EUROLYGA 2023

V.Garastas: „Nebeliko kovotojų – visi silpni palikę, nes per gerai gyvena“

„Nesuprantu, kas čia darosi“, - paklaustas apie Lietuvos krepšinį sudrebinusį pasitraukimų vajų, atsakė buvęs treneris ir šalies krepšinio vadovas Vladas Garastas. Trečiadienį Lietuvos krepšinio federaciją (LKF) palikti nusprendė prezidentas Arvydas Sabonis, viceprezidentas Antanas Guoga, vykdomasis direktorius Paulius Motiejūnas ir nacionalinės komandos treneris Jonas Kazlauskas.

V.Garastas stebisi pastaraisiais įvykiais ir sako, kad nebeliko kovotojų - visi greitai nuleidžia rankas.<br>P.Lileikio nuotr.
V.Garastas stebisi pastaraisiais įvykiais ir sako, kad nebeliko kovotojų - visi greitai nuleidžia rankas.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Oct 3, 2013, 1:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:06 PM

„Situacija keista. Visi atsistatydina, mėto komentarus įvairius. Nebesuprantu aš jau. Nebėra kovotojų - visi kažkokie silpni palikę. Kur kas nutinka ir tuoj pat purkštauja. Per gerai gyvena“, - teigia V.Garastas, kuris 1992-1997 metais treniravo Lietuvos rinktinę, o nuo 2003 metų iki 2011-ųjų ėjo LKF prezidento pareigas.

V.Garastas apie susidariusią situaciją portalui lrytas.lt kalbėjo atvirai. Pasak jo, trauktis po žiniasklaidos kritikos A.Sabonis neturėtų, o J.Kazlauskui nereikėtų kaltinti LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, nes asmeniniai reikalai negali būti aukščiau už valstybinius.

- Ilgai sukotės krepšinio virtuvėje – buvote ir treneris, ir prezidentas. Kaip jūs vertinate permainas LKF vadovybėje? - lrytas.lt paklausė V.Garasto.

- Aš negaliu suprasti, kas čia vyksta. Jeigu kažkas, kažkur spaudoje kažką parašė ir tai vadinama tokia didele intriga, tai belieka visus žurnalistus sunaikinti, priversti portalus ir laikraščius gražiai rašyti, himnus visokius pateikinėti. Man ši situacija – labai keista.

- O galbūt kritika žiniasklaidai – tik A.Sabonio priedanga? Gal jis turėjo kitų motyvų?

- O kas čia dar gali slypėti? Ar komanda buvo apnuodyta? Teisėjai nupirkti? Juk Europos čempionate rezultatas buvo aukštas. Juk nebuvo tokios kritikos, kaip, pavyzdžiui, rusai grįžo, ar kitos fiasko patyrusios komandos.

Tada suprasčiau, kad galime sakyti, jog vyksta intrigos ir kenkiama darbui ar panašiai. O dabar komanda užtikrintai aprūpinta, viskas padaryta aukščiausiu lygiu. Tačiau vis tiek sako, kad mes nebegalime dirbti. Tai sakykite, ko dar reikia?

- Ar jums A.Sabonio ir J.Kazlausko pasitraukimas buvo netikėtas?

- Netikėta nebuvo. Juk ne kartą kalbėjo apie tai. Viskas prasidėjo po to, kai po rungtynių su bosniais, kurias pralaimėjome, portalas basketnews.lt parašė tą straipsnį. Iš penkių mačų rinktinė buvo pralaimėjusi du. Tai ką, žiniasklaida negali parašyti nieko? Apie mane aštuonerius metus rašė, kritikavo. Buvo ir teisybės, ir kitų dalykų. Na ir kas?

O dabar – tokie dalykai.

Štai - rinktinę treniravo Ramūnas Butautas ir Rimas Kurtinaitis. Buvo ir trečia vieta, ir ketvirta olimpiadoje. Vėliau pralaimėjo ir atsistatydino. Tada ir pasirodė daugybė straipsnių, kad man reikėtų atsistatydinti ir panašiai.

Juk niekas nemetė nei A.Sabonio, nei J.Kazlausko. Tik dirbkit. Trenerio kelias niekada nebus klotas rožėmis. Būna ir pakilimų, ir nusileidimų. Nežinau tokio stratego, kuriam visada sektųsi. Todėl ir kritikos visada bus.

Dabar čia toks keistas dalykas nutiko. Juk žaidė dėl žmonių ir žiūrovų. Ir žiūrovai juk gali pareikšti savo nuomonę. Lygiai taip pat gali padaryti ir žurnalistas. Tai reikia suprasti.

- Jonas Kazlauskas pareiškė, kad jam nepatinka Mindaugas Balčiūnas ir teigė, kad šis užsakinėjo straipsnius prieš jį. Ką jūs manote apie šią situaciją?

- Tas M.Balčiūnas suranda pinigus iš kurių J.Kazlauskas gyveno. Jis paramos ieško, stengiasi pritraukti rėmėjus. J.Kazlauskas tiesiog užmiršo, kas jį remia. Ar pinigai iš dangaus nukrito? Nuo medžių juos nuraškė?

- Štai M.Balčiūnas sako, kad J.Kazlauskas vadovaujasi asmeniškumais.

- Taip yra dar nuo senų laikų. Nepatinka J.Kazlauskui M.Balčiūnas ir viskas. Tačiau asmeninių ambicijų nereikia statyti aukščiau už valstybines.

- Kaip manote, ar iš šalies ši situacija nekenkia Lietuvos, kaip krepšinio šalies, įvaizdžiui?

- Šitą pasakyti sunku. Tiesiog man keista situacija. Visi atsistatydina, mėto komentarus įvairius. Nebesuprantu aš jau. Nebėra kovotojų - visi kažkokie silpni palikę. Kur kas nutinka ir tuoj pat purkštauja. Per gerai gyvena.

Ketvirtadienį 17 val. 20 min. Speciali „Lietuva tiesiogiai“ laida - apie konfliktą krepšinio federacijoje. Studijoje kalbės M.Balčiūnas ir A.Guoga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.