EUROLYGA 2023

D.Songaila – apie pastovumo troškimą, duobes ir incidentą su LeBronu

Vilniaus „Lietuvos rytas” šiandien pradeda 6-ąjį sezoną Eurolygoje rungtynėmis su komanda, kuri žaidžia stipriausioje žemyno lygoje nuo neatmenamų laikų. Bet vilniečiai nebijo Atėnų „Panathinaikos”.

D.Songaila džiaugiasi galimybe po 15 metų vėl žaisti Lietuvos komandoje ir bando gimtinėje giliau įleisti šaknis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Songaila džiaugiasi galimybe po 15 metų vėl žaisti Lietuvos komandoje ir bando gimtinėje giliau įleisti šaknis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Oct 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:32 AM

„Žaisti reikės taip, kad laimėtume”, – seną kaip pasaulis tiesą prieš pirmąsias Eurolygos rungtynes išpyškino „Lietuvos ryto” naujokas Darius Songaila.

Nors 35 metų 206 cm ūgio puolėjas prie vilniečių prisidėjo jau po pergalingo Eurolygos atrankos turnyro, jis netruko pajusti puikios atmosferos.

Kitaip ir negali būti – „Lietuvos rytas” šį sezoną oficialiose rungtynėse žengė neklupdamas – 3 pergalės Eurolygos atrankoje, 3 pergalės LKL čempionate ir sėkmingas startas Jungtinėje lygoje.

D.Songaila puikiai mato ir geras permainas Vilniaus klube, nes praėjusį sezoną su „Lietuvos rytu” jis buvo susidūręs Jungtinės lygos turnyre, kai atstovavo „Doneck” ekipai.

„Lyginant pernykštį ir dabartinį „Lietuvos rytą” akivaizdu, kad tai visai kitokia komanda.

Atsirado naujų žaidėjų, pasikeitė ir mąstymas, ir nusiteikimas”, – sakė puolėjas.

Klajonės truko 15 metų

D.Songaila buvo sulaukęs Nimburko ČEZ ir Romos „Virtus” komandų pasiūlymų, tačiau „Lietuvos rytui” laimėjus Eurolygos atrankos turnyrą žaidėjui abejonių nebeliko.

„Kai vilniečiai pateko į Eurolygą, viskas tapo aišku. Net svarstyti nereikėjo – tik keletą dienų dar palaukėme, kad abi pusės surastų geriausią sprendimą”, – prisiminė puolėjas, pasirašęs sutartį vienam sezonui.

Krepšininkui atostogos prasidėjo gegužės pabaigoje, kai „Doneck” ekipa baigė sezoną.

Pernai baigęs karjerą Lietuvos rinktinėje, krepšininkas iš šalies stebėjo draugų žaidimą ir didžiąją laiko dalį skyrė poilsiui.

Vėliau sportavo su fizinio rengimo treneriu Virginijumi Mikalausku.

„Jau seniai tiek daug laiko nesu buvęs Lietuvoje”, – nusišypsojo D.Songaila. Jis grįžo žaisti į Lietuvą po penkiolikos metų krepšinio klajonių.

Devintojo numerio negavo

Kai daugiau nei prieš du dešimtmečius treneris Gintautas Žibūda Marijampolės mokyklose dairėsi talentingų vaikų, į akis krito koridoriuje į jį atsitrenkęs devynmetis.

„Buvau tik iš lauko atbėgęs, visas išraudęs, sukaitęs. Treneris pažiūrėjo ir sako: šitas bus geras. Buvau aukštesnis už bendraamžius, todėl treneris pasiūlė užsirašyti į treniruotes”, – prisiminė D.Songaila.

Krepšinio mokykla Marijampolėje tuo metu buvo pajėgi. Moksleivių varžybose marijampoliečiai dažnai patekdavo tarp keturių stipriausiųjų Lietuvoje.

Tuo metu, kai vaikai garbino Michaelą Jordaną, Arvydą Sabonį ir Šarūną Marčiulionį, D.Songaila žavėjosi Vilniaus „Statybos” puolėju Alfredu Vainausku.

Todėl karjeroje jį lydi devintasis numeris. Būtent šis skaičius puikavosi ant A.Vainausko marškinėlių.

„Į „Lietuvos rytą” atvykau vėlai, todėl čia teko tenkintis 25-uoju numeriu”, – paaiškino krepšininkas. 9-asis numeris šį sezoną priklauso puolėjui iš Kolumbijos Juanui Palaciosui.

Nebuvo žaidęs LKL

Nors dauguma krepšininkų karjerą pradeda žaisdami šalies čempionate, D.Songaila tikisi ją čia pabaigti.

Anksčiau jis nėra žaidęs LKL. Karjerą puolėjas pradėjo Marijampolės „Sūduvos” komandoje, tuo metu žaidusioje antrojoje pagal pajėgumą A lygoje (dabar Nacionalinė krepšinio lyga). Vėliau ši komanda vadinosi Marijampolės „Lietuvos rytas”.

„Dabar kitokie laikai. „Žalgiris” tuo metu sakė, kad galiu žaisti tik dublerių komandoje, kuri tuo metu irgi rungtyniavo A lygoje”, – prisiminė D.Songaila.

Noras tobulėti talentingą krepšininką išginė laimės ieškoti už Atlanto. NCAA čempionate jis atstovavo Veik Foresto universitetui Šiaurės Karolinoje.

„Tuo metu visi važiavo į Ameriką – Europoje nei komandos nebuvo stiprios, nei krepšinio lygis nebuvo toks aukštas.

Anksčiau važiuodavo patys geriausi, dabar važiuoja tie, kuriems nepavyksta čia pradėti karjeros”, – lygino D.Songaila.

NBA verslo mašina nesužavėjo

2002-aisiais pravėręs NBA duris ten jis praleido aštuonerius metus.

Per tą laiką D.Songaila rungtyniavo „Sacramento Kings”, „Chicago Bulls”, „Washington Wizzards”, „New Orlean Hornets” ir „Philadelphia 76ers” ekipose.

Karjeros NBA metais jis vidutiniškai rinkdavo po 6,9 taško, atkovodavo po 3,4 kamuolio, atlikdavo po 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

Bene garsiausiai D.Songailos pavardė nuskambėjo, kai 2008-aisiais „Wizzards” puolėjas per rungtynes įsivėlė į incidentą su tuomet „Cleveland Cavaliers” ekipoje žaidusiu LeBronu Jamesu.

NBA superžvaigždei žaidimo metu jis kepštelėjo per veidą.

Už tai lietuvis užsidirbo techninę pražangą ir buvo diskvalifikuotas vienoms rungtynėms.

„Ten jis pats sau kepštelėjo su mano ranka, – prisiminė D.Songaila. – Viskas gyvenimas lygoje yra paremta verslu.

NBA yra didelė verslo mašina. Apie tai galima spręsti iš metinių kontraktų, kuriuos pasirašo žvaigždės, dydžio. Todėl visi tas žvaigždes taip saugo.

Jeigu jis būtų buvęs paskutinis atsarginių suolo žaidėjas, niekas nebūtų taip prisikabinęs, bet kai žvaigždė, tai kabinasi ir pati lyga.”

Ateitį planuoja Lietuvoje

D.Songaila per savo karjerą rungtyniavo ir Rusijoje, JAV, Turkijoje, Ispanijoje, Ukrainoje.

Vilniuje jis džiaugiasi, kad drabužinėje gali kalbėti gimtąja kalba, o su draugais bendrauti prie puodelio kavos, o ne socialiniuose tinkluose.

„Dabar savo ateitį įsivaizduoju Lietuvoje. Po tiek metų grįžti namo tikrai malonu. Bandau iš lėto įleisti šaknis Lietuvoje.

Nebesivaikau svajonių – beveik viskas išsipildė. Norisi baigti klajones. Krepšinis Lietuvoje – aukšto lygio, maža šalis turi dvi Eurolygos komandas”, – kalbėjo krepšininkas.

Su „Lietuvos ryto” žaidėjais D.Songaila greitai rado bendrą kalbą.

Su Renaldu Seibučiu ir Martynu Gecevičiumi jis buvo pažįstamas iš Lietuvos rinktinės stovyklos, su amerikiečiu Omaru Cooku yra rungtyniavęs NBA vasaros lygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.