EUROLYGA 2023

Lietuvių desantas Europoje – nuo Turkijos iki Airijos

Praėjusį savaitgalį daugelyje Europos šalių prasidėjo naujojo sezono nacionalinės krepšinio varžybos, kuriose į kovą stojo ir didelis būrys Lietuvos krepšininkų.

Bilbao klube rungtyniaujantis A.Kavaliauskas (juoda apranga) turėjo progos išmėginti jėgas su NBA žaidėjais.<br>AP nuotr.
Bilbao klube rungtyniaujantis A.Kavaliauskas (juoda apranga) turėjo progos išmėginti jėgas su NBA žaidėjais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Oct 8, 2013, 9:24 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:24 AM

Linas Kleiza ir Stambulo „Fenerbahce” pateko į Turkijos taurės finalo aštuonetą, Antanas Kavaliauskas ir „Bilbao” buvo sutriuškinti Ispanijos supertaurės pusfinalyje, bet abu lietuviai įmetė po 9 taškus į NBA komandų krepšį.

Tokie buvo įdomiausi praėjusio savaitgalio įvykiai užsienio klubuose žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams.

Išbandymas. Dvi Lietuvos krepšininkų turinčios Europos ekipos sezono pradžioje gavo progą išmėginti jėgas su NBA klubais. Nors europiečiai šias rungtynes pralaimėjo, sirgaliai tiek Stambule, tiek Bilbao išvydo vos ne lygiaverčių varžovų kovas.

Šeštadienį NBA atmosferą pajuto Stambulas, kur vietos „Fenerbahce” pralaimėjo 2012 metų finalininkei „Oklahoma City Thunder” ekipai 82:95.

Šiais metais iš NBA į Europą grįžęs ir „Fenerbahce” aprangą apsivilkęs L.Kleiza žaidė 26 min. ir pelnė 9 taškus (1/7 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 4/4 baudų).

Sekmadienį „Bilbao” klubas priėmė vieną silpniausių NBA komandų „Philadelphia 76ers” ir jai nusileido 104:106. Bilbao ekipos vidurio puolėjas A.Kavaliauskas per 31 min. pelnė 9 taškus (4/8 dvitaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius.

Taurė. Turkijoje praėjusią savaitę vyko šalies taurės pirmojo etapo rungtynės. Šiame etape 16 komandų yra suskirstytos į keturias grupes, o dvi geriausios kiekvienos grupės komandos gauna kelialapį į finalo aštuonetą, kurio varžybos vyks kitų metų pradžioje.

Pirmąjį tikslą nesunkiai pasiekė „Fenerbahce” ekipa, kurioje per taurės rungtynes debiutavo L.Kleiza. „Kanarėlės” įveikė Bursos „Tofas” 87:76, Konijos „Selcuk” 74:69, Edirnės „Olin” 98:54 ir C grupėje užėmė 1-ąją vietą.

L.Kleiza žaidė pirmose ir trečiose rungtynėse, aikštėje praleido 42 minutes, pelnė 19 taškų ir atkovojo 4 kamuolius.

Į finalo aštuonetą taip pat pateko „Tofas”, Stambulo „Galatasaray”, Stambulo „Besiktas”, Ankaros „Turk Telekom” ir Stambulo „Anadolu Efes”.

„Trabzonspor” ekipa, į kurią perėjo Mindaugas Katelynas, varžybas pradės tik pirmadienį. „Trabzonspor” pateko į D grupę, kurios komandos laukė, kol iš Vilniaus grįš Eurolygos atrankos turnyre dalyvavusi Bandirmos „Banvit”.

„El Clasico”. Ispanijos lygos sezono atidarymo prizą – šalies supertaurę – iškovojo Madrido „Real” klubas. Madridiečiai keturių komandų turnyro finale nugalėjo „Barcelona” ekipą 83:79.

Neutralioje teritorijoje Vitorijos mieste vykusiame amžinų varžovų mūšyje buvo labai karšta. Antrajame kėlinyje, „Real” pirmaujant 35:26, kilo masinis susistumdymas, po kurio iš aikštės buvo pašalintas madridiečių gynėjas Jaycee Carrollas.

„Real” atkeršijo varžovams geresniu žaidimu. „Karališkasis” klubas beveik visą laiką pirmavo, atlaikė „Barcelona” šturmą ketvirtojo kėlinio pabaigoje, kai skirtumas sumažėjo iki 2 taškų, ir išplėšė sunkią pergalę.

Naudingiausiu turnyro krepšininku buvo išrinktas „Real” gynėjas Sergio Rodriguezas.

Lietuvis. Pusfinalyje „Real” krepšininkai sutriuškino „Bilbao” ekipą 100:61. „Bilbao” vidurio puolėjas A.Kavaliauskas žaidė 21,5 min. ir pelnė 9 taškus (4/5 dvitaškių, 1/1 baudos).

Pralaimi. Per du pirmuosius turus mažai priežasčių džiaugtis turėjo Vokietijos lygoje žaidžiantys lietuviai.

Brėmerhafeno „Eisbaren” su Adu Juškevičiumi ir Tryro TBB su Laurynu Samėnu praėjusią savaitę patyrė po du pralaimėjimus ir tik Bonos „Telekom” su Benu Veikalu ir Donatu Zavacku pavyko išplėšti vieną pergalę.

„Telekom” sekmadienį svečiuose 77:76 nugalėjo Tiubingeno „Tigers” krepšininkus. B.Veikalas pelnė 13, D.Zavackas – 10 taškų.

Kiti du lietuviai sekmadienį žaidė labai prastai. A.Juškevičius pataikė tik 2 iš 10 metimų ir surinko 5 taškus („Eisbaren” pralaimėjo Ulmo „Ratiopharm” 47:87), L.Samėnas nepataikė nė vieno iš 5 metimų ir pelnė 2 taškus (TBB nusileido Braunšveigo „Phantoms” 58:67).

Favoritai. Sekmadienį Vokietijoje įvyko ir mačas tarp abiejų Eurolygoje žaidžiančių šios šalies komandų. Debiutuoti svarbiausiame žemyno turnyre besirengiantis Miuncheno „Bayern” savo aikštėje pranoko Eurolygos senbuvę Bambergo „Brose” ekipą 84:74.

Adrija. Nesėkmingai Adrijos lygos varžybas pradėjo Liublianos „Olimpija” komanda, kuriai atstovauja Deividas Gailius.

„Olimpija” praėjusią savaitę iškovojo Slovėnijos supertaurę (įveikė Aleksandaro Džikičiaus treniruojamą Novo Mesto „Krka” 63:60), bet pirmoji išvyka žaisti regioninės lygos varžybų baigėsi labai liūdnai. „Olimpija” beviltiškai pralaimėjo Skopjės MZT ekipai 60:79.

D.Gailius surinko 11 taškų, o varžovų gretose labiausiai pasižymėjo Makedonijos rinktinės žaidėjai Damjanas Stojanovskis ir 36 metų Todoras Gečevskis. Jie įmetė po 16 taškų.

Airija. Tarp Europos šalių pirmojoje pakopoje žaidžiančių užsienio komandų daugiausia lietuvių turi Dublino „Inter”.

Šią ekipą prieš kelerius metus įkūrė Airijoje gyvenantys išeiviai iš Lietuvos. Jie iš pradžių varžėsi Airijos antrojoje lygoje, o praėjusį savaitgalį „Inter” pradėjo savo antrąjį sezoną stipriausioje lygoje.

Patekusi tarp stipriausiųjų „Inter” nepakeitė savo veido. Dauguma komandos žaidėjų ir toliau yra lietuviai, o pirmose šio čempionato rungtynėse „Inter” atstovavo tik trys ne iš Lietuvos kilę krepšininkai.

Tačiau sezono startas lietuviams nebuvo sėkmingas. Šeštadienį jie pralaimėjo Dublino „Killester” ekipai 61:79.

Rezultatyviausiai „Inter” komandoje žaidė Aurimas Statkus (21 taškas) ir Mindaugas Tamušauskas (15).

Geografija. Praėjusią ar užpraeitą savaitę nacionalinės pirmenybės ir regioninių lygų varžybos prasidėjo maždaug pusėje Europos šalių.

Lietuvos krepšininkai oficialų sezoną pradėjo dvylikos žemyno valstybių pirmosios pakopos varžybose.

Legionierių iš mūsų šalies turi Vokietijos, Rusijos, Slovėnijos, Latvijos, Estijos, Rumunijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Austrijos, Šveicarijos, Danijos ir Airijos klubai.

Nemažai stipriausių žemyno lygų startui dar tiktai rengiasi. Pirmojo turo rungtynės kol kas nesužaistos Ispanijoje, Italijoje, Turkijoje, Graikijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Izraelyje ir dar keliose šalyse.

Kur ieškoti lietuvių

Šalys, kuriose jau prasidėjo nacionalinės pirmenybės ar regioninių lygų varžybos.

Vokietija. Bonos „Telekom”: Benas Veikalas (30 m., 192 cm), Donatas Zavackas (33, 203; praėjusį sezoną žaidė Rygos VEF).

Brėmerhafeno „Eisbaren”: Adas Juškevičius (24, 194; Kauno „Žalgiris”).

Tryro TBB: Laurynas Samėnas (24, 192; „Šiauliai”).

Rusija. Krasnodaro „Lokomotiv”: Simas Jasaitis (31, 202), Mantas Kalnietis (27, 195).

Slovėnija. Liublianos „Olimpija”: Deividas Gailius (25, 200; Klaipėdos „Neptūnas”).

Latvija. Rygos VEF: Tomas Delininkaitis (31, 190; Čerkasų „Mavpy”).

„Saldus”: Mindaugas Stašys (27, 180; Kauno „LSU-Baltai”).

Estija. Tartu „Rock”: Augustas Pečiukevičius (21, 192; „Pärnu”).

Rakverės „Tarvas”: Giedrius Gustas (33, 190; „Neptūnas”), Laurynas Mikalauskas (28, 205; „Neptūnas”).

Rumunija. Tirgu Murešo „Mureš”: Vaidotas Pečiukas (31, 199).

„Timišoara”: Vaidotas Volkus (28, 202; Panevėžio „Lietkabelis”).

Švedija. Sioderteljės „Kings”: Mantas Griškėnas (28, 200; Sibiu „Atlassib”).

Didžioji Britanija. Gilfordo „Surrey United”: Ignas Šijanas (23, 191; Anykščių „KKSC-Volupis”).

Austrija. Vienos „Zepter”: Arnas Labuckas (26, 205; „Prienai”)

Fiurstenfeldo „Panthers”: Petras Baločka (26, 202; „Chalans”).

Traiskircheno „Lions”: Pranas Skurdauskas (25, 208; Baro „Mornar”).

Šveicarija. Bazelio „Starwings”: Povilas Čukinas (30, 210; „Chalans”), Adomas Drungilas (23, 204; „Lietkabelis”), Rokas Ūzas (25, 202; Prizreno „Bashkimi”), Arūnas Vasiliauskas (28, 201; „LSU-Baltai”).

Danija. „Horsens”: Edgaras Kvedaravičius (20, 191).

Airija. Dublino „Inter”: Mažvydas Čepliauskas, Audrius Dimčiukas, Remigijus Dimčiukas, Romas Eidukas, Laimonas Jonaitis, Aurimas Statkus, Mindaugas Tamušauskas, Giedrius Trakauskas.

Ispanijos antroji lyga. Hueskos „Penas”: Marius Grigonis (19, 198; Kauno „Žalgiris-2”).

„Melilla”: Deividas Bušma (26, 212; Logronjo „Knet”).

Leridos „Forca”: Osvaldas Matulionis (22, 200; „Pärnu”).

Malagos „Clinicas Rincon”: Tautvydas Sabonis (21, 203).

Ispanijos trečioji lyga. „Azpeitia”: Gediminas Žylė (24, 210; Kėdainių „Nevėžis”).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.