją 87:68 ir sutvarkė likusius formalumus. Ukrainos krepšininkus smarkiai atvėsino antrojo etapo startas ir triuškinamas pralaimėjimas Latvijai 51:85. Tačiau tučtuojau atsigavę ukrainiečiai penktadienį nugalėjo Serbiją 82:75.

Dabar Ukrainos komanda turi neblogų galimybių patekti į ketvirtfinalį. Ukrainiečiams sekmadienį reikia arba sulaukti Latvijos rinktinės nesėkmės mače su belgais, arba patiems įveikti Lietuvos krepšininkus.

Svarbiausią tikslą jau pasiekė

Prieš čempionatą Ukrainos rinktinei buvo keliama labai aiški užduotis – patekti į antrąjį etapą. Ukrainiečiai iki šiol penkis kartus dalyvavo žemyno pirmenybėse, bet visus penkis kartus namo buvo išsiųsti jau po pirmojo etapo varžybų.

Rinktinės istorija nenuteikė optimistiškai, tačiau pažvelgę į grupės sudėtį Ukrainos žurnalistai tikėjo, kad šįkart jų komanda gali žygiuoti toliau.

Būtent apie varžovus daugiausia rašė „Sport-Ekspress“ svarstydamas, ar realu patekti į kitą etapą: „Iš pirmo žvilsnio atrodo, kad labai realu. Juk tarp varžovų, vertinant objektyviai, akivaizdžiai aukštesnio meistriškumo – tik Prancūzija ir Izraelis. Bet dėl pastarojo galima pasiginčyti. Dar yra Vokietija, kurios pasirengimas lieka mįslė.

O Belgiją ir Didžiąją Britaniją specialistai pagrįstai priskiria autsaideriams. Jei jau tokiems pralaimėtume... Kita vertus, pažvelgus į pastarųjų metų Ukrainos krepšininkų rezultatus, galima atkreipti dėmesį į dideles problemas žaidžiant su aiškiai silpnesniais varžovais“.

„Apie pergalę turnyre arba „geltonų-mėlynų“ patekimą tarp prizininkų niekas nekalba. Mūsų komanda priskiriama visai ne tvirtiems vidutiniokams, o kai kurie mūsų šalies analitikai prognozuoja didelę nesėkmę. Nacionalinės federacijos vadovai ir trenerių štabas galimybes vertina objektyviai: reikia pabandyti patekti į antrąjį etapą, o po to susiklosčius palankioms aplinkybėms kovoti dėl vietos tarp šešių stipriausių ir kelialapio į pasaulio čempionatą. Tai minimali ir maksimali užduotys“, - tikslus sudėliojo sporto dienraštis „Sport Arena“.

Sąmokslo teorijos

Vis dėlto „Planeta Basketbol“ interneto svetainė Ukrainos rinktinės perspektyvas piešė vien niūriomis spalvomis:

„Užbėgdami į priekį, norime atmesti galimus priekaištus dėl niūrių mūsų tikrovės vertinimų. Prieš pradėdami vaizduotėje piešti spalvingus vienaragius, užduokite sau kelis nesudėtingus klausimus. Ar rugpjūtį žaistose kontrolinėse rungtynėse mūsų rinktinė parodė bent truputį vilčių keliantį žaidimą? Ir svarbiausia – ar Ukrainos krepšinio federacija padarė viską, kad rinktinės sudėtis būtų bent artima optimaliai? Manytina, kad 90 procentų sveikai mąstančių sirgalių į šiuos klausimus atsakys neigiamai“.

Aiškindama savo poziciją, „Planeta Basketbol“ metė šešėlį ant krepšinio federacijos vadovų ir trenerio M.Fratello dėl, jos manymu, abejotino palankumo vienai krepšininkus atstovaujančiai agentūrai: „Pakalbėkime apie rinktinės komplektavimą. Mums nepavyks išvengti vieno pastaruoju metu populiaraus žodžio „Beobasket“. Norėtųsi pamiršti šią Serbijos agentūrą, bet faktai to padaryti neleidžia – lygiai pusė Ukrainos nacionalinės komandos žaidėjų atstovauja Miško Ražnatovičiaus kontorai.

Mes tikrai nepriekaištausime mūsų krepšininkams dėl ryšių su serbais – tame nėra nieko ypatingo. Tuo tarpu ponų Oleksandro Volkovo (Ukrainos krepšinio federacijos prezidento – red.past.) ir M.Fratello norėtųsi paklausti, ar šis pasirinkimas yra atsitiktinis? Ir ar pagrįsta tai, kad M.Ražnatovičiaus klientai Dmytro Glebovas ir Maksymas Pustozvonovas yra rinktinėje, o Denysas Jakovlevas į ją nepakviestas?“

Neteko keturių žaidėjų

Dėl Ukrainos rinktinės galimybių buvo abejojama ir dėl to, kad Slovėnijoje jai tenka verstis be keturių labiausiai patyrusių krepšininkų. Dėl traumų žaisti pirmenybėse atsisakė Serhijus Liščukas ir Oleksijus Pečerovas, o treniruočių stovykloje traumas patyrė Kyrylo Fesenko ir Arturas Drozdovas.

Sprendimą dėl A.Drozdovo treneris M.Fratello priėmė paskutinę akimirką. Šis puolėjas su komanda išvyko į Slovėniją, ir tik ten buvo nuspręsta, kad trauma trukdys A.Drozdovui padėti rinktinei.

Visi šie krepšininkai yra rungtyniavę stipriuose Europos klubuose arba NBA, bet pastaraisiais metais išaugus Ukrainos klubų finansinėms galimybėms grįžo į tėvynę.

Be šios ketveriukės užsienyje yra žaidę vos du į nacionalinę komandą pakviesti krepšininkai: keturis praėjusius sezonus Ispanijoje praleidęs Serhijus Gladyras ir pernai NBA debiutavęs Viačeslavas Kravcovas.

Tiesa, Ukrainos žiniasklaida praradimus vertino labai skirtingai.

„Bet kuris iš šios ketveriukės, būdamas geros fizinės būklės, galėto tapti ne tik starto sudėties žaidėju, bet ir komandos lyderiu“, - rašė sporto laikraštis „Sport Arena“.

„Iš šių žaidėjų šiuo metu rinktinei naudingas gali būti tik S.Liščukas“, - prieštaravo „Planeta Basketbol“.

Tiesa, Ukrainos krepšinio atžvilgiu labai kritiškai nusiteikusios „Planeta Basketbol“ svarstymai vargu ar daug verti. Ši interneto svetainė bandė įtikinti, kad A.Drozdovas nenori žaisti rinktinėje. Ir tai rašė apie krepšininką, kuris nepaisydamas traumos iki paskutiniųjų dienų buvo rinktinės stovykloje.

Trenerio kritikai aprimo

Ukrainos rinktinės pergalės pristabdė kritikos laviną trenerio M.Fratello adresu. Tiek pats amerikietis, tiek jį pakviesti nusprendę Ukrainos krepšinio vadovai buvo daug kritikuojami ir dėl prasto rezultato praėjusiame Europos čempionate, ir dėl krepšinio apžvalgininkų manymu, Senojo žemyno varžyboms netinkamos taktikos.

Vis dėlto po sėkmingo starto šiose pirmenybėse tonas pasikeitė. „Nukelkim kepurę prieš M.Fratello“, - pasiūlė sporto dienraštis „Sport-Ekspress“.

„Ir nors mūsų krepšininkų žaidimui galima pareikšti nemažai pastabų, jie nudžiugino pavydetinu susitelkimu, valia ir teigiamo rezultato siekimu.

Kaip ir numatė treneris M.Fratello, Ukrainos komanda neturi aiškaus lyderio, bet kiekvienose rungtynėse iššaudavo vis kitas atlikėjas. Ko gero, būtent tai buvo sėkmės raktas. Varžovams buvo sunku numatyti, iš kurio žaidėjo laukti nemalonumų. Ir tik S.Gladyras kelia galvos skausmą visiems varžovams...“, - rašė „Sport-Ekspress“.

„Kiekvienose rungtynėse mūsų nacionalinė komanda vis labiau pasitikėjo savimi. Kartu gerėjo ir žaidimas. Akivaizdus M.Fratello darbas. Treneris per du su trupučiu mėnesio sugebėjo iš Ukrainos rinktinės sukurti kovingą kolektyvą. Amerikietis negali savęs pavadinti greito reagavimo į netikėtus iššūkius ekspertu, bet kozirių turi daugiau negu trūkumų. Tai, ko mes – sirgaliai, žurnalistai ir kiti ekspertai – nematėme anksčiau, atsivėrė dabar. Paaiškėjo, kad 17 metų darbo NBA vyriausiuoju treneriu patirtį turintis žmogus gali sėkmingai dirbti ir aukščiausio lygio Europos krepšinyje.

Dabar kritikuoti M.Fratello yra prastas tonas“, - M.Fratello darbą narstė interneto svetainė isport.ua.

Istorinė galimybė

Ukrainos rinktinė dar niekada nežaidė pasaulio čempionate. Todėl šiandien komandą į kovą stums ir istorinė galimybė patekti ten, kur dar nežengė nė vieno nepriklausomos Ukrainos krepšininko koja.

Yra ir dar viena priežastis, kodėl Ukrainai patekti į planetos pirmenybes svarbiau negu kai kitoms šalims.

2015 metais Europos pirmenybės vyks Ukrainoje. Ukrainiečiai į šias varžybas pateko kaip šeimininkai ir jiems nereikės dalyvauti atrankos turnyre. Jei komanda neprasibraus į pasaulio pirmenybes, kitais metais ukrainiečiai nežais jokiose oficialiose varžybose ir jėgas galės išbandyti tik draugiškose rungtynėse.

„Ukrainai kelialapis į planetos pirmenybes – visatos lygio pasiekimas. Be to, tai būtų neįkainojama patirtis prieš namie vyksiantį Europos čempionatą. Nerasite nė vieno krepšininko, kuris nenorėtų susikauti su ispanais, amerikiečiais, argentiniečiais. Tokių kovų patirtis būtų neįkainojama tiek kiekvieno krepšininko karjerai, tiek rinktinės komandiniam žaidimui. Žvaigždės išsidėstė palankiai, bet norint pasinaudoti unikalia proga, būtina maksimaliai blaiviai vertinti tikrovę ir galvoti ne apie jau pasiektus rezultatus, o tik apie savo žaidimo trūkumus“, - patarinėjo „Planeta Basketbol“.

Patirtis būtų išties neįkainojama. Ukrainos rinktinė yra viena jauniausių Europos čempionate (mažesnis amžiaus vidurkis tarp visų 24 komandų buvo tik Serbijos), ir net devyni jos krepšininkai niekada nežaidė aukštesnio lygio klubų varžybose negu Ukrainos lyga ar Europos taurė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.