EUROLYGA 2023

M.Anisimovas: „Į „Budivelnyk“ kasmet atveža po lietuvį, kad kalbos nepamirščiau“

Specialiai lrytas.lt, Kijevas (Ukraina)

M.Anisimovas praėjusį sezoną atstovaudamas „Budivelnyk“ Europos taurėje vidutiniškai rinkdavo 9,9 taško ir sugriebdavo 4,1 atšokusio kamuolio.<br>EPA-ELTA nuotr.
M.Anisimovas praėjusį sezoną atstovaudamas „Budivelnyk“ Europos taurėje vidutiniškai rinkdavo 9,9 taško ir sugriebdavo 4,1 atšokusio kamuolio.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Mikaitis

2013-10-25 20:00, atnaujinta 2018-02-20 20:12

Kijeve augęs Michailas Anisimovas būdamas 14 metų išvyko į Lietuvą. Mūsų šalyje jis pradėjo profesionalo karjerą, bet po septynerių metų Lietuvoje, aukštaūgis grįžo į gimtąjį Kijevą. Ukrainos sostinės krepšinis per tą laiką gerokai pasikeitė – dabar „Budivelnyk“ klubas jau žaidžia Eurolygoje.

Ryšys nenutrūko

„Man čia gerai – yra šeima, namai. Savas miestas“,  – išskirtiniame interviu portalui lrytas.lt Kijeve sakė M.Anisimovas. 

Bet grįžęs į gimtuosius namus M.Anisimovas ryšių su Lietuva nenutraukė. 

„Likę pažįstami, draugai. Šiemet buvome su šeima atvažiavę į Palangą, gerai praleidome laiką. Nenoriu pamiršti Lietuvos. Visada užsuku, kai yra laisvo laiko“,  – tvirtino 29 metų 216 cm ūgio vidurio puolėjas.

Į Lietuvą M.Anisimovas grįžta kiekvieną vasarą. O kad Ukrainoje nepamirštų Lietuvos, šalia jo jau penktąjį sezoną komandoje yra bent vienas lietuvis.

Pernai „Budivelnyk“ žaidė Dainius Šalenga, dar anksčiau – Rolandas Alijevas, o ekipą 2008-2010 metais treniravo lietuvis Rimantas Grigas. Be to, vienas klubo vadovų – Gediminas Navikauskas. Šiemet su M.Anisimovu Kijeve rungtyniauja Darjušas Lavrinovičius.

„Kas metus čia lietuvį atveža, kad lietuvių kalbos nepamirščiau“, – juokavo M.Anisimovas.

Krepšininkas turi dvigubą Ukrainos ir Lietuvos pilietybę. Anksčiau jis yra atstovavęs įvairių amžių Lietuvos jaunimo rinktinėms.

„Žaisti už Ukrainą nėra šansų. O į Lietuvą manęs nekviečia. Prieš dvejus metus kvietė, bet neturėjau galimybės atvažiuoti ir daugiau nebekvietė“, – surimtėjęs pasakojo M.Anisimovas.

Į rungtynes – kaip į teatrą

M.Anisimovas įsitvirtino „Budivelnyk“ klube ir jame liko ne tik todėl, kad turi ukrainietišką pasą. Kai ambicingoji komanda formavo sudėtį Eurolygai, M.Anisimovas nebuvo ištrintas iš vadovų brėžinių.

„Turėjau kontraktą, be to, praėję sezonai buvo sėkmingi tiek individualiai, tiek komandos laimėjimų atžvilgiu. Net neabejojau, kad liksiu“, – pasakojo „centras“.

M.Anisimovą sužavėjo „Budivelnyk“ ambicijos. Iš pradžių žaidęs tik Ukrainos čempionate, vėliau klubas prasibrovė į Europos taurę, Jungtinę lygą, o šiemet debiutavo Eurolygoje.

„Matėsi, kad komanda eis į aukštą lygį. O man pačiam čia gerai sekasi, tad kodėl čia nebūti?“ – sakė viskuo Kijeve patenkintas M.Anisimovas.

Kartu su „Budivelnyk“ klubo žaidimo lygiu kilo ir sirgalių krepšinio suvokimas. Iš pradžių Kijevo aistruoliai M.Anisimovui priminė teatro žiūrovus.

„Sirgaliai po truputį įsivažiuoja. Anksčiau nebuvo susidomėjimo, nes nebuvo aukšto lygio rungtynių. Kad ateitų žmonės, reikia ir geros salės, reklamos. Bet dabar į Kijevą atvyksta geri klubai, rungtynes rodo per televiziją, yra reklamos, stendai. Susidomėjimas didėja ir matosi, kad žmonės supranta. Anksčiau jie sėdėdavo kaip teatre“, – šyptelėjo 216 cm ūgio „bokštas“.

Kijevo gerbėjus „Budivelnyk“ norėtų nudžiuginti ir gerais rezultatais Eurolygoje. O turnyro startas M.Anisimovui paliko teigiamą įspūdį.

„Mes esame alkani. Visi norėjo eiti į Eurolygą. Kažkas anksčiau žaidė Eurolygoje, kažkas ne, bet visi ambicingi, alkani pergalių. Manau, kad surinkome gerą komandą. Ir tai tris kėlinius rodėme prieš Stambulo „Fenerbahce“. Paskui įsižaisime ir bus gerai“, – neabejojo M.Anisimovas.

Dėkingas „Lietuvos rytui“

Prieš persikeldamas į „Budivelnyk“, 2007-2009 metais M.Anisimovas vilkėjo Vilniaus „Lietuvos ryto“ aprangą.

Sostinėje jis tapo LKL, BBL čempionu ir į viršų kėlė Europos taurę. Bet komandai padėdavo tik kildamas nuo atsarginių suolo.

„Galbūt į „Lietuvos rytą“ man buvo per anksti, – svarstė M.Anisimovas. – Kai derėjausi su „Lietuvos rytu“, prašiau, kad dar metus duotų pažaisti „Šiauliuose“ Europos taurėje. Bet jie norėjo iškart mane mesti į ugnį. Vis dėlto esu dėkingas „Lietuvos rytui“ už tai, ką man davė. Ten praėjau gerą mokyklą. Nežaidžiau daug, bet treniruotėse turėjau gerus konkurentus, žaidžiau aukšto lygio turnyruose. Vilniuje buvo tikrai gerai pabūti ir pasimokyti. Žaisdamas su tokiais komandos draugais, gauni tikrai gerą bagažą.“

Prasimušti Ukrainoje priekinės linijos žaidėjui padėjo trenerio pasitikėjimas ir didelis minučių skaičius.

„Atvažiavęs į Ukrainą, turėjau kitą vaidmenį. Buvau vienas „centras“, įsižaidžiau ir įgavau pasitikėjimo. Jau penkti metai man čia viskas gerai“, – džiaugėsi M.Anisimovas.

Ryšių „Budivelnyk“ atstovas nenutraukė ne tik su Lietuva, bet ir „Lietuvos rytu“. M.Anisimovas vis dar susiskambina su vilniečių kapitonu Steponu Babrausku, bendrauja su grįžusiu Martynu Gecevičiumi, komandą palikusiu Artūru Jomantu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.