EUROLYGA 2023

T.Parkeris ir X faktoriai Prancūzijos rinktinėje

Lrytas.lt spec. korespondentas, Liubliana

T.Parkeris per rungtynes pelno po 19,7 taško.<br>AP nuotr.
T.Parkeris per rungtynes pelno po 19,7 taško.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

2013-09-22 15:48, atnaujinta 2018-02-21 22:31

Prancūzijos rinktinė - ne tik Tony Parkeris. Taip, po 19,7 taško pelnantis vikrusis gynėjas yra neabejotinas Prancūzijos komandos lyderis ir ryškiausia žvaigždė, tačiau inteligentiškojo trenerio Vincento Collet ekipoje yra ir daugiau pavojingų ginklų. Kokių? Lietuvos rinktinės varžovas Europos čempionato finale - skauto Beno Matkevičiaus akimis.

Kaip sustabdyti T.Parkerį?

Norint sustabdyti ar pristabdyti T.Parkerį turi rizikuoti, prašant komandos draugo pagalbos. T.Parkeris jau daug metų NBA yra lyderis pagal pelnomus taškus trijų sekundžių zonoje. Jis iš ten pataiko daugiau nei vidurio puolėjai.

Jis su savo technika, judesiais prasiveržia iki pat krepšio, iš kur ir pelno taškus. Mūsų tikslas bus dviejų žaidėjų pagalba jį sustabdyti, kad jis nepasiektų trijų sekundžių zonos.

T.Parkeris yra gynėjas, kuris valdo kamuolį. Todėl jį sustabdyti yra nepaprastai sunku ir dėl taktikos, ir dėl to, kaip jis prasiveržinėja, todėl gerai gintis turės visa komanda, o ne tik tiesioginis jo oponentas.

Pavyzdžiui, pusfinalio rungtynėse su Ispanija J.M.Calderonas bandė jį uždengti, bet T.Parkeris vis tiek gaudavo kamuolį. Todėl reikia dviem ar net trim žmonėms bandyti jį uždengti, kitaip bus sunku.

Rungtynių pabaigoje jis jau buvo pavargęs, ir nenulėmė rungtynių, tačiau iki tol laiko jis jau buvo pelnęs daug taškų. Kojos jau jau nenešė, metimai skriejo pro šalį, buvo klaidų - todėl ir mums reikės jį nuvarginti, duoti kuo daugiau darbo gynyboje, kad nebūtų šviežias puolime. Nereikia leisti, kad jis jaustų, jog valdo situaciją. Ją valdyti turime mes.

Kiti lyderiai

Be abejo, T.Parkeris yra komandos lyderis. Lemiamais rungtynių momentais jis imsis atsakomybės ir ieškos galimybių atlikti savo metimus. Pagal statistiką matosi, kad jis labai aktyvus puolime - jo rezultatyvių perdavimų skaičius šiame čempionate mažėja, o taškai - didėja.

Prancūzijos rinktinėje viskas sukasi aplink jį. Tačiau nereikia pamiršti ir kitų žaidėjų, tokių kaip Borisas Diaw ir Nicolas Batumas. Pastarasis kol kas nerodo tokio žaidimo, kokį jis gali demonstruoti. Gynyboje šis žaidėjas yra labai svarbus. Tikimės, kad finale neatsiskleis visi jo talentai.

B.Diaw yra savotiškas Prancūzijos rinktinės X faktorius - jis klijuoja komandos žaidimą, protingai skirsto kamuolius, gerai ginasi. Turėsime aktyviai prieš jį gintis ir neleisti jam atiduoti kamuolio kertantiems varžovų žaidėjams.

Rinktinės trenerio V.Collet filosofija

Žinoma, žaidimas sukasi aplink T.Parkerį. Jis ir B.Diaw yra pagrindiniai žmonės jo krepšinio sistemoje. Todėl juos reikia atjungti nuo komandos.

Apskritai, trenerio sistemoje yra labai daug judesių, daug kirtimų, kirtimais su užtvaromis bandant pritraukti gynėją.

Tai, kad šios komandos jau kartą susitiko čempionate, tiek daug nereiškia, kaip galbūt visi galvoja. Dabar bus kova dėl aukso, todėl kitų progų nebus. Bus kitokios emocijos, kitoks žaidimas. Abi komandos turės aukotis ir negalės taupytis ar galvoti apie kitas rungtynes. Daugiau jų paprasčiausiai nebus.

Man atrodo, kad laimėti prieš komandą, kurią jau įveikei čempionate, yra sunkiau. Bus labai nelengva. Žinoma, tos pirmos rungtynės analizei padeda, bet varžovai juk taip pat turi tokią pačią informaciją.

Prancūzijos rinktinės atletiškumas

Gynyboje jie ir remiasi tuo atletiškumu - ilgos, greitos rankos, didžiuliai šuoliai padeda jiems blokuoti varžovų metimus, kovoti dėl kamuolių.

Bet pirmosiose rungtynėse mes tinkamai ir agresyviai atsakėme į tokį agresyvų jų žaidimą ir tai pasiteisino. Tikimės, kad finale savo agresyvumu perlaušime jų gynybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.