EUROLYGA 2023

Ne visos pergalės Europos čempionate – vertos fanfarų

Liublianoje vykusios Europos krepšinio čempionato kovos daugmaž patvirtino, kad pirmojo etapo rezultatai nebuvo atsitiktiniai. Vis dėlto kai kam pavyko pagerinti žaidimą, o kai kas jau išsikvėpė.

Italijos rinktinės lyderiu turėjęs būti M.Belinelli Slovėnijoje niekaip negali suderinti savo taikiklio.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Italijos rinktinės lyderiu turėjęs būti M.Belinelli Slovėnijoje niekaip negali suderinti savo taikiklio.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 18, 2013, 5:59 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:46 AM

Šešios antrojo etapo dienos neprailgo, o Europos krepšinio čempionatui pasiekus dar vieną tarpinį finišą bilietai namo buvo įteikti dar keturių šalių krepšininkams.

Pretendentų laimėti medalius ratas jau sumažėjo iki aštuonių rinktinių.

„Lietuvos ryte” – žvilgsnis į kovas dėl teisės žaisti ketvirtfinalyje.

Antrojo etapo skrydžiai

1. Lietuvos rinktinė. Pakeliui iš Jesenicių į Liublianą mūsų šalies rinktinę tarsi kas pakeitė.

Pirmajame etape ji patyrė du pralaimėjimus, vargo žaisdama su akivaizdžiai silpnesnėmis komandomis ir tik per plauką negavo bilieto namo, o antrajame iš karto parodė, kad yra subrendusi siekti aukščiausių tikslų.

Slovėnijos sostinėje lietuviai įtikinamai nugalėjo kitą favoritę Prancūzijos komandą, nesunkiai susitvarkė su Belgijos ekipa ir tik mažai lėmusiose rungtynėse su Ukrainos krepšininkais atsipalaidavo, bet vis tiek pratęsė pergalių seriją.

Antrajame etape Jono Kazlausko komanda buvo viena iš dviejų, laimėjusių visas trejas rungtynes. Svarbiausia, žaidė daug lengviau ir daug mažiau vertė jaudintis savo aistruolius.

2. Ante Tomičius. Kroatijos rinktinėje yra nemažai karštakošių krepšininkų, bet ramusis A.Tomičius yra puiki atsvara pernelyg skubantiems.

Čempionato pradžioje ir jis užsikrėsdavo įkarščiu, bet antrajame etape tapo Kroatijos rinktinę stabilizuojančiu žmogumi. Liublianoje kroatų vidurio puolėjas pelnydavo 11,3 taško, atkovodavo 9 kamuolius ir pataikė net 75 proc. dvitaškių. Pastarasis skaičius, palyginti su pirmuoju etapu, pagerėjo vos ne dukart (buvo vos 39,4 proc.).

Tarp čempionate likusių žaidėjų A.Tomičius pirmauja pagal puolant atkovotus kamuolius.

Ir tai nenuostabu: komandos draugai atlieka daug skubotų metimų, o A.Tomičius taiso jų klaidas.

Beje, taiso puikiai. Pirmąjį čempionato mačą pralaimėjusi Kroatijos rinktinė po to pasiekė 7 pergales iš eilės.

3. Mike’as Fratello. Patyręs specialistas iš JAV tarp labiausiai kritikuojamų Ukrainos krepšinio žmonių dar nuo praėjusio Europos čempionato tvirtai užėmė antrąją vietą (daugiau strėlių ukrainiečiai paleisdavo tik į šalies Krepšinio federacijos vadovą Oleksandrą Volkovą).

Tačiau per šias žemyno pirmenybes M.Fratello pritildė kritikus. Jo vadovaujama Ukrainos rinktinė ne tik pirmą kartą savo šalies istorijoje pateko į antrąjį etapą, bet ir pasiekė kitą istorinę aukštumą – prasibrovė į ketvirtfinalį.

M.Fratello nė kiek nesutrikdė net tai, kad pirmose antrojo etapo rungtynėse iš jo auklėtinių šlapios vietos nepaliko Latvijos krepšininkai.

Treneris greitai atkūrė jaunos komandos (šiame turnyre mažesnis amžiaus vidurkis – tik Serbijos) pasitikėjimą savimi ir ji jau kitame ture pasiekė, ko gero, įspūdingiausią pergalę per visą Ukrainos krepšinio istoriją – nugalėjo Serbijos rinktinę.

Antrojo etapo nuopoliai

1. Andrea Trinchieri. Rinktinės trenerio pareigas patikėdami iki tol užsienyje niekada nedirbusiam italui, Graikijos krepšinio vadovai smarkiai rizikavo. Dabar jie gali sakyti, kad rizika nepasiteisino.

Italas jau treniruočių stovykloje ne su visais graikų krepšininkais sugebėjo rasti bendrą kalbą, o Slovėnijoje taip ir nesurado geriausios vietos aikštėje Vassiliui Spanouliui.

Ryškiausia Graikijos žvaigždė tai nepamatuotai dažnai imdavosi iniciatyvos, tai visiškai pranykdavo, o negaudamas kamuolio tapdavo neįprastai nervingas.

Tai vedė graikus į pražūtį. Vieni čempionato favoritų jau pirmajame etape gavo labai skaudų antausį nuo suomių, o Liublianoje nesugebėjo pagerinti žaidimo ir tapti tikra komanda.

2. Latvijos rinktinė. Vos prasidėjus antrajam etapui atrodė, kad Latvijos krepšininkai atliko sunkiausią darbo dalį – sutriuškino Ukrainos komandą, bet paskui suklupo kone lygioje vietoje.

Itin prastai svarbiausias rungtynes sužaidusi Latvijos rinktinė pralaimėjo nuvertintai Belgijos komandai.

Jei prieš čempionatą latviams kas nors būtų pasakęs, kad jie pateks tarp dvylikos stipriausių žemyno komandų, mūsų šiaurės kaimynai tikriausiai būtų atsakę, jog šis rezultatas juos tenkina. Bet aplinkybės susiklostė taip, kad dabar 11-ąją vietą latviai gali vadinti ne laimėjimu, o apmaudžia nesėkme.

3. Marco Belinelli. Italijos rinktinė pateko į ketvirtfinalį, tačiau šio krepšininko žaidimas treneriui Simone Pianigiani ir italų sirgaliams tikriausiai pagadino daug nervų.

„Squadra Azzurra” lyderiu turėjęs būti M.Belinelli Slovėnijoje niekaip negali suderinti savo taikiklio.

Tiesa, Liublianoje jis rinko vidutiniškai po 12 taškų, tačiau jo taiklumas niekam tikęs. Šešis sezonus NBA praleidęs krepšininkas antrajame etape pataikydavo vos 40 proc. dvitaškių ir 25 proc. tritaškių.

Blogiausia, kad netaiklių šūvių virtinės M.Belinelli nepriverčia liautis. Nors nepataiko, jis vis tiek atakuoja labai dažnai ir tampa vos ne šeštuoju varžovų komandos žaidėju.

Italų laimei, jų komandoje per kiekvienas rungtynes atsiranda taiklesnių ir patikimesnių.

Asmeninės statistikos lyderiai

Rezultatyvumas. 1. J.Tayloras (Švedija) – 21,2 tšk., 2. M.Teletovičius (Bosnija ir Hercegovina) – 21, 3. N.Džedovičius (Bosnija ir Hercegovina) – 17,8, 4. B.McCalebbas (Makedonija) – 17,6, 5. B.Bogdanovičius (Kroatija) – 17,5, 6. T.Parkeris (Prancūzija) – 17,3, 7. J.Vesely (Čekija) ir R.Benzingas (Vokietija) – po 17,8, 9. T.Rice’as (Juodkalnija) – 16,8, 10. N.Krstičius (Serbija) – 16,7, ... 61. M.Kalnietis – 9,9, ... 63. L.Kleiza – 9,8. Į dešimtuką patenka tik trys antrajame etape žaidusių komandų krepšininkai.

Atkovoti kamuoliai. 1. J.Vesely – 11,2, 2. T.Pleissas (Vokietija) – 11, 3. A.Tomičius (Kroatija) – 8,4, 4. M.Gasolis (Ispanija) – 8, 5. P.Antičius (Makedonija) – 8, ... 21. J.Valančiūnas – 6.

Rezultatyvūs perdavimai. 1. H.Schaffartzikas (Vokietija) – 6,8, 2. G.Cincadzė (Gruzija) – 5,8, 3. L.Koszarekas (Lenkija) – 5,6, 4. M.Kalnietis – 5,5, 5. A.Švedas (Rusija) – 4,8.

Perimti kamuoliai. 1. N.Džedovičius – 2,6, 2. V.Fridzonas (Rusija) – 2,3, 3. J.Vesely – 1,8, 4. G.Cincadzė – 1,6, ... 49. J.Mačiulis – 0,8.

Blokuoti metimai. 1. M.Gortatas (Lenkija) – 2, 2. M.Cusinas (Italija) – 1,8, 3. M.Begičius (Slovėnija) – 1,6, 4. T.Pleissas – 1,6, 5. A.Ajinca (Prancūzija) – 1,5, ... 8. J.Valančiūnas – 1.

Klaidos. 1. J.Tayloras – 4,4, 2. V.Spanoulis (Graikija) – 4,2, 3. J.Jerebka (Švedija) ir A.Švedas – po 3,4, 5. P.Koponenas (Suomija) – 3,4, ... 11. M.Kalnietis – 2,6.

Dvitaškių taiklumas. 1. G.Šermadinis (Gruzija) – 63,6 proc., 2. T.Parkeris – 63,2, 3. Y.Bourousis (Graikija) – 62,7, 4. A.Ajinca – 60,7, 5. J.Vesely – 59,7, ... 20. M.Kalnietis – 50,9.

Tritaškių taiklumas. 1. N.Giffey (Vokietija) – 70 proc., 2. E.Arslanas (Turkija) – 64,3, 3. P.Guntheris (Vokietija) – 60, 4. D.Lorbekas (Slovėnija) – 58,3, 5. A.Nissimas (Izraelis) – 55,6, ... 29. L.Kleiza – 40,7.

Baudų taiklumas. 1. A.Gentile (Italija) – 92,6 proc., 2. Y.Bourousis – 87,5, 3. E.Kikanovičius (Bosnija ir Hercegovina) – 85,7, 4. T.Rice’as – 84,6, 5. J.Janičenokas (Latvija) – 82,1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?