EUROLYGA 2023

Meksikos krepšinio Titanas pakėlė savo komandą į neregėtas aukštumas

Meksikos krepšinis triumfuoja. Pernai kelialapio į Amerikos čempionatą neiškovojusi, bet paskutinę akimirką diskvalifikuotą Panamos komandą pakeitusi Meksikos rinktinė pirmą kartą tapo žemyno čempione ir po keturių dešimtmečių pertraukos iškovojo teisę žaisti pasaulio pirmenybėse. O Meksikos sporto aistruoliai į padanges kelia savo naująją žvaigždę – Venesuelos sostinėje Karakase vykusiame turnyre varžovus iš kojų vertusį vidurio puolėją Gustavo Ayoną.

Meksikiečiai sensacingai triumfavo Amerikos čempionate, o į pergalę juos vedė anksčiau pašaipų sulaukęs G.Ayonas.<br>AP nuotr.
Meksikiečiai sensacingai triumfavo Amerikos čempionate, o į pergalę juos vedė anksčiau pašaipų sulaukęs G.Ayonas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 16, 2013, 8:46 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:23 AM

Proga nukrito iš dangaus

Kelios pastarosios dienos Meksikos krepšiniui buvo laimingiausios po Antrojo pasaulinio karo. Didžiausios Vidurio Amerikos šalies krepšininkai sekmadienį po beveik 40 metų pertraukos iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybes, o trečiadienį laimėjo paskutines Amerikos čempionato rungtynes ir pirmą kartą istorijoje tapo Naujojo žemyno čempionais.

Lemiamame mūšyje Meksikos rinktinė nugalėjo Puerto Riko komandą 91:89.

Meksikiečiai net neturėjo dalyvauti Amerikos čempionate. Pernai Centrinės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybėse Meksikos komanda užėmė vos penktąją vietą. Tačiau FIBA šiais metais iš visų oficialių varžybų pašalino Panamos krepšininkus, o „FIBA Americas“ jų kelialapį atidavė Meksikos krepšinio federacijai.

Meksikiečiai nepriekaištingai pasinaudojo iš dangaus nukritusia proga, ir pasiekę savo krepšinio svajonę nesiliovė dėkoti aukštesnėms jėgoms.

„Aplinkybės mums susiklostė neįtikėtinai. Mes neturime žvaigždžių, bet esame tikra komanda, - kalbėjo meksikiečių treneris Sergio Valdeolmillosas. – Mūsų tikslas buvo kiekvienose rungtynėse gerinti žaidimą. O įveikę Venesuelą ir Dominikos Respubliką patikėjome, kad galime nugalėti bet kurį varžovą.“

Meksikiečių Titanas

Sakydamas, kad jo komanda neturi žvaigždžių, meksikiečius treniruojantis ispanas buvo nevisai teisus. Vieną ryškią žvaigždę Meksikos rinktinė turėjo. Tai buvo naudingiausiu čempionato žaidėju išrinktas 28 metų vidurio puolėjas Gustavo Ayonas, dėl neįtikėtinos jėgos gavęs Titano pravardę.

Jaunystėje G.Ayonas nebuvo laikomas perspektyviu krepšininku, bet staiga iškilo praėjusio dešimtmečio viduryje, kai būdamas ganėtinai brandaus amžiaus atsiskleidė Chalapos „Halcones“ ekipoje. Titano vedamai „Halcones“ iškovojus du iš eilės Meksikos lygos čempionės titulus, vidurio puolėju susidomėjo ir europiečiai – Ispanijos lygos „Fuenlabrada“ klubas.

G.Ayonas šio klubo aprangą pirmą kartą apsivilko 2009 metų pavasarį.

Meksikiečiui atvykus į Senąjį žemyną, ispanai iš jo dažnai pasišaipydavo dėl nerangumo ir labai prastos technikos. Net elementarius krepšinio elementus G.Ayonas atlikdavo labai prastai. Užtat jo fizinė jėga pranoko vaizduotės ribas. Trūko vienintelio dalyko – kad Titano jėga aikštėje būtų nukreipiama reikiama linkme.

„Fuenlabrada“ treneriams pavyko tai padaryti ir kukli Madrido priemiesčio komanda 2010-2011 metų sezone jau turėjo vieną geriausių ACB lygos vidurio puolėjų.

Į G.Ayoną tučtuojau nukrypo galingiausių šalies klubų žvilgsniai, tačiau nei Madrido „Real“, nei „Barcelona“, nei kuris kitas Europos klubas susitarti su G.Ayonu nespėjo. 2011 metų gruodį „New Orleans Hornets“ vadovai „Fuenlabrada“ klubui paklojo už vidurio puolėją 1,5 mln. dolerių išpirką ir meksikietis išvyko į NBA.

Savo vietos NBA dar nerado

Versti iš kojų varžovus NBA lygoje Titanui kol kas nesiseka. „Hornets“ jau po pirmojo sezono iškeitė brangų, bet lūkesčių nepateisinusį naujoką, o praėjusiame čempionate jis po kelis mėnesius atstovavo „Orlando Magic“ ir „Milwaukee Bucks“ ekipoms.

Atsiskleisti nepavyko nei vienoje, nei kitoje. Vilkėdamas „Magic“ aprangą G.Ayonas pelnydavo 3,6 taško ir atkovodavo 3,3 kamuolio, „Bucks“ – 4,3 taško ir 4,9 kamuolio. Abiejose komandose žaisdavo maždaug 13,5 minutės per rungtynes.

O vasarą vėl pakeitė klubą. Nauja meksikiečio stotele tapo „Atlanta Hawks“.

Europietiški prieskoniai

Amerikos čempionate G.Ayonas buvo neprilygstamas. Jis pelnydavo 17,5 taško (2-oji vieta), atkovodavo 9,2 kamuolio (2-oji vieta), blokuodavo 1,4 metimo (1-oji vieta) ir neturėjo konkurentų naudingiausio turnyro krepšininko rinkimuose.

„Mes neturėjome žaidėjo, kuris galėtų sustabdyti G.Ayoną, - po finalo kalbėjo Puerto Riko rinktinės treneris Paco Olmosas. – Visame turnyre nebuvo žaidėjo, kuris galėtų jį sustabdyti.“

„Mane kviesdami Meksikos krepšinio vadovai pageidavo, kad rinktinės žaidimo stilius taptų labiau europietiškas. Gustavo žaidė Europoje, todėl su juo dirbti buvo lengviau nei su kitais“, - kodėl G.Ayonas pridarydavo tiek bėdų varžovams, paaiškino treneris S.Valdeolmillosas.

Europietis meksikiečių strategas pridūrė esąs patenkintas ir rezultatais, ir komandos žaidimo stiliumi: „Manau, jog mums pavyko ir išsaugoti meksikietiško krepšinio ypatumus, ir įdiegti europietiškų elementų. Ypač gynyboje, kuri tapo tvarkingesnė ir drausmingesnė.“

Tiek treneris, tiek krepšininkai ne sykį pabrėžė pergalės svarbą viso Meksikos krepšinio raidai. „Gavome progą ir ja pasinaudojome. Manau, kad atlikome svarbų darbą visai Meksikai, ir tikiuosi, kad ši pergalė išjudins mūsų sporto šaką. Meksikos krepšiniui reikia struktūrinių permainų. Jos jau pradėtos ir viliuosi, jog dabar jas bus lengviau įgyvendinti“, - dar nenurimus pergalės šurmuliui sakė G.Ayonas.

Trūko NBA žaidėjų

G.Ayono ir jo komandos draugų kelią į viršūnę palengvino tai, kad daugeliui galingiausių Amerikos krepšinio valstybių šiais metais neatstovavo ryškiausios žvaigždės.

Brazilijos komandoje nebuvo nė vieno NBA krepšininko, Argentina iš stipriausios pasaulio lygos prisikvietė tik nepailstantį Luisą Scolą, Dominikos Respublika – tik Francisco Garcią.

Už tai, kad nesugebėjo suburti stipriausios sudėties, brazilai sumokėjo labai brangiai. Jų rinktinė užėmė vos 9-ąją vietą.

Labai sunkiai kapstėsi ir Argentinos komanda. Vis dėlto jai pavyko išspręsti pagrindinę užduotį – argentiniečiai pateko į geriausiųjų ketveriukę ir iškovojo kelialapį į 2014 metų pasaulio pirmenybes. Ten taip pat keliaus Dominikos Respublikos krepšininkai, dvikoje dėl bronzos medalių nusileidę Argentinos rinktinei 93:103.

Kita vertus, šiais metais itin galingas pajėgas sutelkė Kanada, kurios rinktinėje buvo net keturi sutartis su NBA klubais turintys krepšininkai. Tačiau Corey Josephas, Andrew Nicholsonas, Joelas Anthony, Tristanas Thompsonas, anksčiau NBA rungtyniavęs lietuvių kilmės Andy Rautinis ir jų komandos draugai turėjo tenkintis tik 6-ąja vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.