EUROLYGA 2023

Tarp gėdą Lietuvai darančių tamsuolių – ir Seimo narė

„Jei ne tos prancūzų beždžionės“, „Manau, kad Lietuvą įveikė Angola“, „Sveikinimai auksiniams Afrikos negrams“, „Pasirodo, kad beždžionės gali žaisti krepšinį, sveikinimai negrams“, - tokius rasizmo kupinus įrašus oficialioje „FIBA Europe“ paskyroje socialiniame „Facebook“ tinkle po Europos krepšinio čempionato finalo paliko ne vienas lietuvis. Dar daugiau emocijų liejosi ir privačiuose „Facebook“ profiliuose. Lrytas.lt skaitytojas užfiksavo, kad prie tamsuolių prisidėjo ir Seimo narė Dangutė Mikutienė.

Liublianoje per lemiamas Europos čempionato rungtynes Prancūzijos krepšininkai 80:66 įveikė Lietuvos rinktinę.<br>AP nuotr.
Liublianoje per lemiamas Europos čempionato rungtynes Prancūzijos krepšininkai 80:66 įveikė Lietuvos rinktinę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2013, 1:46 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:55 PM

Ji „Facebook“ paskyroje parašė:

„Sveikinu Lietuvos komandą su sidabro medaliais! Jūs esate šaunuoliai ir tikri kariai! Jūs esate nacionalinė rinktinė – Lietuvos komanda, ne iš kolonijų, ne iš užkariautų teritorijų – jūs iš mažos ir karingos tautos, jūs iš Lietuvos!“, - rašė D.Mikutienė.

Apie Seimo narės komentarą portalui lrytas.lt pranešė skaitytojas. Jis informavo, kad dėl šių žodžių jau kreipėsi į Vyriausybės ir Seimo Etikos tarnybas.

Sekmadienio vakarą Liublianoje per lemiamas Europos čempionato rungtynes Prancūzijos krepšininkai 80:66 įveikė Lietuvos rinktinę.

Kol sidabro medalius iškovojusiems Lietuvos krepšininkams komplimentus sutartinai žarstė ir kitų šalių žiniasklaida, ir čempionais tapę prancūzai, kai kurie Lietuvos rinktinės sirgaliais save vadinantys tautiečiai užtraukė gėdą visai šaliai.

Užgauliojo socialiniuose tinkluose

Socialiniuose „Facebook“ ir „Twitter“ tinkluose pirmadienio rytą visa Europa daugiau aptarinėjo jau ne Lietuvos rinktinės žaidimą, o neapykanta ir rasizmu dvelkiančius Lietuvos piliečių pasisakymus.

„Lietuva lyg tyčia dabar pirmininkauja Europos Sąjungai, bet, regis, net jos jaunoji karta dar supančiota sovietinių įpročių“, - piktinosi populiarios Prancūzijos radijo stoties „Europe 1“ žurnalistė, perskaičiusi apgailėtinus lietuvių įrašus „FIBA Europe“ paskyroje.

Kol Lietuva ruošiasi iš Slovėnijos grįžtančių krepšininkų sutiktuvėms, prie viešo gėdos stulpo pirmiausiai derėtų išrikiuoti tuos, kurie prieš visą Europą išniekino po sunkios kovos aikštėje iškovotus sidabro medalius.

Įžeidimai - ir futbolininkams

 Lietuvių rasistų užgauliojimų prancūzai sulaukė ne pirmą kartą. 2007 metais per Europos futbolo čempionato atrankos rungtynes Kaune lietuviai iškėlė plakatą, kuriame buvo vaizduojamas prancūzų vėliavos spalvomis padengtas Afrikos žemynas, su užrašu „Sveiki atvykę į Europą“.

Tuomet į tuometinį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentą Liutaurą Varanavičių kreipėsi futbolo sirgaliai, kurie buvo vieni iniciatorių. Jie apgailestavo, kad buvo ne taip suprasti.

Už šį rasistinį išpuolį UEFA skyrė LFF 31 tūkstančio litų baudą. 

Lrytas.lt pateikia keletą Lietuvos rasistų padarytų įrašų „FIBA Europe“ paskyroje „Facebook“ tinkle:

„Congratulations for the gold african niggas“, - teigė Paulius Tūtoraitis.

„Congratulations Africa“, - Lauris Želamskis.

„Africa > Europe today“, - Deividas Marcinkus.

„Looks like monkeys can play basketball, congratulations nigers“, - Elijus Breiva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.