EUROLYGA 2023

S.Štombergas į postą ateina išklausęs elitinių trenerių patarimų

Sauliaus Štombergo trenerio karjeroje – neįtikėtinas šuolis. Atleidęs graiką Ilias Zourą, Kauno „Žalgiris“ jį paskyrė vyriausiuoju treneriu. Pateikiame buvusio garsaus Lietuvos krepšininko kelią link posto.

S.Štombergas per profesionalo karjerą pasidėjo puikius trenerio pamatus.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
S.Štombergas per profesionalo karjerą pasidėjo puikius trenerio pamatus.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2013, 4:21 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:59 PM

Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas savo kolekcijoje turi du olimpinius bronzos medalius (1996 m. Atlantoje ir 2000 m. Sidnėjuje), Europos auksą (2003 m. Stokholme) ir sidabrą (1995 m. Atėnuose).

Jis ne tik padėjo „Žalgiriui“ laimėti du svarbiausius Europos klubinio krepšinio trofėjus – Europos taurę (1998 m. Belgrade ) ir Eurolygą (1999 m. Miunchene), bet ir 4 kartus aikštėje tapo LKL čempionu.

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų su Kazanės „Uniks“ klubu laimėjo „FIBA Europe“ lygą, su Stambulo „Efes Pilsen“ ekipa tapo Turkijos čempionu, atstovaudamas Vitorijos „Tau Ceramica“ komandai dalyvavo ACB lygos žvaigždžių rungtynėse, o su Bolonijos „Kinder“ klubu kovojo Europos taurės finale.

39-erių klaipėdietis per beveik dvidešimt metų trukusią profesionalaus krepšininko karjerą buvo susidūręs su ne vienu elitiniu Europos treneriu.

Lietuvoje jis klausėsi Jono Kazlausko, Vlado Garasto, Antano Sireikos patarimų, Italijoje dirbo su Ettore Messina, o Ispanijoje – su reikliuoju Duško Ivanovičiumi.

2011-ųjų sausį S. Štombergas pradėjo naują savo karjeros etapą kaip „Žalgirio-A. Sabonio mokyklos“ trenerio asistentas NKL pirmenybėse, o 2011-ųjų lapkritį tapo ir pagrindinės „Žalgirio“ komandos trenerio asistentu.

Tituluotas žalgirietis sparčiai kyla karjeros laiptais. 2012-ųjų gruodį LKF vadovai S. Štombergui patikėjo Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinės vairą, todėl artimesnė pažintis su perspektyviausiais šalies talentais netrukus jam gali ypač praversti treniruojant savo sudėtį atjauninti ketinantį „Žalgirį“.

Šį sezoną praleidęs greta J. Plazos buvęs krepšininkas įgijo naujos patirties ir naujomis detalėmis papildė savo žinių bagažą.

„Katalonas – išskirtinis treneris, – pripažino S. Štombergas. – Jis turi savo filosofiją, savo požiūrį į krepšinį ir savo žaidimo sistemą, todėl dirbti kartu man buvo labai įdomu.

Pirmiausia jis labai stiprus gynybos specialistas. Per savo karjerą jis yra visko patyręs ir išbandęs. Daugeliu atvejų jo sukurta gynybos sistema veikdavo.

Man tikrai buvo ko pasimokyti ir kaip asistentas įgijau labai naudingos patirties.“

Dar prieš naują sezoną 1999-ųjų Eurolygos čempionas neabejojo, kad iš smarkiai atjaunėjusios „Žalgirio“ komandos būtų sunku tikėtis tokių rezultatų kaip 2012-2013 m. sezoną.

„Nors talentingų vaikų yra išties daug, jie dar nepažįsta vyrų krepšinio, neapšaudyti, nežaidę aukščiausiu lygiu. Jaunimui tai būtų didelis šuolis ir tramplinas tobulėti.

Bet aišku, kad kokių nors didelių tikslų vien su jais nepasieksi, – „Lietuvos rytui“ vasarą sakė S. Štombergas. – Su jauna komanda Eurolygoje negalima tikėtis tokių rezultatų ir tokio žaidimo, kokiu „Žalgiris“ pasižymėjo šį sezoną.

Reikės visiems daug stengtis, o jaunimui ypač patobulinti savo žaidimą, kad nebūtume patrankų mėsa varžovams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.