EUROLYGA 2023

Eurolygos sezono intrigos – per trijų čempionų prizmę

Eurolygos scenos uždanga atidengiama šiandien. Kuris klubas ir kurie krepšininkai kitų metų gegužę galėtų džiaugtis svarbiausiais sezono titulais? „Lietuvos ryto” kalbinti trys Eurolygos čempionai turi savų favoritų, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2013-10-16 08:50, atnaujinta 2018-02-21 03:24

Dvejomis rungtynėmis šį vakarą prasideda naujasis Eurolygos sezonas, kuriame tarp 24 komandų antrus metus iš eilės žais ir du Lietuvos klubai.

Eurolygos atrankos turnyro laimėtojas „Lietuvos rytas” stipriausią žemyno krepšinio turnyrą pradeda rytoj maču Vilniaus „Siemens” arenoje su Atėnų „Panathinaikos”.

1999 metais Eurolygą laimėjęs Kauno „Žalgiris” startuos penktadienį dvikova namie su Madrido „Real” klubu.

„Lietuvos rytas” elitinio turnyro išvakarėse pateikė po penkis klausimus trims Eurolygos čempionams – Ramūnui Šiškauskui, Mindaugui Žukauskui ir Tomui Masiuliui apie svarbiausias šio sezono intrigas.

1. Kas laimės Eurolygą?

Pirėjo „Olympiakos” krepšininkai gins 2012 ir 2013 metais laimėtą Eurolygos čempionų titulą, bet Graikijos klubas vėl nėra laikomas ryškiu favoritu.

„Čempionas tikrai nebus Lietuvos klubas, – nusijuokė M.Žukauskas, su „Žalgiriu” kėlęs Eurolygos taurę 1999 metais. – Pretendentai vis tie patys: Maskvos CSKA, Madrido „Real”, „Barcelona”. „Olympiakos” kažkodėl visi vis atmeta, o jis ima ir laimi. Tačiau aš atmesčiau Pirėjo klubą ir šiemet.”

Ir R.Šiškauskas, ir T.Masiulis buvo kiek atsargesni – „Olympiakos” į favoritų sąrašą įtraukė.

„Visada viršūnėje yra tos pačios komandos: „Barcelona”, CSKA, „Olympiakos”, „Panathinaikos”. Turėtų laimėti kuri nors iš jų, tačiau sunku nuspėti, kaip kuri atrodys sezono pabaigoje”, – kalbėjo R.Šiškauskas, Eurolygą laimėjęs ir su Atėnų „Panathinaikos”, ir su Maskvos CSKA.

„Olympiakos”, „Real”, „Barcelona”, CSKA. Be to, galingas ekipas buria Turkijos klubai. Šiemet Stambulo „Fenerbahce” kelia ypač aukštus tikslus”, – pažymėjo 1999 metų auksinio „Žalgirio” puolėjas T.Masiulis.

2. Kuri komanda nustebins?

Pastaruosius dvejus metus į Eurolygos finalo ketverto turnyrus pateko tie patys 5 klubai.

CSKA per 10 pastarųjų metų pusfinalyje žaidė net 9 kartus.

Tačiau kartais tarp Europos krepšinio milžinų įsiterpia išsišokėlis. 2010 metais toks buvo Belgrado „Partizan”. Neišpūstą biudžetą turinti Sienos „Montepaschi” komanda į finalo ketvertą per pastarąjį dešimtmetį įsmuko net keturis kartus.

Kuri ekipa gali įsiterpti tarp elitinių klubų šį sezoną?

„Tel Avivo „Maccabi”, Vitorijos „Laboral Kutxa”, Malagos „Unicaja” – su jais visada sunku žaisti”, – nepamiršo R.Šiškauskas.

„Manau, tai gali būti „Fenerbahce” su Linu Kleiza – Stambulo klubas labai daug investavo į žaidėjus ir trenerį Željko Obradovičių”, – sakė M.Žukauskas, Eurolygos finalo ketvertą pasiekęs ne tik su „Žalgiriu”, bet ir su „Montepaschi” klubu.

T.Masiulis mano, kad gali nustebinti Eurolygos naujokas Krasnodaro „Lokomotiv” klubas.

Mantą Kalnietį ir Simą Jasaitį turintis Rusijos klubas praėjusį sezoną iškovojo Europos taurę. „Iš naujų komandų „Lokomotiv” turi geriausią sudėtį”, – pabrėžė T.Masiulis.

3. Kas spindės ryškiausiai?

Eurolyga savo Michaelo Jordano neturi”, – ilgai sukęs galvą atsakymo į klausimą apie geriausią šiuo metu Eurolygos žaidėją nerado R.Šiškauskas, pats buvęs naudingiausias Eurolygos žaidėjas (MVP) 2007–2008 metų sezoną.

Iš tiesų žvaigždžių vėl bus daug. „Olympiakos” turi 2013 metų MVP – Vassilį Spanoulį, „Barcelona” – 2009-ųjų MVP Juaną Carlosą Navarro, „Panathinaikos” – 2011 metų MVP Dimitrį Diamantidį, o Maskvos CSKA – ne tik 2010 metų MVP Milošą Teodosičių, bet ir Sonny Weemsą, Nenadą Krstičių, Viktorą Chriapą.

T.Masiulis spėja, kad vėl ryškiausiai spindės V.Spanoulis, naudingiausiu Eurolygos žaidėju išrinktas praėjusį sezoną.

M.Žukauskas mano, kad svarbiausio individualaus titulo už visą sezoną Eurolygoje gali nusipelnyti L.Kleiza: „Jis gali su trenksmu sugrįžti į Europą, nes nori įrodyti, kad NBA atsarginis buvo nepelnytai.”

4. Ką pasieks Lietuvos klubai?

Visi trys Eurolygos čempionai mano, kad Eurolyga nesibaigs pirmuoju etapu nei Kauno „Žalgiriui”, nei „Lietuvos rytui”.

R.Šiškauskas, M.Žukauskas, T.Masiulis regi abi mūsų šalies komandas „Top 16” turnyre ir turi savų argumentų.

„Žalgirio” finansinė padėtis labai pasikeitė, – priminė R.Šiškauskas. – Klubas nebesimėto pinigais. Bet dabar Kaune žaidžia daugiau lietuvių, o jie moka kovoti komandos labui.”

„Kauno komanda kiek susilpnėjo, palyginti su praėjusiu sezonu, bet prisidėjus Šarūnui Jasikevičiui ir Martynui Pociui „Žalgiris” turėtų būti „Top 16”, – prognozavo M.Žukauskas.

„Bus sunku, nes „Žalgiris” dar ieško savęs, yra pasikeitęs, – nerimavo T.Masiulis. – Be to, Kšyštofas Lavrinovičius dėl rankos lūžio kol kas negali žaisti, o jis labai praverstų puolant.

Tačiau didelė paspirtis – Š.Jasikevičius.

Galbūt ne visose, tačiau bent dalyje rungtynių jis gali vesti komandą. Lyderis bus ir Paulius Jankūnas. Justinas Dentmonas irgi įdomus žaidėjas.”

Nepaisant sudėtingos grupės, trys Eurolygos čempionai tiki ir „Lietuvos ryto” galimybėmis.

„Vilniaus klubas šią vasarą įsigijo neblogų žaidėjų. Nors tik Omaras Cookas yra žinomas Eurolygoje, kiti – tokie kaip Juanas Palaciosas – nebijo jokių autoritetų”, – pažymėjo buvęs „Lietuvos ryto” krepšininkas R.Šiškauskas.

„Vilniečiai jau sužibėjo įžengę į Eurolygą per atrankos varžybas. Matyti, kad jie jau yra gerai susižaidę ir tikrai nebus patrankų mėsa Eurolygoje.

Manau, „Lietuvos rytas” pateks į kitą Eurolygos etapą”, – pranašavo M.Žukauskas.

T.Masiulis irgi mano, kad „Lietuvos rytas” šiemet yra išmintingai suburta komanda: „Vilniečiai turi gerų žaidėjų visose pozicijose. Labai svarbu, kad yra geras įžaidėjas, kuris gali maitinti kamuoliais Martyną Gecevičių ir kitus. Be to, sezoną jie pradėjo laimėtu svarbiu turnyru.

Žinau, kaip svarbu sezono pradžioje gauti gerų emocijų.”

5. Kuris lietuvis iššaus?

Neskaitant „Žalgirio” ir „Lietuvos ryto” krepšininkų, kitose Eurolygos komandose taip pat netrūks lietuvių.

L.Kleiza užsivilko dryžuotą „Fenerbahce” aprangą, M.Kalnietis ir S.Jasaitis rengiasi padėti „Lokomotiv” debiutui Eurolygoje, Jonas Mačiulis vėl gina „Panathinaikos” garbę, Mindaugas Kuzminskas ir 17-metis Domantas Sabonis pirmąjį sezoną žaidžia Malagos „Unicaja”, Darjušas Lavrinovičius iš „Žalgirio” perėjo į Eurolygos naujoką Kijevo „Budivelnyk”, o šešerius pastaruosius metus Lenkijoje žaidęs ir šios šalies pilietybę priėmęs Mantas Česnauskis debiutuos Eurolygoje su Zeliona Guros „Stelmet” ekipa.

„Jie visi turi svarbius vaidmenis savo komandose. Net ir jaunasis D.Sabonis, – pabrėžė T.Masiulis. – Tačiau žvaigždė ne tik savo klube, bet ir Eurolygoje turėtų būti L.Kleiza.”

„Ne tik L.Kleiza, bet ir M.Kuzminskas gali sužibėti, – prognozavo M.Žukauskas. – Mindaugas vėl dirbs su Joanu Plaza. M.Kuzminskas nuosekliai iš jauno žaidėjo virsta brandžiu krepšininku ir šiemet gali pasiekti Eurolygos aukštumas.”

„L.Kleiza jau įrodė, kad gali būti lyderis bet kurioje komandoje, – sakė R.Šiškauskas. – J.Mačiulis praėjusį sezoną Atėnuose irgi buvo labai svarbus „Panathinaikos”.

Dauguma lietuvių Eurolygoje žais ne pirmą kartą ir tikrai bus ryškūs šį sezoną.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.