EUROLYGA 2023

Žvilgsnis į NBA Rytus: „Heat“ žvaigždė, J.Valančiūnas ir Bruklino pakilimas

Kvapą gniaužiantys dėjimai, nuostabūs perdavimai, įtampa ir pasaulinio garso žvaigždžių akistatos. NBA sugrįžta. Jau naktį iš antradienio į trečiadienį prasidės 2013-2014 metų sezonas. Ar karaliaus Jameso karštoji armija sulauks pasipriešinimo? Ar kas nors sugebės nustumti „Heat“ nuo viršūnės? Koks bus „Lakers“ startas be sveikstančio Kobe Bryanto? Ar į tamsą panirę lygos autsaideriai išvys dienos šviesą? Ko pasieks klubai, pasamdę naujus trenerius? O lietuviams kirba svarbiausias klausimas - kaip seksis Jonui Valančiūnui ir Donatui Motiejūnui?

Rytų konferencijoje ir vėl karaliaus „Heat“, bet gal kas nors jiems pasipriešins? Kaip seksis J.Valančiūnui ir „Raptors“ klubui?<br>lrytas.lt montažas (AP nuotr.)
Rytų konferencijoje ir vėl karaliaus „Heat“, bet gal kas nors jiems pasipriešins? Kaip seksis J.Valančiūnui ir „Raptors“ klubui?<br>lrytas.lt montažas (AP nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters” ir lrytas.lt inf.

2013-10-29 19:19, atnaujinta 2018-02-20 18:08

Naujasis sezonas užduoda daugybę klausimų, į kuriuos atsakyta bus tik kitąmet.

Portalas lrytas.lt pateikia trumpą NBA klubų, kurie varžysis šį sezoną, apžvalgą. Jūsų dėmesiui – penkiolika Rytų konferencijos komandų.

Rytų konferencija

„Boston Celtics“

Įkurtas: 1946

NBA titulai: 17 (2008, 1986, 1984, 1981, 1976, 1974, 1969, 1968, 1966, 1965, 1964, 1963, 1962, 1961, 1960, 1959, 1957)

Treneris: Bradas Stevensas

Praėjęs sezonas: 41-40 (pirmajame atkrintamųjų varžybų etape pralaimėjo „New York Knicks“ ekipai)

„Celtic“ stovyklą sudrebino masiniai išvykimai. Patyręs Docas Riversas buvo pakeistas jaunu treneriu B.Stevensu. Kevinas Garnettas, Paulas Pierce'as, Jasonas Terry iškeliavo į „Nets“ klubą, o talentingasis įžaidėjas Rajonas Rondo atsigaudinėja po rimtos kelio traumos. Kol R.Rondo sugrįš, kamuolys bus patikėtas Avery Bradley. Pastarasis žaidimą diriguoti turėtų naujai sudarytai sudėčiai, kurioje – ir veteranas Geraldas Wallace'as.

Brooklyn Nets

Įkurtas: 1967

NBA titulai: neiškovojo

Treneris: Jasonas Kiddas

Praėjęs sezonas: 49-33 (pirmą kartą per šešerius sezonus pateko į atkrintamąsias varžybas, tačiau tada iškart pralaimėjo „Bulls“ ekipai.

Kuo įdomi ši ekipa klausti nereikėtų. Visi norės išvysti, kaip J.Kiddui sekasi kontroliuoti ekipą, šįkart ne aikštėje – o šalia jos. „Nets“ dėl aukštos vietos Rytų konferencijoje turėtų kovoti su „Miami Heat“, „Indiana Pacers“, „Chicago Bulls“ ir „New York Knicks“.

K.Garnettas, P.Pierce'as ir J.Terry. Dar pridėkime sugrįžtantį Deroną Williamsą, Joe Johnsoną ir Brooką Lopezą ir turėsime labai galingą užtaisą. Žinoma, reikalingas rimtas įdirbis, tačiau ekspertai neabejoja, kad „Nets“ sudrebins NBA rutiną.

„New York Knicks“

Įkurtas: 1964

NBA titulai: 2 (1973, 1970)

Treneris: Mike'as Woodsonas.

Praėjęs sezonas: 54-28 (Iškrito Rytų konferencijos pusfinalyje)

Rezultatyviausias NBA žaidėjas Carmelo Atnhony, buvęs „Visų žvaigždžių“ ekipos narys Amare'as Stoudemire'as ir naujasis puolėjas Andrea Bargnani – faktoriai, kurie rodo, kad klubas ir šiemet neketina nuleisti kartelės ir masto apie tai, jog reikėtų eiti dar toliau. Tam pasitarnaus Metta World Peace. Jis turėtų pagelbėti solidžiai ekipos gynybai, kurios aukščiausiame taške – buvęs geriausias NBA metų žaidėjas Tysonas Chandleris.

„Philadelphia 76ers“

Įkurtas: 1946

NBA titulai: 3 (1983, 1967, 1955)

Treneris: Brettas Brownas

Praėjęs sezonas: 34-48 (pirmą kartą per tris sezonus praleido atkrintamąsias)

Po nepavykusio eksperimento su Andrew Bynumu „76ers“ komanda jį išsiuntė į Klivlandą. Jrue Holiday buvo iškeistas. Mainų vertė – didelė. Iš „Pelicans“ ekipos Filadelfijos klubas gavo svarbų naujokų biržos šaukimą. Juo jie pasirinko puolėją Nerlensą Noelį.

Tiesa, šis pasirinkimas buvo tarsi šūvis užsimerkus. Krepšininkas geras, bet vis dar atsigaudinėja po traumos ir gali būti, kad praleis visą sezoną.

Klubo vadovai nutarė ieškoti naujos formulės ir pasitelkdami į pagalbą kitą trenerį.

Ambicijos? „76ers“ daugiau galvoja apie kitų metų naujokų biržą.

„Toronto Raptors“

Įkurtas: 1995

NBA titulai: nieko nelaimėjo

Treneris: Dwane'as Casey

Praėjęs sezonas: 34-48 (penktąjį sezoną iš eilės praleido atkrintamąjį etapą)

„Raptors“ - ko gero daugiausia lietuvių dėmesio sulaukianti komanda. Pernai prie NBA ritmo apsipratęs Jonas Valančiūnas teikia dar daugiau vilčių. Gero žaidimo tikisi gerbėjai Toronte, Lietuvoje ir visas klubas.

NBA apžvalgininkai neabejoja, kad Rudy Gay'us ir Kyle'as Lowry jau dabar ekipai suteikia pakankamai potencialo sezoną baigti ne su reguliariojo finišu. DeMaras DeRozanas, Amiras Johnsonas ir J.Valančiūnas turėtų rimtai jiems pagelbėti.

„Raptors“ ateina į atkrintamąsias? Šimtu procentų teigti drąsu, todėl dar reikėtų palaukti.

„Chicago Bulls“

Įkurtas: 1966

NBA titulai: 6 (1998, 1997, 1996, 1993, 1992, 1991)

Treneris: Tomas Thibodeau

Praėjęs sezonas: 45-37 (antrajame atkrintamųjų etape pralaimėjo „Heat“ ekipai)

„Bulls“ sirgaliai su nekantrumu laukia sezono starto – juk į komandą sugrįžta buvęs NBA naudingiausias žaidėjas Derrickas Rose'as. Būtent su juo Čikaga mėgins atkurti bent dalelę savo magijos.

Jeigu D.Rose'as bus visiškai pasveikęs ir atsigavęs po kelio operacijos - „Bulls“ bus rimta grėsmė kiekvienam žaidėjui. Juk krepšininkas turės tokius pagalbininkus kaip Carlosas Boozeris, Joakimas Noah, Luolas Dengas bei Jimmy Butleris.

„Cleveland Cavaliers“

Įkurtas: 1970

NBA titulai: neturi

Treneris: Mike'as Brownas

Praėjęs sezonas: 24-58 (buvo viena prasčiausiai besiginančių komandų lygoje)

Po trumpo ir nesėkmingo pasibuvimo „Lakers“ stovykloje M.Brownas sugrįžta į NBA. „Cavaliers“ statistika sirgalius labai liūdino, tačiau kai aikštėje pasirodydavo sveikas Kyrie Irvingas, matėsi, kad ši turi potencialo.

Klivlande žais Andrew Bynumas ir pirmuoju šaukimu į NBA žengęs Anthony Bennettas. Taip pat Jarrettas Jackas leido klubui surinkti sudėtį, kuri kiekvienoje pozicijoje turi stipriųjų pusių.

Nors progresas padarytas, ploti katučių nereikėtų – vargu ar „Cavaliers“ nutrauks savo liūdną buvimą eroje „po LeBrono“.

„Detroit Pistons“

Įkurtas: 1941

NBA titulai: 3 (2004, 1990, 1989)

Treneris: Maurice'as Cheeksas

Praėjęs sezonas: 29-53 (ketvirtąjį sezoną iš eilės nepateko į atkrintamąsias)

„Pistons“ klubas pasikinkė naują trenerį ir visą vasarą praleido rinkdamiesi krepšininkus, kurie, jų manymu, galėtų padėti pagaliau patekti į atkrintamąsias varžybas. Joshas Smithas, Brandonas Jenningsas, sugrįžtantis Andre Drummondas ir Gregas Monroe turėtų padėti komandai sustiprinti pozicijas, iškovoti daugiau pergalių.

Atkrintamosios? Komandai dar reikia rimtai padirbėti, jeigu ji nori pailginti sezoną.

„Indiana Pacers“

Įkurtas: 1967

NBA titulai: neturi

Treneris: Frankas Vogelis

Praėjęs sezonas: 49-32 (Konferencijos finale po septynių mačų nusileido „Heat“ komanda)

„Pacers“ klubas praėjusį sezoną buvo privertęs patikėti, kad „Heat“ finalo šviesos gali ir nepamatyti. Indianos klubas seriją ištempė iki septynių mačų ir daugelį nustebino. Dabar jie gali būti dar stipresni. Sugrįžo puolėjas Danny Grangeris, o atsarginiai Luisas Scola, C.J.Watsonas ir Chrisas Copelandas užsiaugino daugiau raumenų.

Pridėkime Paulą Goerge'ą ir Davidą Westą – turėsime rimtą užtaisą. Su juo „Pacers“ gali patekti ir į finalą, tačiau reikia išspręsti rimtą problemą – kaip įveikti „Heat“, kurį veikiausiai ir vėl sutiktų konferencijos finale.

„Milwaukee Bucks“

Įkurtas: 1968

NBA titulai: 1 (1971)

Treneris: Larry Drew

Praėjęs sezonas: 38-44 (sugebėjo patekti į atkrintamąjį etapą, kur iškart pralaimėjo „Heat“ komandai) Gynėjai Brandonas Jenningsas ir Monta Ellis jau nedirba su šia komanda. Juos pakeitė jaunesni Brandonas Knightas ir O.J.Mayo. Šios permainos labai verčia abejoti, ar naujajam strategui pavyks komandą atvairuoti iki atkrintamojo etapo.

„Bucks“ per vasarą pademonstravo, kad neketina paleisti galimybės pratęsti sezoną. Antrasis NBA lygoje pagal blokuotus metimus „centras“ Larry Sandersas gavo naują ilgalaikį kontraktą. Ekipa taip pat pasirašė sutartis su laisvaisiais agentais Garry Nealu, Carlosu Delfino. Beje, „Bucks“ Naujokų biržoje pasikvietė aštuoniolikmetį Giannisą Antetokounmpo. Bet ar tai – rimtas komandos sustiprinimas? Vargu.

„Atlanta Hawks“

Įkurtas: 1946

NBA titulai: 1 (1958 metais, „St. Louis Hawks“ vardu)

Treneris: Mike'as Budenholzeris

Praėjęs sezonas: 44-38 (Žengė į atkrintamąsias ir iškrito pirmajame rate, kovoje su „Pacers“)

Priekinės linijos tandemas, kurį sudaro Alas Horfordas ir naujokas Paulas Millsapas – viskas, kuo gali gyventi „Atlanta Hawks“ komanda. Vienintelis dar šiek tiek pastebimesnis žaidėjas – Jeffas Teague. Visi kiti – tylūs ir neatkreipiantys dėmesio. Tiesa, „Hawks“ gali ir septintąjį sezoną iš eilės peržengti reguliarųjį sezoną, tačiau ūgio ir tvirtos gynybos deficitas gali būti labai didelė problema naujajam strategui.

„Charlotte Bobcats“

Įkurtas: 2004

NBA titulai: neturi

Treneris: Steve'as Cliffordas

Praėjęs sezonas: 21-61 (turėjo antrąjį pagal blogumą pergalių procentą lygoje, nors ir pasiekė keturiolika pergalių daugiau nei praėjusį sezoną)

Alo Jeffersono ir Cody Zellerio pavardžių įtraukimas – geras žingsnis, tačiau tai tikrai nėra kuras, kurio reikia „Bobcats“ komandai, kad ši pasiektų atkrintamąjį etapą. Sezonas pareikalaus daug nervų iš naujo trenerio S.Cliffordo. Prasti klubo rezultatai ne pirmus metus iš eilės tikrai siutina gerbėjus.

Pastarajam teks mėginti išklibinti Kemba Walkerį ir Michaelį Kiddą-Gilchristą, kad 2014-2015 metais susigrąžinus „Hornets“ vardą klubas būtų vertas daugiau pagarbos.

„Miami Heat“

Įkurtas: 1988

NBA titulai: 3 (2013, 2012, 2006)

Treneris: Erikas Spoelstra

Praėjęs sezonas: 66-16 (laimėjo divizione, atkrintamosiose įveikė „Bucks“, „Bulls“, „Pacers“ ir finale po kautynių su „Spurs“ iškovojo antrąjį iš eilės NBA čempionų titulą)

Pagrindinis sezono klausimas, kai kalbama apie Majamio ekipą skamba paprastai. Ar „Heat“ taps pirmąja NBA komanda nuo 2002 metų, kuriai pavyks laimėti tris iš eilės čempionų titulus? Paskutinį kartą tai padarė 2000-2002 metų „Lakers“ komanda.

Keturiskart naudingiausias čempionato žaidėjas LeBronas Jamesas ir Didysis trejetas su Chrisu Boshu bei Dwyane'u Wade'u išlieka favoritais. Tačiau „Heat“ praėjusį sezoną spėjo paerzinti savo sirgalius, todėl šie negali jaustis visiškai tvirti.

Didžiausias klubo praradimas – Mike'o Millerio išvykimas. Tačiau „Heat“ labiau susitelkė į sugrįžimą – daugybę laiko nežaidęs Gregas Odenas mėgins iš naujo pradėti savo karjerą.

„Orlando Magic“

Įkurtas: 1989

NBA titulai: neturi

Treneris: Jacque'as Vaughnas

Praėjęs sezonas: 20-62 (košmariškas sezonas baigėsi blogiausiu įrašu lygoje)

„Magic“ planas prisikelti paremtas paprasta strategija – reikia išlįsti iš NBA vienutės, kur klubas murkdėsi praėjusį sezoną. Ar pavyks? Geras klausimas – komanda kol kas neįrodė, kad gali sužaisti galingiau. Naujokų biržoje „Magic“ pasikvietė Victorą Oladipo. Tai – protingas žingsnis, tačiau jis vienas kalnų nenuvers, juk jam reikia pagalbos, o komanda užtikrintų metikų neturi.

„Centras“ Nikola Vučevičius praėjusį sezoną vidutiniškai atkovodavo 11,9 kamuolio per mačą. Tai – antrasis pagal gerumą rezultatas NBA, tačiau „Magic“ gynyba buvo tarp prasčiausių.

„Washington Wizards“

Įkurtas: 1961

NBA titulai: 1 (1978 laimėtas „Washington Bullets“ pavadinimu)

Treneris: Randy Wittmanas

Praėjęs sezonas: 29-53 (buvo tarp mažiausiai taškų pelnančių komandų ir į atkrintamąjį etapą nepateko)

5 pergalės, 28 pralaimėjimai. Toks buvo įrašas prie „Wizards“ komandos pavadinimo, kai dėl traumos žaisti negalėjo Johnas Wallas. Kai šis sugrįžo sausį, „Wizards“ jau atrodė visai kitokia komanda. „Wizards“ šį sezoną gali parodyti šiek tiek magijos. Ekipą sutvirtino iš Naujokų biržos atkeliavęs Otto Porteris. Pagalbos suteiks Nene. Tad dalis ekspertų mano, kad burtininkai į atkrintamąsias gali ir sugrįžti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.