EUROLYGA 2023

J.Dentmonas pratinasi prie vienatvės ir žaidimo su Š.Jasikevičiumi

Maču su Madrido „Real” šį vakarą Kaune „Žalgiris” pasitinka savo 16-ąjį sezoną tarp stipriausių žemyno klubų, bet ekipos naujokui Justinui Dentmonui tai bus pirmos rungtynės elitiniame Europos turnyre, rašo „Lietuvos rytas“. 

J.Dentmonas tikisi, kad gerai žaisdamas „Žalgiryje” ir Eurolygoje sugebės prasimušti į NBA.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Dentmonas tikisi, kad gerai žaisdamas „Žalgiryje” ir Eurolygoje sugebės prasimušti į NBA.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2013-10-18 14:26, atnaujinta 2018-02-21 01:25

J.Dentmonui nėra paprasta Kaune ne tik todėl, kad jis vienintelis iš dabartinės „Žalgirio” komandos krepšininkų nesupranta lietuviškai.

28 metų amerikietis pratinasi ir prie Europos krepšinio, prie kurio yra prisilietęs žaisdamas Izraelyje ir Italijoje, bet dar niekada nerungtyniavo Eurolygoje.

Kitas „Žalgirio” įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius šį turnyrą yra laimėjęs net 4 kartus per 12 sezonų.

Robertas Javtokas irgi yra kėlęs Eurolygos čempionų taurę, Kšyštofas Lavrinovičius dukart žaidęs finalo ketverto varžybose, o Paulius Jankūnas, Martynas Pocius, Tadas Klimavičius yra užgrūdinti šio turnyro kovų.

Artūras Milaknis, Vytenis Lipkevičius, Siimas Sanderis Vene irgi yra apšilę kojas žaisdami su stipriausiais Europos klubais.

Vytenis Čižauskas, Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, Kasparas Vecvagaras, Mindaugas Kupšas progą debiutuoti turės šį sezoną, kaip ir J.Dentmonas – vyriausias iš žalgiriečių Eurolygos debiutantų.

2011–2012 metų naudingiausiam NBA antrinės lygos žaidėjui tai bus naujas iššūkis, nes krepšinis dviejose Atlanto pusėse labai skiriasi.

„Europos krepšinis tarsi grąžino mane į studijų laikus, kai žaidžiau kitaip, – ruošdamasis rungtynėms su „Real” sakė J.Dentmonas. – NBA negalima ilgai taikyti aikštės gynybos, tad ir puolimas vyksta kiek kitaip.

Europoje baudos aikštelė labiau užkimšta, todėl atliekama daugiau perdavimų, daugiau komandinių veiksmų.”

Save laiko jaunu krepšininku

J.Dentmonas pratinasi ir prie naujos komandos, kuri keitėsi ne tik vasarą, bet ir rugsėjį.

Pasirengimą sezonui Ilio Zouro treniruojamas „Žalgiris” pradėjo vienos sudėties, kurioje pirmaisiais smuikais griežė P.Jankūnas, kontrolinėse rungtynėse rinkęs po 15,5 taško.

J.Dentmonas per repeticijas pelnė po 13,5 taško ir buvo antras pagal rezultatyvumą Kauno komandoje.

Pasirengimo sezono pabaigoje prie „Žalgirio” prisidėjo iš Slovėnijos sugrįžę Europos vicečempionai R.Javtokas, M.Pocius ir K.Lavrinovičius.

„Šie vaikinai yra lyderiai, ir aš labai apsidžiaugiau jiems atvykus, – tvirtino J.Dentmonas. – Save vis dar laikau jaunu žaidėju, kuris gali mokytis iš vyresnių.”

Galiausiai prie komandos prisidėjo ir Š.Jasikevičius – tos pačios pozicijos krepšininkas kaip ir J.Dentmonas.

Š.Jasikevičius – lyg S.Nashas

Per karjerą pakeitęs beveik 10 klubų ir suspėjęs pažaisti NBA, Europos ir Karibų šalių komandose J.Dentmonas nebuvo daug girdėjęs apie Š.Jasikevičių.

Tik atvykęs į Kauną jis išvydo Š.Jasikevičiaus nuotrauką ir prisiminė, kad lietuvis yra rungtyniavęs NBA – „Indiana Pacers” ir „Golden State Warriors” ekipose.

„Žinau, kad jis yra tikras lyderis, perdavimų meistras. Jis tarsi Lietuvos Steve’as Nashas”, – su dusyk naudingiausiu NBA žaidėju pripažintu kanadiečiu Š.Jasikevičių lygino J.Dentmonas.

Amerikiečiui nesvarbu, kuris daugiau laiko laikys kamuolį, nes mano, jog aikštėje pakaks vietos ir dviem įžaidėjams.

„Kartu su juo aikštėje jaučiuosi visai gerai, – kalbėjo J.Dentmonas. – Visada lengviau, kai šalia aikštėje yra lyderis, kuris prisiima dalį atsakomybės.

Manau, mes galime abu žaisti vienu metu. Kai spaudžia vieną, kamuolį gali valdyti kitas.”

Mokėsi iš NBA žvaigždžių

J.Dentmonas ketina ne tik pats mokytis iš Š.Jasikevičiaus.

Amerikietis gali nustebinti patyrusį komandos draugą, nes, nepaisant žemo ūgio, žino daug būdų, kaip pelnyti taškų.

Nuo tada, kai būdamas mažas berniukas per televizorių stebėjo, kaip Čikagoje žaidžia jo dievukas Michaelas Jordanas, jam pradėjo patikti krepšinis.

Devynerių pradėjęs žaisti pats, jis susižavėjo Allenu Iversonu.

„A.Iversonas toks pats žemas krepšininkas kaip ir aš. Tokiems tenka sunkiau dirbti aikštėje”, – mano 183 cm ūgio J.Dentmonas. Keliaudamas tarp NBA ir antrinės lygos komandų jis nenuleido akių nuo pajėgiausioje pasaulio lygoje žaidžiančių atletų ir susikūrė savitą žaidimo stilių.

„Mėgstu pelnyti taškus, bet galiu ir perduoti kamuolį. Manau, kad perėmiau kai kurių žaidimo detalių iš NBA žaidėjų – tokių kaip Chrisas Paulas, Deronas Williamsas, Rajonas Rondo ar Stephenas Curry.

Iš jų kai ką stengiuosi perkelti į savo žaidimą”, – „Lietuvos rytui” pasakojo J.Dentmonas.

Koks tas žaidimo stilius? J.Dentmonas prisiminė, ką jam tik atvykus į Kauną rugpjūčio pradžioje pasakė komandos draugai.

„Jie sakė, kad judesiai, kuriuos darau aikštėje, yra „cheeky” (išvertus iš anglų k. – akiplėšiški). Tokių jie nebuvo matę anksčiau”, – sakė „Žalgirio” legionierius.

Svajonė vis dar gyva

Nuo tada, kai „Žalgiryje” nebeliko praėjusį sezoną žaidusių amerikiečių Oliverio Laffayette’o, Trammelo Dardeno ir Jeffo Footo, kroatų Marko Popovičiaus ir Mario Delašo, komandos persirengimo kambaryje dar labiau dominuoja lietuvių kalba.

Netgi estas S.S.Vene ir latvis K.Vecvagaras neblogai supranta lietuviškai, nes abu yra išaugę „Žalgirio” klube.

O J.Dentmonui kalbos barjeras trukdo, ypač už aikštės ribų.

„Sunku, – atsiduso J.Dentmonas. – Kartais jaučiuosi vienišas, nes buvau įpratęs žaisti komandose, kuriose rungtyniavo daugiau amerikiečių.

Sunkiausia išėjus į miestą, kai užsuku į parduotuves, ieškau, kur pavalgyti.

Dairausi, kas man pažįstama, nes negaliu skaityti lietuviškai ir man sunku atsirinkti, kas yra kas. Ką darysi – tiesiog reikia prisitaikyti.”

Didžiąją karjeros dalį J.Dentmonas praleido JAV.

Jis sužaidė po keletą rungtynių NBA klubuose „San Antonio Spurs”, „Toronto Raptors”, „Dallas Mavericks”, bet aikštėje praleisdavo mažiau laiko nei šių komandų šokėjos.

Todėl įžaidėjas vis sugrįždavo į antrinę NBA lygą, rinkdavo ten beveik po 20 taškų ir laukdavo.

Kartais jam kildavo noras išjungti telefoną amžiams, nes su kiekvienu jo agento skambučiu viltys pasirašyti kontraktą atgydavo. Ir vėl duždavo, nes likti ilgiau NBA niekas nepasiūlė.

Ir šią vasarą J.Dentmonas bandė jėgas NBA vasaros lygoje. Kartą jis pelnė 18 taškų „Dallas Mavericks” komandai, bet kvietimo į savo svajonių lygą negavo.

Pasitaręs su agentu, kuriam apie „Žalgirį” papasakojo ir Kaune žaidęs Sonny Weemsas, mažasis amerikietis ryžosi dar sykį persikelti į Europą.

J.Dentmono kantrybė ir tikėjimas, regis, neturi ribų. Nors jam jau 28-eri, jis vis dar svajoja žaisti NBA.

„Tai svarbiausias mano tikslas, – pripažino J.Dentmonas. – Nors esu žaidęs NBA, norėčiau ten praleisti ilgą karjeros dalį.

Bet dabar svarbiausia susitelkti į šį sezoną, kad ateitis būtų geresnė.”

Kovos, kiek pajėgs

Ilias Zouros

„Žalgirio” treneris

„Gerai žinome, kas mūsų varžovai. Jie praėjusį sezoną laimėjo Ispanijos čempionatą, žaidė Eurolygos finale. „Real” turi labai gerų krepšininkų. Ekipa mažai pasikeitusi, todėl puikiai puola ir ginasi. Mes vis dar dirbame, dar tik pradedame sezoną, nesame visiškai pasirengę, o pasiruošti turėjome tik keletą mačų. Tačiau atiduosime šimtą procentų jėgų, kovosime iki paskutinės sekundės. Tai tikrai galime padaryti. Kad ir kas nutiktų, kovosime. Mes kartu treniruojamės neilgai, todėl trūksta tarpusavio supratimo. Sunku surasti tinkamų derinių, parinkti taktiką.”

„Žalgirio” komandos sudėtis

Nr. Krepšininkas Gimė Ūgis Pilietybė Klubas praėjusį sez. Sez. Eurolygoje

4 Vytenis Čižauskas 1992 188 Lietuva „Blancos de Rueda” -

5 Artūras Gudaitis 1993 208 Lietuva Kauno „Žalgiris-2” -

6 Tauras Jogėla 1993 203 Lietuva Panevėžio „Lietkabelis” -

7 Martynas Pocius 1986 196 Lietuva Madrido „Real” 4

8 Vaidas Kariniauskas 1993 198 Lietuva Kauno „Žalgiris-2” -

9 Siimas Sanderis Vene 1990 203 Estija „Prienai” 1

10 Vytenis Lipkevičius 1989 195 Lietuva „Žalgiris” 2

12 Tadas Klimavičius 1982 204 Lietuva „Žalgiris” 5

13 Paulius Jankūnas 1984 203 Lietuva „Žalgiris” 10

15 Robertas Javtokas 1980 210 Lietuva „Žalgiris” 6

19 Šarūnas Jasikevičius 1976 193 Lietuva „Barcelona” 11

20 Kasparas Vecvagaras 1993 193 Latvija Panevėžio „Lietkabelis” -

21 Artūras Milaknis 1986 195 Lietuva „Prienai” 4

22 Mindaugas Kupšas 1991 217 Lietuva Panevėžio „Lietkabelis” -

23 Tomas Dimša 1994 195 Lietuva Kauno „Žalgiris-2” -

33 Kšyštofas Lavrinovičius 1979 209 Lietuva „Žalgiris” 6

55 Justinas Dentmonas 1985 183 JAV „Capitanes de Arecibo” -

„Žalgiris” Eurolygoje

Europos turnyruose „Žalgiris” dalyvauja 28-ąjį kartą. Kauno komanda žaidė 385 rungtynes, per jas iškovojo 185 pergales, patyrė 199 pralaimėjimus, 1 kartą sužaidė lygiosiomis.

Šiuolaikinėje Eurolygoje (nuo tada, kai 2000 metais pagrindinį žemyno turnyrą pradėjo rengti ULEB) „Žalgiris” dalyvauja 14-ąjį sezoną. Kauno komanda žaidė 216 rungtynių, per jas pasiekė 84 pergales.

Daugiausia sezonų žaidė: D.Šalenga – 10, P.Jankūnas – 9, M.Kalnietis – 7, T.Beardas ir V.Ginevičius – po 6, T.Klimavičius – 5.

Daugiausia rungtynių žaidė: P.Jankūnas – 147, D.Šalenga – 129, M.Kalnietis – 90, V.Ginevičius – 76, T.Beardas – 73, J.Mačiulis – 64, M.Popovičius – 62, T.Klimavičius – 60.

Daugiausia taškų pelnė: P.Jankūnas – 1246, D.Šalenga ir T.Beardas – po 1107, M.Popovičius – 797, J.Mačiulis – 665, D.Lavrinovičius – 601, M.Kalnietis – 593.

Didžiausia pergalė: 37 taškais (82:45; namie su Vitorijos „Laboral Kutxa” 2012 m. lapkričio 23 d.).

Daugiausia įmetė taškų: 107 (107:117; svečiuose su Bolonijos „Fortitudo” 2004 m. sausio 22 d.).

Mažiausiai praleido taškų: 45 (82:45; namie su Vitorijos „Laboral Kutxa” 2012 m. lapkričio 23 d.).

Didžiausias pralaimėjimas: 36 taškais (54:90; svečiuose su Bolonijos „Virtus” 2001 m. spalio 11 d.).

Mažiausiai įmetė taškų: 51 (51:78; svečiuose su Atėnų „Panathinaikos” 2008 m. spalio 22 d.).

Daugiausia praleido taškų: 117 (107:117; svečiuose su Bolonijos „Fortitudo” 2004 m. sausio 22 d.).

„Real” komandos sudėtis

Nr. Krepšininkas Gimė Ūgis Pilietybė Sez. Klubas praėjusį sezoną

4 Dontaye Draperis 1984 181 JAV 2 „Real”

5 Rudy Fernandezas 1985 196 Ispanija 3* „Real”

9 Felipe Reyesas 1980 204 Ispanija 10 „Real”

11 Danielis Diezas 1993 201 Ispanija 2* San Sebastiano „Lagun Aro”

12 Nikola Mirotičius 1991 208 Ispanija 5* „Real”

13 Sergio Rodriguezas 1986 189 Ispanija 4 „Real”

20 Jaycee Carrollas 1983 188 JAV 3 „Real”

21 Tremmellas Dardenas 1981 194 JAV 2 „Real”

23 Sergio Llullis 1987 190 Ispanija 8 „Real”

30 Giannis Bourousis 1983 210 Graikija 1 Milano „Emporio Armani”

44 Marcus Slaughteris 1985 201 JAV 2 „Real”

50 Salahas Mejri 1986 217 Tunisas 1 Santjago „Blusens”

Tren. Pablo Laso 1967 - Ispanija 3 „Real”

*- su pertrauka

Visos „Žalgirio” ir „Real” rungtynės

Data Kur žaidė Turnyras Etapas Rezultatas

1986 01 23 Kaunas EČT Finalo grupė 95:87

1986 03 13 Madridas EČT Finalo grupė 98:95

1986 12 04 Kaunas EČT Finalo grupė 91:83

1987 01 29 Madridas EČT Finalo grupė 96:101

1990 02 20 Madridas ETLT Pusfinalis 80:93

1990 02 27 Kaunas ETLT Pusfinalis 89:77

1999 09 30 Madridas Eurolyga 2 etapas 70:60

1999 11 11 Kaunas Eurolyga 2 etapas 65:67

2008 02 14 Madridas Eurolyga „Top 16” 85:88

2008 03 06 Kaunas Eurolyga „Top 16” 69:83

2013 01 11 Madridas Eurolyga „Top 16” 74:75

2013 03 07 Kaunas Eurolyga „Top 16” 104:105

EČT – Europos čempionų taurė, ETLT – Europos taurių laimėtojų taurė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.